Een ongeplande zwangerschap vs een ongewenste zwangerschap

by Tamara
ongeplande zwangerschap

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een ongeplande zwangerschap en een ongewenste zwangerschap? Ik ben nu voor de vierde keer zwanger en hoewel het absoluut niet gepland was, zijn we we inmiddels wel heel erg blij mee. Toch schijnen veel mensen dat raar te vinden. Kennelijk is het heel erg vreemd om blij te zijn met iets dat je eigenlijk niet gepland had. In deze blog vertel ik over het verschil tussen een ongeplande zwangerschap en een ongewenste zwangerschap en hoe wij daarmee om zijn gegaan.

Een ongeplande zwangerschap vs een ongewenste zwangerschap.

Ik ben er eigenlijk vanaf het begin eerlijk over geweest dat deze zwangerschap alles behalve gepland was. Ons gezin was compleet, ik wilde absoluut geen vierde kindje en het was ook gewoon totaal niet te doen om praktische redenen. Dus ja, in het begin was de zwangerschap wel een beetje ongewenst. Zo ongewenst zelfs dat er een paar keer door mijn hoofd is gegaan dat we het misschien maar beter niet konden doorzetten. Maar na een weekend heel erg veel praten en alle voors en tegens tegen elkaar opwegen besloten we ervoor te gaan en werd die ongewenste zwangerschap ‘slechts’ een ongeplande zwangerschap.

Overigens, nu ik erop terug kijk denk ik niet dat ik het had gekund, het kindje weg laten halen. Niet omdat ik een zacht ei ben ofzo (oké, dat ben ik wel, maar toch) maar gewoon omdat ik wist dat mijn redenen om het niet te houden vooral gebaseerd waren op angst. Angst dat ik het niet aan zou kunnen, dat het niet in ons leven zou passen enz. Daarbij kwam dat we tijdens de zwangerschap van Lauren echt een hele zware periode hebben gehad en ik was bang dat als het nog een tweede keer zo zou gaan dat onze relatie dat niet zou overleven.

Alles wordt makkelijker.

Het is natuurlijk niet zo gek dat ik er heel erg tegenop zag. De babytijd is best wel zwaar en na twee huilbaby’s gehad te hebben was ik blij dat ik die periode afgesloten had. De kinderen worden groter, de jongens gaan inmiddels naar de basisschool en als Lauren begin volgend jaar naar de psz zou gaan, had ik eindelijk wat tijd voor mezelf. Maar het waren eigenlijk vooral die beginjaren waar ik heel bang voor was en die gaan voorbij. Er komt vanzelf een punt dat de kinderen naar school gaan, groter worden en zelfstandiger. Het blijven niet voor altijd baby’s. (godzijdank) En ja, ik weet dat je bij grotere kinderen weer andere zorgen hebt, maar daar maak ik me nu niet druk over. Als eerst die babytijd maar voorbij is.

Blij dat we ervoor gegaan zijn.

Ik ben nu 35 weken zwanger en nu ik terugkijk op mijn zwangerschap ben ik blij dat we hebben doorgezet. Ik kan me nu helemaal niet meer voorstellen dat we onze twijfels hebben gehad en ik had denk ik eeuwig spijt gehad als we een andere beslissing hadden gemaakt. Ik kan me nog goed herinneren dan we na de 20 weken echo, die helemaal goed was, samen in de auto zaten en ik me realiseerde wat een geluksvogel ik eigenlijk ben. Ik heb straks vier prachtige kinderen. Twee geweldige zoons en twee al even geweldige dochters. Vier kinderen die allemaal gezond zijn, allemaal uniek en die met elkaar mogen opgroeien. Het zal niet makkelijk worden, maar ik ben ontzettend blij dat we ervoor gegaan zijn.

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Joni 20 augustus 2018 - 23:17

Hier ook een ongeplande zwangerschap, we dachten klaar te zijn na een zoon en dochter (nu 10 en 6) toch kwam er nog een kleintje om de hoek, en enorm gewenst.
Wel even wennen aan het idee in het begin van de zwangerschap, maar nooit gedacht om het weg te laten halen. Nu een vrolijke dreumes van 16 maand.

Reply
Josan 21 augustus 2017 - 06:16

Lief meisje het komt wel goed. De meest mooie dingen komen ongepland. Zeker naarmate de kinderen meer naar school gaan en zelfstandiger worden, wordt het beter. Bovendien zijn jouw jongens nu al super lief voor je Lauren. Kun ja nagaan straks voor een tweede meisje?

Reply
Frank 18 augustus 2017 - 09:58

Wat dapper om dit zo te delen, iedereen heeft er toch altijd een mening over. Het gaat uiteindelijk om jullie en het gevoel wat jullie er bij hebben en niemand anders! Geniet ervan!

Reply
Nancy 18 augustus 2017 - 09:36

Zo herkenbaar hier ook 3 kindjes moeielijke zwangerschappen vorrig jaar kindje verloren met 21 weken zwangerschap januarie bevallen met 26 weken en in mei laten sterriliseren nu 15 weken zwanger ook heel erg getwijfeld omdat het een risico is laatste was keizersnee dus mag eigenlijk niet

Reply
Linda 18 augustus 2017 - 15:21

Hoi Nancy, even een vraagje. Je schrijft dat je je in mei hebt laten steriliseren en dat je nu weer zwanger bent. Heeft de sterilisatie niet gewerkt? Ik vraag dit omdat ik mij misschien ook wil laten steriliseren maar als ik jouw verhaal lees dan twijfel ik.

Reply
Emy 18 augustus 2017 - 09:12

Wat een eerlijk artikel! Gelukkig heb je ook 9 maanden om te wennen aan het idee. Herlijk dat jullie nu samen uitkijken naar jullie mooie meisje. Nog maar een paar weekjes!

Reply
Daisy 18 augustus 2017 - 09:02

Ik zeg altijd: Kinderen zijn niet te plannen. Als ik meteen zwanger was geweest had ik er nu al twee gehad en misschien al zwanger van de derde. Helaas ging zwanger worden helemaal niet makkelijk en heb ik er nu nog steeds maar 1. Soms lastig om mijn toekomstbeeld anders voor me te gaan zien, denk dat het hetzelfde is als je maar 3 kinderen wou en er toch 1 extra krijgt.

Reply
Kim 18 augustus 2017 - 08:11

Ons kleine mannetje was ook ongepland en het heeft me ook een jaar studievertraging opgelopen, maar we zijn zo blij met hem (al was het geen makkelijke baby!!).

Reply
Dorien 18 augustus 2017 - 07:32

Mooi omschreven, ik/wij zitten in de zelfde situatie. We hebben 3 prachtige kinderen. Wij waren ook compleet. Ook was ons nog een zwangerschap sowieso afgeraden na al 3 keizersnedes. Toch bleek ik zwanger van een vierde. We hebben heel wat overwogen, ook met het ook op een vierde keizersnede. Het zal niet zonder risico’s zijn. Maar dat is het nooit. Spannend vind ik het zeker, en genieten lukt nog niet altijd. Toch ben ik dankbaar dat ik nog een keer zwanger mag zijn en dat we straks ouders mogen zijn van 4 kinderen is een hele zegen voor ons.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.