Een lange bevalling vs een korte bevalling.

by Tamara

Ik heb als moeder van vier, vier natuurlijke bevallingen achter de rug. Hoewel ik dus vier keer op de normale manier bevallen ben, waren mijn bevallingen wel allemaal heel erg verschillend en eigenlijk totaal niet te vergelijken. Om maar een voorbeeld te noemen, mijn eerste bevalling duurde drie dagen en mijn laatste bevalling duurde net anderhalf uur. Er bestaan best wel veel meningsverschillen over een lange bevalling vs een korte bevalling. Een korte bevalling zou bijvoorbeeld veel makkelijker zijn en iedereen zou ervoor tekenen. In dit artikel vertel ik alles over de voor en nadelen van een lange bevalling vs een korte bevalling.

Een lange bevalling vs een korte bevalling.

De voor en nadelen van een lange bevalling.

Laten we maar beginnen bij mijn eerste bevalling. Je kunt hier het uitgebreide bevallingsverhaal van Maxim lezen, maar hieronder even de beknopte versie. Op 1 januari begonnen de weeën, op 2 januari hield ik het niet meer vol en moest ik naar het ziekenhuis en op 3 januari werd aan het einde van de dag onze zoon geboren. Een enorm lange en zware bevalling waar ik best nog wel veel last van heb gehad achteraf en dan vooral mentaal, niet zo zeer lichamelijk.

De nadelen van de lange bevalling waren voornamelijk dat het dus nogal lang duurde en dat mijn lichaam uitgeput raakte. Ik was op het laatst zo ontzettend moe dat ik tussen de weeën door steeds in slaap viel. En wat nog een nadeel was dat de ontsluiting heel langzaam vorderde en dat ontzettend demotiverend werkte waardoor ik echt continue aan het huilen was omdat ik echt niet meer kon. Maar het grootste nadeel vond ik toch wel dat het voor Maxim heel erg lang duurde en hij door al het gedoe in het vruchtwater gepoept had. Dat vond ik echt heel erg sneu.

De nadelen achteraf is dat ik nog best wel een tijdje mentaal last heb gehad van die lange bevalling. Ik had er nachtmerries over en kon er een behoorlijke tijd niet over praten. Zelfs nu denk ik er nog niet op een fijne manier aan terug en ik vind het zelf ook af en toe best bijzonder dat ik daarna alsnog vier kinderen heb gekregen.

Lees ook: Ik had nachtmerries van mijn bevalling. 

Toch zaten er ook voordelen aan. Ondanks de zware bevalling was ik daarna heel erg snel weer op de been. Een uurtje na de bevalling stond ik al lekker te douchen en afgezien wat complicaties van de ruggenprik heb ik nergens last van gehad.

Normale bevalling.

Mijn tweede bevalling verliep redelijk normaal. Ik verloor steeds wat bloed dus ik werd opgenomen zodat de bevalling ingeleid zou kunnen worden. In de maanden daarvoor was ik regelmatig bang voor herhaling van de eerste keer en daarom vond ik het inleiden van de bevalling wel fijn omdat er dan een beetje controle over was. De bevalling duurde ongeveer 5 uurtjes en na die tijd had ik eigenlijk nergens last van. Het was een hele normale en fijne bevalling en hoewel ik wel een nachtje moest blijven, vond ik het echt een opluchting dat het dus kennelijk ook op deze manier kon.

Lees hier mijn bevallingsverhaal van Floris.

Voor en nadelen van een korte bevalling.

Mijn derde en vierde bevalling vallen met 2.5 en 1.5 uur onder korte bevallingen. Zoals ik al vertelde wordt er vaak gezegd dat korte bevallingen fijn zijn en dat mensen erop hopen, maar om eerlijk te zijn vond ik ze beide niet zo fijn. Vooral die van Sarah ging echt onwijs snel en was heel erg heftig, waardoor ik er nu nog lichamelijk last van heb, waar ik dan precies last van heb laat ik even in het midden, maar fijn is het niet.

Elke nadelen van een korte bevalling zijn bijvoorbeeld dat ik eerst niet geloofde dat de bevalling echt begonnen was en dat ik er heel erg aan moest wennen dat de baby ineens in mijn armen lag. Ook heb ik nog dagen last gehad van na-weeën en had ik een gekneusd stuitje omdat het zo ontzettend snel ging. Natuurlijk is anderhalfuur pijn lijden veel fijner dan 3 dagen lang in de weeën zitten, maar de nasleep vond ik toch nog best heel erg heftig. Ik merkte na de bevalling van Sarah ook dat ik echt even een week rustig aan moest doen. Terwijl ik bij de vorige drie gewoon meteen alles weer kon doen.

Lees hier mijn bevallingsverhaal van Sarah. 

Wat ook wel heel erg raar was, dat er dus niet genoeg tijd was om naar het ziekenhuis te gaan en ik ineens thuis moest bevallen. Ik had me namelijk voorgenomen om gewoon naar het ziekenhuis te gaan, maar aangezien het heel erg mistig was en de baby er al bijna was toen de verloskundige kwam, was dat geen optie. Dus dat was ook een beetje verwarrend. Achteraf heb ik een thuisbevalling als heel erg fijn ervaren. Zelfs fijner dan bij de bevalling van Lauren waarbij ik naar het ziekenhuis moest en nadat de baby er was dat ik meteen weer naar huis mocht.

 

Dus dat was een beetje het verschil tussen een lange en een korte bevalling. Hoelang duurde jouw bevalling en herken je de dingen die ik vertel? Ik ben heel erg benieuwd!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Charlotte rekelhof-van batenburg 17 april 2019 - 23:21

Hoi Tamara, wat een mooi verhaal van verschillende bevallingen.
Ik wil mijn verhaal ook graag met je delen.
In september 2017 kwamen wij erachter dat ik zwanger was, wat een bijzonder moment! Toen begonnen bij mij eigenlijk de zenuwen van: ojee, bevallen en nu? Ik ben tot 2 maanden voor bevalling ontzettend bang geweest totdat ik op een dag wakker werd en alle angsten weg waren. Op donderdag 10 mei (hemelvaart) nadat ik een uur met onze hond ben gaan lopen, kreeg ik om 13u lichte krampjes.. ik ben toen samen met mijn man, want dat moest van mij een bed in elkaar gaan zetten (haha bizar ook maar goed) ik had niks tegen mijn man gezegd en zo samen zaten we te knutselen. Ik had wel mijn weeën timer aangezet just in case. Na een uurtje werden ze wel heftiger maar niet pijnlijk. Toen ik tegen mijn man zei dat ik de vk ging bellen raakte hij helemaal in paniek ( daarom had ik dus niks gezegd, mannen.. zucht haha) de vk kwam om 15u om even te kijken hoe het ging alhoewel ik niet klonk als een vrouw in barensnood. Ze deed een inwendig onderzoek om te kijken of ik eventueel ontsluiting had. 10 cm! Ik mocht bevallen. Ik dacht: huh? Wat? Nu? Ik? Mijn vliezen waren nog intact en ze vroeg of we nog naar het zh wilde gaan. (Ik wilde dolgraag bevallen van mn eerste in het zh maar ineens had ik daar geen zin meer in. Enfin. 16:02 werden mijn vliezen doorgeprikt, 16:10 eerste perswee, en na nog 2 keer persen is 18 minuten later onze dochter geboren.
Het ene moment zit ik een bed in elkaar te schroeven het andere moment ben ik moeder en ligt mijn kleine meisje in mijn armen! Heel bizar! Ik heb geen na-weeën gehad en stond ook na een uur te douchen en was eigenlijk gelijk al op de been. Al met al een droom bevalling alleen heb ik later altijd nog moeite gehad met het feit dat het zo snel ging dat ik niet het idee heb gehad van: heb ik dat gedaan? Ik heb alles niet zo bewust meegemaakt en dat vind ik soms wel lastig.

Reply
Leonie 16 april 2018 - 10:49

Mijn eerste bevalling duurde 36 uur. Ik had weeenstormen en was achteraf zoveel bloed verloren dat ik een bloedtransfusie moest krijgen. Wat jij omschrijft over nachtmerries herken ik wel. Ik heb niet hele erge nachtmerries gehad, maar ik had er wel een trauma aan over gehouden en kon alleen maar huilen bij het idee om nog eens te moeten bevallen.
Mijn tweede bevalling duurde 8 uur. Waarvan de laatste 10 minuten persen. In mijn ogen appeltje-eitje. Ik moest in het ziekenhuis bevallen vanwege de vorige bevalling en het vele bloedverlies. Dus ik ben blij hoe de laatste bevalling gegaan is. Er was genoeg tijd om het ziekenhuis te halen, en geen trauma’s achteraf.

Reply
Marieke Flikweert 12 april 2018 - 16:01

De eerste duurde ongeveer 3,5 uur (weet niet precies meer), maar het ging allemaal zo snel dat ik het niet meer na kan vertellen. Het moest ook halsoverkop thuis, en ik had niks klaarstaan voor thuisbevalling. Dus het was een beetje stressen enz. De tweede duurde 5 kwartier, maar omdat de vk mijn vliezen doorgeprikt heeft, wist ik dat hij zou komen en heb ik alles heel bewust meegemaakt. De naweeën waren idd heftig, maar ik denk dat ik dat leiver heb dan een lange bevalling.

Reply
Sarah 12 april 2018 - 10:03

Mijn eerste bevalling duurde 5u en 20 minuten, zonder ruggeprik. Mijn tweede duurde 4u30 met ruggeprik. De duurrijd is van her moment dat mij water brak en de baby geboren was. Ik heb direct gezegd dat als dat nog eens een derde keer moet ik het weer zonder ruggeprik zou doen. Bij de eerste was ik geknipt waar ik wel een beetje last van had. Bij de tweede was ik niet geknipt noch gescheurd dus was ik veel sneller op de been. Twee zalige bevallingen achteraf gezien.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.