Een huis kopen in coronatijd? Wat was er anders?

by Tamara
huis kopen in coronatijd

Sinds ik op instagram verteld heb dat we een huis hebben gekocht, krijg ik een heleboel vragen of het ook anders is om een huis te kopen in Coronatijd. Of er ook dingen zijn waar je nu extra rekening mee moet houden en of bepaalde dingen ook langer duren nu. In deze blog vertel ik jullie hoe ik het ervaren heb!

Een huis kopen in Coronatijd.

Wij zijn een aantal jaren op zoek geweest naar een huis en hebben dan ook heel erg veel huizen bezichtigd. Eigenlijk gaat iedere bezichtiging wel een beetje hetzelfde. Je ziet een huis, maakt een afspraak, stelt je voor aan de makelaar en krijgt vervolgens een rondleiding door het huis. Hierbij kun je wat vragen stellen en aan het einde kun je nog iets meer informatie vragen of een bod doen. Nouja wat daarna gebeurd hangt een beetje van het huis af. We zijn één keer bij een open dag geweest, samen met veertig andere mensen en daarbij moest je de maandag daarna voor twaalf uur een bod gedaan hebben. Maar meestal hadden we na een bezichtiging wel een paar dagen bedenktijd. Bij één huis hebben we zelfs nog een tweede bezichtiging gedaan voor we uberhaupt een bod deden.

Wat er dan zo anders is aan een huis kopen in coronatijd? Tja.. het verschilt eigenlijk maar een beetje!

Wat is er anders aan het bezichtigen van een huis in coronatijd?

Het eerste dat je natuurlijk opvalt, is dat je elkaar geen hand geeft bij het begroeten. Dat is sowieso iets waar ik heel erg aan moet wennen hoor. Het is toch een soort automatische dat je iemand een hand wil geven bij het begroeten. Vind ik dan. Haha. Daarnaast is het natuurlijk zoveel mogelijk afstand houden, voor zover dat mogelijk is. Kijk, de huizen die wij steeds bezichtigden waren behoorlijk groot, dus dan gaat het al wat makkelijker. Maar stel dat je een kleiner huis bezichtigd, dan is dat best lastig.

Langere wachttijden.

Wij merkten ook dat het lastiger was om een afspraak in te plannen, omdat er minder personeel beschikbaar was. Soms wilden we een bezichtiging inplannen en duurde het ruim 1.5 week voor we konden komen kijken. Dat komt denk ik trouwens ook omdat het nu gewoon druk is op de huizenmarkt. Zelfs in het dorp waar ik woon zijn huizen heel erg snel weg en komen er heel erg veel kijkers op ieder huis af. Voor al die bezichtigingen heb je natuurlijk wel makelaars nodig.

Hypotheekaanvraag duurt langer?

Ik hoorde van heel veel mensen dat de hypotheekaanvraag nu langer duurt, door de enorme hoeveelheid nieuwe aanvragen. Zelfs de hypotheekadviseur die onze hypotheek heeft geregeld gaf aan dat het ontzettend druk was. Nu hebben wij daar absoluut niets van gemerkt. Onze hypotheek was het weekend voor de deadline rond en dus hoefden we niet eens uitstel aan te vragen. Maar bij het regelen van alles eromheen was het wel duidelijk dat het overal druk was en dat je dus niet zo snel iemand aan de telefoon kreeg als je iets nodig had.

Bij de notaris.

Bij de notaris is er ook een heleboel anders als je een huis koopt in coronatijd. Niet alleen waren de verkopers er bij ons niet bij, omdat het dan niet mogelijk is om die 1.5 meter afstand te bewaren, maar uberhaupt was het wat afstandelijker allemaal. Nu hadden wij wel het geluk dat we wel binnen mochten tekenen. Ik heb namelijk ook al van mensen gehoord die dat buiten moesten doen!

 

Nog meer mensen ervaring met het kopen van een huis in coronatijd? Ik ben heel erg benieuwd!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.