Een glaasje in de zwangerschap kan best. Toch?

by Tamara
glaasje in de zwangerschap

Ja ik ben een enorme spuit elf met dit artikel. Eens in de zoveel tijd zie je weer een hele rits berichten over hoe ontzettend slecht/dom/verschrikkelijk het wel niet is als je drinkt tijdens je zwangerschap. Hierbij heb je altijd 2 kampen. De ene helft van de opgewonden standjes zegt, dat je best gewoon kunt drinken in je zwangerschap, want zij hebben dat immers ook gedaan en hun kind is gewoon gezond. Bovendien gaat je kind van 1 glas wijn echt niet dood hoor ( !!!!!) . Dan heb je nog de andere kant, de vrouwen die er met hun hoofd niet bij kunnen dat je je kind bewust onder invloed brengt, hoe klein het ook is.

Ik hoor absoluut bij die laatste groep, ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nooit een grote drinker ben geweest en ik drink op dit moment ook al 5 jaar niet. Dit door om en om afwisselend zwanger te zijn of borstvoeding te geven, maar ook omdat ik het gewoon niet nodig vind en om eerlijk te zijn, vind ik de meeste drank niet eens lekker.

Als er weer eens zo’n discussie gaande is op facebook kan ik het niet laten om even bij de reacties te kijken. Even kijken wat voor enorme discussies er nu weer gaande zijn. Ja ik hou van sensatie en ik verbaas me er werkelijk altijd over wat voor een ontzettend (naar mijn mening) dubbele opmerkingen ertussen zitten. Van : ‘Een glaasje in je zwangerschap kan best hoor!’ tot ‘Ik dronk elke avond een glas wijn om te ontspannen en met mijn kind is niks mis!’ Vooralsnog, ik vind dat iedereen vooral lekker zelf moet weten wat diegene doet, maar ik kan er met mijn hoofd niet bij, dat je bewust het risico neemt dat je kind FAS krijgt, dat je bewust een glas wijn of bier of whatever niet kunt laten, terwijl je zelf dondersgoed weet dat het niet goed is voor je kind. Nee, het is NIET goed, niet als je nog maar net zwanger bent en ook niet als je bijna uitgerekend bent. Dat jouw kind niks is overkomen terwijl jij het nodig vond om je elke dag vol te tanken betekent niet dat alcohol in je zwangerschap dus kennelijk geen kwaad kan, het betekent domweg dat jij gewoon heel erg veel geluk hebt gehad.

Want FAS komt niet alleen maar voor bij kinderen van moeders die zich klem zuipen, het kan al mis gaan als je één glas drinkt! Ja echt! 1 glas kan al 1 glas teveel zijn. Dat risico wil je niet nemen toch?

Momenteel is er een nieuw project bezig. Het FAS project. Een heel erg goed initiatief dat een redelijk onbekende aandoening als deze een gezicht geeft. Het geeft de kinderen met FAS een gezicht en jou een kijkje in hun leven.

Het kijken van onderstaand filmpje is dan ook echt de moeite waard.

 

 

Wat vind jij hiervan? Een glaasje af en toe, moet dat kunnen? Of absoluut niet?

Misschien vind je dit ook leuk

36 comments

Lynn Mahieu 10 januari 2016 - 15:32

Wat een pakkend filmpje! Ik zou ook nooit met de gedachte spelen om tijdens m’n zwangerschap te drinken!

Reply
Kim 26 oktober 2015 - 12:19

Ieder moet het voor zich weten, ik zou het niet doen. Ik vind alleen wel dat er tegenwoordig veel te panisch overal op gereageerd wordt. Dit mag je niet eten, dat mag je niet eten met de zwangerschap. Sommige dingen kun je best een klein beetje eten, maar gewoon beperkt. Met sommige dingen gaan ze tegenwoordig veel te ver. Alles is slecht voor je behalve biologische groente en fruit, lijkt het wel. Eet gewoon gezond en dan 1 keer een broodje filet of iets dergelijks kan echt geen kwaad. Alcohol zou ik dan wel weer laten staan, dat is een stuk schadelijker.

Reply
Mariettr 25 oktober 2015 - 08:57

Ik werk met kinderen met een verstandelijke beperking en heb ook gewerkt met een kindje met FAS. Wat een frustratie zit er in zo’n kindje. Weten dat er iets niet goed zit in je hoofd en daardoor zoveel frustratie opbouwen dat je alleen maar kan escaleren.

Voor mij is mijn werk een reminder Hoe dankbaar ik ben dat mijn zoontje helemaal gezond is!

Reply
Dineke 24 oktober 2015 - 02:03

Wat zijn nou 9 maanden op een heel leven? Je kunt je hele leven nog drinken, dus ik vind het dom als je die korte periode niet alcoholvrij kan leven. Overigens vind ik het wel een keuze die iedere moeder zelf moet maken. Ik zou iemand er niet op aanspreken in ieder geval. Ieder zn ding.

Reply
Madelon 23 oktober 2015 - 19:00

Drinken met de wetenschap zwanger te zijn vind ik absoluut niet kunnen. Als het aan mij zou liggen zou dat gewoon onder kindermishandeling vallen.

Reply
lin mommysworld 23 oktober 2015 - 16:14

Nee ik vind het echt niet kunnen! Zelfs op huwelijksreis kregen we champagne maar denk maar niet dat ik 1 nipje nam. Ik drink nu (als niet zwangere) af en toe eens een wijntje, maar zou het zonder ook prima vinden! Echt erg dat filmpje! Goed dat je het deelt!

Reply
Eline 23 oktober 2015 - 15:52

Eén glaasje kan inderdaad al te veel zijn. Ik heb dan ook bewust geen alcohol gedronken tijdens de zwangerschap. Ik had er ook totaal geen behoefte aan. Vooral omdat je weet hoeveel schade het kan aanbrengen.

Reply
Cindy 23 oktober 2015 - 13:31

Ik ben momenteel 28 weken zwanger en drink ook niet. Normaal drink ik wel graag wijn en tijdens feestjes en uiteten vind ik het nu af en toe wel eens lastig. Maar ik maak wel continu de keuze om geen alcohol te drinken. Zou het mezelf nooit vergeven als er naderhand iets zou zijn met ons kindje.

Reply
Tamara 23 oktober 2015 - 13:28

Ik vind het altijd zo knap dat mensen durven te zeggen dat er niks mis is met hun kind ondanks dat ze gerookt en gedronken hebben tijdens de zwangerschap. Misschien dat ze in de toekomst kunnen kijken want, de meeste ontwikkelingsstoornissen die ontstaan door alcohol en roken tijdens de zwangerschap steken pas op latere leeftijd de kop op. Het is niet zo dat bij geboorte het kind kan aangeven dat er niks mis is, ook word een baby niet geleverd met een kwaliteitscertificaat.

Reply
Vlijtig Liesje 23 oktober 2015 - 13:22

Ik heb altijd begrepen dat het beste is om gewoon niet te drinken. Ik drink toch al niet, dus voor mij was dat geen moeite.

Reply
saskia 23 oktober 2015 - 12:58

Ik drink ook vrijwel geen alcohol en ik heb ook nooit gesnapt waarom mensen het risico namen. Alhoewel er onderzoeken zijn met verschillende resultaten gebruik ik het liefst gewoon mijn verstand. Net als jij ben ik ook niet gek op alcohol, geef mij maar een smoothie haha 😀

Reply
Leonie 23 oktober 2015 - 12:58

Ik ben al erg voorzichtig met alcohol nu dat we aan ‘t proberen zijn; ik drink alleen tijdens mijn menstruatie.. Gewoon niet drinken/roken/rauw eten als je zwanger bent of probeert te worden…

Reply
Suzanne 23 oktober 2015 - 12:23

Ik ben erg van het spreekwoord ‘Erger u niet, verbaas u slechts’ en dat gaat ook op in dit soort gevallen. Zelf kreeg ik zo’n beetje een paniekaanval toen ik net wist dat ik zwanger was en mijn schoonvader tijdens het eten van een dessert opnoemde wat er in zat en bij mijn laatste hap zei ‘en amaretto’. Meteen de verloskundige gebeld de volgende dag en ze zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken, omdat in een dessert vaak maar een klein beetje alcohol gaat. Daarna nooit meer desserts gegeten zonder te weten wat er in zit 😉

Reply
Nicole @ Everyday-Life.nl 23 oktober 2015 - 11:41

Gewoon helemaal niet drinken. Lijkt me toch niet zo moeilijk. Snap echt niet dat er vrouwen zijn die dit wel doen.

Reply
Bibian 23 oktober 2015 - 10:22

Gewoon nee, klaar geen discussie mogelijk. Net als dat mensen zeggen ahg 1 sigaretje? Nee je hebt al gelijk de verantwoordelijkheid voor het kindje in je buik. Ik kan dan misschien wel makkelijk praten omdat ik totaal niet van drank houd en dus misschien 1 drankje in het jaar drink maar ik vind het gewoon not done. Hetzelfde als dat je ook geen rauw vlees mag, 9 maanden is te overzien toch? liefs

Reply
Malou 23 oktober 2015 - 10:04

De onderzoeken zijn allemaal behoorlijk tegenstrijdig, maar ik snap niet zo goed waarom iemand het risico zou nemen.

Reply
Renske 23 oktober 2015 - 09:36

Eerlijk? Ik kan kwaad worden op mensen die drinken (of roken) tijdens de zwangerschap. Meestal uit ik deze kwaadheid niet, omdat ik van mening ben dat mensen dit prima zelf kunnen bepalen. Ze worden immers overal gewaarschuwd voor de gevaren ervan. Mijn aangetrouwde nicht dronk tijdens een etentje ook een glas wijn. Ik heb met volle verbazing gekeken en gevraagd of ze wel op de hoogte was van de gevaren ervan. Ze is een buitenlandse en in haar cultuur wordt het juist gepromoot om zo af en toe een glas rode wijn te nemen. What?! Dat vond ik heel bijzonder, maar ik kon er niets van zeggen. 😉 Het meest bijzondere vond ik nog dat mijn neef het toeliet, iets wat mijn vriend echt níet zou toelaten! Ik rook nu af en toe een sigaretje en dat vindt mijn vriend al erg (terwijl hij dat af en toe ook doet op een feestje): “Stel nu dat je onverwacht zwanger bent!” Lief die overbezorgdheid. 🙂 Maar nee, drinken (of roken) tijdens de zwangerschap zou ik nooit doen. Ik heb er eigenlijk ook geen problemen mee om niet te drinken, want dat doe ik zelden. Ik vind Radler 0.0% en Jillz 0.0% ook hartstikke lekker, haha. Dat drink ik nu soms ook wel eens!

Reply
Linda 23 oktober 2015 - 09:32

Persoonlijk vind ik dat je niet moet drinken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Ik ken ook niemand die het wel gedaan heeft, anders had ik er ook zeker wat van gezegd. Hetzelfde geldt voor roken, moet je ook niet doen.
Drinken deed ik sowieso al zeer zelden, nu helemaal niet meer. Vind het meeste ook niet eens lekker.

Reply
Linda 23 oktober 2015 - 09:29

Ik vind dat je absoluut niet moet drinken tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Ik drink sowieso al jaren zeer zelden, zal hooguit 1 keer in het jaar een glaasje zijn.

Reply
Liess 23 oktober 2015 - 09:18

Toch hoor je met regelmaat dat 1 glaasje niet verkeerd kan. En al helemaal bijvoorbeeld een glas rode wijn.

Ik word trouwens ook niet goed van die opmerkingen dat hun kind helemaal gezond is bla blab la terwijl zij gewoon gedronken of gerookt hebben.

Ik ben gestopt met roken sinds ik zwanger ben en drink absoluut niet. Drink sowieso al 2 jaar weinig sinds we begonnen met oefenen.

Reply
Roos 23 oktober 2015 - 09:11

Ik vind het ook onbegrijpelijk als iemand drinkt. Ik keek vd weel de Pfaffs (jep guilty pleasure) en zat me daar ook onwijs te verbazen, want er zijn er 2 zwanger en beide dronken gewoon mee! Nu zijn dat wel afleveringen van 10 jaar terug ofzo, maar toen wisten ze ook al dat alcohol slecht was…

Reply
Josan 23 oktober 2015 - 08:42

kennissen van mij hebben een pleegkindje dat FAS heeft. Moeder was niet in staat om fatsoenlijk voor haar kind te zorgen. Maar de schade is al geleden. Als ik kijk hoeveel liefde en geduld ze in dat kindje steken, hoeveel tijd er in gaat zitten om met allerlei hulpverleners en specialisten er het beste van te maken heb ik daar groot respect voor. Hij is nog onder de 10, maar het staat nu al vast dat hij nooit helemaal zelfstandig zou kunnen functioneren en altijd begeleid moet wonen. Aan de buitenkant zie je niks…maar inderdaad drinken tijdens de zwangerschap; daar kan ik echt niet bij.

Reply
Kaboutertuin 23 oktober 2015 - 08:40

Absoluut niet doen! Je weet toch dat het slecht is…. waarom zou je dan toch een glaasje nemen?

Reply
Elianne 23 oktober 2015 - 08:38

Ik wist pas laat dat ik zwanger was. Maar was al weken gestopt met drinken alsof ik door had dat ik zwanger was.. Maar ik zou nooit een druppel alcohol nemen. Ik weet nog wel dat ik een 0.0 biertje bestelde en er achter kwam dat er toch iets alcohol in zat toen heb ik gauw iets anders besteld. Ook had ik een lerares die 2 kindjes had geadopteerd een tweeling ook met FAS wat is ontzettend stoer vond van haar om daar bewust voor te kiezen. Maar ook dat heeft zeker mijn ogen geopend wat drank met een baby kan doen. Ik snap niet dat mensen drinken of roken tijdens een zwangerschap als ik iemand zie drinken zoals laatst op mijn werk in de horeca dan ben ik geneigd er iets van te zeggen of zelfs het glas leeg te gooien in mevrouws gezicht.. Net als veel van mijn andere collega’s onbegrijpelijk

Reply
Cynthia 23 oktober 2015 - 08:36

Leuk als je schrijft, maar let op spelfouten. Het is hun ipv zij. En betekend zou ik met een t schrijven. Verder mis is in het stukje onderbouwing.

Reply
Cynthia 23 oktober 2015 - 08:37

Zij ipv van hun

Reply
Nicole 23 oktober 2015 - 13:05

Als je dan commentaar geeft op iemand, schrijf dan zelf ook zonder fouten 🙂

Reply
Angelique 23 oktober 2015 - 08:34

Nee, niet doen. Mensen die zeggen dat met hun kind niks mis is, terwijl ze alcohol hebben gedronken is net zoiets als zeggen mijn opa rookte ook en die is 90 geworden. Laat 10000 mensen een drukke snelweg oversteken en er is er altijd wel eentje die het overleefd. Deze metafoor gebruik ik als verweer.

Reply
Nicole 23 oktober 2015 - 13:06

Juist, dat zei ik vanmorgen ook al tegen Tamara..

Reply
Meike 23 oktober 2015 - 08:20

Gewoon het glaasje wijn laten staan. Het is niet goed voor je eigen lijf, laat staan voor je ongeboren kind. Ik heb met mijn verjaardag wel eens een 0.0% gedronken, maar dat smaakte niet eens. Ik heb op appelsap en water geleefd en met feestjes en partijtjes een cola.

Reply
Nova 23 oktober 2015 - 08:17

Goeie post! Gewoon laten staan! Als je het niet weet dat je zwanger bent, dan weet je het niet. Maar als je het wel weet, dan hoor je ook beter te weten om het gewoon niet te doen. Ook niet 1 glaasje naar mijn mening..

Reply
Esther Marieke 23 oktober 2015 - 07:56

Ik heb twee keer gewerkt met een FAS leerling, dus het filmpje is voor mij heel herkenbaar. Ik ben al niet zo van het zuipen, maar tijdens een zwangerschap vind ik het helemaal not done. Net als roken trouwens.

Reply
Angela 23 oktober 2015 - 07:38

Bij Isaiah wist ik eerst niet dat ik zwanger was.
In die weken hadden we wat feestjes en gingen we op vakantie. Daar heb ik wel wat gedronken, niet veel (hooguit 2 glazen op een avond), maar toch…
Na de positieve test was dit een van de eerst dingen die door mn hoofd schoten. Ik voelde me zo schuldig.
Bewust zou ik het absoluut NOOIT doen!

Reply
Joyce 23 oktober 2015 - 07:32

Ik heb me daar heel druk over genaakt bij Aron.? Doordat ik de eerste 25 weken niet wist dat ik zwanger was. Gelukkig is dat gord gegaan.

Reply
Jeanine 23 oktober 2015 - 12:33

Ik was zelf ook al 21 weken onderweg bij de eerste. Had precies die zelfde gedachte Joyce. Voelde me zo schuldig. Maar natuurlijk als je weet dat je zwanger bent beter om gewoon geen alcohol te drinken.

Reply
Channa 23 oktober 2015 - 07:09

Nee, gewoon niet doen! Ik begrijp het ook niet, je wilt toch graag een gezond kindje dan kan je toch wel 9 maanden zonder!! Hier geen druppel gedronken, überhaupt veel minder gaan drinken sinds mijn eerste zwangerschap. Drink het liefst Jillz 0,0%, hihi.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.