Een dagje Zoo tijdens 1,5 meter maatschappij – Tierpark Nordhorn

by Mieke Zegt

Tijdens de corona tijden hunkeren we allemaal weer naar een normaal leven waarbij we een vorm van vrijheid kunnen ervaren. Een lockdown, het wegnemen van bepaalde vrijheid, gaat niet in de koude kleren zitten. Natuurlijk hoef je er niet elke dag op uit te trekken, maar het idee alleen al dat je de keuze hebt om even iets te ondernemen is een vrijheid waaraan we allemaal zo gewend waren. Hierdoor zijn we wellicht extra gevoelig voor het idee dat we dit momenteel niet meer kunnen.
Toch lijkt er een verandering te komen aan de totale lockdown als het gaat om uitjes. Hoewel de meerderheid wellicht te popelen staat om weer een normaal leven te leiden moeten we vooral niet vergeten dat de wereld er heel anders uit ziet. Wij wonen in Duitsland en kunnen inmiddels weer naar dierenparken, ook sommige pretparken gaan weer open. Inmiddels hebben we begrepen dat ook de Nederlandse parken inmiddels open mogen en dat eind deze maand ook de meeste parken hun deuren weer openen voor publiek. Wij namen een kijkje in een dierentuin bij ons in Duitsland. Hoe dit er uit ziet? Wij nemen je mee in een dagje 1,5 meter maatschappij.

Wil je liever in beeld zien hoe een dagje Tierpark Nordhorn er in Corona tijden uitziet? check dan onze VLOG!

Gemengde gevoelens

Toen we hoorden dat de dierentuinen weer open gingen hier in Duitsland hadden zaten we gelijk met gemengde gevoelens. Aan de ene kant wouden we er graag tussenuit, aan de andere kant is er ook de vraag ‘kan dit wel?’ We wachtte de eerste week even af en hielden de social media sites van diverse parken goed in de gaten. Welke richtlijnen hanteren ze? Hoe verliep de eerste week? zijn de parken overvol? etc. We zagen al snel dat een dierentuin in onze directe omgeving vele positieve reacties ontvingen en zelf ook erg actief op social media diverse foto’s plaatsten om vervolgens hun daggasten mee te nemen in hun ‘nieuwe normaal’.

Tierpark Nordhorn

Het was voor ons dan ook geen vraag welke dierentuin wij als eerst weer zouden gaan bezoeken. Tierpark Nordhorn ligt bij ons om de hoek en wij weten dat dit park erg geliefd is bij vele Nederlanders. Des te leuker om jullie mee te nemen en terug te koppelen in een blog hoe dit er nu uit ziet.

Onze persoonlijke richtlijnen

Hoewel er door het Duitse RKI (gelijk aan RIVM Nederland) meerdere richtlijnen zijn vastgesteld namen wij van te voren met onze kinderen ook een paar richtlijnen door die wij als gezin in acht nemen tijdens ons eerste dagje uit in Corona tijden.

– Als er te veel auto’s op de parkeerplaats staan, gaan we niet naar binnen.
– Als we binnen zijn dragen we in gesloten openbare ruimtes, zoals bij de ingang en de toiletten mondbescherming.
– We houden minimaal 1,5 meter afstand tot andere mensen gezinnen, dus ook kinderen
– We blijven bij elkaar en nemen rustig de tijd
– We gaan vandaag niet in de speeltuinen of ons verzamelen op drukke punten in het park (Bijv terras)
-We slaan een bezoekje aan de verblijven waarin we direct in contact staan met dieren vandaag even over, denk hierbij aan de vogelkooien en de kinderboerderij.

Met bovenstaande in acht besloten wij vandaag alleen de looproutes te nemen, te genieten van het mooie park, de sfeer en het idee dat we er even weer uit zijn als gezin. We hebben een jaarkaart, dus we komen later wel terug voor een dagbezoek.

Eerste indruk is gelijk anders

Toen we de parkeerplaats opreden zagen we gelijk dat het niet zo druk was, dit betekende dus, we gaan vandaag echt weer een dagje naar de zoo! Een ander iets wat ons opviel is dat het er anders uit zag. De ingang was deels afgesloten en er was een vaste looproute gecreëerd naar de ingang dmv een eenrichtingsverkeer looproute waarbij de 1,5 meter afstand wordt gehanteerd. Voor dat je de looproute binnen stapt wordt er heel duidelijk weergegeven wat de richtlijnen binnen het park zijn.  Als je de entree nadert zie je dat de ingang in 3-en is gedeeld, Links is o.a. voor informatie en aanmeldingen nieuwe jaarkaarten, in het midden zijn de kassa’s en rechts is voor Jaarkaart houders en online tickets.

 

We zetten onze  mondkapjes op en gaan naar binnen. Daar zien we dat ook de kassa in het gebouw gesplitst is dmv glazen wanden. Een super mooie oplossing, want glas oogt ruimtelijk. De wand is opgevrolijkt met diverse dierentuin stickers geheel in de stijl van het park. Ook hier binnen vindt je op de grond de 1,5 meter markeringen, alsmede desinfectie pompjes voor je handen. Zodra je het park binnen loopt kunnen de mondkapjes weer af en kan je de looproutes van het park volgen.

 

De dierentuin

Tierpark Nordhorn is een prachtig, kleinschalig maar zeer ruim opgezet, dierenpark waarbij het boerderij leven centraal staat. Via de ingang loop je een mooie bosrijke en zeer groene route waarbij je vele dieren passeert. Een wandelroute die dwars door het gebied van de prairie hondjes gaat, tot aan een houten pad langs de Bisons.  Er is ook een mogelijkheid om een zandpad te lopen tussen de alpaca’s of tussen de Bambi’s. Beide prachtige routes met veel groen, waterbeekjes en natuurlijk prachtige dieren. Wij kiezen er voor om vandaag deze routes nog even niet te nemen en nemen dus gewoon het pad.

Eenrichtingsverkeer

Tierpark Nordhorn kent vele paden die parallel lopen aan de route, onze kinderen noemen dit de ‘avontuurlijke route’ . Deze avontuurlijke routes behoren nu allemaal tot een eenrichtingsverkeer route. Dit is ook echt nodig om de 1,5 meter afstand in acht houden, deze paden zijn immers smaller waardoor je niet naast elkaar kan wandelen, tenminste niet als we ons moeten houden aan de 1.5 meter afstand. Het houten vlonder pad, welke ook wel als brug pad gezien wordt, is daar een goed voorbeeld van. Deze loopt parallel langs de wandelroute en tijdens deze route valt er van alles te ontdekken.
Ook verder in het park zijn meerdere smallere paden weg gezet als eenrichtingsverkeer route.

Dit geldt overigens ook voor de buitenverblijven als bijvoorbeeld de vogelkooien, hertenkamp, kangeroo verblijf en het uilen verblijf. Allen zijn geopend voor publiek, maar alleen conform de eenrichtingsverkeer route.

Binnenverblijven

Echte grote binnenverblijven kent het Tierpark niet meer. Vorig jaar was er nog een apenverblijf waarbij je ook deels vanuit binnen de chimpansees kon bewonderen, echter zijn deze apen inmiddels elders ondergebracht. Dan is er nog een reptielenhuis, een muizen verblijf en een kuiken verblijf, deze zijn allen kleinschalig en dan ook nog dicht vanwege het niet kunnen hanteren van de 1,5 meter grens. De overige verblijven zijn vrijwel allemaal buiten, waardoor er toch veel geopend is op het park.

Restaurants

Het tierpark kent een restaurant midden op het park, deze is vanwege de richtlijnen van het Duitse RIVM momenteel nog gesloten. Ditzelfde geldt voor het restaurant ‘ de malle jan’, waar je normaal gesproken terecht kan voor een wat luxere/ambachtelijke menukaart. Momenteel zijn op de plekken waar normaal gesproken de restaurants geopend zijn afhaal loketten gecreëerd. Deze zorgen er voor dat je nog steeds kan genieten van al het lekkers wat het restaurant en of Malle Jan te bieden heeft.
Op diverse andere plekken in het park zijn meerdere ‘To go” punten gecreëerd. De 1,5 meter afstand in de wachtrijen worden met markeringen aangegeven op de grond. voor de afhaalloketten staan tafels zodat er ook voldoende afstand is tussen gast en medewerker. De medewerkers werken allemaal achter het plexiglas. Ondanks de tijdelijke sluiting van de restaurants biedt Tierpark Nordhorn voldoende andere mogelijkheden om te kunnen eten en drinken.

 

Speeltuinen

Tierpark Nordhorn kent meerdere speelplekken welke allemaal geopend zijn. Over het algemeen geldt in Duitsland wel dat alleen kinderen toegang hebben tot deze speelplaatsen. Tevens worden ouders verkocht de afstand van kinderen in acht te houden en is het betreden van de speeltuinen op eigen risico. Het viel ons op dat de speeltuinen de drukst bezochte plek van het park was. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want tot voorkort waren alle speeltuinen hier in Duitsland verboden toegang. De vrijheid om deze plekken weer te mogen gebruiken worden dan ook optimaal benut.

Een uitzondering is hierin de binnenspeelplaats in het restaurant welke centraal in het park ligt. Deze super leuke abentuerspielplatz von Max, is momenteel gesloten.

Een achtbaan aan emoties

Wij waren heel erg blij dat we met het gezin weer een dagje weg konden, toch ervaarden wij in 1 dagje Tierpark een achtbaan aan emoties. Van blij gingen we snel naar angstig en van angstig gingen we weer naar geluk en van geluk kwam er weer veel respect voor de medemens naar boven, alsmede een stukje onbegrip mbt de mensen die zich niet aan de regels hielden. Daar kwam bij dat ik persoonlijk vooral ontroerd was door het hele gebeuren.

Blij

Ik zal het even toelichten; De blijdschap dat je er uit bent is natuurlijk iets waar je niet om heen kan. Je bent even in een andere wereld en ik denk dat wij als groot gezin geen uitzondering zijn in het gevoel dat je soms even in een andere omgeving wil zijn. Het is voor jezelf goed, maar ook voor je kinderen.

Ontroerd

Al vrij snel was ik ook ontroerd door de inzet van de medewerkers van het park. Je ziet het echt overal terug, hier is veel werk verricht.  Wat hebben ze allemaal toch goed weg gezet en wat hebben zij hun best gedaan om hun park toch open te kunnen gooien. Het vraagt van een ieder begrip en daarmee respect voor elkaar.

Onbegrip en onmacht

Het is ook juist daarom dat er bij mij veel onbegrip naar boven kwam als ik mensen zag die gewoon lak aan de regels hebben. Meerdere kinderen rennen je voorbij zonder enige vorm van toezicht van een volwassene. Het gevoel van onmacht dat je zelf je best doet en een ander het voor je verpest.
Als de 1,5 meter grens voor mij geldt, geldt hij voor een ander ook. Als ik mijn best doe om deze 1,5 meter grens te hanteren, maar vervolgens halen andere mensen mij met een topsnelheid in, dan houdt op dat moment  die 1,5 meter regel voor mij ook op. Je staat dan machteloos.

Wat mij ook deed verwonderen , de meerdere (kleinere) kinderen op loopfietsjes. Nu zijn deze dingen enorm geliefd en ik begrijp echt wel waarom, echter als je kinderen op loopfietsen mee gaat nemen kan je er van uit gaan dat deze zelf op avontuur gaan en eenmaal uit het zicht zijn ze zo weg. Dat was nu ook het geval, meerdere kinderen op loopfietsen hebben ons gepasseerd terwijl moeders met elkaar aan het kletsen waren.

Angst

Een gevoel die ik helaas bij mij droeg gedurende dag. Dit gevoel kwam niet weg bij het park en hoe hun alles weg gezet hebben. Dit is een persoonlijk gevoel die ik had, maar wellicht komt dit ook weg bij het idee dat je geen grip hebt op wat een ander doet.  Ik had van te voren ook niet verwacht dat het zoveel impact zou hebben op mij.  Ik was continu op mijn hoede, continu bezig met de regeltjes, continu mijn kinderen in de gaten houden en natuurlijk veel bezig met handen wassen en desinfecteren.  Door deze houding vergeet je soms wel te genieten. Dat ga ik bij een tweede bezoek zeker anders aanpakken.

Het is totaal normaal dat niks meer normaal is

Hoewel ik soms echt een gevoel had dat ik op mijn hoede moest zijn elke het er op dat anderen lekker weer aan het leven waren, het leek totaal normaal dat niks meer normaal is. Iedereen deed zijn ding, waarbij het mij ook opviel dat sommige mensen je inhalen en dan de 1.5 meter grens niet hanteerden, ze deden wel even een stapje opzij om vervolgens met hun rug aan je langs te passeren, of draaiden hun hoofd naar beneden, een beetje een struisvogel effect, als je mij niet ziet, dan ben ik er niet. Maar ja, 1,5 meter is toch echt 1,5 meter. Misschien denk ik er te veel over na, maar misschien doen anderen dat ook wel en merk je dat niet op. Nu moet ik zeggen dat onze kinderen een heerlijke dag gehad hebben en zelf geen stress hebben ervaren en uiteindelijk gaat het daar ook om.

Over het algemeen volgden mensen de regeltjes op en leek het normaal te zijn, dat dit voor nu even het nieuwe normaal is. Uiteindelijk moeten we het ook met elkaar doen en samen staan we natuurlijk veel sterker!

 

Is een uitje tijdens corona tijden wel te adviseren?

Zeker! Ik denk, zolang iedereen zich aan de richtlijnen houdt en jij voor jezelf duidelijke grenzen stelt het zeker kan. Het hangt er van af wat je doel van het bezoek is. Wij persoonlijk kozen bewust voor een uitje naar een park waar we een jaarkaart op hebben. We konden op deze manier mooi alles testen. De wandel paden langs lopen en als dit goed gaat, dan kijken we verder. Stapje voor stapje. Ik denk dat parken als Tierpark Nordhorn zich hier ook goed voor lenen. De entree prijzen zijn prima te doen voor een gezin. Onze kinderen hadden overigens totaal geen moeite met het hanteren van de regels en ze gaven allemaal aan het echt naar hun zin te hebben gehad, niks geen verborgen stress voor hun! iets wat voor ons ook een compliment is natuurlijk.

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Het dragen van monden neus bescherming is vanaf 6 jaar verplicht in de door het park aangewezen locaties. Voor Tierpark Nordhorn geldt deze regel voor de entree / kassa.  Onze kinderen hebben hier totaal geen moeite mee, dit is immers ook het straatbeeld hier in Duitsland. We begrijpen ook veel afweer tegen het dragen van mondkapjes, met name door Nederlanders. Het is een beetje het fietshelm effect, dat zijn we in Nederland ook niet gewend.
We kunnen er natuurlijk van alles van vinden, echter veranderd het niks aan het feit dat er een plicht is. Dan kan je het beter maar toejuichen. Onze kinderen hebben kapjes met prints of mogen ze zelf inkleuren, super leuk. Pipp van 3,5 jaar hoeft officieel geen mondkapje, maar omdat wij het allemaal hebben wou hij ook graag eentje hebben. Oma maakte voor hem speciaal een luchtig kapje, Geen effect, wel de looks en lekker luchtig mbt ademen.

Gaan wij er nu gelijk weer volledig op uit?

Ik ben wel reuze benieuwd naar hoe dit in de grotere parken er aan toe zal gaan, parken waar meer mensen komen en waar inmiddels vele dagen al volgeboekt zijn. En dan met name de attractieparken. Persoonlijk kies ik er momenteel niet voor om een dagje naar bijvoorbeeld Phantasialand te gaan, hoewel dit echt 1 van onze favoriete parken is. Je betaald hier al snel 50 euro entree pp. En als ik met dit onderbuikgevoel daar heen ga kan ik niet optimaal genieten.Dat vind ik zonde van het geld. Deze parken staan voor nu nog even op de wachtlijst, maar die gaan zeker weer komen.  We kunnen alleen maar accepteren dat dingen nu anders zijn en hetgeen doen wat bij je past. Een volgend uitje staat overigens al wel gepland.

Tierpark Nordhorn? Hoe? Wat? Waar?

  • Tierpark Nordhorn ligt in Nordhorn, een stadje op 8 km vanaf het Twentse Denekamp.
  • Tierpark Nordhorn is een kleinschalig, maar ruim opgezette dierenpark met 2000 dieren in 100 verschillende diersoorten.
  • Tierpark Nordhorn is dagelijks geopend van 9.00 – 19.00 uur
  • Entree prijzen : Volwassenen : € 10,50 – Kinderen (4 tm 16 jaar) € 6,50 – Familiekaart (ouders met kinderen tm 16 jaar) € 37,-
  • Honden zijn (mits gelijnd) toegestaan tegen een betaling van € 1,-
  • Parkeren is gratis
  • Het dragen van een mond en neus bescherming tijdens corona tijden is alleen verplicht bij de entree / kassa .**Het dragen van Mond en neus bescherming geldt ook voor kinderen vanaf 6 jaar.

Kijk voor de actuele openingstijden, entree prijzen, alsmede richtlijnen rondom het Corona virus HIER.

Ben ik als Nederlander welkom?

Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, kan ik zeggen dat er op de dag dat wij er waren meerdere Nederlandse gezinnen in het park aanwezig waren. De grenzen zijn in principe ook open. Het is aan jezelf of je deze stap wil nemen. Wij ervaren Tierpark Nordhorn wel als een veilige plek om een mooie wandelroute af te leggen met je gezin, daarbij is onderweg nog van alles te zien. Tierpark Nordhorn is wat ons betreft een ideaal uitje om zo als eerste uitje in deze rare tijden te ondernemen. Een bijkomend iets is dat dit park bezoekers hard nodig heeft mbt het misgelopen inkomen. Op de Website van Tierpark Nordhorn kan je ook op een andere manier het Tierpark steunen.

Tierpark Nordhorn Bedankt voor jullie inzet!

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Aniek 1 juni 2020 - 08:43

Ja tierpark nordhorn is zo leuk. Onze kinderen vinden het fantastisch.

Maar vanuit Nederland mag je officieel nog niet naar Duitsland.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.