Eefke | DIY Avonturenpad

by Eefke

Wat te doen met je eigen stuk bos? Zoals ik in eerdere blogjes vast al een heb laten ontvallen wonen we landelijk, zo landelijk dat we ook een eigen bosperceel hebben. Klinkt luxe, is het natuurlijk ook maar het is niet zo overdreven veel als het lijkt. Zeg ik dan heel stoer want ik ben me er van bewust dat de gemiddelde Nederlander het met minder tuin moet doen. Maar goed, dit was onze eigen keuze.. en dan kun je iets doen met je eigen bos; een avonturenpad voor de kinderen (en ja ook een stuk bostuin voor onszelf…

Hoe staat het ervoor:

Aan ons stuk bos is ongeveer 40 jaar niets gebeurd. Het perceel behorende bij ons huisnummer bestaat volgens het kadaster uit 2 delen. Moeras (bos) en het perceel waar het huis op staat. Van Moeras is absoluut geen sprake, het is zandgrond en er groeit van alles maar er staat duidelijk geen water.  De eerdere bewoners hebben alleen dood hout eruit gehaald en verder niks. Toen wij er kwamen wonen hebben we eerst de volledige grond omheind. Leek ons wel zo veilig met kinderen en een hond. Ook zijn we doorgegaan met dode bomen/struiken e.d. eruit halen. Maar de kinderen worden ouder, ze vinden dat bos spannend en leuk dus werd het tijd om er iets mee te gaan doen.

Nu hebben we een plan van een tuinarchitect in handen. Indeling en opties voor beplanting. Want een tuin aankleden lukt wel maar wat doe je met een bos? Ons idee was wel om langzaam naar dat plan toe te werken. Er moeten daarvoor wat grote dingen verplaatst gaan worden. En er groeien bomen, maar geen geldboom. Helaas, want gezien de oppervlakte loopt het snel in de papieren. Om de kindjes daar nu op te laten wachten vonden we niet kunnen. Dus zijn we voor een tussenoplossing gegaan.

Hoe gaan we dan te werk:
We zijn begonnen met grondig opschonen van het bosstuk. Ongeveer de helft is overwoekerd door de fijne klimopplant Hedra. Daardoor konden we er niet lekker door het bos lopen. Dus ik ben met mijn kinderen, snoeischaren, harken en handschoenen maar gewoon vooraan begonnen.
Daar hebben we eerst door de hedra heen een pad gemaakt, dat heet… alle hedra weggetrokken en de bodem met een hark schoon geharkt en dat meter voor meter totdat we een pad hadden. De kinderen natuurlijk voorop.. hier naar links mama, daar ook nog een pad mama en daar naar rechts mama. Prima jongens…. Dus ze konden heerlijk hun gang gaan. Op de openruimte die ergens zit hebben we pallets gezet, soort van hutje mee gemaakt. En ze kunnen er over de paden naar toe gaan. Voor nu heb ik aan de linker en rechterzijkant van de paden takken gelegd. Dat houdt de paden makkelijker schoon en daarmee bewegen wij ons makkelijker door het bos. Dat is nu de basis.

En dan:
Het idee is om naast het hutje nog wat andere elementen in het bos te gaan verwerken zodat de kinderen op avontuur kunnen. Er komt een glijbaan het bosdeel in.. (de tuin ligt iets hoger) er komen tunneltjes van de al bestaande struiken/en bomen die al omhangen waar ze door heen kunnen rennen en ik ben zelfs al aan het kijken of ik iets van een kabouter dorp kan maken voor de fantasie.
Ben dan stiekem ook wel benieuwd (we wonen aan een fietsroute, met een rustplek precies bij het hutje ) welke reacties we krijgen. Bij die rustplek zit namelijk ook de mooiste boom voor het kabouterdorp.

Ik hou jullie op de hoogte.. zal er een vervolg van maken.
Mochten jullie mee willen kijken volg me dan op instagram:

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.