Duurzame energie besparingstips!

by Tamara

Ik vroeg een tijdje geleden wat jullie nou echt leuke onderwerpen voor op de site vinden en blogs over besparen werden heel erg vaak genoemd. Nu heb ik al best wel vaak geschreven over bespaartips en vooral bespaartips waar je zelf niet zo snel aan zou denken.  Maar voor dit artikel wilde ik het even allemaal anders doen. Ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om een artikel te schrijven over duurzame besparingstips! Ik vroeg jullie op instagram of jullie nog tips hadden en daarvan kreeg ik ook wat leuke tips binnen over duurzaam besparen! Kijken jullie mee?

Geen eten meer weggooien.

Kijk, dit is eentje die al heel erg vaak genoemd werd. En eentje waar ik het heel erg mee eens ben, ook al gaat hij hier nog regelmatig fout. Eten weggooien is niet alleen heel erg zonde, maar ook niet heel erg duurzaam. Om dat eten te maken is veel energie nodig en natuurlijk ook grondstoffen. Maar als jij het vervolgens ‘zomaar’ weggooit, dan is er ook weer energie nodig om het ‘op te ruimen’. Nu is het bijna niet te voorkomen dat je soms eten weggooit en ik zeg ook echt niet dat je continue alles wat na het avondeten overblijft moet bewaren. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van je oude brood niet weggooien, maar er tosti’s van maken? Of voor twee dagen koken in plaats van elke dag iets nieuws, scheelt ook weer!

Duurzaam energiecontract.

Je hebt een heleboel energiemaatschappijen die zeggen duurzaam te zijn, maar weinigen zijn dat ook echt. Eentje die wel echt duurzaam en groen is, is Greenchoice. Een energiemaatschappij die 100% duurzame energie levert aan zijn klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan windenergie, maar ook aan zonne-energie! Ik was even op hun site aan het rondneuzen en kwam zelfs tegen dat ze bosgecompenseerd gas aanbieden. Voor sommige mensen en gebieden is het nog niet mogelijk om van het gas af te gaan en daarom is dit een prima tussenoplossing. Bosgecompenseerd gas betekent dat het aardgasverbruik wordt gecompenseerd door het aanplanten en beschermen van bomen.

Greenchoice biedt ook een modelcontract energie aan. Ja, ik snapte eerst ook niet helemaal wat dat nou precies inhoudt, maar het is dus een contract met een onbepaalde looptijd en variabele prijzen. Alle energieleveranciers bieden dit modelcontract aan met precies dezelfde voorwaarden. Zo kun je gemakkelijk tussen de aanbieders vergelijken en kom je niet voor verrassingen te staan, waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Je huis duurzamer maken.

Wij hebben een jaren dertig huis en hoewel het best goed geïsoleerd is, gaan we de komende jaren zeker investeren in meer duurzaamheid. Zo willen we graag in de komende jaren alle ramen op de bovenverdiepingen vervangen voor dubbel glas en zijn we al druk bezig geweest om alle kiertjes en spleetjes dicht te maken. We willen nog bij de gemeente informeren of zonnepanelen een optie zouden zijn, maar waarschijnlijk mag dit niet omdat ons huis beschermd dorpsgezicht is.

Zelf groenten verbouwen.

Veel mensen gooien groenten na het snijden meteen weg, maar wist je dat je bijvoorbeeld uit het ‘kontje’ van de prei een hele nieuwe kunt laten groeien? Of dat je met één teentje knoflook een hele bol kunt kweken? We hebben vorig jaar zelf een aantal soorten groenten gekweekt en dat was niet alleen heel erg leuk, stiekem waren ze ook nog veel lekkerder dan die uit de supermarkt!

Tweedehands kopen.

Ook een tip die jullie heel erg vaak gaven was meer dingen tweedehands kopen. Dan denk je misschien aan kleding, maar je kunt bijvoorbeeld ook meubels, speelgoed en nog veel meer tweedehands kopen. Nu is het momenteel een beetje lastig, maar ik ben zeker van plan om als het weer kan weer eens naar de kringloop te gaan!

Vaker de fiets pakken.

Kijk, dit doe ik al heel goed. Ik heb namelijk een elektrische bakfiets. Oké, stiekem ben ik hiermee aan het cheaten, want ik heb natuurlijk geen rijbewijs! Haha! Maar ook als je dat wel hebt, is het een goed idee om wat vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Is ook goed voor je en fijn voor je portemonnee!

Vermijd sluipgebruik.

Ik dacht altijd dat het een fabeltje was, maar kennelijk gebruiken apparaten die doelloos in het stopcontact zitten wel gewoon stroom! Denk hierbij bijvoorbeeld aan telefoonladers of de waterkoker! Natuurlijk enorm zonde om die erin te laten zitten terwijl je ze helemaal niet gebruikt. Kost alleen maar geld!

Verwarming kouder draaien.

Kijk, nog iets dat we goed doen! Als je de verwarming aan hebt staan, is het een goed idee om de verwarming ongeveer een uur voordat je gaat slapen naar beneden draait. Wij zetten hem altijd terug van negentien naar zestien graden, maar het schijnt nog beter te zijn als je hem naar vijftien graden zet. Immers heb je snachts geen verwarming nodig als je onder je warme dekens ligt!

Niets voor de verwarming zetten.

Ik weet nog wel dat we in ons oude huis een grote hoekbank hadden die half voor de verwarming stond. Pas toen die weg was, had ik door hoeveel warmte hij eigenlijk tegenhield. Ontzettend zonde natuurlijk, want dan ben je aan het stoken voor niets! Dus niets voor de verwarming zetten is een hele goede bespaartip!

Niet onnodige ruimtes verwarmen.

Het is niet nodig om ruimtes waar je nooit komt te verwarmen. Zo hebben wij een kantoor, waar we nooit komen omdat hij nog niet af is en daar hebben we dus de verwarming ook nooit aan staan. Net zoals bijvoorbeeld de bijkeuken, al wordt die wel verwarmd door de droger die daar aan staat! Dus verwarming uit en bij de ruimtes die je wel verwarmt de ramen en deuren gesloten houden, zodat de warmte niet kan ontsnappen.

Minder lang douchen.

Weet een inkoppertje, want eigenlijk is dit heel erg logisch. Minder lang douchen is minder waterverbruik en kost minder energie! Dit kun je bijvoorbeeld doen door een wekker te zetten of een kookwekker in de douche te zetten, om zo de tijd in de gaten te houden. Voor mijn kinderen zet ik vaak al een wekker, omdat ze er anders gerust een half uur onder staan. Ook iets kouder douchen scheelt een heleboel energie.

Duurzame apparaten.

Stuk voor stuk zijn we onze apparaten aan het vervangen voor duurzamere varianten. Zo deden we een aantal jaar geleden de oude droger en wasmachine al de deur uit, omdat het inmiddels echte energieslurpers waren. Je kunt bij de aanschaf van apparaten vaak aan het label zien hoe duurzaam ze zijn. Soms is de duurzame variant iets duurder, maar dat haal je er wel weer makkelijk uit.

Verlichting vervangen voor duurzame verlichting.

En tot slot! Je verlichting vervangen voor duurzame verlichting. Meteen toen we hier kwamen wonen, gingen er in de eerste weken een aantal lampen kapot. Echt heel fijn. Dus die hebben we meteen vervangen voor duurzame ledlampen, die hopelijk heel lang mee zullen gaan!

 

 

 

 

Heb jij nog duurzame bespaartips? En wat doe jij voor duurzame dingen thuis?

 

Dit artikel is een samenwerking.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.