Dit helpt ECHT als je de bevalling wil opwekken.

by Tamara
bevalling wil opwekken

Je kent dat wel, je bent hoogzwanger en ook al vind je de schopjes en dat gewiebel in je buik nog heerlijk, je kijkt toch heel erg uit naar je bevalling, dat moment dat je je baby in je armen kunt houden en alles daaromheen. Sommige moeders beginnen bij 37 weken al met aftellen en verwachten dat de baby dan elk moment kan komen, toch kan het dan nog 5 weken duren. Ik ben vast niet de enige moeder die wel eens naar huis, tuin en keukenhulpjes heeft gegoogled om de bevalling te laten beginnen. Je komt dan vrouwen tegen die liters bitterlemon drinken, vrouwen die hele ananassen wegwerken en vrouwen die wippen of hun leven er van af hangt. Maar wat werkt er nou wel en wat werk er nou niet als je de bevalling wil opwekken?

bevalling opwekken

Dit helpt ECHT als je de bevalling wil opwekken.

Laat die etenswaren maar zitten.

Bij mijn eerste zwangerschap liep ik behoorlijk overtijd. Mijn buik was enorm en ik was bereid om alles te proberen zodat de bevalling maar zou beginnen. Dagenlang was ik aan het googlen naar manieren om een bevalling op te wekken en ik hield nauwkeurig allerlei forums bij waar mensen tips deelden. Ja mensen, ik was het aan het einde zo ontzettend zat dat ik van alles geprobeerd heb om maar te gaan bevallen.  Iets dat ik overal las, was dat vrouwen iets gegeten of gedronken hadden, waardoor ze daarna ineens gingen bevallen. Dus ik maakte een lijstje en vertrok vol goede moed naar de supermarkt. Daar laadde ik mijn hele karretje vol en  toen ik met mijn karretje bij de kassa aankwam moest de caissière dan ook best wel een beetje lachen. Je kunt namelijk eten wat je wilt, het helpt vaak helemaal niets.

Over de volgende etenswaren hoor je vaak dat ze de bevalling opwekken:

  • Bitterlemon drinken
  • Vet eten.
  • Ananashart eten.
  • Chinees.
  • Pannenkoeken.
  • pittig eten.

Ook ik heb bij mijn eerste zwangerschap bitterlemon gedronken (zo ontzettend vies) en zelfs een keer geprobeerd een ananashart weg te krijgen. Beide werkten niet echt en het schijnt dat bitterlemon drinken ook niet echt een goed idee is omdat de baby ervan in het vruchtwater kan gaan poepen, wat bij mijn zoon ook het geval was. Ook hoor je wel eens verhalen over vrouwen die heel veel vet eten naar binnen propten en daarna gingen bevallen. Natuurlijk kan er wel een verband zijn, maar het is nooit echt bewezen dat je daarvan nou echt gaat bevallen. Je krijgt hoogstens buikpijn en een ongemakkelijk gevoel. Iets waar je ook niet echt op zit te wachten als je toch al hoog zwanger bent.

Lees hier alles over mijn laatste hoogzwangere week.  

De reden dat er wordt gedacht dat dingen zoals pittig eten en vet eten helpen als je de bevalling wil opwekken is dat je na deze soorten eten vaak las van je darmen krijgt en dat de darm ‘krampen’  overslaan op je baarmoeder. Ik heb geen idee of dit helpt, wel ben ik één keertje bevallen na het barbecuen en één keertje nadat ik Mcdonalds had gegeten, maar dit kan ook gewoon toeval zijn.

In het drinken van bitterlemon en het eten van een ananas hart zit overigens wel een kern van waarheid. In beide voedingsmiddelen zit namelijk het stofje kinine, en dat is een stofje dat weeën kan opwekken. Echter moet je hiervoor wel eerst kilo’s ananas en liters bitterlemon wegwerken voordat het helpt.

Drempels rijden, touwtje springen en HAKKUH!

Ik weet nog wel dat ik het programma Barbies Baby aan het kijken was waarin de Nederlandse Barbie Samantha een potje ging hakken om de bevalling op gang te laten komen, wat overigens niet werkte. Je hoort heel vaak dat mensen met een noodgang over drempels gaan rijden of touwtje gaan springen om de bevalling te laten beginnen, maar ik weet niet hoe het bij jullie zat, maar ik kreeg al buikpijn als ik aan drempels dacht! Wanneer ik dan toch in de auto zat en over een drempel reed hield ik mijn buik meestal vast. Het resulteerde af en toe wel in een heleboel voorweeën, maar echt helpen deed het niet.

Wat eventueel wel helpt is gewoon heel erg veel wandelen. Ja, ik weet het, als je hoogzwanger bent dan moet je waarschijnlijk niet denken aan wandelen, maar de zwaartekracht drukt de boel een beetje naar beneden en dit kan er wel degelijk voor zorgen dat de bevalling begint. Toeval of niet, bij mijn oudste kind maakte ik op een ochtend een hele lange wandeling door het bos en daarna begon de bevalling.

bevalling opwekken

Seksen dan?

Je hoort heel vaak dat verloskundigen stellen aanraden om maar een potje de liefde te gaan bedrijven als ze hoog zwanger zijn. Op zich zit er wel wat in dat wanneer de penis tegen de baarmoedermond komt deze geprikkeld word en er schijnt ook één of ander stofje in sperma te zitten dat een klein beetje verschil kan maken, maar eerlijk? Hadden jullie hoogzwanger nog zin in een potje horizontale tango? Ik voelde me al vreselijk onaantrekkelijk en als ik me dan ook nog bedacht dat ik in bed iets moest gaan doen met dat logge lijf? Nee dank je! Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik het wel geprobeerd heb hoor, maar ik vond het ook gewoon niet fijn, zeker omdat de baby al ingedaald was en daarom zijn we er maar snel weer mee gestopt.

Lees hier verder over seks tijdens de zwangerschap.

Wat ook goed kan helpen om weeën op te wekken is een orgasme. Ja, echt waar! Op het moment dat een vrouw klaarkomt trekt de baarmoeder zich namelijk samen en deze bewegingen kunnen soms overgaan in weeën! Handig als je de bevalling wil opwekken.

bevalling opwekken

geloof mij, ik was hier ruim overtijd en het helemaal zat!

Wat helpt er dan wel echt als je een bevalling wilt opwekken?

Maar wat helpt dan wel echt?

Het enge wat echt helpt en ook echt onderzocht en bewezen is, is dat het stimuleren van de tepels van de vrouw de bevalling op gang kan brengen. Bij het aanraken van de tepels komt ocytocine vrij, een stofje dat het beginnen van de  weeën stimuleert. Ik heb het uitgeprobeerd toen ik zwanger was van de oudste , (tja als je 40+ weken zwanger bent probeer je wel eens wat) en inderdaad! Ik kreeg er behoorlijke voorweeën van! Wel vond ik het een beetje een gek idee om de hele tijd te zitten friemelen en toen ik ermee stopte, stopten de weeën ook vrij snel!

Strippen.

Strippen kan ook helpen bij het opwekken van weeën. Lees in deze blog alles over strippen als je de bevalling wil opwekken.

Ik ben zelf een aantal keren gestript aan het einde van mijn zwangerschappen en het zorgde er bij mij ook daadwerkelijk voor dat er iets gebeurde. Ik kreeg meer ontsluiting, voorweeën en wat bloedverlies. Maar het hielp bij mij nooit echt om de bevalling echt te laten beginnen helaas! Bij mijn vierde zwangerschap ben ik ook gestript en daar had ik zelfs echt spijt van. het resulteerde in twee dagen echt heel erg veel pijn, weeën en bloedverlies, maar er gebeurde niets. Ik werd er alleen nog maar chagrijniger en vermoeider van, omdat ik al ver overtijd liep en ik nu door die voorweeën ook niet meer kon slapen. Strippen vind ik dus geen aanrader.

Voetreflexmassage.

Je kunt erin geloven of niet, maar een veel gehoorde manier om de bevalling op te wekken is voetreflexmassage. het is misschien niet iets waar je heel erg snel aan zult denken als je de bevalling wilt opwekken, maar het schijnt dus wel heel erg goed te werken. Aan de binnenkant van je voet, aan de onderkant, zit een gedeelte dat heel erg veel zenuwen met je baarmoeder deelt. Als je dit gedeelte masseert en dus prikkelt, kan het zijn dat de baarmoeder ook geprikkeld wordt en je daardoor weeën krijgt. Maar ik heb dit zelf nooit geprobeerd, dus ik weet niet of het klopt of werkt!

Conclusie, kun je zelf de bevalling opwekken?

Je kunt dus van alles proberen als je de bevalling wil opwekken. Maar, houd daarbij wel in je achterhoofd dat de meeste dingen echt niet helpen en dat de baby waarschijnlijk pas komt als hij of zij er klaar voor is. Het is ook niet iets dat je moet willen forceren. Ik weet maar al te goed hoe verschrikkelijk het kan zijn, die laatste loodjes. Ik ben vier keer zwanger geweest en liep vier keer behoorlijk overtijd. Maar toen ik eenmaal mijn baby had, ging de tijd zo ontzettend snel!

Het is cliché, en ik wilde het ook niet horen aan het einde van mijn zwangerschappen, maar je moet er gewoon even van genieten. Het is allemaal zo voorbij en je gaat die dikke buik echt heel erg missen!

Hang in there bijna -mama’s! Mochten jullie iets gaan proberen, zou ik het heel erg leuk vinden als je een reactie achterlaat!

 

Heb jij ook iets gedaan om de bevalling op gang te brengen of heb je keurig afgewacht?

 

Misschien vind je dit ook leuk

34 comments

thuisbijstella 15 juli 2020 - 17:01

haha, ben bij dit blog terecht gekomen omdat mijn favoriete verloskundige waarschijnlijk op vakantie is als ik uitgerekend ben over 2 weken. En wil haar er zo graag bij, lol!

maar goed. Mag nog 2 weken en om nu al te laten strippen.. lijkt me ook zo wat

Reply
Shakira 15 augustus 2018 - 14:20

Van alles al geprobeerd en vaak naar het ziekenhuis gegaan omdat ik zelf dacht dat het dan eindelijk zover was maar elke keer bleek dat niet zo te zijn.. wanneer je je zelf rust geeft in je hoofd en er niet mee bezig bent is de kans groter dat de kleine komt heb het 2x mee gemaakt

Reply
Amber 10 juli 2018 - 14:52

Kolven! Daarmee kreeg ik meteen fikse voorweeën die al snel overgingen naar het echte werk. Raad het nu aan iedereen aan die het zat is, haha!

Reply
Nathalie 12 februari 2016 - 21:56

Hahaha van alles geprobeerd!

Reply
Magalie 12 februari 2016 - 19:23

hahahahaha “horizontale tango!” geweldig 🙂 Nee zou er ook niet aan moeten denken! Ik ben met 39 weken precies bevallen, hier niks uitgeprobeerd…zelfs geen drempeltje 🙂

Reply
Simone 12 februari 2016 - 18:20

Haha ik heb ook lang moeten wachten. Met 41+2 kwam mijn kindje pas dus ik was het echt goed zat. Maar ja, toch maar rustig blijven afwachten.

Reply
mariska 12 februari 2016 - 17:13

Framboosbladthee gedronken. Deed ik al vanaf 2e trimester om baarmoeder te versterken om zo een soepele bevalling te krijgen. Dag voor de bevalling was ik er zo klaar mee, dat ik de thee 20 min liet sudderen in en n pannetje en flink sterk gezet, 2 mokken gedronken die dag en de volgende dag had ik idd die soepele bevalling (4,5 uur) 🙂 kan het iedereen aanraden!

Reply
Mathiske's mama blog 12 februari 2016 - 12:25

Ik heb keurig gewacht. Het was de uitgerekende datum (04-07) toen zo heet buiten dat ik dacht dat ik beter even kon wachten ? op 07-07 is onze baby geboren dus heb me nog niet echt druk hoeven maken.

Reply
Liess 12 februari 2016 - 12:23

Brb, ik ga even aan mn tepels friemelen.

Reply
Jennifer 12 februari 2016 - 11:45

Bij mij begon het aftellen bij de 30 weken al, dat vond ik echt het punt van “het eind is nabij”. Uiteindelijk bevallen met 38+4, mooie termijn om niet mijn geduld op de proef te hoeven stellen. Ennee, nee, geen tepelgefriemel aan te pas geweest, of andere gekkigheid haha.

Reply
Elleke 11 november 2021 - 16:58

Ga morgen,39weken,gelijk friet eten😀

Reply
Vlijtig Liesje 12 februari 2016 - 11:34

Strippen kan inderdaad helpen, maar dan was de bevalling toch wel op korte termijn begonnen.

Reply
Jodi - liefthuis 12 februari 2016 - 11:23

Wahahaha ik zie al die vrouwen al zitten en als ik het geweten had had ik het zeker geprobeerd. Ik heb de drempels geprobeerd op mijn scooter die ik moest ophalen. Hielp niks, en ik wilde vooral rustig rijden om geen risico te lopen op een valpartij ofzo.

Reply
Lonneke 12 februari 2016 - 11:09

Haha ik heb ook alles gedaan wat ik maar kon vinden helaas hielp niks! James vond het te fijn in m’n buik denk ik 😉 mja dan weet ik voor de volgende keer dat ik met m’n tepels moet spelen, lol.

Reply
Jessica 12 februari 2016 - 11:05

Ananas eten en bitterlemon drinken komt mij heel bekend voor. Hier werkte het ook niet.
Het enige wat werkte was toen ik met 39 weken gestript werd. Al meteen daarna kreeg ik lichte weeën en 2 dagen later werd de kleine man eindelijk geboren!

Reply
Angela - Mama met passie 12 februari 2016 - 10:55

Wel over gelezen, maar het niet geprobeerd. Naomi kwam met 37 weken al, doordat ik ingeleid moest worden. Dat van die tepels wist ik niet, onthouden voor een eventuele tweede? :p

Reply
Joyce 12 februari 2016 - 10:29

hahaha mafkees! Nou hier hielp niks hoor.

Reply
Michelle 12 februari 2016 - 10:20

Haha ik denk dat we maar gewoon lekker afwachten! Hoop dat ik dat geduld over een week of twaalf nog steeds zo op kan brengen. Ik geloof er wel in dat hij komt wanneer hij wil; of moeders nou gekke capriolen uit gaat halen of niet.

Reply
Sharon hesse 12 februari 2016 - 10:15

Seksen helpt echt wel :p bij quinten en Lorenzo allebei :p alleen dominick niet, want die was gepland haha

Reply
Jessica 12 februari 2016 - 09:49

Daar heb ik nog nooit van gehoord! Als ik ooit zwanger mag zijn zal ik het eens proberen als ik het zat ben haha

Reply
Marijke 12 februari 2016 - 09:00

O die kende ik echt nog niet. Bij mij was het ook 2x niet nodig en kwamen ze zo perfect getimed dat ik er nog niet zo mee bezig was.

Reply
Charlotte 12 februari 2016 - 08:33

Wij hebben geduldig gewacht, maar Aukje kwam dan ook 2 dagen voor de uitgerekende datum dus dat was fijn!

Reply
Romy 12 februari 2016 - 07:46

Bij m’n zoontje beviel ik spontaan met volle maan 39,3 was ik.
En had al zo’n vermoede vanaf het begin.
Nu ben ik 39,2 en hoop natuurlijk weer op elk moment, misschien dit weekend wel of toch pas over een week of 2 wie gaat het zeggen.
Geduld is een schone zaak bij een zwangerschap.

Reply
Eveline 12 februari 2016 - 07:44

Ok dat laatste moet ik dan maar proberen! Ben vandaag 40 + 1 en ze mag echt wel komen… Die buik zit inmiddels wel in de weg en ik ben ook nu echt nieuwsgierig naar haar! Dus wellicht dat dat helpt en mocht ze er dinsdag nog niet zijn, word ik gestript. We wachten af… Inmiddels heeft m’n oven overuren gedraaid van al het bakken, ik heb niks beters meer te doen! 😉

Reply
Nicole 12 februari 2016 - 07:38

Ik beviel met 37 weken dus zelf niets geprobeerd haha. En lijkt me idd vreemd gevoel om zo aan je tepels te zitten haha. Ben overigens wel benieuwd hoe dat onderzocht is haha..

Reply
Lilian 12 februari 2016 - 07:31

Van een aantal dingen had ik wel gehoord, maar ik denk dat uiteindelijk het lichaam bepaald wanneer je lichaam er klaar voor is. Maar kan me best voorstellen dat je er op een gegeven moment helemaal klaar mee bent.

Reply
Kim 12 februari 2016 - 07:16

Ik ben zondag 40 weken zwanger en ben er ook echt wel klaar mee. Nieuwsgierig naar hoe ons kleintje er uit gaat zien, maar krijg ook steeds meer last van alle kwaaltjes die horen bij de laatste loodjes. Ik heb nog geen trucjes geprobeerd en probeer mezelf voor te houden gewoon rustig af te wachten: het kan nog maximaal 2 weken duren 😉

Reply
Marije 12 februari 2016 - 06:55

Haha wat grappig om te lezen! Ik denk dat ik alles, op de laatste tip na, maar oversla 🙂

Reply
Manouk 12 februari 2016 - 06:49

Het eten van een ananashart is zelfs giftig en daarvan kan je dus flink last van je maag krijgen, iets dat ik niet heb uitgeprobeerd en ook niet ga uitproberen. Evenals alle andere trucjes trouwens, het is vervelend om zo lang te moeten wachten. Maar soms hoor ik vrouwen al bij 35 weken klagen (klagen in de zin met vragen als hoe een bevalling opgewekt kan worden, gestript worden etc) en dan denk ik van: “Komop, we hebben het hier wel over de gezondheid van je kind”.

Reply
Elisabeth 12 februari 2016 - 06:49

Ik was er met 40 weken ook echt wel klaar mee! Toen ben ik gestript, en heb ik gele curry gegeten (bakerpraatje van mijn moeder). Toen ben ik dezelfde nacht bevallen. Zal meer aan het strippen hebben gelegen dan de curry. 😉

Reply
Josan 12 februari 2016 - 06:20

Bij de eerste at ik Ananas. Maar de tweede en derde kwamen eerder dan de geplande datum dus dat was mooi mee genomen.

Reply
Channa 12 februari 2016 - 06:12

Haha, ik heb lekker gewacht. Vond het altijd wel grappig om te lezen wat een gekkigheid iedereen uithaalde, maar ben van mening dat het komt wanneer het komt. Geloof dus ook niet in al die zogenaamde trucjes!

Reply
Nicole 12 februari 2016 - 06:12

Ja een mislukte draaipoging ivm stuitligging. Hop daar waren de weeën en was ons zoontje veel te vroeg ;-). Nee geintje dat was helemaal niet tof. Ik heb altijd begrepen rauwe ananas. Dat je dat moet eten.

Reply
Simpel, met een snufje liefde 12 februari 2016 - 06:08

Dat had ik echt nog nooit gehoord! Wel heel grappig. Wie weet heb ik het nog eens nodig.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.