Dingen waarbij mijn faalangst me heel erg belemmerd.

by Tamara

Dat ik nogal last heb van faalangst, dat is niet iets nieuws. in het dagelijks leven wordt ik er niet heel erg door belemmerd, maar er zijn toch een heleboel dingen die ik niet durf te doen, omdat ik ze gewoon heel erg eng vind. Misschien een beetje gek, maar ik dacht, misschien helpt het om erover te schrijven en help ik ook weer anderen hiermee.

Mijn boeken opsturen naar een uitgeverij.

Het sturen van een manuscript naar een uitgeverij. Het is iets dat ik al heel erg lang wil doen en ook iets dat ik mezelf als doel had gesteld voor dit jaar. Ik heb een heel manuscript, plus alle voorwaarden die erbij moeten klaarliggen en heb hem zelfs al een paar keer bijna verzonden, maar ohhh… Ik durf het gewoon niet. Wat als ze me niet goed genoeg vinden? Wat als ik een verschrikkelijke review terugkrijg? Wat als ze zeggen dat ik beter kan stoppen met schrijven en mijn focus ergens anders op zou moeten leggen? Ik vind het dood en dood eng.

Het stomme is, die boeken van mij worden door honderden, zo niet duizenden mensen gelezen en dat vind ik dus niet eng. Ja, ik vind het elke keer spannend als er een nieuw boek online komt, of als ik hem weer verstuur naar degenen die hem nakijken. Maar zo dood eng als het versturen naar iemand die er écht verstand van heeft? Pfff… Nee dat niet.

Voor mijn rijbewijs gaan.

Ik heb jullie wel vaker verteld over mijn rijbewijs perikelen. Ik begon op mijn 18e, nam heel veel lessen, zakte zeven keer, verdeeld over ongeveer zes jaar en stopte ermee. Nu weet ik dat er nu reacties komen met: ‘Ah, je moet gewoon even een faalangstexamen doen.’ ‘Je moet een banaan eten.’ ‘Neem een kalmerende pil.’

Eerste twee heb ik geprobeerd, laatste ga ik niet aan beginnen. Ik kan heel erg goed rijden, zo goed dat een instructeur me eigenlijk niet zoveel meer hoeft te leren en het vooral bijhouden is tussen de examens door, maar examenrijden kan ik gewoon niet… Volgend jaar moet ik eraan geloven en als ik er nu aan denk, dan vind ik het al eng. Zo stom, want ik hou van rijden! Ik ben er echt gek op. Maar examenrijden? BRR.

bellen.

Bellen. Ik vind het verschrikkelijk. Oh, ik kan telefoongesprekken dagenlang uitstellen en neem heel vaak mijn telefoon niet op omdat ik bellen gewoon heel erg vind. Terwijl het achteraf juist altijd zo’n mega opluchting is als het allemaal geregeld is.. Ik ben altijd een beetje bang dat de persoon aan de andere kant van de lijn me een beetje dom vind ofzo? of dat ik raar overkom..

Dingen gewoon doen.

Ik ben van nature heel impulsief. Ik heb vaak dingen in mijn hoofd en doe het dan gewoon, ( met als gevolg dat ik dit jaar al vijf haarkleuren gehad heb hahha). Maar, vaak is het zo dat ik iets in mijn hoofd heb, helemaal enthousiast ben, precies weet hoe ik het ga doen en dan ineens terugkrabbel.

Om een voorbeeld te noemen, vloggen. Ik had het helemaal in mijn hoofd, ik wilde graag gaan vloggen. Dus, camera gekocht, aantal vlogs bekeken, een paar keer geprobeerd en toen.. Toen durfde ik ineens niet meer, want ik vond mezelf zo ontzettend stom en vervelend en was ervan overtuigd dat anderen dat ook zouden vinden.. Ehh, ja.. Heel vervelend.

 

Wat ik hier aan ga doen? Nou, niet zoveel. Ik heb het misschien wel eens verteld, maar ik heb hier vroeger best veel hulp bij gehad en dat heeft allemaal niets geholpen. het hoort kennelijk gewoon bij wie ik ben en het is heel vervelend, maar er is niet zoveel aan te doen.

heb ik ook volgers met Faalangst? en waar belemmerd het jullie in?

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

Ariane 6 september 2019 - 16:01

Wat een mooie post 🙂 Ik heb het echt met veel plezier gelezen! Ga zo door met het goede werk.

Reply
Lotte 3 september 2019 - 06:09

Vind bellen ook nooit fijn, hoewel ik door omstandigheden hierin gegroeid ben. Van uitstelgedrag wordt ik niet gelukkig, dus dingen meteen ‘weg ‘werken’ geeft mij rust heb ik geleerd. En dat helpt weer om sneller een drempel over te gaan om bv. die telefoon te pakken. En het valt altijd mee. Zo zijn er meer dingen; in het middelpunt vd belangstelling staan is nooit mijn ding en ik kan vooraf bepaalde scenario’s dan -tig keer in mijn hoofd afdraaien wat ik zal zeggen, hoe ik het zal zeggen. Kost veel energie..

Reply
Tannie Callie 2 september 2019 - 11:42

Hier net zo, ik haat bellen en heb faalangst vast een familie dingetje hahaha

Reply
Tineke 2 september 2019 - 10:15

Ik herken het helemaal! Hier ook vrij veel last van faalangst en een negatief zelfbeeld. Ik denk altijd dat mensen niet op mij zitten te wachten en stom vinden.

Reply
Esther 2 september 2019 - 10:15

Ha dat bellen is herkenbaar! Weet je wat nog erger is dan iemand opbellen? Iemand een berichtje sturen en die belt dan DIRECT terug “omdat het handiger is om het gelijk even te bespreken”. Soms neem ik dan van schrik niet op en dan vind ik mezelf daarna zo’n muts, haha.

Reply
Marianne 2 september 2019 - 07:22

Oh ja vooral het bellen, hou ik ook echt niet van. Of gesprekken met mensen anders dan vrienden/familie vind ik ook doodeng. Als er bijvoorbeeld tegengas wordt gegeven in dat gesprek weet ik al niet meer wat ik moet zeggen.
Terwijl ik met vrienden/familie echt een kletskous ben

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.