Dierentuinen in Duitsland vanaf 4 mei weer open! Wat zijn de voorwaarden?

by Mieke Zegt

1,5 meter cultuur in de Dierentuin

Wellicht heb je het al mee gekregen in het nieuws, de dierentuinen in Duitsland mogen met ingang van maandag 4 mei weer open. Dat betekend voor ons inwoners van Duitsland dus een einde aan het verplicht thuis zitten. Tevens is dit ook een begin van weer een heel nieuw tijdperk. De 1,5 meter maatschappij. Daar waar we allemaal hunkeren naar vrijheid vinden we het tegelijkertijd ook dood eng, want wat zijn de risico’s als we met zijn allen er weer op uit gaan? En waar moet een park allemaal rekening mee houden? En kunnen Nederlanders wel op bezoek komen in de geliefde grensstreek parken? Wij zochten uit welke dierenparken in de grensstreek weer geopend zijn en onder welke voorwaarden.

5 Geliefde grensstreek dierentuinen

Wij Nederlanders trekken graag over de grens en aangezien Duitsland een erg familie gericht land is, zal het je ook niks verbazen dat er veel dierenparken zijn. Deze dierentuinen hebben vaak een ruim aanbod van dieren, natuur en ontdekking. Daar komt bij dat de entree prijzen vaak lager liggen dan in Nederland. In Duitsland kennen ze verschillende soorten dierenparken. Je hebt Zoo’s, dit zijn echt de grote dierentuinen, je hebt Tierparks, dat zijn kleinschalige dierenparken en je hebt een mix tussen dier en attractieparken, deze heten Tier und Freizeitparks. In natuurgebieden als bijvoorbeeld de Eifel heb je meerdere Wildparks,  je kan deze het beste omschrijven als bos parken met Wild

Binnen de grensstreek zijn meerdere dierenparken geliefd bij Nederlanders, wij zette de 5 meest geliefde dierentuinen in de grensstreek op een rijtje. Let op het gaat hier alleen om dierenparken die vanaf as week weer voor publiek geopend zijn. Of Nederlanders welkom zijn is niet duidelijk. Het gaat immers om een toeristische trekpleister en dit is vooralsnog niet toegestaan voor buitenlandse bezoekers. Wij adviseren dan ook om contact met het park op te nemen.

Dierentuinen in Nederland ook weer open?

Momenteel zijn in Nederland de parken nog dicht, maar wordt er achter de schermen veel gewerkt aan een heropening onder bepaalde voorwaarden. Tot die tijd kan je mee lezen hoe het hier in Duitsland er aan toe gaat, wie weet kunnen we nog veel van elkaar leren.

Tierpark Nordhorn – 15 min. vanaf Denekamp

Tierpark Nordhorn is een kleinschalig dierenpark vlak over de grens bij Denekamp. Het dierenpark kent ongeveer 2000 dieren en 100 verschillende diersoorten. De kinderboerderij kent een echte boerderij met een echte boer die elke dag de grote en kleine gasten te woord staat. Hij verteld verhalen in zijn boerderij over vroeger, maar hij kan je ook veel leren over de boerderij dieren. Tierpark Nordhorn is een prachtig mooi aangelegd dierenpark waar veel te ontdekken is voor kinderen. Een dagkaart voor het hele gezin kost slechts € 37 ,-. (ouders en al hun kinderen). Parkeren is gratis.

Tierpark Nordhorn opent vanaf 6 mei weer zijn deuren voor publiek. Hoe dit er uit gaat zien maakt het dierenpark een deze dagen bekend op hun website en social media kanalen. Check hun  website hier voor meer info.

Naturzoo Rheine – 30 min. vanaf Oldenzaal

Naturzoo Rheine ligt op een half uurtje rijden vanaf Oldenzaal. Deze prachtige groene bos dierenpark is echt een leuk ontdekkingspark voor kinderen. Je bent hier een met de natuur en je wordt omringt door dieren. Met een eigen apenbos, een picknickplaats in een voormalig berenverblijf en een geweldig mooie grote avonturen speeltuin is dit park een leuk gezinsuitje voor jong en oud.  Met Lets Go Out waren wij er precies een jaar geleden en schreven we er een blog over. Een Familie dagkaart kost slechts € 33 ,- en parkeren is gratis.

Naturzoo Rheine opent vanaf 4 mei weer zijn deuren voor publiek. Het zal gaan om een opening met meerdere corona voorzorgsmaatregelen. Er zijn meerdere regels waar de daggasten zich aan moeten houden. Natuurlijk geldt hierbij de 1,5 meter afstand regel, ook is het dragen van mond en neus bescherming verplicht.
Het park mag 1400 bezoekers tegelijkertijd toelaten. Let op, het park maakt (nog) geen gebruik van online kaartverkoop, de kans is dus aanwezig dat er wachtrijen voor de kassa staan wanneer het maximale bezoekers aantal bereikt is. De dierenverblijven zijn gesloten en ook het apenbos is niet toegankelijk voor publiek. Ook is het restaurant op het park gesloten, maar zijn de kleine kiosken geopend voor snacks en drankjes om mee te nemen. Het overdekte belevenis speeltuin is gesloten, dit geldt ook voor de grote speeltuin. Voor meer info check de website van Naturzoo Rheine.

Zoo Osnabruck – Uurtje vanaf Oldenzaal

Zoo Osnabruck is een grote stads dierentuin. Hoewel het midden in de stad Osnabruck ligt heb je tijdens je bezoek echt het gevoel dat je in een groot bos loopt. De zoo is ruim opgezet en je legt heel wat km’s af tijdens je dag bezoek. Met 12 verschillende themas biedt het park plaats voor 2200 dieren. Van apen tot olifanten van een aquarium tot aan beren. Tevens heeft de Zoo meerdere grote en kleine speel – en avontuur plaatsen voor de kinderen. Een park waar je in 1 dag nog niet bent uitgekeken. Een dagkaart online kost voor volwassenen € 18,- en voor kinderen (3-6) € 8,55 . Kinderen tussen de 7 en 16 jaar betalen € 11,25. Parkeren is gratis.

Zoo Osnabruck opent vanaf 7 mei zijn deuren voor publiek. Hoe dit er precies uit gaat zien zal de zoo een deze dagen bekend gaan maken via hun online platformen. Wel worden bezoekers verzocht om online reserveringen te doen, dit geldt ook voor jaarkaarthouders. Hiermee geeft het park aan dat ook zij een beperkt maximale bezoekers mogen toe laten in het park. Hou de website van zoo Osnabrück goed in de gaten voor meer info.

 

EuregioZoo Aachen – 30 min vanaf Heerlen

Dierenpark Aken is ontstaan in 1966, in een natuurreservaat het “Drimborner Wäldchen”. Het park heeft een wandelroute van ongeveer 3 km waarbij je meer dan 1700 dieren passeert. Er zijn 250 verschillende diersoorten, van kamelen, antilopen, vogels,  Watussi runderen tot zebra’s. Het park kent een kinderboerderij waarbij kinderen , tegen betaling, de dieren onder begeleiding kunnen verzorgen. Je kan er pony rijden en het park kent een eigen energiepark waarbij kinderen spelenderwijs leren over energie. Een dagticket kost slechts € 6,40 voor volwassen en € 3,20 voor kinderen.

Achener Tierpark opent zijn deuren vanaf 7 mei. Ook Dierenpark Aken heeft voorwaarden aan hun bezoek gesteld. Hierbij geldt dat er een beperkt maximale bezoekers het park tegelijkertijd betreden mag. Ook jaarkaarthouders worden verzocht om in de normale wachtrij plaats te gaan nemen bij de kassa. Wandelroutes zijn verkleind en zitmogelijkheden zijn beperkt tot minimaal. Het restaurant is gesloten, dit geldt ook voor de overdekte verblijven. Ponyrijden en een bezoek aan de kinderboerderij is niet mogelijk. Er wordt aan een ieder verzocht om de 1,5 meter afstand in echte te houden, het dragen van mond bescherming is verplicht en ouders dienen zelf hun kinderen in de gaten te houden. Het park wijst bezoekers er op niet stil te blijven staan op plekken, maar vooral in beweging te blijven. Voor meer info check de website van dierenpark Aken.

 

Zoo Krefeld – 30 min. venlo

Wat ooit begon als een privé tuin werd een jaren 30 een Tierpark. In 1970 kreeg dit park de naam Zoo Krefeld. Een geliefde dierentuin, onder de rook van Duisburg. De dierentuin kwam op 1 januari 2020 in het nieuws omdat er, ter gevolg van een wensballon, een apen verblijf in vlammen op ging. Op 2 chimpansees na, zijn alle dieren die in het ‘Affentropenhaus’ verbleven overleden. Het jaar 2020 begon al met veel ruis en daarna volgde ook nog een sluiting vanwege het Corona Virus. Het park bestaat uit 13 werelden en kent meerdere binnen verblijven als het Regenwoudhuis, Vlinderhuis, Ontdekkingshuis en een Vogelhuis. Leuk aan deze dierentuin is dat ze een Zooshop hebben die je ook zonder een bezoekje aan de Zoo kan bezoeken.  Een familie kaart kost € 30,- voor 2 volwassenen met maximaal 4 kinderen (3-17 jaar).

Zoo Krefeld opent vanaf 4 mei zijn deuren weer voor publiek.  Het park is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur.  Het park is momenteel opzoek naar een online kaarten systeem, tot die tijd worden kaarten gewoon aan de kassa verkocht. Ook jaarkaarthouders dienen in de kassa rij aan te sluiten zodat het park de maximale bezoekers aantal van 1300 gasten kan controleren. Het restaurant is gesloten, wel is er een ibis geopend voor afhaal snacks.  Opvallend is dat Zoo Krefeld 2 dierenverblijven open gesteld heeft voor publiek, conform een eenrichtingsverkeer looproute.  Het is verplicht mondbescherming te dragen voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Meer info? check dan de website van Zoo Krefeld.

Mag ik als Nederlander naar Duitsland naar de dierentuin?

Dagelijks melden vrienden of familie zich bij ons met de vraag of ze wel naar Duitsland mogen omdat de grenzen dicht zijn. Nou laten we dat even uit de wereld gaan helpen, de grenzen zijn niet dicht! Ja het kan zijn dat er meer controle is dan normaal, ze kunnen bij de grens het advies geven om niet naar Duitsland te gaan (of andersom) echter, de grens is niet dicht dus weigeren mogen ze je niet. Wij moeten voor werk of andere verplichtingen dagelijks de grens over en dit lukt altijd zonder problemen, echte controles zijn hier minimaal. Dit betekend alleen niet dat je ook daadwerkelijk deel mag nemen aan een toeristische attractie hier in Duitsland. Daar komt bij het is natuurlijk ook lastig te controleren, want er wonen binnen de grensstreek ook veel Nederlanders in Duitsland. Als je van plan bent om een park te bezoeken raden we je aan om van te voren contact te leggen met het park. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf, wij gaan er van uit dat iedereen het voor zichzelf prima kan inschatten of het een optie is ja of nee.

Mondkapjesplicht

Hoe zit dat nou met het mondkapjesplicht in Duitsland. Als je in Duitsland naar de winkel gaat of deel neemt in het openbaar vervoer geldt er in de meeste deelstaten een Mundschutzpflicht. Let op, elke deelstaat kent zijn eigen ministers en mag dus ook zelf de regelgeving hierover aanpassen. Check altijd via het Duitse RKI of via de website van de deelstaat Niedersachsen of NRW wat de corona maatregelen zijn. Voor de dierentuinen geldt over het algemeen een plicht van het dragen van mond en neus bescherming, het ene park hanteert dit in het gehele park, een ander park verwacht dat gasten alleen mondbescherming dragen in dichte ruimtes.

 

Is het veilig om nu naar de dierentuin te gaan?

Een vraag die bij vele ouders door het hoofd zal spoken. Ik zal het niet ontkennen, ook ik heb deze vraag. Ik kan hem dus niet beantwoorden, wel kan ik mijn. mening delen. Ik denk dat wanneer we respectvol omgaan met de regels en deze opvolgen er meer mogelijk is dan je denkt.  Als ik met mijn gezin naar een dierentuin wil hier in de buurt en ik zie al een mega lange rij bij de kassa, dan sla ik die dag lekker over. Mochten we zo naar binnen kunnen dan zorg ik voor mij en mijn gezin dat wij ons aan de regels houden, dus mondbescherming, 1,5 meter afstand, geen dieren aaien, geen andere mensen opzoeken etc. Ik zal het meer zien als een wandeling in een andere omgeving. Vergeet niet dat parken op een hele andere manier geopend zijn. Ze stellen hun wandelpaden beschikbaar voor publiek. Een soort van wandeling in het park of bos maar dan op een locatie als een dierentuin. Verblijven, speeltuinen, restaurants zijn niet geopend.

Alle medewerkers, waaronder ook tal van vrijwilligers, zetten zich in om hun wandelpaden op een veilige manier beschikbaar te kunnen stellen voor publiek. Op deze manier zullen de parken weer wat inkomen hebben om zo de zorg voor de dieren en het onderhoud van het park te kunnen bekostigen.

Ik, wij als gezin, zal daarbij ook zeker het voorbeeld willen afgeven, want volgen doet leiden. Dat betekend, geen picknicks in het park, maar lekker wandelen en genieten van al het moois. Met een gezin van zeven zal het voor ons een hele uitdaging zijn om dit in goede banen te laten leiden, toch houdt het ons niet thuis.
Ik denk wanneer je zelf rustig om gaat met de regels je kinderen dit ook zullen opvolgen. Dan hoor ik nog vaak, maar wat nou als andere mensen zit niet aan de regels houden? Ja daar kan ik mij natuurlijk heel erg aan gaan ergeren, maar dat vind ik zonde van mijn energie. Deze mensen lopen we niet met 1,5 meter boog voorbij, maar hier zetten we minimaal de 3 meter straal in! Niet aan storen en letten op je eigen gezin. Het is niet aan ons. Uiteindelijk zal een goed voorbeeld leiden en daarmee dek je niet alleen jezelf, maar ook de medemens in. Samen kunnen we dit aan!

Denk aan je eigen, geef het voorbeeld, en verlies daardoor de ander niet uit het oog!

 

Steun het dierenpark

De meeste kleinere dierenparken leven op giften van hun bezoekers. Als de dag-entree weg valt blijft er weinig over.  Dit terwijl dieren wel gevoerd moeten worden en wat dacht je van een dierenarts?  Deze kosten moeten wel gedekt worden.  Dat parken hun wandelroutes nu beschikbaar stellen tegen vergoeding zien wij als invertering in de parken zodat we straks allemaal weer kunnen genieten van de dierentuinen in normale omstandigheden.

Wil je er nog niet op uit, maar wil je wel een dierenpark supporter? Op de websites van de dierenparken staan verschillende mogelijkheden om het park financieel bij te staan.

We zullen dan ook snel een van bovenstaande dierenparken gaan bezoeken en zullen eens gaan kijken hoe dit in zijn werk gaat in deze toch wel rare tijden. We willen niks liever dan parken als deze supporter en danken voor hun inzet, waarbij zij een zware taak hebben om het park tijdens deze periode te openen. Ik vind het reuze spannend, toch hoop ik dat we het samen kunnen en wie weet zal het een voorbeeld zijn voor parken in Nederland.

We zullen onze ervaring zeker terug koppelen in een blog.  Ik weet nu al dat ik de Duo kinderwagen in ga zetten als 1,5 meter grens. Kinderen blijf achter de kinderwagen! Of dit ook gaat werken? We gaan het beleven en zullen het terug koppelen! wij kijken, ondanks de spanning er erg naar uit om weer een dierenpark te gaan bezoeken! We hebben de mondkapjes voor het hele gezin aan klaar, dus Lets Go Out!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.