deze klusjes doen mijn kinderen in huis!

by Tamara

Ik hou altijd zo van jullie vragen! Regelmatig doe ik op instagram even een vragenrondje waarbij jullie vragen kunnen insturen voor bijvoorbeeld blogs. Nu kreeg ik een tijdje geleden dus een heleboel vragen over de hoeveelheid klusjes die mijn kinderen in huis moeten doen en welke klusjes zij voor hun rekening nemen. Want ehh ja.. Groot gezin, veel dingen die gedaan moeten worden en om eerlijk te zijn heb ik geen zin om alles altijd alleen te moeten doen. Dus waarmee mijn kinderen mogen helpen? Dat vertel ik in deze blog!

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen meehelpen?

Laat ik dan eerst maar beginnen met vertellen hoe ik mijn kinderen zover krijg dat ze ook een beetje meehelpen. Want.. ehh.. ja.. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Ik vind het altijd wel grappig om te lezen dat er kinderen zijn die na het spelen uit zichzelf alles op gaan ruimen, want mijne hebben wel wat meer aansporing nodig. Over het algemeen gaat het zo: Ik zeg wat ze moeten doen en dan doen ze het. Maar, ik koop ze ook wel eens om. ‘Jongens, als jullie kamer zo netjes is mogen jullie gamen. Lauren? als je je zooi opruimt mag je zo wat lekkers.’ Of.. als ze er een enorme grafbende van gemaakt hebben, dan word ik boos! Haha! Maar over het algemeen werkt vragen prima.

Welke klusjes moeten ze doen?

Laat ik maar voorop stellen dat mijn kinderen verwende nesten zijn. Ik moest vroeger namelijk veel meer doen dan zij. Toen ik volgens mij elf jaar was, deed ik het hele huishouden en kookte ik als mijn moeder aan het werk was. En in de jaren daarvoor deed ik ook heel erg veel. Maar goed.. Mijn kinderen moeten dus:

  • hun kamers zelf opruimen.
  • Bed afhalen en in de wasmand/wasmachine stoppen
  • vuile kleren in de wasmand doen ( doen ze alleen niet.. zucht)
  • speelgoed opruimen
  • helpen met koken
  • tafel dekken
  • sokken sorteren
  • soms stofzuigen/vegen

Nou! Valt best wel mee toch? Het zijn kleine klusjes, maar wel klusjes waarbij het gewoon fijn is om wat extra hulp te hebben. Ik vind zelfredzaamheid heel erg belangrijk en vooral omdat ik het een hele goede zaak vind als ook de jongens zich prima kunnen redden later!

Moet jouw kind veel doen in het huishouden?

 

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Nicole 19 september 2019 - 13:49

Dochter vanaf haar 4de ongeveer vaatwasser mee helpen uitladen. (Plastic). Toen ze 6 was moest ze zelf uitladen, nu bij 7jaar in en uitladen van de vaatwasser. 2x in de week. Speelgoed opruimen, tas uitladen van school, kleren in de wasmand. Deuren nat af doen. 1x in de twee weken. En ze wil voortaan zelf mee handdoeken opvouwen of sokken uitzoeken.
Zoon is bijna 4, maar laad nu al onder toezicht de vaatwasser uit. En ruimte zelf de tafel af. En speelgoed opruimen. Helpt ook mee de was in wasmand te doen en in de wasmachine. En geeft de honden eten.

Reply
Priscilla 19 september 2019 - 11:13

Hier hoeven ze echt vrijwel niets te doen. Ook omdat ze gewoon niet vooruit te branden zijn en ik geen zin heb in discussies maar ook omdat ik zelf vroeger ook nooit iets hoefde te doen. Daarbij ben ik wel perfectionistisch en kan ik het niet aanzien als er weer iets “niet goed” gebeurt!

Reply
Angelswereld 19 september 2019 - 09:27

Veel hoeft hij niet te doen, maar wel de ‘standaard’ klusjes. Zijn eigen tassen uitpakken bijvoorbeeld. De was in de wasmand doen (anders wast deze mama het echt niet), helpen met tafel dekken en boodschappen uitpakken. Hij haalt uit zichzelf altijd de container weer terug van de weg en stapelt de wcrollen op een torentje in de wc (vindt hij leuk prima!) Zijn eigen kamer opruimen en sinds kort ook zelf even stofzuigen (dit doe ik nogmaals als ik de hele bovenverdieping doe sst)

Reply
Tineke 19 september 2019 - 07:01

Ze zijn nu nog 3 en 1,5, ze moeten wel altijd helpen het speelgoed op te ruimen. Zelfs de jongste van 1,5 kan dat al een beetje. Vroeger moest ik ook altijd meehelpen, ik vond het vervelend maar ben er echt niet slechter van geworden. Het heft er wel voor gezorgd dat ik toen ik op mijzelf ging, alles al kon. Mijn kinderen zullen dus later ook mee moeten helpen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.