Deze gekke bespaartips werken echt!

by Tamara

Mijn vriend is altijd druk bezig met besparen op dingen zoals energie. Niet dat het echt nodig is, maar goed, de energierekening is één van de dingen waar we hier in huis best wel wat winst op zouden kunnen behalen. Nu zijn we volgens mij al best wel goed bezig, maar het kan altijd beter. Nu kent iedereen de standaard energiebespaartips wel denk ik, maaarrr ik verzamelde een aantal gekke energiebespaar tips die ook echt werken! Kijken jullie meer?

Een droge handdoek in de droger.

Ik las deze tip ooit eens op een forum en ik heb het een paar dagen terug getest. Het idee is dat je een droge handdoek in de droger stopt bij je natte was, om de rondslingerende druppels op te vangen. Gek of niet, het werkt wel echt! Als ik nu handdoeken in de droger doe dan stop ik er altijd een droge bij in.

Zorg dat je ketel goed onderhouden wordt.

Het onderhoud van de ketel is hier in huis iets dat we wel eens wat te lang uitstellen. Maar als je ketel goed afgesteld is en goed onderhouden is, dan scheelt dat echt ontzettend veel! Echt doen dus!

De plaats van je Boiler in huis.

Bij ons hangt de boiler helemaal op zolder en er zijn dus een heleboel leidingen nodig om het water van boven naar beneden te krijgen als ik bijvoorbeeld warm water nodig heb om af te wassen. Hoe minder leidingen, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe minder energie je gebruikt. Het is dus eigenlijk veel logischer om de boiler en de cv-ketel op de eerste verdieping of de begane grond te hebben, op zolder gebruiken wij namelijk geen warm water.

Koop liever een nieuw apparaat dan het oude te repareren.

Ja, deze is niet heel goed voor het milieu en voor de wegwerpcultuur enz enz enz. Maar voor je energierekening is het vaak beter om als bijvoorbeeld je droger van 10 jaar oud stuk gaat, een nieuwe te kopen. Apparaten worden steeds energiezuiniger en worden ook steeds beter. Dit merken wij heel erg toen onze oude droger stuk ging ( van mijn moeder gekregen, was 15 jaar oud) en we een nieuwe kochten. De nieuwe is binnen twee uur klaar ( als we het pluizenfilter goed leeg halen van te voren, nog een goede tip, want dit helpt echt!) en kost dus veel minder energie.

Zorg goed voor je koelkast en zet hem niet te koud.

Een koelkast die goed schoon is, gebruikt minder energie dan een koelkast die bijvoorbeeld ijs aan de achterzijde heeft zitten. Bovendien sluit een koelkast met schone rubbers beter en ontsnapt er zo geen kou, waardoor je ook weer energie bespaard. Daarnaast helpt het heel goed om de koelkast goed waterpas te zetten en vooral niet te koud. Het is echt niet nodig om je voedsel koeler dan 3 tot 4 graden te bewaren.

Bewaar je wel eens restjes in de koelkast? Zorg dan dat ze eerst goed afgekoeld zijn, zo voorkom je dat de koelkast weer extra moet gaan verkoelen.

Laat je radiatoren goed nakijken.

Ik weet nog dat wij vroeger in ons oude huis geen gewone radiator hadden en alleen van die gasverwarmingen aan de muur hadden hangen ( ja mensen, ik heb de brandplekken nog om het te bewijzen, niet veilig met kinderen) uiteindelijk hebben we toen wel gewone radiatoren gekregen, maar dat was nog best wel duur. Maar, goede radiatoren zijn belangrijk en daarom is het van groot belang dat je ze af en toe goed nakijkt. Lekken ze niet? Zijn ze niet verroest? Mocht je twijfelen of ze nog goed zijn, kun je altijd kijken naar een nieuwe, ik heb even op Radiatoraanbiedingen.nl gekeken en daar heb je een heleboel keuze.

Gebruik geen elektrische deurbel.

Deze wordt nog wel eens vergeten, maar een elektrische deurbel staat de hele dag aan en gebruikt dus ook heel veel energie. Beter is het om een gewone deurbel te gebruiken als je wilt besparen.

Sluit de gordijnen om de warmte binnen te houden.

We hebben sinds een jaar isolerende plisse gordijnen in de woonkamer en ik merk echt verschil! Ze houden in de zomer de warmte buiten en in de winter zorgen ze dat de kou niet binnen kan komen. Nog beter helpt het om bijvoorbeeld als je de verwarming aan hebt staan de gordijnen dicht te doen. Schijnt de zon buiten? Doe je gordijnen dan helemaal open en laat de zon je woning verwarmen!

Elk jaar overstappen van energieleverancier.

Dit doen wij zelf niet, maar dit was een zeer veel gehoorde tip. Veel mensen stappen elk jaar over van energieleverancier en zijn zo goedkoper uit.

Strijk je kleding als het nog vochtig is.

Niet dat ik strijk hoor, maar ik weet wel dat het veel makkelijker is om je kleding te strijken als het nog een beetje vochtig is. Het strijkijzer laat het water verdampen en zo is het daarna alsnog droog! Scheelt op de kosten van je droger, maar ook op die van je strijkijzer omdat je minder lang aan het strijken bent.

Het deksel op de pan houden tijdens het koken.

Ik doe zelf altijd een deksel op de pan tijdens het koken omdat de warmte dan niet weg kan en ik het idee heb dat het minder lang duurt om het eten gaar te krijgen, maar juist omdat het minder lang duurt, bespaar je energie!

Gebruik kleinere pannen.

Nog zo’n tip over de pannen, als je een grote pan gebruikt, dan moet de hele pan verwarmt worden als je kookt. Kijk dus goed naar de hoeveelheid eten die je gaat maken en pas je pan daar op aan. Zo zie je dat je eigenlijk vaak niet eens zo’n grote pan nodig hebt.

Nou, dat waren eigenlijk wel alle gekke tips die ik kon bedenken en die ik door jullie doorgestuurd kreeg. Mochtje nog een aanvulling hebben dan hoor is het heel graag!

Dit artikel bevat een betaalde link

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Kimberly 21 juni 2019 - 08:46

Die tip van de droge handdoek ga ik eens proberen!

Reply
Magriet 17 december 2018 - 16:08

-de gloeilampen vervangen voor ledlampen. (Ikea) -was ophangen ipv droger gebruiken.
-je thermostaat instellen, wij gaan bijv rond 2230 naar bed uurtje daarvoor gaat de thermostaat op de nachtstand.
-brievenbus borstel.

Reply
Esther 14 december 2018 - 18:35

Als het water kookt van je eten, het vuur lager zetten. Koken is koken en het duurt dus echt niet langer voordat je aardappelen klaar zijn maar scheelt wel in gas/stroom

Reply
Kelly 14 december 2018 - 08:13

Wat een superieure tips! Enkele kende ik, maar lees ook zeker nieuwe adviezen die makkelijk en direct te gebruiken zijn, dankjewel!!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.