Waarom ik graag een tweede kind wilde.

by Tamara
een tweede kind

1 is maar alleen, met 1 kind ben je geen echt gezin, 1 kind wordt toch maar verwend, blablabla. Als je 1 kind hebt, krijg je allerlei onzin naar je hoofd met waarom je nog een tweede kind zou moeten krijgen. Ten eerste heb je het niet altijd voor het zeggen, sommige mensen wille dolgraag nog een tweede kind, maar helaas lukt het om de een of andere reden niet. Natuurlijk kan het ook zijn dat mensen het graag bij 1 kind willen houden en dat ze daar hun eigen redenen voor hebben. Ik riep na de geboorte van onze oudste zoon ( redelijk traumatische bevalling) dat het absoluut bij 1 kind zou blijven, totdat ik een levens veranderende gebeurtenis meemaakte die mij deed beseffen dat ik graag nog een tweede kindje zou willen hebben.

Waarom ik graag een tweede kind wilde.

Een tweede kind? Waarom dan?

Er is natuurlijk een heleboel voor te zeggen om het bij 1 kind te houden. Kinderen zijn duur, je moet je aandacht verdelen tussen meerdere kinderen en 1 kind neem je net even wat makkelijker overal mee naartoe dan 2 of meer kinderen. Maar toch zijn er ook een heleboel redenen waarom het wel heel erg leuk is om 2 of meer kinderen te willen.

Persoonlijk vind ik het ontzettend gezellig al die kinderen. Ik heb er nu 3 en hoewel het ontzettend druk is, is het wel echt ontzettend leuk en gezellig. Natuurlijk zijn er ook een heleboel dagen dat ik mezelf afvraag waarom ik überhaupt ooit kinderen wilde hebben ( zo hadden de oudste twee laatst de hele kamer onder de poedersuiker gestrooid toen ik hun zusje naar bed bracht) maar als ik dan zie wat een band ze met zijn drietjes hebben en hoe lief ze samen kunnen spelen dan ben ik wel heel erg blij dat we meerdere kinderen hebben gekregen.

Het moment dat ik me realiseerde dat ik toch wel graag een tweede wilde.

Zoals ik al zei, wilde ik na de bevalling van Maxim absoluut niet nog een kind. De bevalling duurde 3 dagen en hij was best traumatisch, zo erg dat ik er zelfs maanden later nog nachtmerries over had. Maar ongeveer 5 maanden na de geboorte van Maxim overleed mijn moeder. Nu denken jullie vast: ‘Wat heeft dat ermee te maken?’ Nou het is zo dat het overlijden van mijn moeder me heel erg stil deed staan bij het feit dat als ik en Richard zouden komen te overlijden, Maxim dan helemaal niemand meer zou hebben. Dan zou zijn ‘gezin’ helemaal weg zijn. Bovendien zou het zo zijn dat wanneer hij later zelf misschien kinderen zou krijgen, zijn kinderen geen ooms en tantes aan zijn kant zouden hebben.

Mijn broertje en ik hebben nooit echt een goede band gehad. Ik vond het altijd eigenlijk maar een irritant snotjoch en nadat hij verhuist was naar Breda sprak ik hem eigenlijk amper. Maar het overlijden van onze moeder heeft onze band wel hechter gemaakt en ik was zo ontzettend blij dat hij er was toen onze moeder overleed.

Die gebeurtenis deed me beseffen dat ik toch wel graag meer kinderen wilde hebben. Al duurde het nog een hele tijd voordat we er ook echt voor gingen. Ik ben nog altijd blij dat ik die keuze heb gemaakt om meerdere kinderen te krijgen. Natuurlijk vraag ik me wel eens af hoe het geweest zou zijn als ik alleen Maxim zou hebben, maar ik ben ontzettend blij dat het ons gegund was om na Maxim nog 2 kinderen te krijgen.

Wil of heb jij ook meerdere kinderen? En wat was jouw reden daarvoor?

 

Misschien vind je dit ook leuk

21 comments

Melissa 8 juli 2016 - 07:38

Mijn zoontje is geboren op 22-01-2016 na lange 16 u . Op de laatste 3 u werkte epudrale niet meer waardoor il alle pijn weer voelde en dan heb ik 45 min moeten persen voor hij kwam …. En dan nog met een kiwi 🙁 het eerste wat ik zei als hij geboren was dees doe ok nooit meer maar s avonds voelde ik mr weer leeg , ik was de schopjes na het eten zo gewoon …. Dan heeft hij zijn eerst 3 maand echt een moeilijke baby geweest … Reflux wat we niet wisten …dus dat was echt heel zwaar maar nu is hij bijna 6 maand weegt 8.500 kg en 69 cm groot en mis echt dat boeleke dus willen graag een 2 de maar dan stopt het 🙂

Reply
Michelle 26 mei 2016 - 08:45

Morris is vandaag drie weken oud, en ik riep meteen na zijn geboorte al dat ik er zo nog wel tien zou willen. Dat is natuurlijk hartstikke overdreven en je hebt het niet altijd voor het zeggen, maar als het ons gegeven zou zijn zou ik heel graag nog een (of twee) kinderen willen. Omdat ons dat mooi lijkt, een gezin van vier of vijf, maar ook omdat ik heel erg hoop dat mijn kinderen ooit een band zullen hebben zoals ik die met mijn broertje heb. Dat gun ik Morris ook heel erg!

Reply
Ilse van Kreanimo 25 mei 2016 - 19:09

Net zoals jij vind ik veel kinderen gezellig en eigenlijk heb ik ook dezelfde reden gehad om meer dan één kind te nemen. (Als je daar al voor te kiezen hebt, want ik ken ook mensen die geen tweede meer mochten of konden krijgen!)
Een collega van mij verloor in hetzelfde jaar haar papa en mama door héél tragische omstandigheden, ze was helemaal alleen en moest het dus ook alleen dragen.
Ik was zo blijf dat toen mijn vader in het hospitaal lag, wij met ons drie konden afwisselen!

Reply
MetMirjam 25 mei 2016 - 18:33

Een hele mooie reden! En wat fijn dat het jullie ook gegund is om een groot gezin te hebben!

Reply
Tessa 25 mei 2016 - 17:53

Ik kan me aan de ene kant je afweging wel voorstellen. Aan de andere kant weet je nooit of kinderen daadwerkelijk wat aan elkaar gaan hebben op dat soort momenten. Ik zou zelf dan ook niet zo gauw kiezen voor en tweede puur vanwege de eerste en zijn mogelijke behoeftes/wensen. Net zoals dat ik de keuze voor de tijd tussen de eerste en de tweede daar niet vanaf laat hangen. Ik wil wel graag een tweede. Puur omdat ik dat zelf leuk vindt, geen andere reden. Een egoïstische keuze dus (maar is het krijgen van kinderen daar niet bijna altijd?).

Reply
Diana 25 mei 2016 - 16:17

Wauw! Dit is precies wat ik zelf zo beangstigend vind aan enig kind zijn. Gelukkig zijn mijn beide ouders er nu nog, maar het idee dat dat ooit niet meer zo is vind ik best eng. Daarom zou ik zelf ook graag meer dan een kind willen. Maargoed kinderen is op dit moment nog helemaal niet aan de orde en misschien denk ik er na de eerste wel heel anders over.

Reply
Lieke 25 mei 2016 - 15:34

Wat mooi beschreven en wat een heftige gebeurtenis om zo’n beslissing te maken. Ik heb het eerste half jaar na de geboorte van Mason ook geroepen dat het daarbij bleef, maar stiekem begint het wel een beetje te kriebelen en willen we wel meerdere kinderen waarschijnlijk. Maar voorlopig nog even niet!

Reply
Karen 25 mei 2016 - 14:55

Mijn droom was ook altijd een groot gezin. Mijn zusje is verstandelijk gehandicapt en hoewel ik dus een zusje heb, is het toch anders. Ik vond dat als kind ook wat ongezellig. Maar ja, wat jij ook al aangeeft, soms heb je het niet voor het zeggen. Nu ben ik al blij met 1 kindje, maar we hebben er bewust voor gekozen dan wel in een buurt met veel kindjes te gaan wonen. En als het even kan, komen er toch 2. Eerst maar eens kijken hoe dat met 1 kindje gaat.
Maar ik ben positief jaloers op jouw grote gezin! <3

Reply
Birgit 25 mei 2016 - 12:11

Ik kom zelf uit een groot gezin en heb een nichtje dat enig kind is. Ik vond het altijd reuze gezellig om meer kinderen om me heen te hebben en wilde hetzelfde voor mijn kinderen. Mijn nichtje is ontzettend verwend en nu wil ik absoluut niet zeggen dat alle enige kinderen dat zijn, maar dat was voor mij echt wel een reden om ook meerdere kinderen te willen.
Daarnaast speelt dezelfde reden als jij hebt mee. Wat als ik zou komen te overlijden en er geen broertjes of zusjes zijn? Familie vind ik heel belangrijk.

Reply
Kelly 25 mei 2016 - 10:57

Heel herkenbaar!!! Na een traumatische zwangerschap en bevalling, gevolgd door een IC opname met dochter in kunstmatige coma heb ik gezegt nooit meer!!! Maar de tijd verstrijkt en je kijkt naar je gezonde draak en hoe het dan ook gebeurd het begint gewoon weer te kriebelen! Dus voorlopig nog heerlijk met zijn 3e maar dat wij hopen dat een 2e ons in de toekomst ook gegund is.. Zeker weten! !

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 25 mei 2016 - 10:19

Ik zou wel meerdere kinderen willen, mocht get allemaal lukken.

Reply
Manouk 25 mei 2016 - 10:08

Ik had altijd de gedachte dat ik moeilijk kindjes kon krijgen. Mijn moeder kon namelijk heel moeilijk kinderen krijgen, na mij zelfs geen meer. En soms lees je op het internet dat de eerste heel makkelijk ging en de tweede niet.

Gelukkig klopte dit bij ons niet en nadat ik weer ongesteld was ben ik de volgende ronde gelijk weer zwanger geworden! Werd wel ‘pas’ na 12 maanden ongesteld door de borstvoeding.

Ik vind het ook mooi om mijn kindjes te kunnen laten opgroeien met een grote broer en een klein zusje, ik heb dat zelf nooit gekend. Ook nooit gemist trouwens, maar het lijkt me wel mooi om mijn kindjes een broer en zussen band te zien opbouwen.

Reply
Jennifer 25 mei 2016 - 09:48

Ik kan me voorstellen dat zo’n gebeurtenis zo’n besef bij je naar boven brengt. Zo had ik er eerlijk gezegd niet bij stilgestaan. Maar ook zonder dit besef wil ik wel graag meerdere kindjes. Ik heb gewoon niet het gevoel dat ik “klaar” ben met zwanger zijn (wat een prachtige tijd was dat, ik hoop dat me dat nog minstens een keer gegund is) en ook heb ik zelf echt nog niet het volledig complete gevoel. We zijn wel echt een gezin voor mijn gevoel, wij met z’n drietjes hoor, maar in dat gevoel is zeker nog ruimte voor meer.

Reply
Priscilla 25 mei 2016 - 09:43

Stomme biologische klok ofzo die er voor zorgde dat ik er zooooo graag nog een wilde! Ik voelde me doodongelukkig bij het idee dat ik nooit een kindje meer zou krijgen.

Reply
Mathiske's mama blog 25 mei 2016 - 08:33

Ik zou heel graag over een tijdje een tweede kindje willen, omdat ik het gevoel heb dat we nog niet compleet zijn. Ook ‘gun’ ik onze dochter een beetje of zusje, met z’n tweetjes is gezelliger als alleen denk ik

Reply
Esther 25 mei 2016 - 07:53

Ik twijfel nog steeds ?
Reden daarvoor is mijn ziekte en dat 1 kind daardoor druk genoeg is. Ik vind het geweldig om moeder te zijn en zou wel heel graag dit een tweede keer mee maken. Zelf ben ik alleen en mijn man ook, vroeger miste ik niks maar nu des te meer. Tante worden bv, neefjes en nichtjes op bezoek en een broer of zussenband. Dat gun ik onze dochter wel enorm.

Reply
Nicole 25 mei 2016 - 07:29

Wij hebben één kindje. Zelf ben ik ook enig kind. Mijn moeder is ook overleden, maar dat is voor mij geen reden om nog een kindje er wel of niet bij proberen te krijgen, al kan ik jouw gedachtegang heel goed volgen.

Reply
Dita 25 mei 2016 - 07:15

Ik heb altiid gezegd dat ik 1 kind wil en ook nu onze dochter er is (ze is 4 maanden) blijf ik bij deze keuze. Ik heb een hele makkelijke zwangerschap gehad. Een keizersnee maar totaal geen last van gehad maar toch vind ik 1 wel prima. En ja als wij komen te overlijden heeft ze misschien geen broers/zussen maar vast wel andere familie en vrienden. Zelf heb ik 1 zusje maar die is verstandelijk gehandicapt en zwaar autistisch. Ik sta er in dat opzicht ook alleen voor en heb de zorg voor haar mochten mijn ouders overlijden. Neefjes en nichtjes van mijn zusje krijgt mijn dochter nooit niet maar als je een sociaal kind hebt maakt dat denk ik niets uit.

Reply
Channa 25 mei 2016 - 07:09

Hier heb ik heel lang geen tweede gewild, maar dat sloeg ook ineens om. Hebben we overigens altijd al geroepen dat we graag twee kindjes wilde, eigenlijk verder geen bijzondere reden voor.

Reply
Ramona (Kijk, mama!) 25 mei 2016 - 07:00

In de thuiszorg besef ik ook dat kinderen die alleen zijn, het vaak veel drukker en zwaarder hebben als hun familielid overlijdt. Het is wel één van de redenen waarom ik graag meerdere kinderen wilde. Dankbaar dat het gelukt is.

Reply
Merel 25 mei 2016 - 06:37

Heftige reden waardoor je de beslissing maakte, maar snap het wel. Het overlijden van een dierbare plaatst alles in nieuw perspectief.

Ik wilde graag meer kinderen, maar goed dan moet je in de praktijk nog maar iemand tegenkomen waarmee het klikt. Rond mijn dertigste had ik de hoop eigenlijk net opgegeven (wel de juiste man, maar niet direct het beste moment) en toen raakte ik onverwachts toch zwanger. En inmiddels hebben we er ook drie.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.