De temperaturen stijgen en de zon schijnt steeds uitbundiger. We grijpen massaal naar de flessen witte wijn en rosé en stoppen rood achterin de kast. Best zonde, want er zijn heerlijke rode wijnen te vinden die perfect passen bij mooi weer. Daarom wat tips wanneer je rode wijn wil kopen voor in de zon.
Fris en fruitig
Witte wijnen zijn vaak fris en fruitig, maar rode wijnen kunnen dat ook zijn. Niet alle rode wijnen zijn zo krachtig dat je gelijk terugdenkt aan de winter. Druivenrassen als Pinot Noir, Gamay brengen heerlijke soepele, fruitige wijnen voort die ook nog eens licht gekoeld gedronken kunnen worden. Perfect dus wanneer het wat warmer is. Zorg wel dat de wijn niet te koud is, maar serveer tussen de 14 °C en 16 °C. Een Italiaanse Bardolino uit Veneto, vaak gemaakt van druivenrassen als Corvina en Rondinella, is ook lekker fruitig. Daarnaast zijn er ook rode mousserende wijnen te koop. Ga voor een sparkling Shiraz uit Zuid-Afrika of Australië. Ook deze wijn mag ietsjes gekoeld worden. Zet de wijn in de koelkast en haal de fles er een uur voordat je het eerste glas in wil schenken uit de koelkast.
Sangria
De drank op basis van rode wijn voor de zomerse dagen is natuurlijk Sangria. Deze drank uit Spanje kan natuurlijk niet ontbreken. Je kunt Sangria maken met rode wijn of cava (of witte wijn). De rode variant is het bekendst. Welke wijn je er voor gebruikt, maakt eigenlijk niet uit. Als het maar een Spaanse rode wijn is. Deze hoeft niet duur te zijn, maar het moet wel een droge rode wijn zijn. Ga bijvoorbeeld voor een Spaanse Tempranillo. Pers een sinaasappel uit en snij het fruit dat je in je Sangria wil in stukjes. Denk aan sinaasappel, appel, peer, druiven, bessen en ga zo maar door. Stop het fruit in een grote kan en schenk daar de fles wijn bij, voeg het sap van een uitgeperste sinaasappel toe en nog 250 ml bruisend water. Wat ijsblokjes erbij en roeren maar. Wil je de Sangria iets zoeter? Voeg dan nog 1 of 2 eetlepels suiker toe. Wel goed roeren.
Bij de bbq
Bij mooi weer hoort natuurlijk ook het aansteken van de bbq. Er komen zo veel smaken bij kijken dat het lastig kan zijn de juiste wijn te vinden. Ga voor een fruitige, maar toch kruidige Côtes du Rhône Villages of voor een soepele en fruitige Pinot Noir of Gamay. Een Pinot Noir past zowel goed bij vlees als bij een lekker stuk zalm van de bbq.