De laatste zomer samen | hoofdstuk 18

by Tamara

‘Sandra?’ begon ik zachtjes. Haar vader ging naast haar op de bank zitten en sloeg een arm om haar heen. ‘Neem het haar niet kwalijk. Zoals ik al zei gaat het momenteel niet zo heel erg goed met haar. Ze heeft net zoals jullie behoorlijk wat ellende ondervonden van.. Nou ja een relatie wil ik het niet noemen, maar van wat ze met Thomas gehad heeft.’ ‘Het geeft niet pap.’ zei ze zachtjes met een stemmetje dat zo hoog was, dat het eerder van een klein meisje leek te komen. ‘Jullie wilden iets vragen over Thomas?’ Ze keek me aan met haar grote donkere ingevallen ogen en ik zag het verdriet dat ze uitstraalde. ‘Ja dat klopt. Wij ontvangen wat rare brieven van iemand die Thomas kent, maar we weten niet van wie. Ontvang jij die brieven ook?’ Ze haalde haar schouders op en schudde haar hoofd. ‘Nee, sorry. Ik ben bang dat ik je daar niet mee kan helpen.’ Ik voelde een steek van teleurstelling, maar besloot hem te negeren. Misschien had ze toch nog andere bruikbare informatie. ‘Dat geeft niet. Heb je misschien een idee wie het zou kunnen zijn?Gebeuren er bij jou ook gekke dingen?’ Weer schudde ze haar hoofd. ‘Nee, niets geks. Ik heb Thomas al maanden niet meer gezien. Hij zou me komen opzoeken nadat ik in het ziekenhuis was geweest, maar hij kwam niet.’ Ik keek Wil niet begrijpend aan en hij gebaarde dat hij het later zou uitleggen. Ik had talloze vragen in mijn hoofd gehad onderweg hier naartoe, maar nu ik hier zo tegenover het meisje zat, dat overduidelijk een puinhoop was, leek het me niet gepast om die vragen te stellen.

‘Papa? Ik ben een beetje moe. Is het goed als ik weer naar bed ga?’ vroeg ze zachtjes. Hij gaf haar een voorzichtige knuffel en wenkte de beveiliger, die haar weer naar boven bracht. ‘Ik hoop dat jullie de dader vinden.’ zei ze zachtjes, waarna ze voorzichtig de trap weer opliep. Ik zag dat Wil behoorlijk ontdaan was over de toestand met zijn dochter en ging naast hem zitten. ‘Wat is er met haar gebeurd? Wat heeft Thomas gedaan dat ze er zo aan toe is?’ vroeg ik. Hij liet zijn hoofd in zijn handen zakken en zuchtte. ‘Hij heeft haar helemaal kapot gemaakt.’ zei hij zachtjes. Ineens sprong hij overeind en zijn stem veranderde van verdrietig naar boos. ‘Het is een lul! Echt!! Weet je wat hij heeft gedaan? Hij heeft haar gesloopt. Het ging zo goed met haar. Ze ging naar de universiteit, ze had een aanbod voor een goede baan als ze klaar zou zijn en ze had een druk sociaal leven. Maar daar is helemaal niets meer van over en dat is zijn schuld!’ zei hij woedend. ‘Weet je wat hij gedaan heeft? Ze wilde heel graag een zomerbaantje. Hij bood aan dat ze wel een paar dagen per week bij hem mocht meelopen en ze vond dat een geweldig aanbod. Al snel mocht ze met hem mee naar Dubai en Zweden, ik was trots op haar en was blij dat hij haar deze kans gaf. Maar kennelijk gebeurde er meer tussen hun. Ze kreeg gevoelens voor hem en daar heeft hij gretig gebruik van gemaakt. Het gerucht ging al een tijdje dat er meer tussen hun was dan een simpele baas en werknemer relatie, maar hé? Noem me naïef, maar ik kon gewoon niet geloven dat Thomas zoiets met mijn dochter zou doen. ‘

Hij ging weer zitten en haalde boos een hand door zijn haar. ‘Tot op die ene avond. Ik maakte me klaar om op reis te gaan, toen ik haar ineens hoorde huilen op haar kamer. Ze schrok toen ik binnenkwam en verstopte iets onder haar kussen. Toen ik keek bleek het een zwangerschapstest te zijn en hij was positief. Ze weigerde in eerste instantie te vertellen van wie het kindje was, maar uiteindelijk vertelde ze dat het van Thomas was. Ik heb me nog nooit in mijn hele leven zo verraden gevoeld en helemaal toen ze vertelde dat ze van hem hield en het kindje wilde houden. Ik beloofde haar dat ik met haar zou praten als ik terug zou komen van mijn zakenreis en dat alles helemaal goed zou komen, ongeacht wat ze zelf zou beslissen. Maar toen ik terugkwam, was er niets meer te kiezen. Thomas heeft haar in haar eentje naar een abortuskliniek gestuurd. Daar heeft ze een formulier moeten ondertekenen, dat ze het kindje niet wilde houden en dat ze het weg wilde laten halen. Tijdens de echo durfde ze niet te kijken, maar toen de arts zei dat het kindje vrolijk aan het bewegen was, keek ze toch even. Met pijn in haar hart, ging ze onder narcose en even later verliet ze de kliniek zonder kindje in haar buik.

Ze heeft me verteld dat Thomas had beloofd dat hij verder met haar zou willen, maar dat hij niet nog een kind wilde, omdat hij geen goede vader zou zijn. Maar zoals ze jullie zonet al vertelde, Thomas heeft niets meer van zich laten horen sinds ze uit het ziekenhuis kwam en toen ze hem besloot op te zoeken omdat ze weer aan het werk wilde, had een ander meisje haar plek ingenomen en lachte hij haar weg. Je snapt vast wel dat ik per direct al mijn middelen uit het bedrijf teruggetrokken heb, ook al was dat ook een flinke klap voor mijn eigen onderneming. Maar ik kan gewoon niet meer met die man in één ruimte zijn, zonder dat ik hem zijn nek om wil draaien.’

Ik voelde mijn maag omdraaien en zag dat Danielle wit weg trok. ‘Hoe gaat het nu met haar? Ik zag dat ze.. Haar polsen..’ stamelde ze. Wil knikte: ‘Ze is een wrak. Het was een gezonde jonge meid, maar in die paar maanden is ze twintig kilo afgevallen, heeft ze meerdere zelfmoordpogingen gedaan en is ze een aantal keren opgenomen geweest. Maar ze weten niet zo goed wat ze met haar aan moeten omdat ze zich niet laat behandelen. Ze is nu weer thuis omdat dit de enige plek is waar ik haar in de gaten kan houden en waar ze redelijk stabiel lijkt te zijn. Het gaat nu steeds beter met haar ze kan zelfs af en toe weer even alleen zijn en even naar buiten.’ Ik zag dat hij brak en ik sloeg een arm om hem heen. Alles wat ik door Thomas had meegemaakt, viel hierbij in het niet en ook al had ik nu geen extra aanknoop punten wat betreft de stalker, dat was honderd keer minder erg dan wat Sandra en Wilfried hadden moeten doorstaan. ‘Ik vraag me wel eens af wat haar moeder had gedaan als ze nog geleefd had en ik twijfel wel eens aan mezelf als vader nu ik haar hier zo zie. Ik doe zo mijn best, maar ik kon niet voorkomen dat ze in de handen viel van zo’n monster. Mijn eigen zakenpartner notabene.’ Ik pakte zijn hand vast en schudde mijn hoofd. ‘Je bent een geweldige vader Wil, voeg je alsjeblieft niet schuldig over iets dat Thomas zijn schuld is.’ Ik stelde hem wat gerust en toen ik op mijn horloge keek , zag ik dat het al bijna middennacht was.

‘Wil? Het spijt me ontzettend, maar ik moet over zes uur alweer opstaan omdat ik een vroege dienst heb. Maar laten we contact houden goed? De breuk tussen jou en Thomas hoeft er niet voor te zorgen dat wij geen contact meer kunnen hebben.’ Hij knikte en gaf me een hand. ‘Is goed meisje. Het ga je goed! Ik hoop je man en je dochter ooit nog eens te ontmoeten. Zo te zien maken ze je erg gelukkig.’

Ik bedankte hem voor het gesprek en nam afscheid. Nadat ik Danielle had afgezet reed ik naar huis. Ik wilde niets liever dan tegen Joost aankruipen en even al mijn zorgen vergeten.

Meteen verder lezen? je koopt het boek hier!

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.