De hapjes van Sarah | De eerste hapjes.

by Tamara

24 maart was het zo ver, Sarah was 6 maanden en dus konden we beginnen met het geven van bijvoeding in de vorm van groente, fruit, brood en pap. Ik vind het bij anderen altijd erg leuk om te lezen over de hapjes die ze voor hun kinderen maken en toen ik op Instagram vertelde dat we bij Sarah net begonnen waren, kreeg ik hier meteen al een aantal vragen over. Het lijkt me dus heel erg leuk om de komende tijd om de zoveel weken eens een update te plaatsen met wat Sarah nou precies te eten krijgt, wat ik allemaal zelf maak en wat ik haar gewoon zo geef en over welke dingen wel of geen succes zijn! Lees je mee?

Eerste hapje is goedgekeurd! Haha

De hapjes van Sarah | De eerste hapjes.

Bij alledrie de kinderen zijn we rond 6 maanden begonnen met het geven van hapjes. Bij de jongens ging dit meteen goed, ze vonden alle hapjes meteen erg lekker en al vrij snel aten ze met ons mee. Lauren vond het niet zo’n succes allemaal, ze vond de eerste keer dat ze wat kreeg wel aardig, maar al snel vond ze er niks meer aan en wilde ze geen bijvoeding. Groot gelijk natuurlijk want mama’s melk is natuuuuurlijk veel lekkerder hahaha. Toch bleef ik het steeds aanbieden en pas met ongeveer 8 maanden vond ze het wat leuker worden en kreeg ze ook echt daadwerkelijk wat binnen. Bij Sarah besloten we dus ook maar rond 6 maanden weer te beginnen. Nu werd dat in haar geval iets later omdat ze behoorlijk ziek was in de week dat ze 6 maanden werd, maar het ging wel meteen goed!

Lees hier het artikel dat ik schreef over de verschillen tussen de bijvoeding bij mijn eerste, tweede en derde kind.

Waar zijn we mee begonnen?

Bij alle vier de kinderen zijn we met hetzelfde hapje begonnen, namelijk met peer. Ja, ik weet dat je het beste eerst met groenten kunt beginnen, maar ja peer beviel prima en ging er bij allemaal heel goed in! Bij allemaal hebben we gewoon de eerste tijd steeds een paar dagen achter elkaar hetzelfde aangeboden en daarna zijn we wat meer gaan afwisselen. Ik merkte bij Sarah meteen dat ze echt wel toe was aan bijvoeding, ze vind tot nu toe alles wat ik haar geef lekker, behalve als het echt heel dun is. Overigens pureer ik het alleen in de eerste paar weken, daarna geef ik steeds wat grotere stukjes en rond 8 maanden ga ik meestal grotendeels over op rapley. En daarmee bedoel ik dan dat ik ze vanaf die leeftijd gewoon wat dingen aangeef om mee aan te klooien en daarnaast wat hapjes zelf geef. ik weet dat in het eerste jaar melk de hoofdvoeding is, maar ik vind het toch wel fijn als ze daarnaast ook wat binnen krijgen.

Het eetschema van Sarah.

Ook met 6 maanden voed ik Sarah nog geheel op verzoek. Het ene moment laat ze er 4 uur tussen, het andere moment heeft ze na 2 uur alweer honger. Helemaal prima. Ook drinkt ze in de nacht nog regelmatig wat, al laat ze wel steeds meer tijd tussen de voedingen. Qua bijvoeding krijgt ze nu:

In de ochtend rond 9 uur/half 10 geef ik haar nu meestal wat Nestlé PyjamaPapje 5 Granen. Dit is een ontbijtpapje dat geschikt is voor kindjes vanaf 6 maanden. De eerste tijd hebben we Saar vooral fruit en groenten gegeven, maar ik merkte al snel dat ze daar niet genoeg aan heeft. Door haar ook een papje te geven slaapt ze daarna iets langer en is ze over de hele dag verspreidt lekker actief en vrolijk! Ik ben bij al mijn kinderen (zo klinkt het alsof ik er 20 heb haha) al vrij snel begonnen met het geven van pap en dat zat dan vaak in van die onhandige dozen. Bij mij viel er steeds een heleboel naast het zakje in de doos, zonde dus! Dit papje zit in een blik, dus  makkelijk op te bergen en geen verspilling.

Daarna gaat ze meestal slapen en dan rond de tijd dat wij gaan lunchen eet ze vaak een broodkorstje met ons mee. We zijn hier echt net mee begonnen en ze vindt het erg leuk. Ze sabbelt nu wat op het brood en als het allemaal goed gaat wil ik haar over een tijdje stukjes brood met beleg gaan aanbieden. Gepureerd fruit deed het hier bijvoorbeeld altijd heel erg goed op brood!

Dan wanneer wij gaan avondeten rond 5 uur krijgt Sarah wat groente of wat fruit. Het hangt er een beetje vanaf wat wij eten. Eten wij bijvoorbeeld groenten die ze mee kan eten? Dan krijgt ze daar wat van. Zo heeft ze al een beetje van sperzieboontjes geproefd.

Ik vind het erg leuk dat Sarah nu met ons mee kan eten. Vaak zat ze er wanneer wij eten gewoon een beetje bij en nu kan ze ook actief een beetje mee eten! Gezellig! Haha! Over een tijdje zal ik weer een update geven van alle nieuwe dingen die we weer geprobeerd hebben! Ook ben ik heel erg benieuwd naar het eetschema van jullie kindjes!

In samenwerking met Nestlé Babyvoeding.

 

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Rachelle 22 april 2018 - 15:15

Ik ben met onze knul ook met 4 maanden begonnen. Die keek met 3 maanden iedere keer m’n eten van m’n lepel en we zijn dus maar kalm an begonnen om de goede vrede te bewaren met 4 maanden (en op die manier kon ik tenminste ook een keer m’n eten opeten). De een zegt inderdaad dat met 6 maanden beter is voor de darmen, de ander zegt weer dat zo vroeg mogelijk beginnen goed is ivm voedsel intolerantie ofzo… Ik weet er het fijne niet van, maar poepen doet ie 2,5 jaar later nog steeds als een malle en eten ook :’)

Wel heel fijn om te lezen hoe je het aanpakt! En wat fijn dat ze zich nu weer wat beter voelt! Ben jij ook weer wat fitter?

Reply
Kim 21 april 2018 - 07:04

Leuk om te lezen! En wat heerlijk om haar er zo in te zien smikkelen, lijkt mij.
Onze kleine is 3,5 maand. (Oh nee wacht, we gaan al richting de 4 maand!). Bij mijn oudste zijn we met 4 maanden begonnen met de hapjes. Nu twijfel ik heel erg of ik straks gelijk met 4 maanden wil beginnen of toch nog even wacht. Ik ben wel heel benieuwd wat jouw reden geweest is om tot 6 maanden te wachten?

Reply
Tamara 21 april 2018 - 08:47

Sarah krijgt borstvoeding en daar hebben ze tot aan 6 maanden genoeg aan. Bovendien schijnt het beter voor de darmen enzo te zijn om rond 6 maanden te beginnen volgens mij? Maar dat weet ik niet zeker haha

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.