De grote ‘Bevallingspijn is fijn!’ discussie.

by Tamara

Bevallen doen pijn, veeeeel pijn! Ok, je krijgt er wat moois voor terug, maar toch, het doet verrekte zeer. De beste vergelijking ving ik nog altijd: ‘Proberen een watermeloen door een coltrui te persen.’ Ja, dat gaat nou eenmaal niet zonder kleerscheuren, of in dit geval, scheuren aan je onderkantje.

Het schijnt, dat bevallen even veel pijn doen als alle botten in je lichaam tegelijk breken. Lijkt me niet fijn en laten we stellen dat wanneer je al je botten in je lichaam breekt, ( en je bent niet hatske dood) dat je dan wel een pijnstillertje ( of 20 ) wil. Toch, als je zegt dat je tijdens je bevalling pijnstilling hebt gehad of wil, dan word je al snel belachelijk gemaakt. Want vrouwen zijn tenslotte gemaakt om te bevallen, doen het al duizenden jaren en dus je moet niet zo miepen, gewoon persen kreng!

Nou, ok. In een ver ver ver verleden ( ong 5 jaar geleden) was ik ontzettend tegen pijnstilling tijdens de bevalling. Pijnstillers zijn voor mietjes, je laat toch niet vrijwillig een naald in je ruggenmerg jassen enz. Maaar, na 1 dag in de weeen gezeten te hebben met als resultaat wel even  3 hele centimeter ontsluiting, kwam ik daar wel op terug. Een naaldje in mijn rug? pffff , piece of cake! Als het had geholpen had ik het zelf nog wel willen doen ook! Die ruggenprik werkte misschien maar een paar uurtjes bij mij en ok  daarvoor kreeg ik dan wel een katheter in mijn blaas. ( lachen joh, zo’n zak met pies aan je bed) en ik mocht niet lopen, maar goed. Geen pijn is fijn!

Bij Floris was ik dan ook vastbesloten weer pijnstilling te nemen. Heerlijk! Gimmie those drugs! Nee, grapje, als ik het zelf had gekund had ik het natuurlijk wel gedaan, maar als je uren rugweeen hebt die niks doen omdat je ertussen niet kunt ontspannen, dan ben je heel blij met een prikkie in je been. Voor Richard was dat ook leuk aangezien ik zo stoned was dat ik allemaal onzin uit ging kramen. Zo had hij het er met de arts over wat er nou precies in die prik zat en zij had het over een cocktail . Nou, daar ging ik hoor: ‘MAAR IK MAG GEEN COCKTAIL! IK BEN  ZWANGER HOOR!’

Toen ik moest bevallen van Lauren had ik me voorgenomen deze keer maar geen pijnstilling te willen. Tuurlijk als het nodig was, maar joh! Zo’n derde nies je er horizontaal uit! En aangezien dit mijn enige bevalling was die uit zichzelf begon en doorzette, was deze echt prima te doen. Zeker omdat het maar 2.5 uur was. Ja de weeen waren wel heftig, maar wat een verschil bij de vorige keren!

Wat ik met deze blog wil zeggen? Nou, dat het heel moeilijk oordelen is of het onzin is om pijnstilling te krijgen. Als ik de eerste keer zo’n bevalling als bij Lauren gehad had, had ik ongetwijfeld iedereen die ook maar een paracetamolletje nam bij de bevalling een mietje gevonden. Maar juist door mijn ervaring met de eerste twee keren weet ik dat je soms echt niet anders kunt en dat het dan juist heel erg fijn is dat er zoiets bestaat!

Wat vind jij van die hele bevallingspijn is fijn discussie? En heb jij pijnstilling gehad bij je bevalling?

 

 

Bron afbeelding.

Misschien vind je dit ook leuk

40 comments

Eve 18 februari 2016 - 08:28

Tijdens mijn zwangerschap was ik ervan overtuigd om geen pijn bestrijding te willen. Niet dat ik erop tegen was maar ik dacht als mijn moeder het 2 keer zonder heeft gedaan moet het mij toch ook lukken.

Ben ik daar toch even mooi op terug gekomen.. Ik heb geschreeuwt en gesmeekt voor een ruggenprik. Ik kon geen ruggenprik meer krijgen aangezien ik al volledige onsluiting had.

Zoals ik al zei ik ben er nooit op tegen geweest maar ik zou het nu juist iedereen aanraden, lekker pijnbestrijding nemen als jij denkt dat je het nodig hebt, helemaal niks mis mee.

Reply
Ilona 3 december 2015 - 07:02

Iedere bevalling is anders en iedere vrouw is anders. Je kan nooit over inschatten wat de pijn is van een amder of de grens die de persoon heeft dus ik snap die discussie niet zo.
Beide keren wou ik het zonder pijnbestrijding doen. Bij de 1e na herhaaldelijk vragen van de assistente toch voor een spuit gekozen. Wat was dat fijn. Voelde me zo stoned. Was een enorme opluchting en zorgde voor rust tijdens mijn weeenstorm. Want opvangen kon ik het totaal niet meer.
Bij de 2e kreeg ik het niet. Ook niet na aangeven dat ik het wou. Mijn hints en mijn schreeuwen dat ikhet niet volhield zo werd gewoon genegeerd. Maar dat was met opzet denk ik aangezien er vanalles misging met de bevalling en de kleine. Ze hebben expres dingen niet tegen mij gezegd om me geen zorgen te geven. Dus waarom ik geen pijnstilling meer mocht hebben ze er ook maar niet bij verteld toen (achteraf wel hoor)

Reply
Sylvia 2 december 2015 - 16:13

Iedereen lekker zelf laten kiezen. De mogelijkheden zijn er, dus waarom er geen gebruik van maken als je het nodig hebt?

Reply
Drie 2 december 2015 - 15:56

Ik snap niet zo goed waarom mensen hier over zouden discussiëren. Je kan toch nooit oordelen over de pijn van een ander?
Iedereen een andere pijngrens. Maar een bevalling van 2 uurtjes kan je ook niet met een bevalling van meer dan 30 uren vergelijken. Ik vind dat iedereen zelf moet weten of ze wel of niet voor pijnbestrijding kiezen en dat beide keuzes prima zijn. Met pijnbestrijding zal het laatste stukje van de bevalling alsnog heftig zijn lijkt me.

Reply
Milou 2 december 2015 - 15:42

Wat een onzin zeg! Dat discussiëren over pijnbestrijding… dat is toch voor iedereen anders? Goed dat je dit aankaart. Ik zou niet weten of ik pijnbestrijding nodig heb. Ik wil graag thuis bevallen en dan kan pijnbestrijding bijna niet en bovendien heb ik vaak galsteenaanvallen gehad en daarvan vinden veel vrouwen dat het heftiger is dan weeën. Dus ik hoop dat ik de pijn aan kan, maar ik kan me heel goed voorstellen dat als ik al ruim 24 uur bezig ben en helemaal kapot ben, ik graag iets wil waardoor ik even kan slapen ofzo. Even geen pijn hoef te voelen. Ik zie het wel en ik snap niet dat mensen er zo’n discussiepunt van kunnen maken.

Reply
Marloes 3 december 2015 - 10:48

Kolieken van galstenen zijn inderdaad heftiger!! Maar dat komt ook omdat er geen pauzes in zitten, zoals bij weeën. En die kolieken hebben geen nut en weeën wel. Succes!

Reply
Iris 2 december 2015 - 13:14

Het is mij 2x gelukt zonder pijnbestrijding. Maar beide keren ging het vlot en hadden de weeen hun gewenste effect. Maar bij de eerste keer begon het ook heel langzaam en toen dacht ik ook na 4 uur al van: ow my als dit zo door gaat in dit tempo, dan ga ik het echt niet halen zonder pijnbestrijding. Ik snap het helemaal als ik sommige verhalen hoor dan vrouwen kiezen voor pijnbestrijding.

Reply
Bregje 2 december 2015 - 12:03

Ik dacht dat ik wel zonder kon, toen ik na 35 uur weeën in het ziekenhuis kwam en iemand iets hoorde zeggen over pijnatilling was ik daar wel voor in! Helaas was het toen te laat dus kreeg ik toch niks. Iets met een dooie mus 😉
Verder vind ik dat het zo persoonlijk is wat je kiest en dat je echt geen slechtere of mindere moeder bent als je pijnstilling krijgt bij je bevalling!

Reply
Natascha de klijn 2 december 2015 - 11:51

Goedendag ben nu zwanger van mijn tweede en hen met de eerste een moeilijke bevalling gehad lang leve ruggenprik hé heb besloten bij de tweede ook weer te nemen dan maar niet zo stoere meid haha lol

Reply
Cassandra 2 december 2015 - 11:39

Iedereen moet lekker zelf weten wat ie doet toch? Ik kan niet beoordelen hoeveel pijn de ander heeft aangezien ieder zijn pijngrens weer anders is. Ze wilden mij een ruggenprik geven ivm met een spoedkeizersnede, maar toen de gynaecoloog terug kwam met de spuit was mijn ontsluiting al te ver dus werd het een natuurlijke bevalling.. Voor mij gelukkig, want ik ben als de dood voor een ruggenprik, het hele idee dat je de onderkant niet meer voelt word ik ontzettend angstig van

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 2 december 2015 - 11:37

Het lijkt me zoveel pijn doen. En ja, het ‘hoort er misschien bij’ en je krijgt er iets ontzettend moois voor terug, maar dat betekend nog niet dat pijn fijn is..

Reply
Sayenne 2 december 2015 - 11:17

Mijn weeen begonnen vrijdag 11 augustus 2006 om 20:00 uur.. En mijn dochter is zondag 13 augustus om 04:30 ter wereld genomen. Het deed zoveel pijn dat ik mezelf uit het raam wilde gooien. Just be done with it. Ik heb geen pijnstillers genomen, simpelweg omdat ik enorm bang ben voor verdovende middelen en het gevoel wat het mij zal geven. Ik heb graag alle controle over mijn lichaam.

Maar ik oordeel niet. Kan je de pijn niet meer aan en ben je miet bang voor verdovende middelen.. You do you! Het is jouw bevalling, jouw kind. Zorg dat het de beste ervaring voor jou is. ❤️❤️

Reply
Linda 2 december 2015 - 10:47

Ik wilde eerst bevallen zonder pijnstilling, toen het eenmaal zover was en ik een weeën storm had bedacht ik me. Helaas was het te laat, ik mocht geen pijnstilling dus deed het puur natuur

Reply
Bianca 2 december 2015 - 10:43

Iedereen moet het lekker zelf weten 🙂 Zelf heb ik bij de bevalling twee morfine prikjes gehad (was zo stoned als een garnaal), maar ik had zoveel pijn dat het mij wel heeft geholpen. Ander half uur later was mijn dochtertje gezond geboren xx

Reply
Denise 2 december 2015 - 10:41

Ik heb 3x pijnstilling gehad en bij de jongste (bijna 5 mnd) werden mijn weeën na het breken van de vliezen zo ongelooflijk heftig (weeënstorm) dat ik smeekte om een ruggenprik.
Maar dat haalde ik niet eens meer.
Ik was op de verkoever waar een ruimte is waar ze ruggenprikken zetten voor bevallingen en het slangetje zat net en de verdoving zat er nog niet eens in en ik moest persen,kon het niet meer tegenhouden.
Opeens werd er mega haast gemaakt want Luna wou eruit en hoe!
Na 2 dagen pijn van de weeën was toch de ruggenprik te laat en ben ik op de verkoever bevallen van ons 4e dochtertje.
Slangetje van de ruggenprik zat wel al in mijn rug maar dus zonder de verdoving er in haha,daar was opeens geen tijd meer voor.
Na 3 a 4x hard persen is ze geboren,heb haar zelf aangepakt en op mijn borst gelegd.
Even was er paniek op de verkoever maar na 3x eerder te zijn bevallen wist ik prima wat ik moest doen en ondanks de hevige weeën kon ik mij er goed op concentreren en ben ik voor de 1e en laatste keer bevallen zonder enige pijnstilling en wat was ik trots haha.
Ik had het gewoon effe gedaan,niet wetend dat ik het aan kon maar jeetje wat voelde ik mij stoer whaha.
Maar ik ben absoluut niet tegen pijnstilling.
Bevallen is ontzettend heftig,lichamelijk en emotioneel en als je de optie krijgt en je wil het dan moet je dat lekker doen.
Even op adem komen,even rust in je lijf (qua geen pijn voelen) en ontspannen voor zover het lukt.

Reply
priscilla 2 december 2015 - 10:32

Bij het maken van het geboorteplan heb ik aangegeven dat ik geen pijnbestrijding wilde hebben. Toen ik eenmaal 9 Cm ontsluiting had en al pers drang maar nog niet mocht persen smeekte ik om een ruggenprik, haha. Natuurlijk kon ik deze niet meer krijgen en is een half uur daarna Sofie al geboren. Ik ben blij en enorm trots op mezelf dat ik zonder pijnbestrijding ben bevallen. Maar inderdaad, het doet enorm veel pijn!

Reply
Els 2 december 2015 - 10:22

Ik ben 2 keer bevallen zonder pijnstilling en zou het de volgende keer ook niet doen, mijn bevallingen waren dan ook erg snel en makkelijk. Als je 24 uur in de weeen zit dan snap ik het best hoor!

Reply
Marloes 2 december 2015 - 10:07

Ik wilde thuis bevallen dus bij de eerste had ik een tens in huis gehaald. Nu ontsluit ik blijkbaar als een malle, dus toen ik in bad was gaan zitten zonder tens was mijn lichaam binnen het uur klaar voor actie. Helaas had ze in het vruchtwater gepoept, dus in de ambulance naar het ziekenhuis waar ik dus zei “he jongens, nu ik hier toch ben….” maar even vergeten dat ik al te ver was voor een verdoving. Achteraf gezien was het ook prima te doen, ik kan me bij die bevalling echt geen pijn herinneren.
Bij de tweede is het vrijwel gelijk gegaan, al mocht ik wel thuis blijven. Helaas wel 50 minuten actief moeten persen en dat vond ik echt niet grappig. Maar in totaal (echt helemaal totale tijd) duurde het 4 uur, dus was prima te doen achteraf.
Oh en ik begrijp werkelijk niet waarom dit een discussiepunt is, maar dat begrijp ik van borstvoeding ook niet.

Reply
Josan 2 december 2015 - 09:49

Bij mijn eerste twee bevallingen heb ik pijnbestrijding gehad. Alles kwam vanzelf op gang, de ween waren ook goed, maar door gebrek aan slaap en amper rustpauzes tussen de weeën door stagneerde de boel. Ik vond het opvallend om te zien dat het vanaf de pijnbestrijding een stuk beter ging. Bij mijn laatste bevalling wilde ik ook pijnbestrijding. Het morfinepompje. Maar heb ik het uiteindelijk donder gedaan. Niet omdat ik wilde maar omdat men zo verrekte traag was met het verstrekken van iets dat het uiteindelijke niet meer nodig was.

Reply
Malou 2 december 2015 - 09:47

Ik vind dit zo’n rare discussie.. Soms is het net alsof je beter bent als je zonder pijnbestrijding bent bevallen. Ik had zelf een ruggeprik, maar bij een keizersnee heb je natuurlijk niet zoveel keuze 😉

Reply
Daantje 2 december 2015 - 09:34

Iedere bevalling is anders, dus ik ga niet oordelen over of iemand wel of geen pijnbestrijding wil. Ik vind het alleen altijd wel apart als iemand het van tevoren al besluit dat ie pijnstilling wil. Je kan het ook altijd nog beslissen als het zo ver is, toch?! 🙂

Reply
Channah 2 december 2015 - 09:26

Iedereen ervaart een bevalling op haar eigen manier en elke bevalling is ook weer anders, ik heb echt een makkelijke bevalling gehad, maar ben juist bang dat het bij een eventuele volgende ineens een groot drama is. Ach, je krijgt er wat moois voor terug zeggen we dan maar, haha! Ik heb trouwens een ruggenprik gehad en dat is de beste keuze ooit geweest, zeker aangezien ik al weken in het ziekenhuis lag en gewoon niet meer kon. Ik ben blij dat er pijnbestrijding bestaat!

Reply
Jeanine 2 december 2015 - 09:15

Pijn is in ieder geval niet fijn. Daar ben ik het zeker mee eens. Ik denk het niet uitmaakt waar je voor kiest, zolang je er zelf maar achter staat. Ik was de eerste bevalling echt ontzettend gelukkig toen ik uiteindelijk aan de pijnstilling mocht en de tweede kier was het niet nodig omdat het erg snel ging, al was het alsnog mega pijnlijk haha. Mocht ik een derde keer bevallen dan zou ik het zeker wel in overweging nemen.

Reply
Olga 2 december 2015 - 09:14

Ik heb het zonder gedaan omdat ik het wel mee vond vallen, maar ben absoluut niet tegen pijnbestrijding. Waarom zou je vrijwillig enorm lijden en misschien wel een trauma oplopen als het ook anders kan?

Reply
Manouk 2 december 2015 - 09:02

Tijdens de zwangerschap was ik banger voor een ruggenprik dan voor de hele bevalling. Tijdens de bevalling had ik weeën in mijn rug en benen, ik hield het niet vol en kon bijna niet meer staan van de pijn. Wat was ik blij met de ruggenprik! Al denk ik achteraf wel dat de ruggenprik de reden is dat mijn zoontje is geboren met een keizersnede. Ik kreeg namelijk antibiotica en vocht voor de lage bloeddruk. Denk dat het daarom komt, dus wil bij ons tweede kindje de pijnstilling zo lang mogelijk of helemaal uitstellen. Maar dat is nu makkelijk gezegd natuurlijk haha.

Reply
Kelly 2 december 2015 - 08:53

Zelfde gezeik als fles of borst… Iedereen wil altijd overal maar een mening over geven. Ik riep van te voren altijd IK NEEM ZEKER EEN RUGGEPRIK! MAar toen het zover was, wilde ik het steeds uitstellen, nog even… ik kon het wel volhouden. Tot ik na 17 uur echt niet kon en mijn VK smeekte om pijnstilling. Ze zei kom maar dan gaan we even kijken wat we kunnen doen, maar eerst kijken hoeveel ontsluiting. Ik stond op en ik kreeg persdrang, na uren van de wereld te zijn geweest riep ik IK MOET POEPENNN en was klaarhelder. Pijnstilling was dus niet meer nodig, mijn meisje werd 15 minuten later geboren. Achteraf ben ik daar heel trots op, maar eerlijk is eerlijk… ik zou ook gewoon pijnstilling nemen als het nodig is hoor!! Ik ben er helemaal niet tegen of voor….

Reply
Kimberley 2 december 2015 - 08:49

Ik heb bij mijn zoon ook pijn bestrijding gehad alleen geen ruggenprik dat vond ik niks haha ik heb morfine pompje gehad die werkt tot je persweeen krijgt dan gooien ze em ook uit dus je voelt wel alles tijdens de bevalling zelf maar met de weeën worden de scherpe randen er af gehaald ik vond het ideaal en heb ook gezegt zo nodig met een 2e wil ik het weer en ruggenprik komt er bij mij niet in dood eng

Reply
Simone 2 december 2015 - 08:43

Ik heb het eerst op me af laten komen. Ergens halverwege toen ik het niet meer trok geschreewd om een ruggenprik. Maar toen ik eenmaal naar de anesthesie-afdeling mocht, gingen ze nog even mijn ontsluiting checken. Was ik in een uur tijd van 5 naar 9 cm gegaan… toen mocht ik niet meer voor de ruggenprik maar lag ik 10 min later te persen. Uiteindelijk maar beter dat het zo gegaan is, anders had ik het hele circus van prik en katheter maar voor één uurtje gehad. Al was dat uur wel het langste uur uit mijn leven ?

Reply
Jessica 2 december 2015 - 08:42

Mijn bevalling duurde van eerste wee tot de geboorte van mijn dochter 2 uur en 8 minuten. De eerste 20 minuten vond ik best ok maar toen de weeenstorm begon heb ik liggen smeken om verdoving. Er werd niet geluisterd en pas toen mijn man heel kwaad werd, besloten ze zo’n pompje te halen. Beetje jammer dat ik persdrang kreeg toen ze daarmee binnen kwamen en ik het dus niet meer kreeg. Al met al vond ik mijn bevalling enorm traumatisch, vooral omdat ik zo genegeerd werd. Dus ik heb altijd gezegd, als ik ooit weer ga bevallen, is dat met pijnstilling. Als het me niet gegarandeerd kan worden, ga ik de laatste maand van mijn zwangerschap in Belgie wonen om daar te bevallen, een land waar niemand zo moeilijk doet over pijnstilling.

Reply
love4pink 2 december 2015 - 08:36

Vier x zonder pijnbestrijding bevallen. Ik heb de mazzel gewoon ‘makkelijk’ te bevallen, snel ook. Ja en dan kan ik mezelf op de borst kloppen dat ik ‘t zonder kon’, maar t was gewoon niet nodig. Voor iedereen is dat anders, weet niet wat ik had gekozen na een dag weeën. De discussie wat mij betreft niet waard, gaat om t doel toch, niet om bonuspunten voor extra pijn ?

Reply
saskia 2 december 2015 - 08:06

Ik heb twee keizersnedes gehad dus twee keer een ruggeprik. Als ik natuurlijk was bevallen had ik het op me af laten komen, ik had daar van tevoren niet echt een mening over.

Reply
Evelien @ Mamzella 2 december 2015 - 08:03

Hahaha die zak plas aan je bed zie je gelukkig zelf niet he ?
Hier de eerste geprobeerd zonder maar na de weeenversterkers ging het niet meer vooruit. Komende maand moef ik de tweede er uit zien te krijgen en ik denk heel de tijd “ach als het niet lukt is er altijd nog de epidurale om me te redden!” Haha!!

Reply
Stephanie 2 december 2015 - 07:36

Hier bij beide zonder gedaan, van de eerste moest ik in het zkh bevallen, heeft 48 uur geduurd maar de weeën waren heel goed op te vangen en kon dus prima zonder! Van de tweede wilde ik graag thuis bevallen, die bevalling duurde 2 uur en 50 min en wat had ik een spijt dat ik voor zonder pijnstillers had gekozen.. Een weeënstorm die niet op te vangen was en een hele grote baby.. drama! Ik vind dat iedereen het lekker zelf moet weten, vind het super knap als mensen zonder kunnen en willen ze met.. Daar is het voor toch!
?

Reply
Diana 2 december 2015 - 07:36

Heb zelf geen pijnbestrijding gehad, had wel een geboortetens in de buurt, maar ook die niet gebruikt.

Ik vind dat iedereen zelf moet bepalen wel of niet en ieder zijn pijngrens is anders!

Reply
D 2 december 2015 - 07:24

Ik had geen eens de tijd voor pijnstillers, binnen 2,5uur was mijn zoontje eral (1e kindje). Kwart voor 9 was de verloskundige er en om half 10 is hij geboren.

Reply
Carina 2 december 2015 - 07:15

Bij Linde werd ik ingeleid en op den duur ook ruggenprik gehad. De pijn was niet te houden.
Bij Esmee is de bevalling zelf op gang gekomen en heb ik helemaal geen pijn bestrijding gehad. Pijn had ik wel. Maar de weeen waren lang niet zo pijnlijk als met Linde. En daarbij had mijn lichaam tijdens de bevalling zelf een roesje aangemaakt. Ik sliep ineens tussen de weeen door.

Dus 2 verschillende bevallingen meegemaakt en beide als fijn ervaren. En ik vind dat ieder persoon het zelf mag weten of diegene pijn bestrijding neemt of niet. Niet iedereen heeft een hoge pijngrens. Ieder mens is verschillend. En dit is net dat stukje. Leven en laten leven. 🙂

Goedemorgen!

Reply
Channa 2 december 2015 - 06:27

Ik wilde proberen zonder. Beide keren vroeg ik toch of ik iets mocht. Beide keren te laat… maar lekker voor jezelf beslissen of je het nodig vindt. Elke bevalling is anders dus daar mag eigenlijk niemand over oordelen.

Reply
Charlotte 2 december 2015 - 06:27

Ik heb zelf geen pijnbestrijding gehad maar het ging bij mij ook best snel allemaal dus het was niet nodig. Ik kan me voorstellen dat als het erg moeizaam gaat je er wel voor kiest. De mogelijkheid is er niet voor niks!

Reply
madelon 2 december 2015 - 06:23

Ik had het graag geprobeerd zonder pijnstilling. Maar aangezien het een geplande keizersnee werd was dat geen optie haha.

Reply
Nicole 2 december 2015 - 06:23

Ik ben altijd voor pijnstilling geweest, zie niet in waarom je als vrouw onnodig pijn zou lijden. Ik heb zelf zo’n pompje gehad van 5 tot 7 cm ontsluiting en dat was heel fijn. Even een break tussendoor! Heb zelfs nog geslapen tussen de weeen door. Was wel heel stoned hoor. Zag allemaal mensen in de badkamer enzo haha. Mijn man heeft zich kapot gelachen om me.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.