De gevaarlijke gevolgen van slaaptekort.

by Tamara

Een tijdje geleden schreef ik een blog over dat mijn lichaam een beetje gek deed. Ik had overal steeds pijn, veel hoofdpijn en ik was heel erg moe. Gek genoeg was er geen verklaring voor te vinden, dus ik had geen idee waar het door zou kunnen komen. Totdat ik voor de zoveelste keer weer de hele nacht wakker was en de dag erna de klachten veel erger waren. Ineens wist ik waardoor het kwam. Het komt door het chronische slaaptekort van de afgelopen acht jaar en helaas heeft dat hele gevaarlijke gevolgen.

De gevaarlijke gevolgen van slaaptekort.

Nu vind ik het al snel een beetje aanstellerig klinken als mensen zeuren dat ze slaaptekort hebben. Als je dan verder vraagt zijn ze vooral zelf heel laat naar bed gegaan en was hun kind één keertje wakker. Om even een beeld te schetsen van hoe onze nachten gaan. Sarah gaat om 7 uur/ half 8 naar bed, wordt wakker als wij naar bed gaan en gedurende de nacht nog minimaal twee keer. Rond 5 uur / half  6 is ze klaarwakker en gaat ze niet meer slapen. Als ik een goede nacht heb, slaap ik ongeveer 5 uurtjes, bij een slechte nacht misschien 2.

Nu ben ik wel wat gewend hoor qua slaaptekort. Qua slapers heb ik alleen bij Maxim geluk gehad. Die sliep door met zes weken en sliep nog uit ook. Onze jongste zoon Floris sliep daarentegen helemaal niet. Gewoon letterlijk niet. Inmiddels slaapt hij wel goed, ( na zijn derde verjaardag sliep hij voor het eerst door) dus ik heb de hoop dat het met Sarah ook goed komt. Maar momenteel is het gewoon lastig, ook omdat er gewoon helemaal niets helpt. Als ze wakker is heeft ze honger, is er iets aan de hand of is ze gewoon vrolijk. Het is gewoon heel vervelend en ik hoop dat het snel beter wordt. En tja, als je al minimaal 6 jaar geen nacht doorgeslapen hebt, dan heeft dat gevolgen!

Wat voor gevolgen heeft slaaptekort?

Hoewel Floris dus nog slechter sliep, had ik destijds geen lichamelijke problemen. Ik was gewoon moe, maar verder niet. Nu een paar jaar verder heb ik veel last van spierpijn, een slechte concentratie, veel honger ( zin in slechte dingen), veel somber en ook veel hoofdpijn. Maar ik ben ook gewoon echt heeeel erg moe haha.

Nu zijn dat vervelende gevolgen, maar ze zijn wel  tijdelijk. Als je een langere tijd echt slaapgebrek hebt, sterven er neuronen af in je hersenen die verantwoordelijk zijn voor een gezond slaapritme en concentratie. Dit is onomkeerbaar en heel erg vervelend.

Hoe vangen we het slaaptekort op?

Als Sarah wakker is snachts, doen we de nachten meestal samen. Ik zeg wel heel vaak tegen Rich dat hij wel weer kan gaan slapen omdat hij de volgende dag weer moet weken en omdat Sarah om de één of de andere reden snachts niets net hem wil haha. Verder probeer ik altijd om vroeg naar bed te gaan, maarja, ik ben van de avonden afhankelijk om te werken, dus dat lukt ook niet altijd.

Laten we maar denken, het wordt vast ooit beter!

 

Wist jij dat slaaptekort zo gevaarlijk was?

( Ps. Tips mag, maar ik hoef geen kritiek. Bij een vorige blog over dit onderwerp vonden een aantal mensen het nodig om me te vertellen dat ik een suuuuper slechte moeder ben en dat dit mijn eigen schuld is. Geeen zin in)

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

TrudieP 19 maart 2019 - 19:28

Jullie hebben allemasl slaap te kort door kinderen? Ik doordat ik zo vaak naar de wc moet wanneer ik eens een nacht maar 3 keer hoef te plassen ben ik al blij. 2200 nasr bed 5.30 er weer uit en in die tussentijd 3 tot7 keer plassen. Ik ga smiddags even een halfuurtje languit op de luie stoel.

Reply
Mar 19 maart 2019 - 13:11

Mijn dochter slaapt super goed en mijn zoon van bijna 3 wordt ook elke nacht wakker. Daarom slaapt hij nu na 12 snachts bij mij. Dat scheelt een hoop. Te vermoeiend om hem terug te leggen.

Reply
Ellen 19 maart 2019 - 11:23

Ook hier erg herkenbaar. Ik heb nu een jaar slecht geslapen en merk dat ik vooral last heb van neerslachtigheid, ben heel snel boos, geirriteerd en gestrest. Ik krijg vooral commentaar dat ik maar eens een nachtje ergens moet gaan logeren. Ik kan de zorg niet uit handen geven, dat geeft mij alleen maar meer stress. En een nachtje ergens slapen heeft natuurlijk geen zin, dat lost een jaar slaapgebrek niet op. Ik heb het overigens een keer gedaan, ik heb toen ook maar 2 uur geslapen. Volgens mij ontwent je lichaam het doorslapen ook. De laatste tijd begint ze beter te slapen, maar wel erg vroeg wakker (tussen 4.30 en als we geluk hebben 6 uur). Voor mij wel reden om geen tweede te willen. Ik kan dat fysiek en mentaal niet nog een keer of nog veel langer aan.

Hopelijk gaat het bij jullie snel beter!

Reply
Stephanie 19 maart 2019 - 10:07

Onze dochter nu 22 maanden was de eerste 20 maanden een ramp met slapen. Het duurde ruim 1,5 uur voordat ze eindelijk sliep en dan werd ze vaak om de 45 min wakker en s nachts van 12 tot 3 was ze echt wakker wakker. Vanalles geprobeerd. Via de huisarts melatonine gekregen, een maand gebruikt en ze slaapt nu zonder melatonine binnen 15 minuten. Dat scheelt alweer zoveel frustratie! Verder zijn we naar een kinderarts geweest en die heeft haar nagekeken en lichamelijk mankeerde ze niets. Maar hij dacht misschien dat ze gevoelig is voor stress en dan metname reageert op onze stress.. Waarom slaap je niet, waarom ben je wakker, wees s nachts nu toch eens stil en op het feit dat als je voor de 10e x je bed uit moet s nachts je niet meer de meest vrolijke persoon op aard bent ;-). omdat te doorbreken ben ik s nachts heel lief tegen haar gaan praten en proberen super rustig te blijven.. en nu wordt ze na een paar weken,per nacht nog maar 1x +/- 20 min wakker.

Reply
Nanine v 19 maart 2019 - 09:36

p.s. ik lees graag mee met tips

Reply
Nanine 19 maart 2019 - 09:32

Zo herkenbaar! Hier al 7 jaar chronisch slaapgebrek. Ik kan de nachten doorslapen op 2 handen tellen deze 7 jaar. Klinkt gemeen, maar zo fijn dat ik niet de enigste ben.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.