De geschiedenis van de luier.

by Tamara
de geschiedenis van de luier

Hebben jullie dat nou ook? Dat je altijd heel erg benieuwd bent naar hoe dingen vroeger waren? Hoe mensen dingen vroeger oplosten en hoe dingen in de loop van de jaren verbeterd zijn? Ik ben dol op feitjes en dingen uitzoeken en zo kwam ik tijdens het luiers verschonen (want dat doe ik nogal veel momenteel) op de vraag hoe vrouwen dat vroeger eigenlijk deden. Vooral oudere mensen zeggen altijd dat vroeger alles beter was, maar naar wat ik altijd hoor bestonden luiers vroeger uit hydrofiele doeken en die lijken me nou niet echt beter dan de Pampers die ik momenteel gebruik. De Pampers van nu zijn toch een stuk comfortabeler voor je baby en ook heb je veel minder kans op doorlekken dan vroeger. Ik ging op onderzoek uit, hoe zijn de luiers in de loop van de jaren veranderd? Kortom alles over de geschiedenis van de luier.

De geschiedenis van de luier.

Laten we dan maar meteen zo ver teruggaan als mogelijk. Want de eerste bewijzen van mensen die luiers gebruikten stammen uit het Romeinse Rijk. Vrouwen gebruikten bladeren die ze in een dierenvel legden en deze maakten ze vervolgens vast met een touwtje. Nu is dat natuurlijk niet de meest handige manier, maar hé? Het is beter dan dat de baby steeds maar alles onder poept en plast.

Deze luiers werden vaak gewoon met andere kleding  gewassen in rivieren en kuipen, om vervolgens in de zon te drogen of als het kouder was bij een vuur.

Het begin van de moderne luier.

Vlak voor de eeuwwisseling van de 20ste eeuw veranderde er iets. Moeders begonnen katoenen of linnen doeken te gebruiken die speciaal als luier bedoeld waren en maakten deze vast met veiligheidsspelden. Er werd toen nog niet zo heel veel waarde aan hygiëne gehecht, met als gevolg dat er vele epidemieën waren. Het gebruiken van deze katoenen doeken was niet heel simpel en het duurde vaak even voor moeders deze techniek onder de knie kregen. Lukte het dan nog niet? Soms organiseerden de fabrieken waar de luierdoeken gemaakt werden bepaalde dagen waarop het vastmaken van zo’n driehoekige doek om je wriemelbaby zodat er niks uit lekt gedemonstreerd werd.  Ook deze doeken werden gewoon bij de rest van de kleding gewassen en de luiers werden vaak pas vervangen als ze écht heel erg vies waren.

Pas in de eerste helft van de 20ste eeuw leerden mensen meer over bacteriën en hygiëne. De doeken werden nog steeds gebruikt als luier, maar ze werden wel eerst helemaal uitgekookt voor ze hergebruikt werden.  En voor de wat rijkere mensen werd het normaal om vaker nieuwe luiers aan te schaffen. Deze methode werd gebruikt tot in de jaren ’60.

Ondertussen in Amerika.

Ondertussen raakte in Amerika een moeder van twee dochters behoorlijk gefrustreerd omdat haar twee dochters vlak na het verschonen steeds weer in bed plasten. Marion Donovan (onlangs overleden op 81-jarige leeftijd) besloot dat dat anders moest en kroop achter haar naaimachine. Jarenlange experimenten met broekjes van douchegordijn en parachutestof volgden, waarna ze in 1949 de eerste echte luier op de markt bracht. Een broekje met drukknoopjes in plaats van veiligheidsspelden en gemaakt van parachutestof (dit was namelijk veel voor handen na de oorlog) waar geen vocht doorheen kon komen! Dit concept verkocht ze voor 1 miljoen dollar, om zich vervolgens op de volgende klus te richten, het maken van een wegwerpluier.

Het ontstaan van Pampers.

Marion Donovan had het idee om een textiele luier te vervangen door een luier van papier met een plastic beschermlaag. Deze wegwerpluier kan gewoon na gebruik weggegooid worden en is ideaal voor moeders, omdat ze dan niet meer zoveel tijd kwijt zouden zijn aan het uitkoken van de luiers. Ze klopt bij diverse papierfabrieken aan met haar idee, maar ze werd overal uitgelachen en weggestuurd. Op een gegeven moment gaf ze het op en de ontwikkeling van de luier kwam tot stilstand.

Pas 10 jaar later is er iemand die toch interesse heeft, namelijk Procter & Gamble Co. Het bedrijf had net een papierfabriek opgekocht en merkte dat papierpulp heel erg vochtabsorberend is. De scheikundige van de fabriek, Victor Mills, zocht een manier om zijn kleinzoontje makkelijk een luier om te doen en toen nam de ontwikkeling van luiers een grote sprong. Al snel werden de luiers geproduceerd en verkocht onder de naam Pampers.

Maar daar staat de ontwikkeling niet stil!

Nu zal je wel denken dat de moderne luier nu heel erg op die van toen lijkt, maar niets is minder waar. Pampers doet er namelijk alles aan om zijn luiers steeds verder te verbeteren. Zo worden luiers steeds lichter, soepeler, zachter voor de huid en is de pasvorm in de loop van de jaren ook flink verbeterd.

Momenteel gebruik ik voor Sarah de Pampers Premium Protection luiers. Aan deze luiers kun je duidelijk zien dat de ontwikkeling niet stil heeft gestaan. Sarah heeft een hele gevoelige huid en heeft snel last van uitslag en vervelende plekjes. De Pampers Premium Protection luiers zijn echt zijdezacht en daardoor heel erg vriendelijk voor de babyhuid. Ik had voor Sarah ook best wel moeite om luiers te vinden die een fijne pasvorm hadden. Mevrouw heeft namelijk een smal buikje en op haar beentjes heeft ze van die heerlijke babyspekkies haha. Ik merk dat Pampers gewoon echt de enige luiers zijn die altijd goed bij haar zitten. Dat komt overigens ook omdat de Pampers Premium Protection luiers bij de maten 0, 1 en 2 een navel uitsparing hebben. Wat ook weer bijdraagt aan het comfort van de baby.

Wat ik echt een hele goede ontwikkeling vind is de urine indicator. Zeker toen mijn baby’s net geboren waren vond ik het lastig om te zien of ze nou wel of niet geplast hadden. Kleine baby’s plassen namelijk nog niet zoveel en het plassen is wel een duidelijke graadmeter om te zien of een baby wel genoeg binnen krijgt.

Wat mij een tijdje geleden pas opviel was een soort ‘netje’ in de luier. Ik vroeg me af waar dat voor was en toe ik het op ging zoeken, bleek dit netje een absorberende toplaag te zijn. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting van je kindje niet tegen de billetjes blijft plakken, maar wat verder in de luier zakt. Dit zodat er minder kans is op luieruitslag!

In de komende jaren zullen de luiers vast en zeker nog meer gaan veranderen. Wie weet hebben mijn kleinkinderen later luiers om die zelfreinigend zijn of waarbij de moeder door middel van een app een seintje krijgt als de luier verschoond moet worden. Ik ben heel erg benieuwd, haha!

Hoe denk jij dat luiers in de toekomst nog meer verbeterd kunnen worden? En wist jij hoe de ontwikkeling van de luier gegaan is?

 

 

In samenwerking met Pampers.

Misschien vind je dit ook leuk

29 comments

Marleneke 16 maart 2018 - 17:01

Wat een ontzettend interessant artikel! Wat leuk om zo de geschiedenis van de luier te lezen ?
Zijn we weer een stukje wijzer.
Misschien zijn de luiers van de azijnzeikerds vroeger met azijn gewassen, en in hun huid getrokken ?

Reply
Annemiek Visser 16 maart 2018 - 11:57

Als thuisblijf moeder van 1 zoon had ik genoeg tijd om zelf de luiers te wassen. Ik heb ze ook zelf gemaakt want dat scheelde nogal wat in de aanschaf. De eerste weken heb ik kruivatluiers gebruikt met een indicator. Die zijn inderdaad enorm handig. Toen mijn zoontje groot genoeg was voor de wasbare luiers ben ik die gaan gebruiken. Die spelden zijn inderdaad wel een dingetje. Goed opletten en oppassen dat niet in je eigen vingers prikt wanneer die tussen je de luier en je kind zitten 😉 . Je kunt ze ook met klittenband maken/kopen. Als overbroekje heb ik broekjes van pull stof gebruikt. Ik ben erg allergisch voor wol en mijn zoontje ook. Ik heb nog 1 keer een grotere maat luier gemaakt en daarna die 2de serie nog wat vergoot maar op een gegeven moment paste ze niet meer in de broeken van mijn zoon dus overgestapt naar het huismerk van het kruidvat. Gelukkig geen uitslag of wat voor nare dingen dan ook. Het kan soms een hele zoektocht zijn naar welke luier goed zit èn geen uitslag veroorzaakt. Ik vind het wel heel leuk om zo de geschiedenis van de luier te lezen. Het is jammer wanneer mensen je artikel zo afkraken terwijl hier best veel werk zorg aandacht en ik denk ook liefde in zit. Laat je niet de kop gek maken. Het is een leuk en leerzaam artikel. Er zijn weinig mensen die de geschiedenis van de luier kennen en jij hebt het uitgezocht.

Reply
Lenny 16 maart 2018 - 09:51

Het lijkt wel of de luiermaffia al paraat stond om te reageren op je artikel! Fijn dat voor sommige vrouwen de wasbare luier zo goed werkt, maar ik was net als mevrouw Donovan instaat geweest om pampers uit te vinden. Ik had voor de komst van mijn kleintje de wasbare luiers al klaar staan en een cursus borstvoeding gevolgd. Maar ik kreeg het niet voor elkaar. Na een keizersnede, spruw en een dorstig jongetje die mijn tepels kapot zoog, een man die geen vrij kon krijgen van werk, kregen we het gewoon weg niet voor elkaar. Leve de pampers, melkpoeder en de moderne gynaecologie. Zonder hadden we het (fysiek en psychisch) niet overleefd.

Reply
Angelique 16 maart 2018 - 09:11

Jemig zeg! Wat is er met normen en waarden gebeurd? Sinds wanneer is het normaal om zo op deze manier je “mening” te geven? Natuurlijk mag je een critische noot hebben, maar volledig afkraken of een niet vergelijkend iets zeggen? Waarom?? Gaat het om het zeggen of om iemand met de grond gelijk te krijgen? Ik weet het niet hoor, maar waar ben je dan toch mee bezig?

Leuk artikel om iets over het ontstaan van de luier te leren!

Reply
Betty 16 maart 2018 - 08:36

Leuk artikel! Leuk om de geschiedenis ervan zo te lezen
man man wat een reacties pfffffffffff

Reply
Maeike 15 maart 2018 - 23:17

Jammer dat ze na de luier van parachute stof niet gestopt is? Nu komen we nooit meer af van die mega vervuilende pampers?

Reply
Leonkd 15 maart 2018 - 18:48

Ik lees je blogje na je berichtje op instagram… Pfff wat een nare reacties… Iedereen mag toch zijn eigen mening hebben, welke luiers je gebruikt en met welke redenen. Leven en laten leven…..

Reply
Melissa 15 maart 2018 - 13:51

Leuk artikel! Leuk om de geschiedenis ervan zo te lezen. Ik ben ook team pampers Haha! Wat lijkt me dat een gedoe zeg, die wasbare luiers! Heb vanaf de geboorte van mijn zoontje pampers gebruikt en hij heeft nog nooit luier uitslag of iets gehad. Nu ik zwanger ben van ons tweede kindje, liggen de pampers premium protection ook alweer klaar in de la!

Reply
Talia 15 maart 2018 - 17:51

En de flesvoeding ligt ook in de kast neem ik aan. Hor makkelijker hoe beter.

Reply
Joyce 15 maart 2018 - 18:28

Wat een misselijke reactie. Het ging over luiers toch? Flesvoeding is echt niet een makkelijke keus voor sommigen hoor! Het zit je wel allemaal heel hoog he?

Reply
Leonie 15 maart 2018 - 19:58

Beetje jammer dit…

Reply
Anne 15 maart 2018 - 20:13

Doe even normaaaaaal zeg. Hoe sneu ben je dat je dit zegt. Ik zou zeggen, zorg er even voor dat he weer emotioneel stabiel wordt..

Reply
Melissa 16 maart 2018 - 13:46

Wat een nare reactie zeg! Maar toevallig wel ja. Ik heb bewust geen bv gegeven en ga ik nu ook niet doen, dit omdat ik het beste wil voor
Mijn kind en wat dan het js beste is, is voor iedereen anders! Waarom maak je hier zo strijd van? Alle moeders willen maar 1 ding en dat is het beste voor hun kind. Jij bent niet degene die hier over kan oordelen! En al helemaal niet tegen over iemand die je niet kent. Denk de volgende keer eerst maar eens goed na voor je een reactie plaats!

Reply
Anne 18 maart 2018 - 10:58

You go Melissa, doe wat goed voelt.
Niks is sneuer dan een persoon die afgeeft op ander om zich beter te voelen. Ben hier echt van geschrokken, zo gemeen..

Reply
Melissa 19 maart 2018 - 10:28

Dankjewel! Nou inderdaad! Vond het ook
Behoorlijk gemeen, zag de commotie op instagram voorbij komen om deze reactie, maar had geen idee dat dat op mijn reactie was. Het is altijd makkelijk natuurlijk om zo reactie te plaatsen vanachter een beeldschermpje.

Mathiske 15 maart 2018 - 10:26

Leuk dat je al die info opgezocht hebt! Ik ben blij dat we lekker simpel de pampers met poep weg kunnen gooien. Nu ik zwanger ben ga ik van iedere poepluier praktisch over Mn nek. Bestellen via kruitvat, dingdong en de dag erna zijn we weer voorzien?

Reply
Elise 20 maart 2018 - 12:12

Voor ouders inderdaad lekker simpel om luiers weg te gooien, maar vervolgens is het alles behalve simpel om de luier afval te verwerken: de 30% plastic die in elke luier zit is net als alle plastic nooit helemaal af te breken… Dat blijft altijd in een bepaalde vorm bestaan en onze omgeving verontreinigen 🙁 (o.a als microplastics in water wat wij drinken en waar we mee douchen, wat er niet uit is te filteren).

Reply
Samantha 15 maart 2018 - 10:25

Nou nou wat een negativiteit op deze vroege morgen ?
Ik ben team weg werp luiers hoor.? Lijkt me vreselijk vies zo’n wasbare luier. Bah! En oke iedereen mag zijn of haar mening hebben maar laten we het een beetje gezellig houden, please!

Maar ladies, wie zegt dat Tamara dit negatief bedoeld? Kom op zeg lekker negatief reageren op deze blog.
The sun is shining? ik fiets nog even naar dr drogist voor een pak pampers ?

Reply
Maaike 15 maart 2018 - 11:20

Hoezo negativiteit? Volgens mij eerder een kritische noot plaatsen.. ik die een combi van wasbaar en wegwerp (ivm oppas ed). Wel wegwerp die biologisch afbreekbaar zijn. Voordeel hiervan is onder andere dat ze niet zo chemisch ruiken en er dus ook geen chemische troep in zit.
Wasbaar ben ik ook zeer tevreden over, met wegwerp zit ik met spuitluiers met poep tot aan de nek van mijn zoontje, met wasbaar nog niet gehad..

Reply
Talia 15 maart 2018 - 13:29

Stront tegen de bips is stront tegen de bips, maar wil een chemisch matje er nog eens tegenaan op een katoenen matje. Je gaat toch ook niet met plastic onderbroekjes lopen, dan kies je toch ook voor katoen? En dat plastic maandverband is ook zo broeierig, lijkt me dat je dat ook niet fijn vind. Ik denk dat team wegwerp nit anders weet ofer valse ideeen over heeft/hebben.

Reply
Anne 15 maart 2018 - 20:38

Doe ff normaal Talia. Heb je een stok ergens zitten ofzo? You must be fun on parties..

Reply
Talia 15 maart 2018 - 13:30

Stront tegen de bips is stront tegen de bips, maar wil een chemisch matje er nog eens tegenaan op een katoenen matje. Je gaat toch ook niet met plastic onderbroekjes lopen, dan kies je toch ook voor katoen? En dat plastic maandverband is ook zo broeierig, lijkt me dat je dat ook niet fijn vind. Ik denk dat team wegwerp nit anders weet ofer valse ideeen over heeft/hebben.

Reply
Stephanie de Roo 15 maart 2018 - 10:04

Hier ook zeer tevreden met de wasbare luiers. Nadat ik hoorde wat voor troep er in de billendoekjes zitten, hiermee ook meteen overgestapt op wasbaar. Dochterlief heeft bijna nooit meer uitslag en het idee dat haar huid niet meer in aanraking komt met uitdrogende en hormoonbeinvloedende stoffen vindt ik toch ook wel erg fijn 🙂

Reply
Amanda ouwehand wouterse 15 maart 2018 - 09:50

Ik vind luiers in de verbrandingsoven gooien nou niet echt “modern”….
Ook ik gebruik wasbaar. Al 3.5 jaar. Zoon 1 was met 25 maanden zindelijk. Zoon 2 is nu op 25 maanden bijna zindelijk.
Ik vond de investering wel een dingetje…. maar wasbare luiers kun je nog door verkopen…..
En als ik kijk naar hoeveel luiers mijn kinderen gedragen hebben ?…. ow ja en tijdrovend vind ik het wassen niet. Ik ben meer tijd kwijt aan fietsen naar de Kruidvat, 3 pakken pampers (Geen enkel ander merk noemen natuurlijk want anders gaat je reclame er aan ?) aan je stuur hangen en proberen weer veilig thuis te komen meer tijdrovend. Ow ja en voor eenieder die nu wil reageren met 1 pak is voldoende. Nee! Want ik als prijsbewuste ouder wil natuurlijk wel de aanbieding mee pakken….

Reply
Annika Huizinga 15 maart 2018 - 09:46

Ik gebruik liever wasbaar, er blijft altijd zo’n vies lotion laagje achter op de billen van mn zoon als hij een pamper aangehad heeft…

Maar leuke poging van pampers om wasbaar zo weg te zetten :s

Reply
Stammerd 15 maart 2018 - 08:53

In het begin heb ik pampers gebruikt omdat dochter in het ziekenhuis lag en regelmatig doorlekken, poepsplosies en rode billen. Geswitched naar wasbaar en wil nooit meer terug. In deze tijd zou ik ook verwachten dat Pampers zich zou schamen om hun impact op het milieu en een afbreekbare luier zou proberen te ontwikkelen. Alle wegwerpluiers die ooit gemaakt zijn bestaan nog steeds…. brrrr…..

Reply
Wendy 15 maart 2018 - 09:19

Dus dat! Blij dat er fijne wasbare luiers bestaan.

Reply
Elise 15 maart 2018 - 08:51

Ha!, volgens mij is inmiddels al genoeg bleken dat wegwerpluiers niet ‘de moderne luier’ meer te noemen is: het is nou niet echt de oplossing voor de toekomst (veel productierondstoffen en laaaaangslepende afvalresten).

Als je al maar éven online rondkijkt naar wasbare luiers zie je dat die ook niet onontwikkeld zijn gebleven met oog op gebruiksgemak en dat het wassen tegenwoordig veeeeel minder arbeidsintensief is dan vroeger. (maar: ja, wasbare zijn door het wassen ook milieubelastend maar een stukken minder dan wegwerpluiers.

Enne… signaal als de luiers verschoont moet worden? Die heb je door de stank die Pampers geven al genoeg :p (echt, wasbare luiers ruiken veel minder)

Reply
Talia 15 maart 2018 - 08:37

Wat is dit nou weer voor raar artikel dat wasbare luiers niet zo goed zijn als pampers. Ik haat pampers en zo vele met mij. Luieruitslag n broeierig en het voelt vies aan vanwege al die chemische shit die er in zit. En doorlekkrn doen ze ook, vooral snachts. Wij en vele ook met mij hebben gekozen voor wasbare luiers. Van hydrofiel tot de mooie voorgevormde luiers met printjes. Geen milieubelasting, een stuk goedkoper n geen kopzorgen meer dat ht zondag is en je zonder luiers zit. Ook hebben veel minder kinderen last van de luieruitslag als met die broeizakjes, zoals ik ze noem. De wasbare luier ligt qua temparatuur om de kont een paar graden lager n met wolbroekjes wordt er prima geventileerd.
Dit is een pamper promotie artikel en klopt niet in alle feiten!!!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.