geschiedenis van Centerparcs – Van sportwinkel naar Nederlands bekendste vakantiepark

by Mieke Zegt
geschiedenis van Centerparcs

Centerparcs, een tropisch aangekleed resort met alles wat je nodig bent. ‘Weer of geen weer altijd Centerparcs weer’.  Een bijzonder Nederlands concept wat ooit begon met een sportwinkel. Inmiddels is Centerparcs meerdere eigenaren verder en is het in heel Europa bekend. Het is dus ook niet zo gek dat de geschiedenis van Centerparcs behoorlijk uitgebreid is! Het begon ooit bij ‘de Lommerbergen’ en wegens succes volgde er al snel ‘Het Vennenbos’. Bijzonder is het dus ook dat juist deze twee parken niet meer tot Centerparcs behoren. Hoe kan het toch dat juist daar waar de wortelen gelegd werden inmiddels niet behoren tot Centerparcs? En hoe kan een sportwinkel uit Rotterdam uitgroeien tot een van Europa’s meest bekende vakantieparken? Je leest het terug in deze blog over de geschiedenis van Centerparcs.

‘Van sportwinkel naar Nederlands bekendste vakantie park’ Alles over de geschiedenis van Centerparcs!

We nemen je even terug in de tijd in het begin van de geschiedenis van Centerparcs, naar de jaren 50, waar zakenman Piet Derksen in 1953 in Rotterdam zijn eerste sportartikelen warenhuis opende. ‘Sporthuis-Centrum’ . Het warenhuis was een dusdanig succes dat er in totaal 17 warenhuizen van Sporthuis-Centrum volgden door heel Nederland. In de jaren 60 richtte Sporthuis-Centrum zich steeds meer op de verkoop van kampeer artikelen.

De jaren 60 & 70, Van tent naar luxe bungalow

geschiedenis van Centerparcs In 1968 kocht Derksen een stukje bos in Reuver (Limburg), waar hij vervolgens tenthuisjes op plaatste.  De eerste stappen in geschiedenis van Centerparcs! Deze werden verhuurd aan zijn personeelsleden en klanten. Het park in Reuver, ‘De Lommerbergen’ blijkt een groot succes en de tenthuisjes worden vervangen door Bungalows. Het uitgangspunt van deze bungalows moet zijn dat alle de huisjes een zijn met de natuur.  Derksen vroeg hierbij hulp van Jaap Bakema, een bekende architect. Elke bungalow krijgt wordt voorzien van een schuifdeur, waardoor je zo vanuit je vakantie huisje de natuur binnen stapt.

geschiedenis van CenterparcsDeze bungalows zie je nog steeds terug op de eerste parken van Centerparcs.  De inrichting werd voor die tijd als erg luxe beschouwd. Zo werd elke bungalow voorzien van een kleuren tv en had elke badkamer een ligbad. Het park kreeg steeds meer bezoekers en het waren in de jaren 60/70 vooral de mensen uit de randstad die naar de bossen van Reuver kwamen. Een groene plek met rust en ruimte.  Door in het laagseizoen lagere prijzen te hanteren was het park het hele jaar door een succes. Derksen verbleef met zijn eigen gezin bijna elk weekend op het park, op deze manier kon hij alles in de gaten houden en kijken naar verbeter punten.

geschiedenis van CenterparcsHet zwembad was toen waar uitstapje voor menig gezin. In onze huidige ogen gaat het hier om een kaal zwembad, echter zorgde een zeil, wat gasbranders en bomen toch voor een warmere sfeer, waardoor ook het zwembad alleen al veel bezoekers trok. Een grote stap in de geschiedenis van Centerparcs naar het park zoals we het nu kennen!

Dit was het begin van de latere subtropische zwemparadijzen.

Derksen had een gat in de markt met zijn Sporthuis-Centrum vakantiepark en opende al vrij snel (in 1970) een tweede park. Het Vennenbos.

Meer parken, meer luxe.

De jaren er op volgenden er steeds meer parken. Het derde park lag eveneens in Limburg. In het plaatsje America kwam een park met de naam Bos en strand. Dit bleek in eerste instantie geen succes. Het park trok minder bezoekers dan verwacht waardoor er een klantenonderzoek kwam. Vervolgens werd de naam veranderd in ‘Het Meerdal’ en werd het zwembad aangepast met speel attributen.  Dit bleek wel aan te slaan. In 1972 kwam het vierde park ‘De Huttenheugte‘ in het Drentse Dalen. En in 1975 volgde ‘‘De Berkenhorst’ in het Veluwse Kootwijk. Dit is bijzonder, omdat het aan West-Europa’s grootse zandstuiting ligt. Het is tevens ook het kleinste park van Sporthuis-Centrum.

De parken hadden bij aanvang overigens niet de huidige grote, sommige parken hadden zelfs een campingplaats er bij. In de loop der jaren werden de parken steeds groter en kwamen er ook steeds meer bungalows bij. Echter bleef de Berkenhorst zijn kleinschaligheid behouden, omdat deze niet meer uitbouw mogelijkheden had.

Golfslagbaden! Uniek in de geschiedenis van Centerparcs!

In de jaren 70 kregen ook de zwembaden een andere vormgeving. Zo worden de meeste baden voorzien van een koepel met houten palen. De lommerbergen werd voorzien van een canvas koepel. Eind jaren 70 werden enkele baden omgebouwd en kregen deze de eerste golfslagbaden. Alle parken krijgen dezelfde sfeer en daarmee is de uitstraling van de parken, ongeacht de locatie, bijna identiek.

Winkels worden verkocht, een mijlpaal in de geschiedenis van Centerparcs!

geschiedenis van CenterparcsIn 1978, exact 10 jaar na opening van zijn eerste sportwinkel,  verkoopt Derksen al zijn 17 sportwinkels om vervolgens de focus volledig te gaan leggen op de vakantie parken. De naam ‘Sporthuis-Centrum’ nam Derksen mee. De sportwinkels werden verkocht aan niemand minder dan ‘Perry Sport’. Het lukte Derksen om de vakantie parken neer te zetten als 5 sterren parken, een titel die hij vast hield tot aan de naamswijziging in 1986.

De jaren 80, de weg naar subtropische vakantieparken

In 1980 wordt met ‘De Eemhof’ het eerste park gecreëerd met een eigen park centrum en een subtropisch zwembad. Het park was met een start van 600 bungalows gelijk een grootschalig park.Bijzonder was ook dat dit park gelijk vanaf de eerste dag van opening alles had, dus de bungalowes, het zwembad en het park centrum. Het geschiedenis van Centerparcsparkcentrum bood plaats voor winkeltjes voor kleding en cadeaus, maar ook restaurants en een supermarkt. Het zwembad was ook het eerste subtropische zwembad. Het bad had meerdere baden en een glijbaan.

Het succes van deze subtropische sferen werd doorgevoerd in de andere parken. De Berkenhorst had onvoldoende ruimte voor een uitbreiding als deze en het park had tevens te weinig gasten. Wel kreeg dit park een tropische zwemtuin.

Sporthuis Centrum, een naam die ik nog ken van vroeger. Ik ging met mijn ouders wel eens op vakantie naar het Sporthuiscentrum. Hoewel ik mij dat niet echt meer kan herinneren hebben mijn ouders mij de verhalen wel verteld en gelukkig hebben we er nog beelden van. De naam kwam vaak voor in ons gezin, ik ken de foto’s met de gekleurde tegeltjes en dacht altijd, ‘ daar wil ik later nog wel eens heen’. Ik kwam er pas jaren later achter dat het om het huidige Center Parcs ging.  Zie hieronder 2 van deze foto’s, genomen in het Meerdal in maart 1985.

Sporthuis Centrum Het meerdal
Het Meerdal maart 1985

De grens over

In 1981 gaat Sporthuis-Centrum voor het eerst de grens over. In het Belgische Peer opende Sporthuis-Centrum ‘de Eperheijde’. In 1983 werd de door in 1976 gekochte Eurostrand opnieuw  geopend met een nieuwe naam ‘de Kempervennen’ . Het park had een complete verbouwing gehad en in een jaar tijd kwam ook daar een park van Sporthuis centrum. In 1982 werd de eerste steen gezet, vandaag de dag is de Kempervennen, mede door zijn prachtige aqua mundo, nog steeds een geliefd park van Center Parcs.

 

Sporthuis Centrum wordt CenterParcs, een grote stap in de geschiedenis van Centerparcs!

In 1986 wordt de naam van het Sporthuiscentrum veranderd in Center Parcs. De reden hiervoor was dat CenterParcs meer een internationale naam is dan Sporthuis-Centrum. Met een internationale naam werd de focus ook buiten Nederland en België gelegd. In 1987 kwam er dan ook een eerste park in Engeland. Een mooie stap in de geschiedenis van Centerparcs!

Wildwaterbaan, Engeland en een Park-plaza

In 1986 maakte de bekende wildwaterbaan zijn entrede bij de opening van het vakantie park ‘Het Heijderbos’. Hiermee werd er een nieuw innovatie gegeven aan de zwembaden. Dit was voor de jaren 80 echt iets bijzonders. In 1987 kwam opende het eerste Engelse park ‘Sherwood Forest’. Ook kwam er een tweede park in België, ‘de Vossenmeren’.
De Vossenmeren was het eerste park met een park-plaza, weer iets nieuws, wat vandaag de dag niet weg te denken is in het huidige Center Parcs. Een Park Plaza is een overdekt centraal punt waar alles samen komt. In deze Plaza kan je winkelen, uit eten, wandelen over de leuke bruggetjes langs wateren met vissen of een terrasje pikken. Alle parken van Center Parcs krijgen deze Plaza. Hiermee werd Center Parcs nog interessanter voor de vakantie en daggasten tijdens elke dag van het jaar. De nieuwe slogan werd dan ook snel geboren ‘Weer of geen weer, altijd Centerparcs weer’.

Het reclame spotje die aanvang jaren 90 gelijk na het weerbericht op de buis kwam is mogelijk ook bekend onder de ouders van nu.

Nieuwe eigenaren, nieuwe plannen

In 1989 Trok Derksen zich volledig terug uit zijn porthuis Centrum. Hij verkocht het Centerparcs aan de Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle, om zich volledig te storten op zijn pensioen. Hiermee kwam er een einde aan het tijdperk van Derksen, een kopstuk uit de geschiedenis van Centerparcs.

* Piet Derksen overleed in 1996 op 83 jarige leeftijd tijdens een verblijf op de Kempervennen.

Jaren 90, verkoop van oa. het eerste park

De nieuwe eigenaren besloten al vrij snel 3 parken van de Nederlandse bodem te verkopen. Het Berkenhorst was het eerste park wat werd verkocht. De nieuwe eigenaren vonden dit park, met toen der tijd slechts 100 bungalows, te klein. De Britten zagen geen mogelijkheden meer voor dit park. Om dezelfde reden werd later ook ‘het Vennenbos’ en het aller eerste park ‘de Lommerbergen’ verkocht. Het Berkenhorst valt tegenwoordig onder Hogeboom vakantieparken en de andere twee parken zijn inmiddels de meest geliefde vakantie parken van Landal Greenparcs. Bij deze laatste twee kan je de invloeden van het voormalige Center Parcs nog goed terug zien. Het zijn dan ook de enige twee Landal parken met een tropische Plaza en een aqua mundo. Een bijzondere keuze om juist deze eerste twee parken te verkopen, echter fijn dat ze bij Landal goed tot hun recht gekomen zijn.

Nog meer parken in Europa

De nieuwe eigenaar gaat in een rap tempo aan de slag met nieuwe parken in Europa. Zo komen er oa in België en Frankrijk nieuwe parken. Ook wordt dan eindelijk het eerste park in Duitsland geopend. Bispinger Heide. Dit park werd eind jaren 80 al aangekondigd, maar opende pas in 1995. Inmiddels kent Duitsland 6 parken van Centerparcs, verspreid door het hele land.

Veroudering zorgt voor stop op het bouwen van nieuwe parken

Center Parcs is altijd een positieve vakantie plek geweest, toch komen er in de jaren 90 de eerste kritiek golven. Zo zouden de parken verouderd zijn en geven gasten aan dat alles op elkaar zou lijken en dit werkt in het nadeel van het succes. Center Parcs besluit daarom een stop te zetten op de bouw van nieuwe parken en legt de focus op vernieuwing van de verouderde parken. Een bungalow krijgt voortaan de naam Cottage, de nog te verbouwen zwembaden krijgen de naam Aqua Dome, de reeds tropische baden worden Aqua Mundo.  De parkplaza wordt veranderd in de Market Dome en parken krijgen meer een eigen style, zodat ze niet meer zoveel op elkaar lijken.
Zo komt er een Jungle Dome op het Heijderbos, een Discovery Bay op de Vossemeren , een Adventure Island op de Huttenheugte en een Junglebad en een voorproef van een nieuw zwembadconcept (Aqua Mundo) alsmede een nieuw concept van een  Park Plaza (Marketdome) op de Eemhof.  Bij deze veranderingen hoorde ook een nieuw logo.

 

Jaar 2000 tot heden

In 2001 wordt Center Parcs verkocht aan het Franse Pierre & Vacances en het Duitse DB Capital Partners. De drie Britse parken worden apart verkocht en worden volledig eigendom van de nieuwe Duitse eigenaar. Hierdoor wordt Center Parcs gesplitst in twee aparte onderdelen: Center Parcs Europe en Center Parcs UK.

Parken worden ondergebracht in sub categorieën

In deze jaren is er heel flink wat heen en weer geschoven met parken. Zo wordt concurrent  Gran Dorado toegevoegd aan Center Parcs en verkoopt Pierre & Vacances de parken zonder grote voorzieningen aan Landal Greenparks en Roompot. Vijf Gran dorado parken vallen nu onder de hoede van  Center Parcs, in eerste instantie onder de naam van Gran Dorado, maar uiteindelijk komt de naam Gran Dorado in 2003 te vervallen.  De parken weken qua looks te veel af van het bekende Center Parcs. Dit zorgde er voor dat de reeds bekende parken van Center Parcs de naam ‘Center Parcs original’ kregen en de overige parken werden ondergebracht onder de namen “Sea Spirit from Center Parcs” en”Free Life from CenterParcs”.

In 2003 trekt de Duitse partij zich terug en verkoopt de Britse parken. Het Franse P&V blijft eigenaar en veranderd de naam in Center Parcs Europe. In 2006 komt er een einde aan alle Subcategorieën en alle parken heten voortaan weer ‘Center Parcs’. Het onderscheid tussen de parken,, wordt tegenwoordig aangegeven met het aantal vogels op het logo van het park. Hoe meer vogels, hoe luxer het aanbod.

Center Parcs wordt Sunparks, Sunparks wordt Center Parcs

In 2007 kocht de eigenaar het Belgische Sunparks op en voegde 4 parken toe aan Center Parcs,  maar de naam Sunparks bleef bestaan. De wat kleinere parken van Center Parcs kregen ook de naam Sunparks. De naam Sunparks bleek toch minder succes te hebben waardoor 4 parken in 2011 weer de naam Center Parcs gingen dragen. Het Landal park Sandur te Emmen werd opgekocht met als doel deze ook onder de Sunparks naam te laten vallen, echter doordat Sunparks ‘van de baan’ was, werd Park Sandur gelijk een Center Parcs park.

Plopsa

In de zomer van 2007 ging Center Parcs Europe een nauwe samenwerking aan met het Belgische Plopsa. Zo werden er olannen gemaakt om naast ‘de Huttenheugte’ in Dalen het eerste Nederlandse Plopsa park te realiseren. De eerste in geschiedenis van Centerparcs!  In 2010 opende Plopsa Indoor Coevorden dan ook zijn deuren. Deze samenwerking betekend dat je tijdens een verblijf in de Huttenheugte voordelig het park kan bezoeken. Bijv door een week kaart bij te boeken. Ook kan je een dagkaart met korting kopen tijdens je verblijf op de Huttenheugte.  Benieuwd naar Plopsa indoor Coevorden? Lees dan HIER de review !

Nieuwe Parken

Nog steeds wordt er geïnvesteerd in nieuwe parken. Zo kwam er oa. in 2010 kwam een nieuw park in Frankrijk, Les Trois Forêts, In2013 een park Duitse deelstaat Saarland het  Park Bostalsee, in 2017  Les Ardennes  in de Belgische Ardennen en in 2018  Park Allgäu in Duitsland. In juli 2019 opende het eerste park in Ierland, Longford Forest. Nog nooit was er in de geschiedenis van Centerparcs een park in Ierland! Maar nu dus wel!

Center Parcs Europe en Center Parcs Limited bestaan in totaal uit 33 vakantieparken.

De toekomst voor Center Parcs

Center Parcs behoort inmiddels tot een van Europa’s grootste vakantie parken.  Center Parcs ontwikkelt op een aantal locaties nieuwe parken. Zo zal er in 2020 in het Belgische Lanklaar een nieuw park openen met de naam Terhills Resort, een kleinschalig, maar luxe vakantiepark. In het zuiden van Frankrijk wordt er gewerkt aan het park Lot-et-Garonne, dat in 2021 de deuren moet openen. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is vanwege de corona tijd niet helder.

Geen nieuwe parken voor Nederland, wel renovatie

In 2011 werd bekend dat Center Parcs geen nieuwe parken gaat bouwen in Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis van Centerparcs, die juist altijd nieuwe parken willen bouwen. Wel gaan ze de verouderde parken opknappen met een renovatie beurt. Zo worden parken als De Eemhof en Sandur onderhanden genomen.
Begin 2019 heeft Center Parcs bekend gemaakt dat zij vanaf 2020 de grootste parken in Nederland, België en Duitsland gaan vernieuwen. Hierbij worden alle cottages onderhanden genomen en krijgen de aqua mundos een upgrade, door glijbanen aan te passen met lichtjes en nieuwe kleuren. Halverwege het jaar 2023 wil Center Parcs de verbouwing klaar hebben.

Centerparcs is niet alleen leuk om vakantie te vieren het biedt inmiddels ook voldoende ruimte voor daggasten. Even een avondje live muziek met een hapje en een drankje, gezellig bowlen met het gezin, een hapje eten in de market dame of met het hele gezin lekker zwemmen in toch wel een van de mooist aangeklede zwembaden van Nederland.

Wij bezochten de Aqua Mundo van De Huttenheugte eerder dit jaar, benieuwd wat wij hier van vonden? Je leest het HIER in de review-blog, of check de vlag hieronder.

Het is ook niet zo gek dat Center Parcs inmiddels geliefd is voor het vieren van kinderfeestjes. Het park brengt je voor een dagje even in vakantie sferen.

 

Zo, een heleboel over de geschiedenis van Centerparcs! Zo ga je er toch met een andere kijk naartoe de volgende keer als je een park bezoekt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.