De 20 weken echo, leuk uitje of serieuze zaak?

by Tamara
zenuwen voor de 20 weken echo

De 20 weken echo, toch wel de belangrijkste echo in je hele zwangerschap. De echo waarmee word gekeken of alles op en aan je kindje zit en of er geen (zichtbare) afwijkingen zijn. Toch word er steeds vaker gedaan of deze echo ‘gewoon’ weer even leuk baby kijken is. Er worden opa’s en oma’s meegenomen en eigenlijk vinden mensen het alleen nog maar interessant of het een jongen of meisje is en luisteren eigenlijk amper naar de rest. Ik erger me hier stiekem af en toe wel eens aan.. Dus vandaar een artikel over de 20 weken echo, want is dat nou een serieuze zaak, of gewoon weer een leuk uitje in je zwangerschap?

Mijn eerste 20 weken echo.

Ik zal maar meteen eerlijk zijn, want ik keek tijdens mijn eerste zwangerschap heel erg uit naar de 20 weken echo. Ik was me er niet bewust van wat er allemaal niet goed zou kunnen zijn en ik wilde vooral gewoon even lekker lang naar mijn kindje kijken en ik was ontzettend benieuwd naar het geslacht. Pas nadat ik deze echo gehad had, meldde ik me eens aan op een babysite. Ineens las ik daar verhalen bij vrouwen die even ver als ik waren, dat bij hun de 20 weken echo dus niet goed was. Er was zelfs nog 1 meisje wie haar kindje niet levensvatbaar was. Vreselijk, daar had ik dus nooit bij stilgestaan dat het zo dus ook kan, dat je geen garantie hebt dat je een mooie gezonde baby krijgt en stiekem schaamde ik me wel een beetje dat ik er zo luchtig over gedaan had en dat ik eigenlijk vooral benieuwd was naar het geslacht.

Met zijn tweetjes of hele familie mee?

Bij mijn tweede zwangerschap was ik me er een stuk bewuster van wat er allemaal mis kon gaan bij een zwangerschap en ik was toen toch wel wat zenuwachtiger voor de echo. Toen ik in de wachtkamer zat voor de 20 weken echo zat er tegenover me een stel dat hun halve familie meegenomen had. Druk waren ze met zijn allen aan het discussiëren over wat het geslacht zou zijn en of ze allemaal mee naar binnen zouden mogen, toen er een man en een vrouw de hoek omkwamen. De vrouw had tranen in haar ogen en de man had een arm om haar schouders geslagen. De familie merkte het stel niet eens op en bleef druk kibbelen, maar ik moest toch wel even slikken vanwege het contrast van zoiets. Het ene moment zit je nog vrolijk naar een echo uit te kijken en dan blijkt ineens de echo niet goed te zijn, Ik zou persoonlijk dan geen behoefte hebben aan al die drukte om me heen, maar gewoon alleen steun bij Richard willen zoeken.

Wat vind jij hiervan? Vond je de 20 weken echo een ‘leuke’ echo of zag je er toch wel tegenop?

Misschien vind je dit ook leuk

24 comments

Elisabeth 28 januari 2016 - 21:31

Ik vond het best spannend, die 20-weken echo. Gelukkig allemaal goed 🙂

Reply
Liselotte 28 januari 2016 - 19:38

Ik vond het iedere keer weer heel spannend hoor! Heb van dichtbij meegemaakt dat bij de 20 weken echo bekend werd dat het niet goed ging met het kindje. Ook hadden wij meer kans op een open ruggetje en klompvoetjes dus daar was ik ook wel erg mee bezig in mijn hoofd.

Reply
janske 28 januari 2016 - 17:17

Ik vond de 20 weken echo ontzettend spannend….bij ieder lichaamsdeel wat werd gecheckt hield ik mijn adem in….als alles maar goed is dacht ik…gelukkig was dat zo…Ik heb inderdaad ook ooit een stel zo de kamer uit zien komen, dat vergeet ik nooit meer…wat verschrikkelijk. Het is zeker geen ontspannen uitje en buiten mijn partner hoef ik daar echt geen visite bij te hebben…

Reply
haia 28 januari 2016 - 12:51

Vind het wel leuk dat je weet wat het wordt en ik vind het bij elke echo spannend of alles o.k. is. Voor mij is dit nog nooit een familie uitje geweest. Mijn man en ik dat is het fijnste. Ik zou het raar vinden met m’n moeder enzo erbij. Lees ook zelden zo’n dingen op internet (ook geen bevallingsverhalen). Wordt er alleen maar ongeruster over.

Reply
Maike 28 januari 2016 - 11:45

Fijn om dit even te lezen! Ik heb mijn 20 weken echo a.s. dinsdag (bij 19.1 week). Heb al een pretecho gehad met 15.3 weken en toen is het geslacht al bekend gemaakt en een aantal dingen gecontroleerd. Alsnog vind ik het super spannend!

Reply
Channah 28 januari 2016 - 10:06

Ik vond het echt heel erg spannend, we kregen een medische echo in het ziekenhuis vanwege de schisis van mijn vriend, dus bij ons was het echt even extra spannend. Gelukkig was alles helemaal in orde! 🙂

Reply
Alicia 28 januari 2016 - 09:55

Bij de eerste hadden we al met 16 weken een pret echo om te horen wat het geslacht was. Want inderdaad, de 20 weken echo is echt medisch en niet voor de leuk. Omdat er op de 16 weken echo alles ok eruit zag maakte ik me niet druk om de 20 weken echo. Nu bij de tweede hebben we geen pret echo gehad (willen niet weten wat het wordt) en vond ik het veel spannender. Algemeen ben ik banger dan bij de eerste en vind het minder vanzelfsprekend dat alles goed zit. Gelukkig zag het er allemaal netjes uit, en terwijl ik bij de eerste het liefst 100 echo’s had gehad was ik bij deze wel even klaar met echo’s.

Reply
Liess 28 januari 2016 - 09:37

Het leuke aan de 20 weken echo is is dat als alles goed is je wel een half uur naar je kindje mag kijken.

Wij moesten naar t ziekenhuis voor de 20 weken echo ivm mijn overgewicht en omdat mijn schoonvader klompvoet heeft. Ik was dus flink zenuwachtig en kon pas ontspannen toen de voetjes goedgekeurd waren.

Als je in het ziekenhuis gaat word er duidelijk aangegeven dat het alleen voor ouders is, er niet zomaar iemand mee mag, geen kinderen mee mogen en dat dit geen pretecho is. Duidelijk en gelijk hebben ze!

Reply
Michelle 28 januari 2016 - 09:17

Ik vond het ook superspannend want gezondheid is niet vanzelfsprekend. Ons meisje was helemaal onderin mijn bekken gekropen (ja, auw!) en daardoor konden ze haar ruggetje niet goed zien. Verschillende uren, soorten echo’s en standjes verder was het nog niet gelukt. Ik moest een paar dagen later terugkomen. Ook toen was het twijfelachtig. Het geslacht boeide me allang niet meer, hihi.

Reply
paulina 28 januari 2016 - 09:04

Ik vond het fijn om te horen dat alles erop zat, maar voor de rest had deze echo geen meerwaarde voor ons.
Leuk om te zien hoe het bewoog en gegroeid.

Reply
Lonneke 28 januari 2016 - 08:57

Ik vond de 20 echo wel enorm spannend. James z’n darmpjes lagen d’r bij de 10e week uit blijkt normaal te zijn maar toch was ik wel bang of alles wel goed zou zijn.

Reply
Angela - Mama met passie 28 januari 2016 - 08:41

Ik vond het super spannend! Ik weet nog precies hoe ik mij voelde. Ik vond het geen leuke echo, maar een zeer serieuze zaak. Bij ieder orgaan dat ze noemde, hoopte ik dat het goed was. Wij wilden het geslacht niet weten, maar dat is echt het minst belangrijke aan die hele echo vind ik.

Reply
Charlotte 28 januari 2016 - 08:08

Ik ging er vrij nuchter naartoe, maakte me eigenlijk niet zo’n zorgen. Ik was vooral benieuwd naar het geslacht hihi

Reply
Kim 28 januari 2016 - 07:39

Wij vonden het mega spannend! Ik was echt onwijs zenuwachtig of alles goed zou zijn. Ook bij onze praktijk is de regel dat er max 1 iemand bij mag zijn (overigens hebben wij alle echo’s met zn 2en gedaan, zonder extra familie er bij) en hebben ze ook liever niet dat er jonge kinderen bij zijn.
Wij waren wel onwijs nieuwsgierig naar het geslacht, maar wisten ook dat dit niet het hoofddoel was van de echo.

Reply
Romy 28 januari 2016 - 07:37

Eerste echo stond ik er net zo in als jij, vond het wel fijn dat degene die de echo maakte alles uitgebreid vertelde en pas op het einde het geslacht bekend zou maken zodat m’n focus op de gezondheid van de kleine zou zijn.

2de zwangerschap en dus 2de keer een 20 weken echo, ik was weken ervoor a zenuwachtig omdat je nu beter weet wat er allemaal mis kan zijn met je kindje.

Gauw liet degene zien die de echo maakte dat we een meisje konden verwachten ,ze vertelde dit vrij vroeg tijdens de echo dus was ik wel verbaasd omdat het de vorige keer anders ging maar kon m’n focus er goed bij houden.

Mijn verloskundige praktijk lichte me gelukkig wel goed in bij beide keren waar ze naar kijken en wat er dus mis kan zijn.

Reply
Saskia 28 januari 2016 - 07:28

Bij ons mocht er geen familie mee stond al duidelijk aangegeven. Wij hebben om ons heen slechte echo’s meegemaakt dus waren ons ervan bewust dat een echo ook niet goed kan zijn.

Reply
Simone 28 januari 2016 - 07:15

Ik keek er wel naar uit, maar ik vond het wel ontzettend spannend om te horen of alles goed was, en ook wat het geslacht was uiteraard.

Reply
Monique 28 januari 2016 - 07:11

Ik vond het spannend! En heel bijzonder dat ze zoveel kunnen zien.

Reply
Nicole 28 januari 2016 - 07:01

Wij hadden met 16 weken al een pretecho gehad in Amsterdam bij Dr Papa (zo heet hij echt) en die had alles al heel grondig gecontroleerd. Toen was ik met de 20 weken al een stuk geruster, al vond ik het best spannend.

Reply
Kelly 28 januari 2016 - 06:59

Ik heb hem zelf volgende week en ik vind het toch best spannend hoor. Ik sta er bij stil wat er eventueel mis zou kunnen gaan maar ik wil me daar ook weer niet te veel op focussen. Ik zou iig niet mijn familie mee willen hebben bij de 20 weken echo zoiets vind ik toch iets van mij en mijn vriend.

Reply
Benella 28 januari 2016 - 06:44

Ik vind hem ook heel spannend, ik mag over een paar dagen voor deze echo toevallig.

Reply
Merel 28 januari 2016 - 06:31

Wij kregen een nogal chagrijnige echoscopisch, maar gelukkig wist ze heel goed waar ze het over had. Ze controleerde voor mijn gevoel alles, waardoor we met een gerust gevoel konden vertrekken. Ze vertelde ook dat het geslacht voor haar geen prioriteit had, dus als de baby niks zou laten zien, ging ze niet nog eens kijken. Zo zouden ze er misschien vaker in moeten staan, ook tijdens de voorlichting. Het blijft per slot van rekening een medische echo.

Reply
Josan 28 januari 2016 - 06:19

Van mijn 3 zwangerschappen heb ik maar 1 keer een 20 weken echo gedaan. Achteraf vond ik het nu niet zoveel toevoegen. Kon amper zien waar ze naar zaten te turen en van dat gedruk op mijn buik werd ik kotsmisselijk.

Reply
Channa 28 januari 2016 - 06:11

Ik vond het rete spannend. Wij kregen een extra uitgebreidde echo in het ziekenhuis in verband met het feit dat mijn broertje het syndroom van Down heeft en een zusje van manlief is overleden aan een open ruggetje. Dus een leuk uitje nee! Beide keren gewoon flink gespannen. Wij wisten overigens het geslacht beide keren met 16/17 weken al dus dat speelde verder ook niet mee.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.