De 11 maanden sprong die mijn baby in draak veranderde.

by Tamara
11 maanden sprong

Sprongetjes, fases, hoe je het ook maar wilt noemen. Van die vervelende periodes die je baby af en toe heeft, waarvan hij of zij van een engeltje in een regelrechte draak veranderd. Mijn allerliefste Lauren zit momenteel in de 11 maanden sprong. Ik was van mijn zoons alweer vergeten hoe verschrikkelijk deze helse sprong was (of misschien had ik het verdrongen) maar nu Lauren er middenin zit, weet ik weer even hoe verschrikkelijk de 11 maanden sprong ook al weer was.

De 11 maanden sprong.

Wat zijn sprongetjes?

Niet iedere ouder gelooft in sprongetjes en sommige ouders vinden het regelrechte onzin. Ik vond dat bij mijn eerste ook. Als ik anderen over die verschrikkelijke sprongetjes hoorde klagen vond ik dat ze zich niet zo dom moesten aanstellen, elke baby zit wel eens niet lekker in zijn of haar vel. Maar bij mijn tweede begon me op te vallen dat al die fases precies op hetzelfde moment vielen als bij de oudste en nadat ik van iemand het oei ik groei boek had gekregen, kon ik de klok erop gelijk zetten als ik zag dat er weer een sprongetje aan zat te komen.

Eigenlijk is een sprongetje een momentje in het leven van je baby waarop de ontwikkeling even met een noodgang versneld wordt. Er wordt op andere vaardigheden gefocust dan dat je baby al kent, dus het kan voorkomen dat wanneer je baby eerst nog kon kruipen, hij nu ineens tijdelijk weer tijgert ofzo. Doordat de ontwikkeling op zo’n moment even heel snel gaat, kan het zijn dat je baby hangerig is, veel bij jou wil zijn en veel huilt.

Doe je helemaal niks aan. Echt, de jezelf een lol en geef je eraan over. Die fases duren echt maar tijdelijk en dan is alles gewoon weer helemaal normaal!

Lees hier wat over de 13 maanden sprong.

de 11 maanden sprong

Hoe merk ik dat Lauren last heeft van de 11 maanden sprong?

Ik merk bij Lauren en vorige keer ook bij de andere 2 dat er een sprong aankomt als ze eerst heeeeel slecht slaapt. Dan bedoel ik dus niet een uurtje later naar bed, ik bedoel echt laaaaat naar bed en heeeel vaak wakker. Deze blog schrijf ik bijvoorbeeld ook om half 12 s’avonds en mevrouw ligt echt net! Ook merk ik veel dat wanneer ik haar in de box zet dat ze het op een gillen zet, dat ze op ontdekkingsreis is en ineens ontzettend veel dingen kan (zwaaien, kushandje en smakkusjes geven) ook staat ze ineens een stuk steviger en het zal niet lang meer duren voordat ze los kan staan.

Daar komt wel bij dat ik het best wel frustrerend vind dat ze momenteel zo slecht slaapt. Geloof me, met 3 kinderen om je heen de hele dag ben je dooooodop in de avond en het enige wat je dan wil is slapen! Haha!

Is een niet doorslapend kind de schuld van de ouders?

Ik hoop dat ook deze sprong snel over is. Dat de volgende er dan alweer aankomt, vergeten we maar even.

Heeft jouw kind veel last gehad van de 11 maanden sprong en hoe uitte deze zich?

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Sas 17 mei 2020 - 16:34

Hij wordt bijna 11 maanden en slaapt ineens erg slecht. Komt volgens mij in combi met zijn tandjes die doorkomen en sprongetjes. vervelend dat Lauren zo slecht slaapt… Hier ook slopend; vooral omdat we het gewend zijn een doorslaper te hebben.

Reply
Rianne 26 februari 2018 - 07:35

De mijne slaapt gelukkig prima (afkloppen!)maar is zo mega chagrijnig ! Bij bijna alles zet ie het op een brullen, en wil de hele tijd aandacht en het moet wel snel genoeg gaan allemaal anders is het ook wehhhhh.. en 2 tellen later weer lachen!

Reply
Marianne van Hartingsveldt 10 mei 2016 - 15:39

Herel herkenbaar. Mijn dochter zit er nu ook middenin. Dat ik af en toe denk van wat is er met jou?
Slapen is ineens een stuk minder, heel vroeg wakker.
Ze kan ineens heel veel. Ook komen er ineens 2 tanden door. Snel pieperig en wik graag bij me zijn.
Ik weet dat het weer over gaat maar het blijft lastig.
Bedankt voor je blog. Dan weet ik da wij dit niet alleen hebben.

Reply
Esther 10 mei 2016 - 15:20

Ik vond de 11 maanden sprong echt de ergste!! Duurde ook langer dan de andere sprongetjes, onwijs vermoeiend. Dit was echt een MEGA sprong haha. Hier echt ook volgens het oei ik groei boek, ook wat ze daarna opeens allemaal kon klopte precies. Het fijne ervan is dat je weet dat er een reden voor is, het hoort allemaal bij de ontwikkeling .

Reply
Simone 9 mei 2016 - 21:51

Wij zitten er ook precies middenin. Niet willen slapen de hele tijd. Heel vervelend, haha. Ach het gaat wel weer over inderdaad…

Reply
MetMirjam 9 mei 2016 - 14:03

Balen zeg! Ik hoop dat ze snel weer wat beter slaapt. Fiene heeft nooit zo veel last van die sprongetjes gehad dus ik kan er niet zo goed over meepraten.

Reply
Mama Lifestyle Blog 9 mei 2016 - 09:59

Ik zou het niet meer weten. Het is alweer een tijdje geleden dat mijn kinderen nog zo klein waren. Aan die buien zo nu en dan te zien, lijken ze soms nog steeds sprongetjes te hebben ☺

Reply
Carlijn 9 mei 2016 - 09:28

Herkenbaar!!!! Deze sprong is een drama. Ik heb er twee die diezelfde sprong momenteel doormaken, wat een ellende. Vannacht drie uur geslapen. Verder zijn het engeltjes hoor, alleen momenteel even niet 😉

Reply
Mathiske's mama blog 9 mei 2016 - 09:17

Oh verschrikkelijk. Wij hebben hier ook net een sprongetje/fase achter de rug. Ik ben blij dat we eindelijk weer goede slaper hebben. Ben benieuwd voor hoe lang..

Hopelijk is het bij Lauren snel gezakt. Succes nog even

Reply
Kelly 9 mei 2016 - 08:47

Hahahhaa ja ze zijn hels, maar ik merkte dat het Eva steeds een beetje meer naar zelfstandigheid bracht. Slecht slapen kennen wij niet dus wat ons betreft hebben wij echt pure luxe

Reply
Joanne 9 mei 2016 - 07:59

Ik geloofde er ook niet in tot iemand me wees op de oei ik groei app en het elke keer klopte als er weer een sprong kwam. Het legde alles op zijn plaats.. Xavi had altijd veel last van zijn sprongetjes. Al zijn sprongetjes was hij halve avond en halve nachten wakker maar die 11 maanden sprong sliep hij snachts wel. Maar overdag…… dan veranderd je kind echt.. niet spelen alleen maar hangen en alleen maar huilen..en er lijkt geen einde aan te komen!! Succes met deze sprong. Hopelijk is hij snel voorbij! Nog 2 sprongen te gaan daarna :p

Reply
Merel 9 mei 2016 - 07:52

We zitten er middenin! Dochter slaapt inderdaad ontzettend slecht en valt moeilijk in slaap. Kwam er pas achter dat het deze sprong was toen ik er over las bij Twinkelbella laatst. In elk geval fijn om te weten waar het aan ligt. Wel vermoeiend soms ? ze sliep hier eindelijk door.

Reply
Saskia 9 mei 2016 - 07:20

Ja hier precies hetzelfde alhoewel de rust lijkt terug te keren gelukkig!

Reply
Channa 9 mei 2016 - 07:16

Ik geloof ook niet in die sprongetjes, hier lastige fases maar die hebben alle kinderen wel. Die slapeloze nachten zijn trouwens wel echt de hel!

Reply
Nicole 9 mei 2016 - 07:07

Ik geloof niet in die sprongetjes. Heb er zelf ook nog nooit wat van gemerkt. Lijkt me heel slopend inderdaad als ze zo slecht slaapt!

Reply
Elisabeth 9 mei 2016 - 06:55

Oh wat vervelend dat Lauren zo slecht slaapt! Kan me voorstellen dat je die nodig hebt. Ik zelf heb tot nu toe geen sprongetjes kunnen herkenneb van Jim. Hij heeft genoeg minder leuke fases hoor, maar als ik die op zoek in de oei ik hroei wijsheid zijn ze altijd op een moment dat hij juist het zonnetje in huis zou moeten zijn…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.