Elianne | Cranberry Chocolade taart

by Tamara
cranberry chocolade taart

Zoals jullie onderhand wel weten ben ik gek op bakken en het liefst taarten. Daarom vandaag weer een taart, zijn jullie er als klaar met al die taarten? De taart van vandaag is een cranberry chocolade taart speciaal voor de kerst. Niet alleen om zijn prachtige rode kleur maar ook omdat cranberry’s voor mijn gevoel echt bij de kerst horen. Ze worden rond deze tijd van het jaar overal in verwerkt als heerlijke saus of compote heerlijk in combinatie met een stukje wild of een bladerdeeg hapje met brie. Wij maken vandaag een curd van de cranberry’s zodat het een mooie stevige vulling word.

Voordat we beginnen wil ik vragen wat jullie nog meer zou willen zien op mijn gastblog. Wat voor andere recepten of hebben jullie nog een goed recept liggen. Laat het mij weten in een reactie. Laten we nu snel beginnen met dit heerlijke taartje.

Cranberry chocolade taart

img_5972

Bodem

250 gram bloem
150 gram suiker
110 gram boter
1 ei
1 eigeel
3 eetlepels cacaopoeder
1/2 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

– verwarm de oven voor op 180 graden

– doe de bloem, suiker, cacaopoeder en bakpoeder in de kom en meng dit door elkaar met de mixer. Voeg nu de boter toe en mix tot het goed vermengt is. Als laatste voeg je de eieren toe en meng je dit tot de eieren volledig zijn opgenomen. Nu ga je met je handen aan de slag om er een mooie bol van te maken.

– nu strooi je wat bloem op je aanrechtblad en rol je de bol uit tot hij in de vorm past. Het deeg moet ongeveer een halve centimeter dik zijn niet dikker.

– je kan hem nu 10/15 minuten gewoon bakken dat heb ik gedaan. Maar je zou hem ook blind kunnen bakken. Dit doe je met speciale bakbonen of zoals ik altijd doe met gedroogde bruine bonen. Als je blind gaat bakken zorgt het ervoor dat je deeg niet omhoog gaat rijzen.

– als hij afgebakken is laat je hem volledig afkoelen en ga je de cranberrycurd maken.

Cranberrycurd

img_5971

1 zak cranberry’s 340 gram
200 gram suiker
110 gram boter
5 ei gelen
2 eetlepels water
1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

– doe de cranberry’s in een schaal en zoek de slechte/lelijke besjes eruit.

– doe de cranberry’s nu in de pan samen met de suiker, water en citroensap. Zet het vuur aan en roer alles even goed door elkaar. Nu laat je de cranberry’s inkoken en als het goed is hoor je de cranberry’s straks knappen. Na ongeveer een kwartiertje heb je als het goed is een mooie saus met stukjes cranberry erin. Doe de cranberry’s in een vuurvaste kom die op 1 van je pannen past en pureer de cranberry’s met de staafmixer tot een mooie gladde saus.

img_5970
– Je gaat de saus nu weer verwarmen maar dan wel au bain Marie in de vuurvaste kom boven een pannetje met een laagje water. Zet het vuur middel hoog aan en voeg de boter en de losgeklopte ei gelen toe. Vanaf nu moet je blijven roeren gewoon rustig heen en weer. Als je dit niet doet is de kans groot dat je stukjes gestolde eigeel gaat terug vinden in je curd en dat wil je natuurlijk niet. Roer dit voor ongeveer 10/15 minuten tot je een stevige saus hebt.

– doe de cranberrycurd nu in je taartvorm en bak hem nog eens 10 minuten zodat hij mooi egaal word. Laat hem volledig afkoelen en dan kan je beginnen met de chocolade ganache.

Chocolade ganache

img_5969
300 gram pure chocola
300 ml slagroom

Bereidingswijze

– warm de slagroom op in een pannetje (niet laten koken) zet het vuur daarna uit en voeg nu de chocola toe en blijf roeren tot het een mooie chocolade saus is. De saus lijkt nu heel dun maar zodra hij afgekoeld is komt het helemaal goed.

– giet de saus over de cranberry laag en zet hem nu minstens 3 uur in de koelkast op volledig op te stijven. En dan kan je genieten.

img_5968

Enjoy!!

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Saskia 16 december 2017 - 15:18

Pfieuwww had even “oorlog” met het deeg, kreeg het niet goed uitgerold. De cranberrycurd is top gelukt. Nu aan het afkoelen, en dan de ganache…maar dat is geen probleem.
Leuk recept!!!

Reply
MamaIssues 12 december 2016 - 14:27

Jammm
Ziet er lekker uit en ook niet moeilijk
Ff opslaan en binnnekort maken 😀

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.