claudia| de Tradescantia verzorgen en stekken

by Claudia

De Tradescantia ook wel het vaderplantje genoemd. Er zijn meer dan 60 soorten te vinden. De meest bekende is de Tradescantia Zebrina, een mooie hangplant met zijn mooie diep paarse kleur en zilveren in het midden. De Tradescantia groeit snel en is niet heel veeleisend. Daarbij zijn ze ook nog eens super makkelijk te stekken. je vindt er alles over in deze blog

De verzorging:

De Tradescantia heeft veel licht nodig. De hele dag in de zon is dan weer een minder goed idee, hiermee verbrand je namelijk het blad. een ochtend of avond zon is overigens geen probleem. Wil je hem toch op een zonnigere plek hebben, dan is het belangrijk dit geleidelijk aan te doen, en tussentijds goed te kijken hoe de plant erop reageert. Omdat de Tradescantia graag veel licht wil, is het zomers ook een leuke aanvulling op he terras, zolang die maar niet in de volle zon hangt. Tegen het eind van de zomer wanneer de (nacht) temperaturen weer gaan dalen, is het wel verstandig hem weer naar binnen te halen.

De Tradescantia wil graag niet in kletsnatte aarde staan en het liefst tussen de gietbeurten door licht opdrogen. Maar geen ramp als je dit eens vergeet, de plant vergeeft het je en zal niet meteen dood gaan. Gebeurt dit te vaak of te lang achtereen, dan worden de bladeren bleek, geel of crispy. Vaak wanneer de plant wat ouder is, te veel zon of te weinig/te veel water heeft ontvangen wordt die aan de  bovenkant kaal. Dit is helemaal niet erg, maar ziet er natuurlijk niet het mooiste uit. Als de takjes gaan verhouten moet je wel uitkijken, hier kan geen water door komen. In bovenstaande gevallen zit er maar 1 ding op…. Stekken!

Het stekken:

Het belangrijkste in stekken is dat je schoon materiaal gebruikt, je wil immers niet dat door bijv. een vieze schaar, de wond van de plant vervuilt, hierdoor kan deze gaan rotten. Bij het stekken van de Tradescantia knip je een stuk stengel af. Het beste is deze niet te lang te houden, zo heeft de stek meer energie voor het wortelen, 5 a 6 cm is prima. De onderste bladeren van de stengel haal je eraf, dit zijn de punten waar wortels uit gaan komen. Aan de onderzijde heb je nu enkel nog wat steel met erboven weer wat bladeren. Het steeltje steek je in een vaasje, en binnen enkele dagen zal je al wortels zien. Wanneer je mooie wortels hebt kan die de grond in. Een andere manier is om het steeltje met daarboven wat bladeren rechtstreeks in licht vochtige aarde te zetten. Ook met deze methode, heeft die na een paar dagen wortels.

Ook mooi mee genomen. Bij het wortelproces komt een groeihormoon vrij. Doordat de Tradescantia zo snel is met wortelen, komt dit dus al snel vrij. Als je dus al meer stekken thuis hebt staan, kun je er ook een Tradescantia bij steken, zo versnel je het wortelen bij je andere stekken.

ben je nou ook helemaal enthousiast geworden, de Tradescantia Zebrina is een zeer gangbare plant, die zelfs met grote regelmaat bij de supermarkt staan, te leuk om eigenlijk niet uit te proberen.

Lopen jullie nou zelf nog ergens tegen aan met planten? laat het gerust weten onder de comments!

Tot de volgende!

Liefs clau

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.