Elianne | Cinnamon rolls

by Tamara
Cinnamon rolls

Yep, ook bij mij mislukt zo nu en dan nog eens wat…. ik wilde voor deze week bladerdeeg hapjes maken gevuld met brie en gehaktballetjes met pesto en chilisaus. Maar op een of andere manier wilde ze niet lukken en wat mijn pesto niet meer goed en had ik helaas geen tijd meer om naar de winkel te gaan… dus die schuif ik op naar volgende week leuk voor oud en nieuw ;). Toevallig zou ik deze week nog kaneelbroodjes (cinnamon roll) maken. Omdat ik graag een cinnamon rol cheesecake wilde maken met een bodem van je raad het al cinnamon rolls. Ik had ze nog nooit gemaakt en moet ook eerlijk zeggen dat ik er erg tegen op keek het leek nogal een bewerkelijk recept. Maar niet is minder waar ze moeten inderdaad even een uurtje rijzen maar dat is niet heel erg toch? Als je er zoiets lekkers voor terug krijgt. Geloof me ze zijn lekker, vooral als ze echt net uit de oven komen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geur die door je huis heen gaat.

Cinnamon rolls

img_6575
Ingrediënten

Deeg

– 600 gram bloem + extra om te bestuiven
– 200 ml warme melk **niet heet of kokend
– 80 gram boter
– 2 eieren
– 1 theelepel zout
– 100 gram suiker
– 1 zakje gist

Vulling

– 100 gram bruine basterd suiker
– 3 eetlepels kaneel
– 80 gram boter

Glazuur

– 100 gram roomkaas
– 60 gram boter
– 180 gram poedersuiker
– 1 theelepel vanille extract
– snufje zout
– theelepel citroensap *optioneel

Bereidingswijze

Zoals jullie uit eerdere blogs misschien wel weten ben ik een groots fan van met je handen werken. Dus vandaag doe ik dat ook. Als je er niet van houdt kan je ook een (staande)mixer gebruiken al weet ik niet of een handmixer dit deeg aan kan en uiteindelijk moet je het toch nog met je hand kneden.

1. Eerst stort je de bloem op het aanrecht en maakt er een grote kuil in. *zie foto
Vervolgens doe je alle overige ingrediënten behalve de zout in de kuil. Zorg wel dat je melk warm is daardoor gaat de gist beter zijn werk doen en strooi de zout aan de buitenkant langs de bloem want zout remt de gist af waardoor het niet mooi zal gaan rijzen.

2. Nu ga je van buiten naar binnen werken meng de eieren en de boter goed door met je handen en neem nu steeds een beetje bloem mee tot het mengsel stevig genoeg is en niet meer wegloopt. Dan kan je alles goed door elkaar mengen tot je een compact deeg hebt. Als je dit hebt ga je de deeg kneden *zoals de bakker. Kneed het deeg tot een mooie elastische bal dit duurt zo’n 5 a 10 minuutjes.

img_6576 img_6577

Foto 3 voor het rijzen Foto 4 na het rijzen

3. Zorg dat je een met olie ingevette schaal klaar hebt staan zodat je je deegbal daar in kan leggen om te rijzen. Als de deeg in de kom ligt dek je hem af met een theedoek of vershoudfolie en laat je hem een uurtje staan.

4. Nu het deeg rustig ligt te rijzen kan je de vulling gaan maken. Dit is super makkelijk je doet de kaneel en suiker bij elkaar in en roert het even goed door. En weeg alvast de boter af en zet dit aan de kant.

5. Na een uur haal je het deeg uit de kom en kneed je het nog 1 keer goed door. Zorg dat er een beetje bloem op je aanrechtblad ligt en rol de deeg uit tot een langwerpige plak.

img_6579 img_6580 img_6581
6. Smelt de boter en smeer dit goed over de hele plak deeg heen. Daarna strooi je het kaneelmengsel over de boter en rol je de plak deeg stevig op. Probeer het einde een beetje vast te maken.

7. Vet nu je ovenschaal/bakblik in en snijd de rol in gelijke stukken. Ik moest het zelf in 3x bakken omdat mijn oven niet zo groot is maar dat is prima want zodra je de rollen in de ovenschaal hebt liggen moeten ze nog minstens 40/45 minuten verder rijzen onder een doek/vershoudfolie . Verwarm je oven voor op 200 graden en bak ze licht bruin in ongeveer 15 minuten. Dicht ligt een beetje aan je oven die van mij deed er 25/30 minuten over omdat hij aan z’n einde is…

img_6582 img_6583 img_6584

8. Nu de broodjes in de oven liggen kan je de glazuur voor er overheen maken. Smelt de boter en doe dit met alle andere ingrediënten in een bakje. Als de broodjes klaar zijn kan je dit er overheen gieten of met een lepeltje er overheen aanbrengen in leuke lijntjes zoals ik deed. En nu snel genieten!! Want zoals ik al zei warm zijn ze het lekkerst!

img_6586

Enjoy!

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Leonie van Mil 21 december 2016 - 09:33

Oh die zijn zo lekker!! Ik heb ze ook heel vaak gemaakt! Verslavend! 🙂

Reply
Jeanne 20 december 2016 - 15:04

Dat ziet er lekker uit! Met Sinterklaas heb ik het ook gemaakt, maar dan met (kant en klaar) croissantdeeg en zonder glazuur. Op deze manier ga ik het binnenkort ook eens proberen!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.