Borstvoeding geven moet verplicht worden.

by Tamara

Ik zal me wel heel wat op de hals halen met deze stelling, maar toen ik dit laatst las op een site, moest ik er gewoon even wat over schrijven! Ik ben het namelijk totaaaal NIET eens met deze stelling. Borstvoeding geven moet verplicht worden? Serieus? Hoe wil je dat doen dan? Wil je bij net bevallen vrouwen het shirt van hun lijf trekken en hun tiet in de mond van hun baby drukken ofzo?

Laat iedereen lekker zelf bepalen wat ze willen doen? Al dat rare gedoe over voeding. Het is allemaal gewoon melk hoor? Ja ik geef borstvoeding, best wel lang ook. Waarom? Nou gewoon, omdat ik dat kan, te lui ben om er nzchts uit te moeten om een fles te maken en een te erge krent ben om constant flesvoeding te kopen. Ja ok ok, ik heb de keuze voor borstvoeding gemaakt omdat ik ergens las dat het het beste was qua stoffen die erin zitten en tja het is makkelijker om eerst borstvoeding te proberen en daarna over te stappen op flesvoeding dan andersom. Maar eerlijk? Toen Maxim voor het eerst bij mij werd aangelegd vond ik het ook niet echt je van het hoor. Zeker niet toen ze daarna de kolf binnenreden omdat ‘de productie’ even op gang gebracht moest worden. ‘Ja, hallo??? Ik ben toch zeker geen koe?’ dacht ik. Ik vond dat gesabbel eraan al niet echt prettig en nu moest ik zo’n plastic zuignap op mijn tiet zetten zeker? Nou mooi is dat!

Langzaam ben ik er wel een beetje in gegroeid hoor en ik vond het toen het goed begon te lopen ook wel makkelijk, maar ergens vind ik het gewoon best een beetje een gek idee om je tiet in de mond van je baby te stoppen, net als dat ik het een gek idee vind dat ik ooit aan mijn moeders borst gedronken heb.

Even terug op het verplichten, waarom zou je dat doen in een land als Nederland? Ik kan me er overigens helemaal in vinden dat in derde wereld landen waar een tekort is aan drinkwater en flesvoeding gewoon erg duur is het ADVIES gegeven word borstvoeding te geven. Maar hier? Ik zie niet in waarom? Ik vind dat het moeders hun goed recht is om zelf te besluiten of ze dat willen of niet en om eerlijk te zijn kan ik me er heel goed in vinden dat vrouwen beginnen met borstvoeding, maar eraf stappen omdat ze het teveel gedoe vinden. Ik baal ook welleens dat ik niet gewoon een dagje weg kan zonder baby mee te slepen zonder eerst een heleboel te kolven. Ik baal ook wel eens dat Richard niet even een nachtvoeding kan overnemen en ik vind het ook heeeel vervelend als ik me soms na  5 minuten alweer om mag kleden omdat ik alweer een lekvlek heb. Kortom, borstvoeding geven kán leuk zijn, maar dan moet het wel allemaal goed gaan.

Ik vind dan ook dat iedereen het lekker zelf moet weten. Het enige wat ik dan wel vind, is dat ik het af en toe jammer vind dat er zo’n strijd moet zijn tussen de ‘flessenloeders’ en de ‘bv maffia’. We zijn allemaal moeders en we willen allemaal het beste voor ons kind. Punt!

Hoe sta jij hier tegen over? Vind jij dat borstvoeding verplicht moet worden?

Misschien vind je dit ook leuk

38 comments

Nicole @ Everyday-Life.nl 14 oktober 2015 - 17:25

Ach wat een onzin! Ik heb zelf drie maanden borstvoeding gegeven, maar vond het echt geen pretje. Was zooo blij dat ik eraf was!!

Reply
mathiske 14 oktober 2015 - 14:12

Ik ben ook zo’n krent die flesvoeding te duur vind. Alleen de rare blik die mensen geven als je zegt dat je nog borstvoeding geeft vind ik al vervelend! (Mn dochter is pas 3 maanden)

Reply
Lisanne 13 oktober 2015 - 22:19

Ik ben het helemaal met jou eens! De stelling is belachelijk! Ik geef vanaf de geboorte flesvoeding en ik vind dit echt een keuze van de moeder en absoluut niet van de overheid of van wie dan ook. Vind de BV vs. FV sowieso belachelijk. Iedere moeder kiest toch wat het beste past bij haar om zo goed mogelijk voor haar kindje te zorgen. Goed van je dat je dit onderwerp aansnijdt!

Reply
priscilla 13 oktober 2015 - 21:32

Oh nee, totaal niet mee eens inderdaad! Ik merk dat dit voornamelijk ligt bij de oudere doelgroep. Mijn oma bijvoorbeeld, begrijpt totaal niet waarom ik geen borstvoeding ga geven.. want dit deed iedereen vroeger. Advies geven uiteraard, maar met verplichtingen ben je bij mij helemaal verkeerd.

Reply
Angela 13 oktober 2015 - 21:21

Ik vind dit hele bv en fv gedoe echt belachelijk. Persoonlijk heb ik een fikse borstoperatie gehad toen ik 17 was. Waardoor ik niet eens bv kan geven als ik ooit mama mag worden. Dus dan zou ik mijn kindje niet te eten kunnen geven? Waarom deze idiote statements altijd van sommige vrouwen. Sommige vrouwen snappen gewoon niet dat je ook hier een ander mee kan kwetsen. Leuk voor die vrouwen dat het allemaal van een lijen dakje gaat. Maar ik kan het niet. En ik ben net van het idee af dat ik faal als vrouw, dus waarom iemand dan zo kwetsen….

Reply
Marjolein 13 oktober 2015 - 20:57

Absurd! Nee, natuurlijk moet je het niet verplicht stellen. Ik heb zelf al mijn kinderen met veel plezier en ook redelijk lang gevoed. Maar zoiets moet iemand lekker helemaal zelf weten!

Reply
Cassandra 13 oktober 2015 - 18:19

Verplichten?! Wat een grap zeg! Ik mocht niet eens borstvoeding geven. Dus het kan ook gewoon niet altijd. Je hebt het weer leuk geschreven. Ik hou van jou humor!

Reply
Daniëlle 13 oktober 2015 - 14:07

Borstvoeding kun je absoluut niet verplichten. Ik schreef er zelfs een blogje over een tijd terug, over dat borstvoeden niet altijd kán. https://buttydaantje.wordpress.com/2015/08/06/borstvoeden-kan-niet-altijd/

Reply
Malou 13 oktober 2015 - 11:17

Mooi geschreven, ik vind ook niet dat je zoiets kunt verplichten.

Reply
Bregje 13 oktober 2015 - 10:54

Goed stuk! Nee, verplichten niet. Bij mij ging de borstvoeding niet van een leien dakje en ik ben vrij snel gestopt. Zou er niet aan moeten denken dat ik destijds verplicht zou worden om toch door te gaan. Dan was ik zeker helemaal ingestort. Een sterk advies vind ik prima, maar laat vrouwen vooral zelf kiezen!

Reply
Vlijtig Liesje 13 oktober 2015 - 10:43

Verplicht stellen niet, maar sterk aanbevolen mag van mij best.

Reply
Marjon 13 oktober 2015 - 10:35

Mooi verhaal! Echt goed geschreven! 🙂

Liefs xx

Reply
Josine 13 oktober 2015 - 10:34

Nee, ik ben wel van mening dat alle reclame voor flesvoeding verboden moet worden. Flesvoeding is veel te toegankelijk en normaal geworden, waardoor minder moeders borstvoeding gaan geven.

Reply
José 13 oktober 2015 - 10:06

Verplichten is te gek voor woorden. Natuurlijk heeft iedereen daarin een keuze. Ik snap alleen niet waarom borstvoeding niet het advies zou mogen zijn in Nederland. Dan nog heeft iedereen een eigen keuze, toch? Ik denk juist dat er zoveel ‘weerstand’ tegen borstvoeding is omdat het veel vrouwen niet gelukt is door slechte voorlichting en dat vind ik zonde, want het blijft een gegeven dat er super veel antistoffen e.d. in borstvoeding zitten die niet na te maken zijn voor kunstvoeding (was het maar zo’n feestje). Ik baal ook wel eens ontzettend van de nachtvoedingen, het feit dat ik in de stress raak als mijn vriezer met kolfvoorraad leegraakt en ik het veel gedoe vind om een avondje niet thuis te zijn, maar dat weegt (VOOR MIJ) niet op tegen de genietmomenten die ik heb tijdens het geven van borstvoeding. Ik kan me best voorstellen dat dat voor andere moeders niet geldt, want borstvoeding geven kan best heel intensief zijn.

Maar goed, flesvoeding is een prima alternatief en als je als moeder geen zin hebt om borstvoeding te geven (om welke reden dan ook) of niet in staat bent om borstvoeding te geven/het niet lukt (om welke reden dan ook), dan is dat prima toch? No hard feeling, lijkt me. Er zijn al zoveel kinderen gezond opgegroeid met flesvoeding, ik ben er zelf ook één die van dag 1 al flesvoeding kreeg. Lekker iedereen in zijn waarde laten dus. 🙂

Reply
Roos 13 oktober 2015 - 09:58

Ik blijf die strijd tussen bvmama’s en fvmama’s zo onbegrijpelijk vinden. Iedereen maakt toch voor zichzelf de keuze en afweging wat voor jou en je kindje op dat moment het beste is. Ik vind bv geven heerlijk en prachtig, maar ga niemand verplichten ook bv te geven. Door Ayden zijn vroeggeboorte en alle stress die daarbij kwam kijken, kwam mijn productie niet op gang, dus (achteraf) ben ik maar wat blij dat fv bestaat, want hij is er groot mee geworden. Bij Kenji is de bv wel gelukt, en die doet het er ook prima op. Beide kinders zijn vrijwel nooit (zomaar) ziek, dus ik ben dankbaar voor mn boobs en voor fv!

Reply
Willemijn 13 oktober 2015 - 09:33

Verplichten gaat natuurlijk te ver. We leven in een vrij land en er zijn vrouwen waarbij het simpelweg niet werkt of waarvan de levensstijl te ongezond is… Wel ben ik van mening dat de reclame voor flesvoeding misleidend is en dat daar iets mee gedaan moet worden. Borstvoeding is gewoon vele malen beter voor je kindje, dus met argumenten als ‘geen zin in’ of ‘teveel gedoe’ vind ik echt dat je je kind tekort doet. Ik zou zeggen: promotie borstvoeding, yesss!!! En haal de misleiding uit de reclames voor flesvoeding zodat dit niet gestimuleerd wordt. Verder kan men niet gaan..

Reply
Astrid 13 oktober 2015 - 09:40

Maar in de reclames van flesvoeding staat in hey klein

Reply
Astrid 13 oktober 2015 - 09:41

Was nog niet klaar, daar staat in het klein dat de beste optie borstvoeding is.

Reply
Roos 13 oktober 2015 - 09:23

Amen ! Volledig met jou eens 🙂 leven en laten leven !

Reply
Jeanine 13 oktober 2015 - 09:10

Ik ben het ook oneens met deze stelling. Verplichten werkt sowieso nooit. Ik vind het belangrijk dat moeders goed ingelicht worden over de voors en tegens zodat ze zelf een goede keuze kunnen maken, uiteindelijk maakt het niet uit wat de moeder kiest, zolang het maar goed voelt.

Reply
Tamara 13 oktober 2015 - 09:00

Verplicht worden nog wel. Wat als het allemaal nou niet lukt.. Ook hier tegen deze stelling.

Reply
Mariska 16 oktober 2015 - 12:54

Dan kan je nog gaan voor donormelk 😉

Reply
Madelaine 13 oktober 2015 - 08:55

Nee verplichten is onzin! Ik vind het al vervelend dat er zo op wordt gestuurd en gepusht, ben er namelijk nog niet over uit. Toen ik vertelde dat mijn vriend hooikoorts had zat de verloskundige bijna op het dak van de praktijk de gillen dat ik echt borstvoeding moet gaan geven. Ehm, dat maak ik zelf nog wel uit?

Reply
Esther Molenaar 13 oktober 2015 - 08:45

Zeker niet verplicht stellen.

Eschter, wat ik wel jammer vind is dat veel vrouwen vooraf al beslissen of ze BV of FV gaan geven.

Het is wel belangrijk dat het gestimuleerd wordt en dat het gemakkelijker moet zijn om er hulp bij te krijgen. Borstvoeding geven is een heel mooi proces. Ik heb een tweeling en mijn zoontje wilde wel drinken aan de borst, maar kreeg te weinig binnen. Na 6 weken ben ik overgestapt op FV. Mijn dochter wilde helemaal niet, maar voor haar heb ik wel gekolfd en ben voor haar tegelijk met haar broertje overgestapt op FV.

Borstvoeding is een geweldige ervaring en ik had het niet willen missen, maar het ging gewoon niet meer. Ik zou iedere jonge moeder aanraden het in ieder geval een kans te geven in de kraamweek ( dan heb je nog helpende handjes in de buurt en je kunt dan ook extra uren krijgen voor de kraamverzorging).

Dus verplichten nee, stimuleren absoluut.

Reply
Carlijn 13 oktober 2015 - 08:41

Wat idioot. Natuurlijk kan je dat niet verplichten. Ik vind juist dat flesvoeding wat meer genormaliseerd mag worden. Ik kolf voor mijn tweeling al vier maanden fulltime maar geef daarnaast de fles (ja mijn productie is niet onuitputtelijk met twee mondjes te vullen) maar heb me daar lang heel naar en vervelend over gevoeld. Waarom eigenlijk?! Niets mis met de fles.

Reply
SoMama 13 oktober 2015 - 08:35

Toevallig schreef ik er onlangs nog een artikel over. Ik wilde heel graag borstvoeding geven maar het werd uiteindelijk een bak ellende. Dus nee! Dit kan je zeker niet verplicht stellen. Het heeft echt heel veel voordelen, maar het is helaas niet voor iedereen weggelegd.

Reply
Charlotte 13 oktober 2015 - 08:30

Belachelijk dat ze het willen verplichten! Er zijn genoeg moeders die wel willen, maar waarbij het niet lukt. Lijkt me behoorlijk confronterend en pijnlijk dan…

Reply
Meike 13 oktober 2015 - 08:21

Ik ben het er niet mee eens. Elke moeder moet haar kind kunnen voeden zoals zij dat wil en waar zij zich goed bij voelt. Wat goed is voor een baby hoeft niet altijd goed te zijn voor een moeder.

Reply
Liess 13 oktober 2015 - 08:15

Bij Lotte was ik daar helemaal niet aan toe, 16 jaar en het idee een baby aan mn borst te leggen, bah nee.

Nu twijfel ik of ik het wil doen of niet. Aan de ene kant wil ik t graag proberen, maar flesvoeding is een stuk praktischer. Dus ik zie wel hoe ik me de aankomende maanden erover voel.

Reply
Geertje - Stay At Home Mama 13 oktober 2015 - 08:04

En als het dan niet lukt, moet je dan de bak in?
Nee hoor, flesvoeding is gewoon heel goed, dus de keuze mag er blijven…
Ik heb het zelf niet eens geprobeerd! Vanaf de eerste minuut gelijk flesvoeding… en kijk eens wat voor pracht meiden ik heb!

Reply
manouk 13 oktober 2015 - 08:03

We leven in een vrij land, dus verplichten vind ik zeker te ver gaan. Maar ik vind wel dat moeders veel beter voorgelicht moeten worden en dat ze meer hulp moeten krijgen tijdens hun kraamtijd. Ik heb de eerste 5 dagen in het zkh gelegen vanwege een keizersnede en de ondersteuning was daar echt een flop. Daarentegen was de ondersteuning van mijn kraamhulp top en heb ik dankzij haar door gezet. Kv is absoluut niet slecht, maar het zou wel een mooi iets zijn als het alleen wordt gebruikt als de bv niet lukt.

Reply
Bianca 13 oktober 2015 - 08:00

Ik word altijd erg kriebelig van de borstvoedingsbrigade. Allebei mijn kindjes hebben flesvoeding gehad omdat ik wegens medische redenen niet in staat ben borstvoeding te geven. Wat is dan belangrijker? Mijn kindjes zijn kerngezond dus ik zou het belachelijk vinden als het verplicht word.

Reply
Nathalie 13 oktober 2015 - 08:00

Verplichten zeker niet. Bij mij hebben ze me wel VEEEEL advies gegeven en toen ik even wou opgeven hebben ze mij erdoor gesleurd. Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken.

Reply
Anne 13 oktober 2015 - 07:40

Verplichten nee. Beter advies JA. Want ws een waardeloze adviezen worden er gegeven in zkh kraamzorg en CB. Zo zonde .
Als de adviezen nu eens beter werden, zouden er een stuk meer baby s BV krijgen en een stuk minder verdrietige moeders omdat het niet lukte.
En BV is nu eenmaal gezonder, dus zou beter zijn als dat lukte bij de meeste moeders. Om over het gemak en de kosten maar niet te praten haha.

Maar ej. Jij durft, als geitenwollensokkenbvmoeder dit onderwerp aan te snijden 😉 *Justkidding

Reply
Saskia 13 oktober 2015 - 07:27

Verplichten gaat wel heel ver. Flesvoeding is niets mis mee, dat is al lang bewezen. Ik vind het fijn mijn kindjes bv te hebben mogen geven maar vind dat iedereen zelf de keuze moet maken. En erg jammer indd die strijd steeds tussen bv en fv.

Reply
Joyce 13 oktober 2015 - 07:08

Oh van mij hoeft het niet verplicht te worden. Ik vond het namelijk verschrikkelijk.

Reply
Bianca Ronday 13 oktober 2015 - 06:55

Het verplichten van borstvoeding kan je gewoon niet maken. Er zijn genoeg vrouwen die het psychisch of lichamelijk niet aan kunnen. Een vrouw kan ook tekort of kwalitatief slechtere voeding hebben. Hoe wil je het onderscheid maken? Wat een onzin. Bedenk eens weten en plannen waar we echt wat aan hebben.

Reply
Josan 13 oktober 2015 - 06:42

Verplichten vind ik onzin. Zelfs het niet in de auto roken waar je kinderen bij zijn, is niet eens een verplichting. Inmiddels geef ik al ruim 4 maanden. Een record voor mijn doen. Met ups en downs. Maar het gaat goed. Ook omdat het iets is wat ik zelf wil. Nadeel van mijn werk is dat ze onderzoek doen naar voedsel. Ook kunstvoeding. Elke keer als ik het ook maar in mijn hoofd haal om het over stoppen te hebben, komen ze met een heel feitenlijstje over de voordelen, voedingsstoffen en hoe goed het is voor immuunsysteem en darmflora. Dus ja ik ga maar door met kolven 🙂

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.