Borstvoeding geven.. Maak er toch niet zo’n ding van.

by Tamara

De laatste tijd zie ik steeds meer berichten voorbij komen op social media over borstvoeding. Vooral bij sites die hopen even wat views te scoren, of bij sites die een discussie op gang willen brengen. Onderwerpen zoals: “Voeden in het openbaar moet gewoon kunnen.’ en weet ik het wat nog allemaal meer. Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom het altijd zo’n ding moet zijn. Ik geef zelf al heeeeel erg lang borstvoeding en voel me helemaal niet beter of interessanter dan vrouwen die dat niet doen. Wat ik hiervan vind? Dat vertel ik in deze blog.

Mijn borstvoedingsverhaal.

‘Huh, geef jij nog borstvoeding dan?’ vroeg een volger laatst toen ik ergens op een foto reageerde met dat ik Saar nu iets langer dan een jaar voedde. Die reactie krijg ik wel vaker trouwens. Ik ben niet echt iemand die er heel erg mee te koop loopt dat ik borstvoeding geef en vooral niet dat ik het ook al heel erg lang geef. Feit is namelijk, dat de teller inmiddels op 6.5 jaar staan. Nee, daarmee bedoel ik niet dat de oudsten ook nog borstvoeding krijgen, want alleen Sarah drinkt nog. Ik ben in de afgelopen 8 jaar altijd of zwanger geweest, of ik gaf borstvoeding.

Ik krijg vaak de vraag hoe ik het vol heb gehouden en hoe ik het nog steeds volhoud. Nou, dat is niet zo heel erg interessant hoor. Bij mij ging het eigenlijk als vanzelf. ik heb ooit één keer een kloofje gehad en had bij de oudste wel eens wat te weinig melk, maar verder had ik nooit problemen. Dus ja, dan hou je het ook makkelijk vol.

Ik vind het niet zo belangrijk.

Daarnaast telt gewoon mee dat ik het zelf niet heel erg interessant vind. Het is gewoon iets dat ik doe, verder niet. Voeden doe ik gewoon in het openbaar, maar wel op een plek waar het een beetje rustig is en ik heb er altijd wat overheen. Deels omdat ik het gewoon fijner vind als de baby wat uit het zicht ligt en ze niet afgeleid wordt, maar ook omdat ik het zelf gewoon niet zo fijn vind om ergens open en bloot te zitten. Heel eerlijk gezegd hoef ik dat ook niet van anderen te zien, dus ja, dan zou het raar zijn als ik zelf wel zo ga zitten voeden.

Ik voed mijn kinderen trouwens gewoon overal en ben al op hele gekke plekken aan het voeden geweest, van in een pretpark, tot in een restaurant, tot tijdens een crematie ( oke, wel tijdens het koffie en cake moment.) Dekentje erover, tiet eruit en drinken maar. Ik vind het echt super makkelijk.

Nog iets wat ik niet zo nodig vind zijn al die borstvoedingfoto’s op social media. Ik snap best wel dat je een leuk momentje wil delen en dat je het gewoon mooi en schattig vind, maar ik heb regelmatig gehad dat ik zat te eten en er ineens een tiet in beeld was. Vind ik niet echt nodig eigenlijk. Maaaaar, ik moet ook zeggen dat sommige mensen dit heel mooi en netjes aanpakken. Ik heb namelijk al regelmatig borstvoedingsfoto’s gezien die ik wel mooi vind.

 

Dus ja, die hele discussie kan me gestolen worden. Ik denk dat iedere moeder voor zichzelf kan bepalen wat ze nou wel en niet wil qua voeding en dat we allemaal het beste voor ons kind willen. Wat vinden jullie hiervan?

 

Misschien vind je dit ook leuk

7 comments

Melissa Kikkert 6 december 2018 - 15:30

Wat fijn dat je is zegt! Ik word ook altijd een beetje moe van dat hele borstvoedings verhaal. Ik heb bij beide kinderen heel bewust gekozen om geen borstvoeding te geven en soms werd en word ik daar erg op aangekeken. Maar ieder zijn ding toch? Heel mooi als je het wel doet en het lukt en ook mooi en prima als je besluit de fles te geven. Iedereen doet wat zei denken dat het beste is voor hun kind!.

Reply
Nathalie 6 december 2018 - 14:27

Ik had nooit verwacht dat ik borstvoeding zo geweldig zou vinden. Het contact met je kindje maar ook het gemak van het altijd bij je hebben (genoeg én op temperatuur!). In het begin voelde ik me erg onzeker maar ondertussen voed ik overal. Ik zorg wel dat mijn borst bedekt is omdat ik mij er anders niet prettig bij voel.
Inmiddels geef ik alleen nog de avond en nachtvoeding(en).
Wel heb ik een aantal posts er aan gewijd, omdat ik het ook fijn vond om tips en ervaringen van anderen te lezen. Daarbij heb ik van een paar mama’s gehoord dat het ze geholpen heeft door te zetten. Hoe mooi is dat?

Reply
Daisy 6 december 2018 - 10:33

Ik geef ook al lang boratvoeding en ik vind het juist wel mooi die fotos. Ik post ze zelf niet zo open en bloot en voed ook vaak niet open en bloot maar wel overal waar nodig.

Love it. Wat ik vooral jammer vind is dat we tegenwoordig heel goed moeten nadenken over wat we wel en niet zeggen. Omdat we anders met onze mening een ander voor het hoofd stoten.

Als je friends zit te kijken van jaren geleden worden ersoms dingen gezegd waarvan we nu hier denken oooooohhh dat kan echt niet meer!! En dat was toen america! Zo preuts. Borstvoeding heeft al heel lang zo een sfeer, en dan vooral oei oei oei gedoeeeee haha laat maar wordt er gek van?

Reply
Marissa 6 december 2018 - 09:42

Ik snap de discussie ook nooit zo goed. Iedereen moet toch zelf weten hoe zij haar kind voedt? Ik vind het zelf wel jammer als ik bijv. van vriendinnen hoor dat ze borstvoeding niet eens hebben overwogen. Maar goed, het is niet mijn leven. Ik heb zelf 2x maar kort borstvoeding gegeven (bij beiden 4 maanden) omdat ik het niet te combineren vond met mijn werk. Ik voedde ook overal, maakte me niet uit waar, maar idd wel een beetje rustig en discreet. Zelf een kop koffie erbij, en je hebt nog een relaxte pauze ook.

Reply
Tineke 6 december 2018 - 08:25

Ik vind borstvoeding een heel mooi en natuurlijk iets. Voeden in het openbaar durfde ik niet. Helaas lukte het alleen bij mijn eerste en met twee maanden had hij er alweer genoeg van. Bij de tweede heb ik het niet meer geprobeerd en meteen overgegaan naar de fles. Maar af en toe als ik zo’n foto zie mis ik het wel eens.

Reply
Esther 6 december 2018 - 07:24

Precies dat, amen! Geniet van je momenten samen, want ik loop er niet mee te koop, maar ik geniet er wel enorm van!

Reply
Julia 6 december 2018 - 07:05

Dit dus! Zo herkenbaar dit. Gaf niet heel lang borstvoeding maar het is geen ding…

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.