Bloggen en al die gratis spullen. Hoe zit dat?

by Tamara
bloggen en gratis spullen

‘Moet je ook nog wel eens zelf iets kopen dan? Je krijgt toch altijd álles gratis?’ Ja, mensen. Dat klopt hoor! Het is dat ik mijn energierekening nog niet gesponsord krijg, maar anders? Nee grapje natuurlijk, maar om de één of andere reden hebben veel mensen het idee dat bloggers altijd alles maar gratis krijgen. Gratis speelgoed, gratis kleding, gratis reisjes. Ik dacht dat ik in mijn blog vorige week wel heel erg duidelijk was geweest dat je die spullen dus niet zomaar even krijgt, maar aangezien ik zag dat er toch nog veel vragen over kwamen, besloot ik er nog maar eens een blogje over te schrijven.

Bloggen en al die gratis spullen. Hoe zit dat?

Vorige week schreef ik al een blog met de naam: ‘Zal ik aan bloggen of toch maar een échte baan zoeken?’ Ik dacht echt dat die best wel heel volledig was. Ik legde daar in uit hoeveel uur ik aan mijn blog werk per week, hoeveel ik verdien en ja, ook een stukje over de ‘gratis’ spullen. Ik had eronder geschreven dat mensen me mochten benaderen als ze vragen hadden over het beginnen van een blog of bloggen in het algemeen en dat werd ook massaal gedaan! Nu zaten er ook wel een aantal hele domme vragen tussen van mensen die ervan uitgingen dat ze na een maandje ongeveer wel zouden kunnen rondkomen van hun blog ( goodluck with that!) maar er kwamen ook een aantal vragen binnen waar ik gewoon antwoord op heb gegeven.

1 van de dingen die kennelijk nog wel onduidelijk was en waar veel vragen over kwamen was over de spullen die je krijgt als blogger. Ik had in het stukje benoemd dat wanneer ik iets review, ik dat product ontvang als tegenprestatie en dat het vaak zo is dat dat product veel minder waard is dan het tarief wat ik normaal gesproken vraag voor een blog. Dus dat ik daarom een product niet echt als gratis zie. Goed, dat was dus kennelijk een beetje onduidelijk, dus ik dacht, laten we het nog eens uitleggen.

Hoe kom je aan die gratis spullen?

Pr bureaus.

Allereerst, hoe kom je aan die spullen? Het grootste gedeelte van de spulletjes die ik ontvang om te reviewen van mijn blog krijg ik via pr bureaus. Dit zijn bureaus die de reclame voor bepaalde merken verzorgen. Regelmatig krijg ik mailtjes met de vraag of ik iets wil ontvangen en als het bij mijn blog past en het me leuk lijkt om er wat over te schrijven zeg ik meestal wel dat ze het mogen opsturen. Soms komt het ook voor dat een pr bureau mij een persbericht stuurt met een product dat me aanspreekt. Dan reageer ik op de mail en vraag ik of ze misschien een recensie exemplaar beschikbaar hebben.

Hoe kom je nou aan die pr bureaus? Nou, daar wil ik ook wel een keer een aparte blog over schrijven als jullie dat interessant lijkt.  Maar het komt erop neer dat zodra je wat naamsbekendheid krijgt, je vanzelf wel mailtjes van verschillende pr bureaus krijgt. Heb je geen zin om daarop te wachten? Dan kun je altijd een paar pr bureaus een mailtje sturen waarin je je voorstelt en wat over je blog vertelt. Wel ben ik van mening dat je dat wel pas moet doen als je zo’n bureau echt wat te bieden hebt. Dus niet als je net een week begonnen bent.

Webshops.

Zo af en toe werk ik ook samen met webshops. Dat kunnen kledingwebshops zijn, webshops met babyspullen, enz. Ook hierbij is het zo dat je wanneer je even geduld hebt, je vanzelf wel een keer een mail krijgt met de vraag of je eens een samenwerking wil doen. Nu is het een beetje taboe om toe te geven in bloggersland, maar ik mail ook af en toe zelf naar webshops voor een samenwerking. Soms heb ik een heel leuk idee en vraag ik dan een webshop om mee te helpen door middel van een samenwerking. 1 van de redenen waarom ik dat af en toe doe, is omdat ik niet altijd maar dezelfde samenwerkingen als andere bloggers wil hebben. Je hebt soms bepaalde merken die een heleboel bloggers tegelijk mailen voor een samenwerking en daardoor heb je dan op 30 blogs hetzelfde product staan. Daar heb ik niet zoveel behoefte aan. Dan wil ik liever gewoon origineel zijn en zelf op zoek gaan naar die ene leuke samenwerking. wat dan wel een beetje jammer is, is dat je vaak een tijdje later diezelfde webshop voorbij ziet komen bij een andere blogger die ook maar even gemaild heeft. Ohja, ik krijg overigens vaak genoeg ‘Nee’ te horen of ik krijg gewoon nooit meer reactie.

Wat moet je doen als tegenprestatie?

Goed, deal gesloten, je pakketje is er. En nu? Nou best wel veel eigenlijk. Bij mij geld er vaak een termijn van 2 weken voor iets online staat. Soms is dat iets langer als het erg druk is, soms is dat korter. Laten we als voorbeeld het Vtech vrolijke vriendjes kasteel nemen. Die kreeg ik laatst binnen voor een review. Ik was met de pr dame van Vtech aan het mailen, toen ze vroeg of het me leuk leek om deze te reviewen. Nou, deze wilde ik al voor Lauren kopen, dus dat leek me natuurlijk heel erg leuk.  Toen de doos binnenkwam heb ik hem eerst uitgepakt en in elkaar gezet. Daarna heb ik foto’s gemaakt. Dit probeer ik altijd meteen na ontvangst van een product te doen. Stel je voor dat het kapot gaat en je moet er nog foto’s van maken.

Vervolgens heb ik Lauren er een paar dagen mee laten spelen en heb ik er zelf nog een aantal dingen bij gekocht. Na een week wist ik vanalles over het product. Of het van goede kwaliteit is ( dus of ze het niet gesloopt hebben) en voor welke leeftijd het geschikt is. Daarna doe ik meestal mijn best om een zo leuk mogelijke review te schrijven. Ik hou niet zo van standaard reviews en ik vond de review van dit product wel heel erg leuk geworden.

Zodra het artikel online staat, deel ik hem op social media en in diverse groepen op facebook waar je als blogger je blog mag delen.

Moet je dan maar gaan bloggen om gratis spullen te krijgen?

Zoals ik al zei, vind ik niet dat je de spullen gewoon echt gratis krijgt, Je krijgt ze namelijk met de bedoeling dat je erover schrijft. Echter is het zo, dat er gewoon heel erg veel mensen zijn die gaan bloggen om de gratis spullen. Die in hun eerste week al druk aan het mailen zijn: ‘Hoi ik ben … en ik heb een blog, samenwerkinkje doen?’ Of misschien nog erger, mensen die alleen maar bloggen als ze er iets voor terug krijgen. Ik ken zelfs voorbeelden van mensen die webshops mailen, producten ontvangen en er nooit over schrijven. Echt heel erg vind ik zoiets, want eigenlijk ‘besteel’ je zo’n bedrijf dan en je geeft bloggers er een hele slechte naam mee.

Dus nee, ik vind niet dat je moet gaan bloggen alleen maar om gratis spullen te krijgen. Ik denk dat je als je een blog wil beginnen, je dat moet doen omdat je schrijven leuk vind en je dat graag op je eigen website wilt doen. Mocht je dan na een tijdje wel denken van: ‘Oh, dat lijkt me een leuk bedrijf om mee samen te werken.’ en je hebt een bedrijf ook wat te bieden, dan kun je altijd een nette mail sturen.

 

Zo! Ik hoop dat het nu een beetje duidelijker is. Mochten er nog vragen zijn over het bovenstaande of iets anders rond bloggen, stuur me gerust een berichtje! 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

15 comments

Leonie van Mil 15 november 2016 - 06:33

Wat goed dat je ook zelf mensen benadert. Het is inderdaad zo dat je veelal dezelfde acties of reviews een periode lang tegenkomt. Ik heb ooit één keer zelf een bedrijf benaderd. Dat was over de Sick of smoking campagne en of ik hun promotiemateriaal mocht gebruiken.

Reply
Ilse van Kreanimo 14 november 2016 - 23:25

Helemaal duidelijk!

Ik ben blij met de erkenning en de spulletjes, maar blijf wel trouw aan mijn blog.
Duidelijke afspraken met het bureau is héél belangrijk.
Ik begin bijvoorbeeld in januari met een test-mama en ik heb gevraagd of de reviews dan mochten verschijnen… was geen probleem! Gelukkig!

Reply
Carolien 14 november 2016 - 21:25

Het verbaasd me elke keer weer dat mensen denken dat we alles gratis krijgen. Daarbij vind ik het bijzonder opvallend hoeveel mensen alleen maar bloggen om de gratis spullen. Mooi artikel heb je geschreven.

Reply
Sjoukje - meergeldminderstress 14 november 2016 - 20:41

helder uitgelegd zeg! Het is heel veel werk, zo’n blog schrijven! En inderdaad, zo’n product is vaak veel minder waard dan een standaard uurtarief.

Reply
Merel 14 november 2016 - 19:26

Helder artikel. Vind het inmiddels ook wel grappig om te zien, dat je vaak snel duidelijk is wie denken te kunnen gaan voor het grote geld; die stoppen er heel snel mee. Het krijgen van spullen is inderdaad gewoon betaling in natura.

Reply
Claudia 14 november 2016 - 13:54

Wat een goed artikel! Een hele andere benadering als je de ‘gratis’ spullen afzet tegen de tijd die je er aan kwijt bent en de publiciteit die het een bedrijf oplevert. Zo heb ik er zelf nog niet tegenaan gekeken! Ik ben benieuwd naar het PR-bureau vervolg 🙂

Reply
Anneke 14 november 2016 - 12:14

In eerste instantie blog je omdat je het gewoon heel erg leuk vindt om te doen. Als er na een tijdje samenwerkingen enzo bijkomen, is dat gewoon leuk meegenomen. Zo zie ik het toch 😉
Wel leuk om je tips te lezen! Altijd nuttig als nog redelijk groentje in het bloggerswereldje! 🙂

Reply
Gera 14 november 2016 - 11:11

Goed en helder uitgelegd hoor! Ik ben nu ook wel nieuwsgierig naar die pr-bureau’s 😉

Reply
Sandra 14 november 2016 - 09:45

Keer op keer verbaas ik me er over hoe mensen toch over het bloggen en “gratis” spullen krijgen. Ze moesten eens weten hoeveel tijd je er in steekt! Zelfs mijn eigen schoonmoeder vind het maar onzin wat ik doe, dat steekt best wel maar ja je moet er boven staan! In ieder geval heb je een mooi duidelijk artikel geschreven!

Reply
Lilian 14 november 2016 - 08:56

In vergelijking met wat je aan tijd kwijt bent en wat je er voor moet doen, is het krijgen van spullen dat niet eens waard. Je doet het omdat je er plezier in hebt, je ei kwijt kunt of je andere mensen wilt vermaken. Ik vind het heel goed dat je hier over schrijft omdat mensen het soms zo vanzelfsprekend nemen. Ow jij bent blogger, dus jij krijgt gratis spullen, maar er gaat zoals je zegt wel veel meer vooraf voordat je dat punt hebt bereikt!

Reply
Nicole 14 november 2016 - 08:53

Leuk dit om te lezen! Ben wel.benieuwd naar je samenwerking met PR-bureaus dus kijk uit naar het vervolg!

Reply
Carlijn 14 november 2016 - 07:30

Heel duidelijk en compleet! Ik ben van mening dat een proactieve houding goed werkt, maar inderdaad wel pas als je iets te bieden hebt. Ik vraag weleens zelf dingen op en daar wordt altijd goed op gereageerd. Bloggers die bloggen voor de gratis spullen pik je er zo uit hoor, daar hebben de bureaus vast ook een neus voor zo onderhand.

Reply
Bianca Schrijft 14 november 2016 - 07:24

De nadruk ligt bij veel mensen, die de blogs lezen, op het gratis krijgen spullen, uitjes, etc. Het gras is altijd groener. Het is wel fijn dat een grote blogger, want zo zie ik jou, de tijd neemt om het nog eens extra uit te leggen.

Reply
Nathalie 14 november 2016 - 06:59

Soms leggen we net de nadruk op dat we spullen krijgen als we er steeds over bloggen heb ik het idee. Daarom doe ik dat gewoon niet. Moesten mensen er vragen over hebben dan leg ik dat wel uit 🙂 Daarom dat ik ook nooit over persdagen ofzo blog. hihi

Reply
Kelly 14 november 2016 - 06:56

Ten eerste wil ik zeggen dat ik je vorige blog al best heel duidelijk vond maar dat het wel leuk is dat je in deze blog nog een keer diep ingaat op het onderwerp ‘gratis’ spullen. Fijn dat je de tijd neemt om het ons eens extra goed uit te leggen. En ik kan het ook wel echt waarderen dat je altijd heel eerlijk bent!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.