Bijvoeding bij je eerste, tweede en derde kind.

by Tamara

Ik had altijd een heel plan in mijn hoofd van hoe ik mijn kinderen zou opvoeden. Ik zou ze alleen maar gezonde dingen geven, ze zouden altijd braaf zijn, geen streken uithalen en altijd lief spelen. Mijn kinderen zouden een voorbeeld zijn voor andere kinderen en ik natuurlijk de voorbeeldige moeder!

Als ik daar nu aan terug denk wil ik mezelf wel even heel hard uitlachen. Mijn kinderen zijn schatjes hoor, maar ze vreten van  alles uit, rennen weg in winkels en tja, gezond eten? Natuurlijk wel, maar ze krijgen toch wat vaker iets ongezonds dan ik in de planning had.

Met Maxim begon ik heel goed. Keurig met 6 maanden begonnen met bijvoeding. Alleen maar zelfgebrouwen hapjes en potjes kwamen er hier niet in. Ik gaf iedereen die mijn kind ook maar een chippie durfde te geven een dodelijke blik en had altijd een zakje biologische rijstwafeltjes mee als zoethoudertje. Toen Maxim ongeveer 2 was kreeg hij zijn eerste patatje en vanaf toen at hij af en toe met ons wat ongezondere dingen mee. ( Ja want zelfs als wij patat haalden of iets anders omdat ik geen zin had om te koken, stond ik in de keuken om voor Maxim iets gezonds te maken.)

Toen kwam Floris en tja, als Maxim zijn bakje chippies weer eens liet slingeren kwam zijn broertje er met een noodgang aangerend en propte snel alles naar binnen. Natuurlijk begon ik met hem ook braaf bij 6 maanden met bijvoeding, alleen had hij daarvoor al een een likje van een ijsje van grote broer gepikt of had maxim weer eens zijn eten met hem gedeeld. Ook voor Floris kookte ik braaf apart, althans de eerste maanden. Zodra hij wat mee kon eten met ons, paste ik gewoon ons eigen eten aan en zo kon hij ook gewoon mee eten.

Ook kreeg Floris sneller wat ongezondere dingen. Niet dat hij met 6 maanden al hele zakken chips weg zat te werken, maar toen hij 1.5 was mocht hij ook gewoon net als Maxim in het weekend een bakje nibits en kreeg hij wat meer dezelfde dingen als zijn grotere broer.

wat ook een verschil was, was dat ik Maxim toch heeel lang zelf gevoerd heb. Floris die zette ik op een gegeven monend een pakje voor en het lukte hem prima zelf om te eten!

Ik merk wel verschil tussen de twee jongens. Ik weet niet of het komt door het eerder andere voeding aanbieden, maar Floris lust echt alles en is dol op snoepjes koekjes en alles wat maar lekker is. Maxim is een lastige eter. Hij lust wel veel, maar snoep lust hij niet en met zoete dingen of taart ofzo maak ik hem ook niet echt blij.

Hoe we het gaan aanpakken bij Lauren? We zijn net begonnen met het opbouwen van bijvoeding en ook zij heeft 2 hele enthousiaste broers die wel eens stiekem proberen om haar ook een hapje banaan te geven. We houden de richtlijnen maar wat aan en verder zien we wel hoe het loopt. Ik ben in ieder geval blij dat ik het ‘strenge’ voedingspatroon van Maxim wat los heb gelaten. Want gezonde voeding is goed, maar je kunt ook overdrijven!

Merk jij ook verschillen in voeding tussen je kinderen?

 

Misschien vind je dit ook leuk

11 comments

saskia 29 december 2015 - 17:31

Bij Senna was ik ook zo streng haha. Ik maakte echt alles zelf. Nu bij Sophia ben ik veel en veel makkelijker. De keren dat ik voor haar iets zelf heb gemaakt zijn op een hand te tellen. En ze heeft laatste zelfs een hapje vla gehad haha 🙂

Reply
Simone 29 december 2015 - 12:05

Hier nog maar 1 kleine. Met vier maanden zelfgemaakte groentehapjes. Maar met zes maanden (toen vlees aardappels pasta en tijst mochten) toch ook potjes gaan gebruiken. Alleen de ‘merk’ variant. En toch uit gemak. Tussendoortjes zijn rijstwafels of een soepstengel.

Reply
Michelle 29 december 2015 - 10:03

Ik herken me vooral heel erg in dat ‘gezonde voeding is goed, maar je kunt ook overdrijven’. Wij hebben zelf als voornemen straks gewoon lekker ‘normaal’ te doen. Gezond eten als basis, maar ook echt wel af en toe iets lekkers. Heel benieuwd hoe het straks in werkelijkheid zal zijn.

Reply
Charlotte 29 december 2015 - 09:18

Bij mij gaat het ook niet altijd zoals ik me had voorgenomen haha. En je hoort het vaker dat de goede voornemens afzwakken bij een tweede en derde kindje. Je bent gewoon iets minder voorzichtig dan.

Reply
Wilmaaa 29 december 2015 - 08:47

Ik probeer Yarah ook gewoon gezond te laten eten. Ik vind wel dat ze af en toe wat ongezonds mag met speciale dagen en soms omdat het kan. Blij dat ze dan is met haar bakje chipjes 😉

Reply
Lonneke 29 december 2015 - 08:36

Wat apart, ik herken me er zelf enorm in jouw verhaal. Althans, ik heb alleen James die gelijk loopt met Lauren maar hier komt ook geen potje binnen. Sta op maandag een volle ochtend allerlei hapjes te koken voor de hele week. Ik hoor van veel mensen dat je makkelijker wordt bij de tweede en derde, logisch ook. Ben benieuwd hoe het hier gaat lopen, haha.

Reply
Joanne 29 december 2015 - 08:08

Herkenbaar ik was en ben nog steeds ook zo strikt met voeding.. Ben heel benieuwd hoe het met de tweede straks wordt maar heb er geen spijt van:) ze lust alles (nu nog) en krijgt nu af en toe ook wel eens wat minder gezonds al ben ik nog steeds streng erin;) ze is ruim 1,5

Reply
Carlijn 29 december 2015 - 07:33

Grappig dat je zo’n verschil merkt met je eerste, tweede en derde kindje. Logisch natuurlijk, Lauren heeft twee broers om haar heen lopen die het vast heeeeeel interessant vinden haar iets te geven. Ik herken die drang naar gezond voedsel wel, ik ben ook niet van de potjes en kant-en-klare papjes en zou het liefst mijn kinderen zo lang mogelijk weghouden bij ongezond voedsel zoals patat, maar net wat je zegt, je kunt ook overdrijven. Ik ben wel van mening dat eten als patat of zoiets bijzonder moet blijven. Maximaal eens er maand vind ik dan best redelijk.

Reply
Bianca Ronday 29 december 2015 - 07:23

Jeetje, wat een verschillen, grappig en leuk om te lezen.

Reply
Channa 29 december 2015 - 07:15

Heel herkenbaar. Bij de tweede ging alles helemaal anders en veel sneller 😉

Reply
Nicole 29 december 2015 - 07:11

Wij zijn met 3,5 maand begonnen met zakjes Olvarit en hij heeft vrij lang potjes gehad. Dat ging prima. Nu eet ie gewoon met de pot mee. Tussendoortjes zijn van die knabbels van Ella’s Kitchen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.