Bevaltips van een moeder van vier!

by Tamara

Bevallen, het is toch een beetje een spannend iets, zeker als het je eerste keer is. Maar neem van mij aan, ik vond het de vierde keer even spannend als dat ik het de eerste keer vond. Ik weet nog dat ik tijdens mijn zwangerschappen regelmatig googlede naar tips over hoe ik het makkelijkste de bevalling kon overleven en dan vond ik meestal niet zo heel erg veel bruikbare tips, behalve dat je een zwangerschapscursus moest doen en dat je een bevalplan moest maken. Maar goed, ik heb dus nooit een bevalplan gemaakt en zo’n pufcursus is ook niks voor mij. Maar wat zijn nou tips waar je écht wat aan hebt en waar je misschien niet zo snel op komt? Die vertel ik je in dit artikel!

Kruikjes.

Tijdens al mijn vier bevallingen had ik last van rug, buik en been weeën. Ja ik ben een enorme bofkont, ik weet het. Nu helpt massage wel iets en zeker als je op een goede manier wat tegendruk krijgt. Maar bij mij hielp het heel erg goed om een flink warme kruik tegen het gedeelte aan te houden dat zeer doet. Dit hielp vooral bij mijn rug en benen heel erg goed, bij mijn buik wilde ik het niet omdat ik bang was dat die warmte niet goed voor de baby zou zijn. Maar voor mijn rug en benen werkte het geweldig.

Trek kleding aan die makkelijk omhoog of omlaag kan.

Voor mijn eerste bevalling was ik vooral op zoek naar kleding die mooi op de foto zou staan. Ik had een hele mooie pyjama met kant en knoopjes om in te bevallen en die leek me echt ideaal! Maar toen ik in het ziekenhuis een ziekenhuis hesje aan kreeg, snapte ik pas dat mijn weliswaarmooie pyjama, helemaal niet handig was omdat hij helemaal niet omhoog kon. Ik weet dat er vrouwen zijn die het niet fijn vinden om hun baby op hun blote huid te hebben na de bevalling, maar ik vond het zelf wel heel erg fijn en daarom droeg ik tijdens de bevallingen daarna een dun los hemdje dat makkelijk omhoog, omlaag of uit kon.

Leg elastiekjes klaar.

Ik heb heel erg lang haar en tijdens de bevalling van Floris knapte mijn elastiekje. Ik had er een paar in mijn tas zitten, maar het lukte mij niet om ze te pakken en rich kon ze niet vinden. Gelukkig had een verpleegster nog eentje die ik mocht gebruiken, want bevallen met los haar lijkt me verschrikkelijk. Bij de bevallingen van de meisjes lagen er dus extra elastiekjes naast het bed!

Wees niet bang om verschillende houdingen uit te proberen.

Ik had bij de eerste echt heel erg het idee dat ik in bed moest blijven liggen totdat ik een keer ging bevallen, maar dit is echt helemaal niet nodig. Het is juist fijn om te bewegen en eventueel wat heel en weer te lopen. Toen ik in het ziekenhuis een ruggenprik kreeg, kon ik niet meer heen en weer lopen en dat was voor mij de reden om tijdens een volgende bevalling niet weer te kiezen voor een ruggenprik. Ik heb gemerkt dat het heel fijn kan zijn om verschillende houdingen uit te proberen. Zo zat ik bij Floris op een soort skippybal ( ik had net een prik in mijn been gehad met pijnstillers, was lachen joh, hartstikke stoned op de skippybal.) Bij Lauren leunde ik op de wastafel in de verloskamer totdat het tijd werd om te gaan liggen en te gaan persen. En bij Sarah leunde ik eerst op de box en daarna op een kast die op de bevalkamer stond.

Wees duidelijk in wat je wilt.

Ik weet nog dat ik het bij Maxim heel erg lastig vond om aan te geven wat ik zelf nou wilde. Wat nou als ze mijn vragen gek vonden of dat het raar was dat ik iets wilde? Dus ik deed maar gewoon wat ze zeiden en bracht niet zoveel in. Bij de bevalling van Lauren was dat helemaal weg. Ik had bijvoorbeeld op een gegeven moment het idee dat ik haar graag zelf wilde aanpakken en toen ik dat zei, zei de verloskundige precies wat ik allemaal moest doen.

Natuurlijk kan het niet altijd zo gaan als je wil. Bij Sarah wilde ik haar weer graag zelf aanpakken, maar op het laatste moment ging er vanalles mis en dan kun je willen wat je wilt, maar dan loopt het toch anders.

Verzet je niet tegen de pijn.

Deze is wel heel lastig hoor, want niemand vindt het leuk om pijn te hebben. Maar ik heb gemerkt dat het het beste is om je er maar gewoon aan over te geven en ingedachte te houden dat elke wee je dichter bij je kindje brengt. Klinkt zweverig, maar het is echt zo. Elke wee die jij doorstaat, zorgt ervoor dat je baby iets dichter bij de uitgang komt en de bevalling wat dichterbij komt. Ik heb geen pufcursus gedaan, dus ik pufte niet echt op de maat mee, maar ik had heel erg veel aan het zinnetje: ‘Deze wee komt nooit meer terug.’

Je hoeft je niet te schamen.

Ik hoor vaak dat vrouwen het ongemakkelijk vinden om te bevallen omdat onbekende mensen ze dan naakt zien, ze bang zijn om te poepen of om te schreeuwen. Hoeft niet. Echt, die mensen helpen elke dag met bevallingen en jij bent echt niet de eerste blote, poepende, schreeuwende vrouw die ze zien. Ik vond het bij de eerste ook ongemakkelijk hoor, dan lig je daar met je benen wijd, beetje kijkdoos te spelen. Maar ja, als je eenmaal aan het bevallen bent kan het je geen hol meer schelen, ook niet als je poept. ( Merk je trouwens vaak niks van hoor, het was dat ik zag dat ze het weghaalden, anders was het me nooit opgevallen.)

Zorg dat je alleen mensen bij de bevalling hebt waarbij je jezelf kunt zijn.

Ik vertelde het vorige week al, maar het is zo belangrijk om mensen bij de bevalling te hebben waarbij je je niet hoeft in te houden en waarbij je gewoon jezelf kunt zijn. Ik snap dat heel veel vrouwen het fijn vinden om hun moeder bij de bevalling te hebben en dat snap ik helemaal. Soms lijkt het van te voren een leuk idee om je moeder en bijvoorbeeld je schoonmoeder of je zus ( of misschien wel je vader, voordat we die weer buitensluiten) bij de bevalling te hebben, maar merk je tijdens de bevalling dat je je toch geremd voelt als ze erbij zijn. Vraag dan gewoon of ze weg willen gaan of laat je man of de verpleegkundige het doen. Is echt niet erg, want het is het belangrijkste dat jij je op je gemak voelt. Jij moet het werk tenslotte doen.

Leg extra dekens klaar.

Tot slot, leg dekens klaar. Dit viel me pas op tijdens mijn laatste bevalling, misschien omdat het een thuisbevalling was en het in het ziekenhuis sowieso al een beetje warmer is. Maar ik had het tijdens de bevalling bloedheet en daarna lag ik ineens te rillen van de kou. Nu had ik gelukkig al wat dekens klaar liggen, maar ik had nou juist verwacht dat ik die niet nodig zou hebben omdat ik dat bij de andere bevallingen ook niet nodig had. Iedere bevalling is anders, maar het is heel makkelijk om het alvast klaar te hebben liggen.

 

 

ZO, 1200 woorden verder, maar ik hoop echt dat jullie wat aan deze tips hebben. Ik ben ook geen expert, ik vertel alleen de dingen die bij mij heel erg goed geholpen hebben. Als jij nou nog een tip hebt waarvan je zegt: Jaaa die moet erbij, vertel hem dan vooral!

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

iliveformydreams.com 4 mei 2019 - 10:01

Thanks voor deze tips, heb ik zeker wat aan, aangezien ik mijn eerste bevalling ga meemaken rond Juli dit jaar 🙂

Reply
Dorene 12 februari 2019 - 19:23

Superleuke blog. Hier heb je tenminste wat aan. Ik Googlde me helemaal suf vorig jaar. Hypno birthing gedaan, ook veel aan gehad:)

Reply
Nienke 12 februari 2019 - 09:07

Goede tips! Hier ook 4 kinderen gebaard en morgen uitgerekend van de vijfde.. Zo spannend weer! Maar inderdaad, meegaan in de pijn is heel belangrijk, niet tegen verzetten. Diep meezuchten op die enorme oerkracht van je lichaam. Heel bijzonder.
En je niet schamen inderdaad. Dat was en is voor mij wel een dingetje. Dat poepen wilde ik ook heel graag voorkomen, maar dat kun je eigenlijk niet voorkomen omdat het hoofdje van je baby tegen je endeldarm aan drukt tijdens het persen. Alleen als je net gepoept hebt en je endeldarm is leeg, poep je wrs niet tijdens het persen, anders is het gewoon niet te voorkomen. Meeste vrouwen weten niet eens dat ze gepoept hebben tijdens het persen. De verloskundige haalt dat heel discreet even snel weg, gelukkig maar 😉

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.