Bestaat het perfecte huis eigenlijk wel?

by Tamara
perfecte huis

Ik krijg de laatste tijd heel erg vaak de vraag hoe het eigenlijk met onze huizenjacht gaat. Regelmatig word ik getagd in Fundalinkjes van huizen en als ik vertel dat we nu aan het verbouwen zijn in huis, krijg ik vaak de vraag waarom we niet gewoon een ander huis kopen. Nou, vandaag wil ik jullie daar graag eens over bijpraten. Want we willen nog steeds heel erg graag verhuizen, maar alleen als we het perfecte huis gevonden hebben. Maar dat perfecte huis, bestaat dat eigenlijk wel? En wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als je een huis wilt kopen?

Bestaat het perfecte huis eigenlijk wel?

Ik had er er gisteren nog met Richard over dat het maar goed is dat het huis dat we vorig jaar graag wilden kopen niet door is gegaan. Met 3 kinderen had het nog net gepast, maar met 4 kinderen was het veel te klein geweest. Het lijkt zo lang geleden dat we in dat huis waren voor een bezichtiging en dat we druk bezig waren met de voorbereidingen om het te kopen. Hoewel ik er best wel een beetje verdrietig om geweest ben dat het niet gelukt is, lijkt het nu met een vierde op komst een beetje alsof het zo heeft moeten zijn.

Om maar antwoord te geven op de vraag of we nog willen verhuizen. Ja, heel erg graag. Dat we willen verhuizen is ook één van de redenen dat we ons eigen huis nu zo grondig aan het opknappen zijn, zodat we het straks hopelijk sneller kunnen verkopen. Maar ook al vinden we een huis dat aan het grootste gedeelte van onze wensen voldoet, toch wachten we nog even met verhuizen.

Wachten met het kopen van een huis, dom of juist niet?

Hoewel het de afgelopen jaren juist het moment was om een huis te kopen, hebben we bewust besloten om te wachten. Op zich kunnen we met het inkomen van Richard al een heel mooi huis kopen, maar voor het soort huis dat we zoeken hebben we wel een stukje van mijn inkomen nodig en veel hypotheekverstrekkers willen alleen een hypotheek vertrekken als je minimaal 3 jaar zzper bent. Om dan de volgende vraag maar te beantwoorden, aangezien ik zeker weet dat die komen gaat. Ja, ik verdien met mijn blog elke maand een vast genoeg inkomen dat hoog en stabiel genoeg is om het aan te durven het mee te nemen voor een hypotheekaanvraag. Natuurlijk heeft het af en toe wel wat uitschieters naar boven of een kleine daling, maar laten we het zo zeggen, de hypotheekverstrekker was best onder de indruk toen ik vertelde wat mijn inkomen was. Het enige punt is dat ze van zzpers gewoon vaak eisen is dat je minimaal 3 jaar als ondernemer staat ingeschreven zodat ze een goed inzicht hebben in je inkomsten van de afgelopen jaren en een redelijke voorspelling kunnen maken van de jaren daarna.

Waar ik dan nog wel tegenaan liep is dat ‘bloggen’ een redelijk nieuw en onbekend beroep is. De eerste hypotheek verstrekker die ik sprak was ik langer aan het uitleggen wat ik nou precies deed en waar ik nou mijn geld mee verdiende dan dat ik echt relevante vragen aan het beantwoorden was. Dus tja, dat zou ook wel een beetje meespelen.

Ik ben op dit moment ongeveer anderhalf jaar ondernemer en we hebben ons streven gezet op over 2 tot 5 jaar op zoek te gaan naar een ander huis. Op deze manier kunnen we nog fijn even doorsparen en kan mijn inkomen nog rustig even doorgroeien.

Wat zoeken we dan in het perfecte huis?

Natuurlijk vinden we het jammer dat we niet nu kunnen verhuizen, maar er is één troost en dat is dat er ook gewoon helemaal niets te koop staat dat echt aan onze eisen voldoet. Alles wat ook maar een beetje in de buurt komt van wat we zoeken moet verbouwd worden of is te klein. Want tja, met een groot gezin heb je gewoon ruimte nodig. We wonen op dit moment erg goedkoop en dat maakt nog een goede reden om nog even een paar jaar te wachten.

Wat we dan zoeken in het perfecte huis?

  • Minimaal 5 slaapkamers, zodat iedereen een eigen kamer heeft er er geen kamers gedeeld hoeven te worden.
  • Een grotere tuin.
  • Een ruime keuken. We hebben op dit moment een hele kleine keuken met weinig bergruimte en we zouden graag een iets grotere keuken willen.
  • Het liefst een beetje afgelegen, niet in een woonwijk.

 

Een huis kopen. Wat komt daar bij kijken?

Bij het kopen van een huis komt een heleboel kijken. Wij kochten dit huis 7 jaar geleden toen ik 19 jaar oud was en toen viel het me echt mee hoe moeilijk het was om een hypotheek te krijgen. Ik hoorde namelijk horrorverhalen van mensen waarbij de koop op het laatste moment niet door ging omdat de hypotheekverstrekker niet akkoord ging bijvoorbeeld en ik was best bang dat dat bij ons toen ook zo zou zijn.

Inmiddels is er het één en ander veranderd, maar hieronder een paar zaken die belangrijk zijn bij het kopen van een huis.

Hoeveel kan je lenen.

Allereerst is het wel handig om te kijken hoeveel je ongeveer kunt lenen. Je kunt wel naar huizen van 4 ton gaan kijken, maar als jij maar 2 tot kunt lenen, dan schiet je daar niet zoveel mee op. Gelukkig zijn er een heleboel online rekenprogramma’s waarbij je heel makkelijk kunt uitrekenen wat je ongeveer kunt lenen en wat dan je maandlasten aan hypotheek zouden zijn. Het is trouwens niet heel erg slim als je meteen het maximale aan hypotheek afsluit. Die bedragen die je kunt lenen klinken altijd heel erg mooi, maar hou er rekening mee dat hoe hoger de lening is, des te hoger de maandlasten zullen zijn.

Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Toen wij 7 jaar geleden een huis kochten, hadden we wel spaargeld, maar dit hoefden we niet mee te nemen in de hypotheek en konden we gewoon gebruiken om bijvoorbeeld meubels en verf te kopen voor het nieuwe huis. Tegenwoordig heb je bepaalde kosten die je niet meer kunt meefinancieren in de hypotheek zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten en advieskosten. Dit jaar kun je nog tot 101% van het hypotheekbedrag lenen, waarbij die 1% gebruikt kan worden voor het deels financieren van die kosten, maar vanaf volgend jaar is het maximaal 100% en dus zul je echt spaargeld nodig hebben. Hoeveel dat dan is verschilt een beetje per huis, maar ik denk dat je met 10.000 euro spaar

geld al een mooi eindje op weg bent.

Hoe ziet je overige financiële situatie eruit?

Nu je weet hoeveel je kunt lenen en hoeveel spaargeld je nodig hebt, is het handig om te kijken naar de rest van je financiële situatie. Heb je bijvoorbeeld schulden, zoals een persoonlijke lening bij de bank? Dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheek. Ook is het slim om te kijken naar je eventuele financiële toekomst. Heb je gehoord dat er binnenkort een grote herorganisatie op je werk aankomt? Dan is het misschien verstandig om even te wachten met het kopen van een huis. Er zijn ook een aantal dingen die vaak vergeten worden bij het kopen van een huis omdat mensen er liever niet over nadenken, maar die zeker wel heel belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een levensverzekering, zodat je nabestaanden niet voor de kosten van je hypotheek hoeven op te draaien wanneer jij komt te overlijden. Ik hoor ook steeds vaker dat mensen tegelijk met hun hypotheek een uitvaartverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld bij Monuta. Ook deze verzekering is handig om onverwachte kosten voor je nabestaanden te voorkomen.

Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 6500 en de 11.000 euro. Dit zijn geen kosten waar je je nabestaanden mee wilt opzadelen in de verdrietige periode na jouw overlijden. Het voordeel van een uitvaartverzekering is, dat het niet uitmaakt op je nou een jaar of 20 jaar verzekerd bent geweest, de verzekeraar keert altijd uit. Toen wij ongeveer een jaar in dit huis woonden hebben we een uitvaartverzekeringsadviseur laten komen en die heeft al onze wensen met ons doorgesproken en ik ben nu nog steeds heel erg blij dat we dat gedaan hebben, want we weten nu heel goed waar we aan toe zijn mocht één van ons of onze kinderen komen te overlijden.

Financiële situatie in kaart gebracht,

Als je alles hebt geregeld rond je financiële situatie kan het leuke gedeelte van het kopen van een huis beginnen. Namelijk het bezichtigen, het onderhandelen en uiteindelijk het kopen. het is niet zo makkelijk allemaal om een huis te kopen en dat is maar goed ook. Het is toch een hele verantwoordelijkheid die je aangaat en het is niet iets dat je zomaar eventjes doet. Voor ons duurt het nog een tijdje voor we hier weer mee aan de slag gaan,, maar tegen die tijd zal ik jullie zeker op de hoogte houden van onze zoektocht en onze plannen. Wanneer we op zoek gaan naar het perfecte huis.

 

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta.

Bron afbeelding shutterstock

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Yvonne 7 juli 2017 - 23:52

Wij zijn van een twee-onder-een-kap naar een hoekwoning gegaan. Tijdens de bouw bleek ik ook zwanger van de vierde. Wij hadden in ons oude huis al 5 slaapkamers, maar 1 daarvan deed dienst als gamekamer. Nu moesten het echt 5 slaapkamers worden in een kleiner huis. Tijdens de bouw hebben we meteen weer 2 slaapkamers laten bouwen op zolder. Ik was ontzettend bang dat de ruimte erg krap zou zijn in beide kamers, maar ze blijken zelfs zo ruim dat we voorlopig hebben afgezien van een een dakkappel. Komt bij jullie ook wel goed! Succes met zoeken!

Reply
Stefanie 6 juli 2017 - 10:59

Dat zijn exact onze eisen! Vijf slaapkamers is niet heel makkelijk te vinden vindt ik.. en dan vervolgens Vrij staand en ergens buitenaf nog moeilijker… of er moet nog veel te veel aan gebeuren. Of kost echt veul te veul. Succes met zoeken! Hoop dat jullie ‘het’ huis vinden!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.