Bakfiets of gewone fiets?

by Tamara
tot welke leeftijd gebruik je een bakfiets

Inmiddels ben ik 1.5 jaar de trotse gebruiker van een bakfiets en ik kan wel zeggen dat ik niet meer zonder zou kunnen. Sterker nog, ik denk dat ik als ik weer op een gewone fiets zou moeten fietsen heeel erg zou moeten wennen! Hoewel er echt ontzettend veel voordelen aan een bakfiets zitten, zijn er ook een aantal dingen waarbij ik hem heel erg onhandig vind en liever een gewone fiets zou willen hebben. Ik zet de voor en nadelen van een bakfiets tegenover een gewone fiets op een rijtje!

Bakfiets of gewone fiets?

Voordelen bakfiets.

Veel ruimte om spullen mee te nemen.

Dit is toch wel het allergrootste voordeel. We noemen mijn bakfiets voor de grap wel eens onze tweede auto omdat je er zo ontzettend veel in kwijt kunt. Ik doe er weekboodschappen mee, breng er grote pakketten mee weg, heb er zelfs een keer een tv mee opgehaald en nog veel meer. Maar naast al die extra spullen, is hij ook gewoon heel handig om kinderen in te vervoeren!

Heel erg veilig.

Ik was altijd als de dood dat ik zou vallen met een gewone fiets als ik de kinderen mee zou hebben. Met een bakfiets is dat redelijk onmogelijk. Ik moet wel zeggen dat ik 1 keer een beetje te schuin door de bocht stuurde en ik ineens op twee wielen fietste, maar verder heeft deze brokkenpiloot er geen ongelukken mee gehad! Ook toen het hier ijzelde bleek hij verrassend genoeg amper weg te glijden!

Kunnen meerdere kinderen mee.

En dat is ook meteen de reden dat we dat ding hebben aangeschaft! Zonder rijbewijs en zwanger van de derde was dit de allerbeste oplossing! De school waar Maxim op zat was een flink eindje verderop en dan is een bakfiets natuurlijk ideaal! Al meteen in de eerste paar dagen dat ik hem had viel het me op dat het zooooveel vrijheid gaf! Je bent overal een stuk sneller en je kunt ál die kinderen meenemen!

image

Baby’s kunnen meteen mee op de fiets.

Nog een groot voordeel! Baby’s kunnen mee in de bakfiets en dus hoef je niet te wachten tot ze zelfstandig kunnen zitten. Hier deden wij Lauren in de maxicosi in de bakfiets ( hoe we dat gedaan hebben lees je hier) en zo kon ze vanaf dat ze 1 week was op een hele veilige manier mee op de fiets. Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om een maxicosi drager achterop de fiets te doen, maar dat lijkt me gewoon echt heel zwaar fietsen en bovendien is het heel gevaarlijk als je fiets omvalt.

Ook zie ik vaak moeders met een kleine baby in een fietskar fietsen. Hier hebben wij ook over nagedacht, totdat ik ook daadwerkelijk een fietskar met baby langs zag fietsen en er nogal van schrok hoe dat ding schokte en stuiterde. Bovendien vind ik het geen veilig idee dat je baby in een karretje achter je aan rijd en als laatste de straat over steekt bij het oversteken.

image

De buggy kan mee op de fiets.

Oké, dit kan ook met een gewone fiets, maar dan heb je een extra buggydrager nodig en bij een bakfiets zet je hem gewoon in de bak! Een heel groot voordeel van toen Lauren nog in de Maxicosi zat vond ik, dat je gewoon het onderstel van de buggy of kinderwagen in de bak gooit, baby in de maxicosi en gaan!

Het is ontzettend gezellig en je hebt veel overzicht.

Het is echt ontzetten gezellig zo’n bakfiets (mits ze geen ruzie maken). Je hebt al je kinderen voor je zitten en dus kun je ze goed in de gaten houden en met ze kletsen!

Nadelen bakfiets.

Hij is nogal lang.

Een Babboe big ( het model wat ik heb) is 2.17 m lang. Dat is best wel even een stukje langer dan een gewone fiets en dus neemt hij veel ruimte in!

Een bakfiets lijkt breder dan een gewone fiets.

Nu heeft een bakfiets zoals de mijne een normaal stuur en de bak zelf is niet breder dan het stuur. Dat betekent dus dat de bakfiets niet breder is dan een gewone fiets. Toch lijken veel mensen te schrikken als ze zo’n gevaarte op zich af zien komen en dat snap ik best want hij lijkt heel breed.

Het trapt af en toe best wel zwaar.

Ik heb geen elektrische bakfiets, dus af en toe is het best wel zwaar trappen tegen de wind in of bij een heuvel om hoog. Maar goed, anders raken we die zwangerschapskilo’s nooit kwijt!

Je kunt hem niet altijd overal kwijt.

Zoals je hier boven kunt lezen is hij best wel breed en lang. Het kost dus vaak wel wat moeite om een plekje te vinden waar hij kan staan zoals bij school of bij een fietsenstalling.

Grotere draaicirkel.

Je kunt er prima bochtjes mee maken, maar de bochtjes zijn nou eenmaal wel een stuk groter dan bij een gewone fiets. Nu is dat normaal gesproken niet zo’n probleem en je wordt er op den duur ook wel handiger in, maar op smalle stukjes is het best wel onhandig!

image

Hij fietst niet fijn zonder kinderen er in.

Nu fiets ik eigenlijk amper zonder kinderen. Maar het komt af en toe wel eens voor en dan fiets hij eigenlijk helemaal niet fijn omdat je toch een soort van en tegengewicht aan de voorkant mist. Hij rammelt dan ook altijd een beetje terwijl hij als de kinderen er in zitten, nagenoeg stil is.

Wanneer doe ik mijn bakfiets weg en ga ik voor een gewone fiets?

Ik krijg heel vaak de vraag wanneer ik mijn bakfiets ga verruilen voor een gewone fiets. Nou, voorlopig nog even niet want het is en blijft superhandig met drie kinderen. Toch begint Maxim nu een beetje te groot te worden voor de bakfiets en ik denk dat wanneer Floris ook te groot zou worden ik hem weg doe en een gewone fiets of een elektrische fiets koop. Of ik moet natuurlijk ooit nog eens mijn rijbewijs halen, al moet ik zeggen dat een bakfiets toch een stuk goedkoper in gebruik is dan een tweede auto zou zijn. Bovendien vind ik fietsen met de kinderen heel erg leuk om te doen!

Fiets jij vaak met je kinderen? En zou je voorkeur uitgaan naar het fietsen met een gewone (elektrische) fiets of een bakfiets?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mantrabike.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Josan 4 augustus 2016 - 06:23

Kijk, jij doet nog nuttige dingen met je bakfiets. Maar op weg naar school zie ik zo vaak moeders met zo’n gevaarte terwijl er dan geen kind meer in zit. Die fietst al zwabberend naast of voor de moeder. Echt bijna onmogelijk om ze met de auto in te halen. Super irritant vind ik dat dan.

Reply
Fleur 3 augustus 2016 - 22:35

I <3 mijn bakfiets. Ik heb het nu al bijna 8 jaar en is echt mijn trouwe diender. Ik woon in de stad en rij geen auto, dus echt ideaal. Alles en iedereen kan mee en ik doe zo met gemak alle boodschappen voor de hele week.
Mijn liefde voor de bakfietsen is zelfs een beetje doorgeslagen in dat ik nu alweer voor de 5e keer een BakfietsSale ga organiseren. Nee, geen markt waar bakfietsen worden verkocht, maar waar mensen hun spullen vanuit de bakfietsverkopen. We hebben meestal bijna 40 bakfietsen staan. Kom je de volgende keer een keertje kijken? http://www.bakfietssale.nl

Reply
Tips voor Papa's 3 augustus 2016 - 19:06

Wij willen ook een bakfiets gaan kopen. Mocht B straks niet meer gaan werken dan wordt de auto overbodig. We willen de auto dan weg doen en een bakfiets gaan kopen. We weten nog niet precies welk merk/model het moet worden, maar als ik je blog zo lees, is de Babboe Big wel een goede keus?!
Nu alleen nog hopen dat ie ergens in een mooie aanbieding voorbij komt ??

Reply
Kleine Prinses 3 augustus 2016 - 17:28

lijkt me ook wel handig zo een bakfiets!

Reply
Lilian 3 augustus 2016 - 13:49

Mooi dingetje hoor, als ik meer kinderen zou hebben en ik nog steeds geen rijbewijs heb, zou ik er ook graag een aan willen schaffen.

Reply
Tineke 3 augustus 2016 - 13:28

Ja dit zou mij echt zo gaaf lijken! Helaas kan ik dit niet maar wie weet ik de toekomst 🙂

Reply
Joyce 3 augustus 2016 - 12:12

Bij ons past een bakfiets helaas niet in de schuur en aangezien ik in een flat woon, laat ik ‘m ook niet buitenstaan 😉
Dus ik heb een mamafiets met twee zitjes. En daarbij een bolderkar. Ongeveer net zo groot als een bakfiets, maar dan zonder de fiets erachter haha. Ideaal om met mijn gastkinderen op pad te gaan, want ik heb straks 2 baby’s in de groep.

Reply
Volgmama 3 augustus 2016 - 09:20

Ik heb mijn Baboe Big net verkocht. Vond het inderdaad zwaar trappen. Voor in een stad is het prima maar als je op het platte land woont pak je toch liever een mamafiets 😉

Reply
Christa 3 augustus 2016 - 09:12

Lijkt me heel leuk en handig een bakfiets te hebben, maar wij hebben er simpelweg het geld niet voor om er een aan te schaffen. Ik wij hebben namelijk wel een tweede auto en daar ben ik ook wel een beetje afhankelijk van ivm mijn werk. En stel de auto gaat eruit en ik stop met werken dan mis ik toch een stuk vrijheid, want ik kan nergens anders heen (zoals familie) want die wonen allemaal minstens een halfuur rijden bij ons vandaan….
En aangezien mijn man doordeweeks van huis is….
Nouja. Je merkt… Voor mij teveel tegens ipv voor 😉
Maar nogmaals, lijkt me wel echt heel handig!

Reply
Marije 3 augustus 2016 - 09:09

Ik twijfel nog tussen een elektrische mamafiets of een elektrische bakfiets. Keuzes keuzes haha.

Reply
Sharifa 3 augustus 2016 - 08:56

Ik fiets heel graag en twijfel ook echt om een bakfiets te kopen nu een tweede onderweg is. En ik zou graag de elektrische willen ? Omdat ik dan makkelijker de Erasmusbrug over zou kunnen. Ik moet nog wel even doorsparen. En oja, waar bewaar jij de bakfiets? Bij mij past ie echt niet in de schuur.

Reply
Tamara 3 augustus 2016 - 08:58

Ik vind het echt een aanrader! Hij staat hier buiten met een ‘bakfietspyjama’

Reply
Carlijn 3 augustus 2016 - 08:31

Door jou ben ik helemaal om!!! Vond het zo’n uitkomst, hoe jij erover schreef en de foto’s die ik van jou zag. Heb ook een Babboe Big gekocht en moest onwijs wennen aan de draaicirkel. Had elke keer het idee dat ik eraf viel. Maar het grootste voordeel vind ik idd dat je alles mee kunt nemen én dat ik nu met twee dreumesen kan fietsen. Normaal mogen kinderen pas vanaf 2 of 2,5 jaar achterop, dat zou betekenen dat ik een jaar lang niet met ze alle twee kan fietsen. Nu wel!

Reply
Tamara 3 augustus 2016 - 08:32

Hahahahaha jeeeej!! Ja het is zeker met een tweeling natuurlijk ideaal!!!

Reply
Alicia - Adventurousmom.me 3 augustus 2016 - 08:27

Denk er ook over na om er een aan te schaffen – alleen stallen is hier in de stad een uitdaging! Onze buurvrouw met drie jongens van 10, 7 en 5 gebruikt hem nog dagelijks, maar de oudste fietst er meestal naast.

Reply
Nicole 3 augustus 2016 - 08:10

Onze gastouder heeft ook een bakfiets en die fiets soms wel met 6 kinderen rond erin. Ziet er zo gezellig uit altijd.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.