Als ik er niet meer ben… Wat wil ik dan nalaten?

by Tamara

De laatste tijd denk ik er steeds vaker over na. Want nou als ik er niet meer ben? Hoe wil ik dat mensen zich mij herinneren? Wat wil ik nalaten aan mijn kinderen en hoe zorg ik ervoor dat het leven ook zonder mij doorgaat? Het is geen onderwerp waar je dagelijks over na wilt denken en daarom schuiven veel mensen het voor zich uit. Vaak komen zij of hun familie er achter dat er een heleboel dingen geregeld moeten worden als het eigenlijk al veel te laat is. Ik wil mijn kinderen, mijn vriend en mijn familie een heleboel dingen nalaten. Mooie herinneringen, dingen die voor mij waardevol waren en nog veel meer. Maar er is ook iets dat ik ze niet na wil laten en dat is de zorg voor dingen die ik eigenlijk zelf had moeten regelen.

Als ik er niet meer ben… Wat wil ik dan nalaten?

Ongeveer 6 jaar geleden overleed mijn moeder. Hoewel haar overlijden niet heel erg plotseling kwam doordat ze al langere tijd ziek was, komt zo’n moment toch altijd onverwacht. Als er een dierbaar iemand overlijd, dan wil je in alle rust om diegene kunnen rouwen en rustig afscheid kunnen nemen. Dan wil je niet opgezadeld zitten met allerlei verrassingen waar je voor komt te staan. Bij mijn moeder was dat wel zo, ze had als vele anderen wel ooit eens een uitvaartverzekering afgesloten en betaalde daar ondanks haar bijstandsuitkering keurig elke maand voor, maar op het moment van haar overlijden was er te weinig geld om haar echt een mooie uitvaart te geven.

Op zo’n moment moet je keuzes maken. Je wilt je moeder natuurlijk de meest prachtige uitvaart geven, maar helaas moesten we bij alles voor de goedkoopste optie gaan en dat vond ik eigenlijk best wel heel erg jammer. Ik weet dat mijn moeder het absoluut niet erg had gevonden dat alles goedkoop was, tijdens haar leven vond ze het ook niet erg dat alles op budget moest, maar ergens vond ik het toch jammer dat het zo moest.

Meteen actie ondernemen.

Doordat we bij mijn moeders uitvaart voor deze dilemma’s kwamen te staan, besloten we meteen actie te ondernemen. Ik was net moeder geworden en ik moest er niet aan denken dat ik te overlijden zou komen en er was gewoon niets geregeld. Of misschien nog erger, dat mijn zoon zou overlijden en we zouden geen geld hebben voor een mooi afscheid voor hem. Dat is niet iets waar je als ouder aan wilt denken, niemand gaat er tenslotte vanuit dat zijn of haar kind te overlijden komt. Maar dat maakt het juist zo gevaarlijk, mensen denken dat een uitvaartverzekering niet belangrijk is omdat ze er niet vanuit gaan die nodig te hebben en zo kom je dan ineens voor onaangename verrassingen te staan.

Een maand nadat mijn moeder overleed, kwam hier een uitvaartondernemer thuis. Tijdens een gesprek gaven wij aan hoe we onze uitvaart voor ons zagen en wat onze wensen en verwachtingen waren. Wilden we bijvoorbeeld gecremeerd of begraven worden? Willen we in onze woonplaats begraven worden of ergens anders? Het is geen leuk onderwerp, maar ik denk dat het wel een goed iets is om bewust mee bezig te zijn. Aan het einde van de rit hadden we op papier wat we wilden en kwam daar een bedrag per maand uit.

Misschien iets handigs om rekening mee te houden. Wij zijn bewust wat meer per maand gaan betalen voor onze uitvaartverzekering, niet omdat we nou een hele over the top begrafenis willen, maar wel omdat alles in de toekomst duurder wordt en we er op deze manier alvast op in konden spelen.

Wil jij meer informatie over het afsluiten van een uitvaartverzekering? Dan raad ik je aan eens op de site van Monuta te kijken. Hier staat alles heel duidelijk uitgelegd en als je iets toch onduidelijk vindt, kun je heel gemakkelijk informatie opvragen.

Heb jij je uitvaartverzekering voor je gezin en jou al goed geregeld voor later en wat zijn dingen waar jij rekening mee gehouden hebt?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta.

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Jessica 8 februari 2017 - 22:16

Het is een lastig ding om over na te denken, maar zo “nodig” om de nabestaande niet teveel te belasten met te weinig geld of een te lage verzekering. Mijn ouders hebben vanaf onze geboorte voor ons gespaard voor een uitvaart, dit heb ik op een aparte spaarrekening staan. Gezien wat de uitvaarten tegenwoordig kosten moeten mijn nabestaande nog 1000 a 2000 bijleggen, maar ik wil zelf proberen dit te sparen de komende jaren. Mijn man heeft een verzekering dit was ook verplicht voor het kopen van ons huis.

Reply
Anja 8 februari 2017 - 20:47

Moeten wij ook toch eens aan gaan werken. Helaas sta je er maar zelden bij stil, gewoon omdat het leven zo druk is of omdat je dat soort dingen eigenlijk liever niet onder ogen wilt zien.

Reply
Bianca Schrijft 8 februari 2017 - 20:18

Het is zo moeilijk onderwerp en toch zo belangrijk. Zelf heb ik het er liever ook niet over, het kijken wat er moet gebeuren als 1 van ons er niet meer is. Financieel gezien, maar ook wat je laatste wensen zijn. Zo stom, na 19 jaar samen, staat er nog steeds niks op papier.

Reply
Anneke 8 februari 2017 - 19:08

Een uitvaartverzekering hebben we hier nog niet. Maar het is zeker iets dat we moeten bekijken.
Al de rest daarentegen is wel al geregeld. Geen gedoe hier met erfenissen enzo. Over die praktische zaken moeten de kinderen zich al geen zorgen meer maken dan. Alles is netjes op papier gezet 😉

Reply
Lilian 8 februari 2017 - 09:17

Wij hebben ook een uitvaartverzekering, wij moeten alleen nog eens een keer op papier zetten hoe wij het graag zouden willen hebben. Wat goed dat je hier over schrijft, want het is ook echt zo belangrijk!

Reply
Patricia 8 februari 2017 - 08:08

Wij hebben hier ook geld voor opzij gezet, maar niet via een verzekering. Gewoon op onze spaarrekening.

Reply
Karin 8 februari 2017 - 07:00

Ik moet er nog steeds naar kijken. Het prijkt op mijn to do list maar ik moet het inderdaad echt eens gaan doen!

Reply
Josan 8 februari 2017 - 06:52

Ja, ik heb een uitvaartverzekering voor mijzelf en de kinderen. Voor mijn jongste heb ik deze zelfs al in de kraamweek afgesloten. Je leest nog wel eend dat kinderen onverwacht overlijden en ouders daar geen rekening mee hebben gehouden en dan een crowd funding actie moeten opzetten. Mooi dat anderen willen helpen, maar ik persoonlijk wil het liever gewoon goed regelen.

Reply
Channa 8 februari 2017 - 06:44

Hier hebben we het ook geregeld, betalen voor een x bedag wat vrij komt, dus niet een standaard pakket met keuzd uit drie kisten of iets. Het geld mag echt besteed worden zoals de nabestaanden zouden willen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.