Alles wat je moet weten bij extreme haaruitval na de zwangerschap

by Tamara

Extreme haaruitval. Bijna iedere vrouw krijgt er na de zwangerschap mee te maken. In de meeste gevallen lost dit probleem zichzelf op. Hoewel vervelend, wordt het uiteindelijk vanzelf weer beter na enkele maanden. Er zijn echter ook vrouwen die zoveel haar verliezen dat ze zelfs kale plekken op hun hoofd krijgen. Dit kan tot veel onzekerheid leiden. Het verliezen van haar na de zwangerschap is niet geheel te voorkomen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het te verminderen en sneller te laten stoppen. Hier lees je alles wat je moet weten over extreme haaruitval na de zwangerschap.

Hoe wordt haaruitval na de zwangerschap veroorzaakt?

Voordat het probleem kan worden aangepakt, is het eerst belangrijk om te beseffen hoe deze haaruitval precies wordt veroorzaakt. Want waarom krijgt bijna iedere vrouw hier na de zwangerschap mee te maken? Hier zijn meerdere redenen voor.

De allerbelangrijkste oorzaak is toch wel het feit dat de meeste vrouwen vrijwel geen haar verliezen in de zwangerschap. Normaal gesproken doe je dit wel. Alleen merk je hier vrij weinig van omdat het slechts om een paar haren gaat. Al het ‘verzamelde’ haar zal na de zwangerschap loslaten. Hierdoor lijken het enorme aantallen, maar deze had je anders gedurende die 9 maanden ook verloren. In dit geval is er weinig wat je kunt of hoeft te doen. Het probleem lost zich vanzelf op wanneer deze extra haren hebben losgelaten. Je kunt het haar in dit geval eventueel ondersteunen met een speciale shampoo voor droog en beschadigd haar. Denk bijvoorbeeld aan Kérastase shampoo.

In sommige gevallen is er echter wel iets wat je moet en kunt doen. Hierbij speelt met name de gezondheid van de vrouw een belangrijke rol. Na de zwangerschap kunnen niet alleen de hormonen op z’n kop liggen, maar kun je je ook minder fit voelen door bepaalde tekorten. Misschien heb je door een zware bevalling bijvoorbeeld een ijzertekort opgelopen of door minder gezond eten een vitaminetekort. Ook stress en te weinig slapen kan effect hebben op het verliezen van extra haar. In dit geval moet hier wel degelijk wat aan gedaan worden. Niet alleen om haarverlies tegen te gaan, maar ook om de algehele gezondheid te verbeteren.

Late reactie door borstvoeding

Heb je nog geen last gehad van haaruitval en de meeste andere vrouwen om je heen wel? Reken je dan nog niet rijk. Dit kan namelijk nog een tijdje duren als je borstvoeding geven. Op dat moment ligt het oestrogeenlevel namelijk nog hoog. Hierdoor is je haar nog niet bewust van de hormoonveranderingen. Zodra je minder borstvoeding gaat geven of volledig stopt, zullen je haren al snel in de uitvalfase terechtkomen. In normale omstandigheden duurt dit gemiddeld zo’n vier maanden.

Overleg met de huisarts

Duurt de extreme haaruitval wel erg lang of ervaar je tegelijkertijd ook andere klachten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Zij kunnen bloedonderzoek verrichten om te bepalen of er ook andere dingen spelen. Wacht hier niet te lang mee om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. Deze heeft er immers veel meer aan als zijn of haar moeder meer energie heeft en lekkerder in haar vel zit.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.