Alles wat je moet weten voor je een visgraatvloer neemt.

by Tamara

Als ik één ding zou mogen noemen wat ik heel erg graag zou willen hebben in een volgend huis, dan is het wel een visgraatvloer. Ja, Tam, doe maar luxe! Haha. Toen we ons huidige huis kochten, wilde ik vooral heel erg graag een donkere vloer. Een donkere vloer, met grote tegels. Nog steeds vind ik de vloer heel erg mooi, maar ik zou in een ander huis toch voor een lichtere vloer gaan. Als ik mijn droomvloer zou mogen kiezen, dan zou het een houten vloer zijn, een eiken visgraatvloer zijn. De eerste paar keren dat ik hem zag, vond ik het een beetje ouderwets, misschien omdat ik het vooral kende uit oudere huizen. Maar inmiddels ben ik echt helemaal om. Een gevalletje van, hoe vaker je het ziet, hoe mooier het wordt.

Wat je moet weten voor je een visgraatvloer neemt.

Je hoeft maar een willekeurig woontijdschrift open te slaan en je ziet het, een visgraatvloer. Hoewel deze vloeren een hele tijd niet zo populair waren, omdat de meeste mensen toch voor gewoon parket of een gietvloer gingen, komt het nu steeds meer terug! En terecht, want ik vind dit soort vloeren echt prachtig. Het straat luxe uit en heeft iets autentieks. Als je het goed doet tenminste. Nu is het wel zo dat het natuurlijk niet bij ieder huis even goed past. Zelf vind ik het het mooiste passen bij wat oudere huizen, maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op.

Soorten visgraatvloer.

Nu zijn visgraatvloeren er in vele soorten en maten.

  • Traditioneel visgraatparket
  • Lamelparket visgraat
  • Klikvisgraatparket
  • Walvisgraat
  • Visgraatparket ‘oud’

Tja, dat wist ik dus ook niet. Misschien maar goed dat ik dit artikel schrijf voordat we ooit een vloer gaan leggen, want anders zou ik wel een beetje dom overkomen haha!

Hierboven zie je de verschillende soorten. Nu moet ik meteen zeggen dat ik de traditionele toch het mooiste vind, met de donkere bies eromheen. Ik heb dit één keer bij een huis gezien wat we hebben bekeken en ik was meteen verkocht! Zo ontzettend mooi!

Onderhoud van een visgraatvloer.

Nu zit er toch wel wat onderhoud aan een echt houten visgraatvloer, maar dan heb je ook wat. Omdat een houten vloer een natuurproduct is, is geen plank ooit hetzelfde. Ook reageert een houten vloer op verschillende omstandigheden. Bij een hoge luchtvochtigheid gaat hij bijvoorbeeld uitzetten en bij een lage luchtvochtigheid zal hij gaan krimpen. Maar als je goed voor je vloer zorgt, dan heb je er jaren plezier van, zelfs wel tientallen jaren.

Het onderhouden van een houten vloer, gaat anders dan het onderhouden van een laminaatvloer of bijvoorbeeld tegels. Zo moet je de vloer bijvoorbeeld af en toe in de olie zetten om hem mooi te houden en eens in de zoveel jaar is het handig om hem te schuren om alle krasjes en beschadigingen eruit te halen en hem vervolgens weer opnieuw in de olie te zetten.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het niet te doen natuurlijk. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik vind een echt houten vloer die zichtbaar gebruikt is, toch vaak iets mooier dan een splinternieuwe vloer!

Kosten van een visgraatvloer.

Maar een groot nadeel van een parketvloer t.o.v een laminaatvloer, is toch wel het kostenplaatje. Een parketvloer is gewoon een stuk duurder. Nu verschilt het heel erg per soort vloer wat de kosten zijn, dus daarvoor moet je echt bij de verkoper van de vloer zijn. Maar duurder is het sowieso.

Maar.. Daar tegenover staat wel dat een laminaatvloer na een jaar of tien gewoon echt wel af is. De kiertjes gaan misschien bol staan en er zitten krassen in die je er niet meer uit krijgt.. Als je een parketvloer goed onderhoudt, kan deze misschien wel honderd jaar blijven liggen! Het is dus een veel duurzamer product!

Heb jij een visgraatvloer in huis? En zou je dat willen?

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.