Alle oh zó herkenbare peuterfases op een rij!

by Tamara
peuterfases

Peuters zijn geweldig! Ik vind de peutertijd zo’n ontzettend leuke fase waarin je kindje zich in rap tempo ontwikkeld van afhankelijke dreumes, naar een heel eigenwijs minimensje! Bij die ontwikkeling horen een heleboel leuke fases, sommige zijn leuk, bij andere fases kom je al snel wat meters behang tekort. Ik zette de allerleukste, de meest vermoeiende en de aller herkenbaarste peuterfases op een rij!

Alle oh zó herkenbare peuterfases op een rij!

NEE!

Nou dit is dan meteen de peuterfase der peuterfases (die volgens mij pas over is tegen de tijd dat ze 20 zijn en het huis uit gaan), namelijk de NEE-fase. Wanneer je kleine dondersteen op ontdekkingsreis gaat en af en toe net iets te dicht bij de fotolijstjes en de bloemenvaas in de buurt komt ( of worst in de playstation probeert te proppen) dan krijgt hij waarschijnlijk heel vaak het woord: ‘Nee!’ te horen. Niet zo gek dat veel kindjes op een gegeven moment op alles ook: ‘Nee!’ gaan roepen en dat mond nog wel eens uit in situaties die niet zo heel erg leuk zijn zoals NEEEE roepen als je een ijsje wil en vervolgens doorhebben dat je dan geen ijsje krijgt.

Isse mij!

Nog zo’n leuke fase! Er komt een moment dat dat kleine peuterbrein doorkrijgt dat er ook andere mensen of kindjes met zijn speelgoed willen spelen en dat hij het daar nou niet direct helemaal mee eens is, het perfecte moment om dan eens lekker: ‘ISSE MIJ!!!!’ te gaan brullen. Ja ook als dat item in kwestie dus helemaal niet van hem is, zoals de afstandsbediening of een make-up kwast.

Die lus ikke nie!

Ohhhh wat was ik blij met een goed etende zoon! Een kind dat alles dankbaar op at en zelfs zijn bordje zo schoon likte dat ik hem bij wijze van spreken zo de kast weer in kon zetten ( wat ik natuurlijk niet deed!). Echter kwam daar ineens het leuke moment dat meneer ontdekte dat het toch ook wel geinig was om gewoon je bord om te kieperen en mama tot waanzin te drijven omdat de spaghetti overal ( jup zelfs in mijn beha) zat, maar niet in zijn buik. En als mama dan voor de zoveelste keer met een goed bedoeld lepeltje komt aanzetten? Dan mep je hem keihard weg terwijl je: ‘Dat lust ikke nie!’ zegt.

Zelluf doen!

Wat denken die moeders wel niet altijd? Denken ze nou echt dat ze alles beter kunnen dan hun peuterzoon of dochter? Halloooo? Ik kan heus wel zelluf mijn schoenen aandoen hoor! Duurt ff (2 uur) maar uiteindelijk lukt het heus! (niet) Dus sta even niet zo te roepen dat we wegmoeten en dat ik op moet schieten! De weg naar de peuterspeelzaal is ook niet in 1 dag gelegd!

Ik ben zoooo BOOS!

Denk je dat jij echt heel erg boos kunt worden? Dan heb je nog nooit een boze peuter gezien! Nu heb ik een heerlijke peuter die echt uitblinkt in alle vaardigheden van de peuterfases, maar deze heeft hij nog het best onder de knie! Mag hij geen snoepje? Dan heb ik dikke kans dat ik het volgende naar mijn hoofd krijg: ‘IK BEN ZÓÓÓÓÓ BOOS! IK BEN ER HELEMAAL KLAAR MEE! NU MAG JE ECHT NIET MEER OP MIJN FEESTJE KOMEN!

Nou en daar moet je het maar mee doen he? Met je goede gedrag!

Ikke Wul helemaal nie!

En last but not least, de ‘Dat wul ik helemaal nie!’ fase. Die overigens toepasbaar is op bijna alle bovenstaande situaties. ‘Schatje? Zal ik je even helpen met je schoenen?’ ‘Neee! Dat wul ik helemaal niet!!!’ ‘Ga je nou eens even delen met je broer?’ ‘Neeeee! Ikke wul niet!’ ‘Zal ik je banaan even in stukjes snijden?’ ‘NEEEE! IKKE WUL NIE!!!’ Combineer dat met het feit dat peuters de gewoonte hebben gewoon lekker op de grond te gaan liggen als ze niet ‘wullen’ en het feestje is compleet!

Je kunt je vast wel voorstellen dat bovenstaande peuterfases erggg lastig kunnen zijn, maar ze zijn ook zo ontzettend leuk! Ik lig regelmatig helemaal dubbel om die peuter van mij als hij weer met een vingertje naar me wijst en roept dat hij zo boos is en hij een heel boos gezicht opzet. (Waarna hij natuurlijk weer in lachen uitbarst.)

Ja het is een fase die heeel vermoeiend is, maar echt ontzettend grappig! En ik weet zeker dat ik die heerlijke eigenwijze peuterfase ontzettend ga missen!

Heb jij een peuter? En wat vind jij je leukste peuterfase tot nu toe?

 

Misschien vind je dit ook leuk

14 comments

MessyMommy 27 juni 2017 - 01:04

Met mijn twee dochters van 2 en 3 zit ik er midden in! Soms wil je ze dan wel even achter het behang plakken. Vanmiddag nog beet de jongste mij zo in mijn bil :O. Het was een klassiek gevalletje “isse mij”! Toen ze een paar minuutjes later “Solly mama, Sala tusje seven” (Sorry mama, Sara kusje geven), zei was ik het alweer vergeten ;).

Reply
MessyMommy 27 juni 2017 - 00:59

Met twee meiden van 2 en 3 zit ik er ook middenin. Soms kun je ze wel achter het behang plakken. Vanmiddag beet mijn dochtertje mij nog in mijn bil om een “isse mij” kwestie… Maar als ze een mintuutje later zelf naar je toe komt en zegt: “Solly mama, Sala tnuffel en tusje mama” (Sorry mama, Sara knuffel en kusje) ben je ‘t allang weer vergeten toch ;)?

Reply
Tessa 3 juni 2016 - 22:19

Haha, leuk om te lezen! Ik heb een dreumes die weliswaar af en toe een driftbui heeft en het woord ‘nee’ graag inzet, maar over het algemeen valt het nog reuze mee. Ik vrees met grote vrezen voor de volgende fases 😉

Reply
Marijke 2 juni 2016 - 23:49

Ja natuurlijk herken ik ze! Op dit moment is de boos variant het meest populair!

Reply
Jessica 2 juni 2016 - 17:04

Wat schrijf je het toch allemaal leuk… heb het geregeld meegemaakt bij mijn oppaskindjes… Soms echt grrrrr maar soms ook te grappig dat je eigenlijk je lach niet in kan houden

Reply
Merel 2 juni 2016 - 12:45

Herken het meeste wel. En ook hier is mevrouw nog geen twee.. Soms kan ik erom lachen, andere dagen ben ik dolblij als papa weer thuis is.

Eten gaat hier (nog) goed gelukkig, ze eet zelf en als ze gaat spelen, pakken we haar eten gewoon weg. Hoop alleen dat dit zo blijft!

Reply
Ilse van Kreanimo 2 juni 2016 - 09:43

yup en ik zit er helemaal in met de jongste en die moet nog 2 worden – oh ow!

Reply
MetMirjam 2 juni 2016 - 09:12

Mijn meisje wordt over 3 dagen 2 en dan mogen we haar ook peuter noemen 🙂

Reply
Leonie van Mil 2 juni 2016 - 09:08

Ik heb het zelf nog niet meegemaakt, maar het klinkt zo herkenbaar vanuit verhalen van anderen hahaha

Reply
Eline 2 juni 2016 - 07:51

Heerlijk om te lezen. Dit belooft wat over een paar jaar hihi 🙂

Reply
Lonneke 2 juni 2016 - 06:59

Onze kleine grote James wordt over een week een dreumes dus dit staat ons allemaal nog te wachten. Klinkt grappig inderdaad maar mij lijkt de ‘waarom’ fase best lastig haha. #geduld

Reply
Tips voor Papa's 2 juni 2016 - 06:44

Tot nu toe is het hier voornamelijk NEEEE wat de klok slaat. De andere combinaties qua uitspraken heb ik nog niet voorbij zien komen, maar J is dan ook pas net 2. Wel laat hij met z’n lichaamstaal heeeeel duidelijk zien dat hij het er niet mee eens is als iets niet loopt zoals hij wil: gewoon op de grond gaan liggen en huilen/schreeuwen….
Ik ben benieuwd wanneer hij meer “echt” gaat praten en de andere dingen gaat zeggen. Lijkt me wel lastig, maar ook leuk om die ontwikkelingen inderdaad te zien!

Reply
Charlotte 2 juni 2016 - 06:34

Hier is het de hele dag “ik ook!” En “ben je aan het doen mama?” Haha, maar volgens mij kom ik er tot nu toe nog redelijk mee weg allemaal 😉

Reply
Channa 2 juni 2016 - 06:10

Zelf doen, jeetje dat was bij beide kinderen de ergste fase! Oh en de ik lus het niet nog voordat er is geproefd. Leuker is gewoon de ontwikkelingen die ze doormaken naast het gezeur om, haha.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.