Alle borstvoedingstips waar ik echt wat aan had!

by Tamara
borstvoedingstips

Eigenlijk vind ik het best wel raar om over een onderwerp zoals borstvoeding tips te geven. Ik heb er niet voor geleerd, ben helemaal niet zo’n diehard en ben altijd bang dat andere moeders niks aan mijn tips hebben. Maar in de afgelopen 5.5 jaar dat ik afwisselend zwanger was of borstvoeding gaf ( of beide) heb ik wel het een en ander opgestoken en een heleboel  borstvoedingstips gehad waar ik ook echt wat aan had! Nu weet ik dat nieuwbakken moeders zich vaak suf googlen naar alle dingen waar ze onzeker over zijn. ( Deed ik ook) Dus ik dacht: ‘Ach! Laat ik eens een lijstje met borstvoedingstips en weetjes maken waar ik ook echt wat aan gehad heb!’

Alle borstvoedingstips waar ik echt iets aan had!

Allereerst maar even een dikke disclaimer. Deze tips zijn natuurlijk geen garantie voor succes. Ik heb heel erg veel geluk gehad dat alles bij mij meteen redelijk soepeltjes verliep en dat is ook de reden dat ik het zolang ( nu opgeteld 4 jaar) volgehouden heb. Maar wat bij mij hielp hoeft natuurlijk niet bij jou te werken.

Dat gezegd te hebben, hier komen de tips en weetjes!

Borstvoeding moet even op gang komen.

Toen ik met 26 weken zwangerschap de eerste druppeltjes melk al zag verschijnen, was ik helemaal blij aangezien borstvoeding geven vast en zeker meteen ging lukken! Nou niet dus, hoewel Maxim meteen goed aanhapte, duurde het nog echt wel een paar dagen voor het een beetje opgang kwam. Met als gevolg dat alledrie de kindjes hier eerst bijna tot het maximale percentage afvielen en daarna ineens als een gek begonnen aan te komen. Bij normale omstandigheden komt het in een week wel grotendeels op gang. Maar het kan echt wel maanden duren voor het zo stabiel is dat je een voeding kunt overslaan zonder meteen stuwing te krijgen.

Het geven van Borstvoeding doet in het begin zeer.

Dit was iets dat ik niet had verwacht. Natuurlijk wist ik wel dat het een beetje gek zou voelen in het begin, maar dat het echt pijn zou doen wist ik niet. Allereerst de stuwing, niet fijn, maar het trekt na een paar dagen wel weg. Dat die toeschietreflex, voelt ook nou niet echt heel erg leuk zeg maar. Daar komt nog bij dat je in het begin bij elk huiltje van je baby ong een tsr krijgt en je je dus elke keer helemaal kapot schrikt als dat gebeurd. Dan nog kloofjes, mijn eerste kraamverzorgster vertelde dat je tepels een soort eeltachtig laagje moeten krijgen. Je kunt zo goed aanleggen als je maar kan, bijna iedere vrouw krijgt wel last van kloofjes.

Bepanthen is top tegen kloofjes.

En wat doe je daartegen? Bepanthen smeren! Echt ik raad het aan iedereen aan hoor! Het zorgt er nou niet direct voor dat de pijn weggaat, maar het versnelt het helingsproces wel een heleboel en je hoeft niet voor elke voeding die creme er weer af te wassen!

Test verschillende soorten zoogcompressen uit.

Ik wilde niet geloven dat ik ze nodig had, maar wel dus! Zeker in het begin vlogen de ‘koffiepads’ er door heen hier en waren ze niet aan te slepen! Nu merkte ik al snel dat er best wel veel verschil zat in al die pads! Ik persoonlijk vond die van kruidvat het fijnste omdat ze lekker zacht waren!

Lange hemdjes!

Die zijn echt onmisbaar als je bv geeft. Je draagt ze onder shirts en sjort ze heel makkelijk omhoog of omlaag als je wil voeden!

Af en toe is het echt even doorzetten!

Het is niet altijd leuk, naast dat het echt even de tijd nodig heeft om op gang te komen, heb je ook een heleboel andere doorzetmomentjes. Bijvoorbeeld bij regeldagen, je kind wil de hele dag bij je drinken en dat is echt even doorzetten. Maar ook als je denkt dat je kind wat te weinig binnenkrijgt, wat vaker aanleggen.

Niet teveel op de klok kijken.

In het begin moet je om de 3 uur voeden, maar je komt er al heel snel achter dat dat geen doen is. Vaak heeft je baby veeel sneller honger en andere keren ligt hij net te slapen als je moet voeden. Laat die 3 uur dus maar varen en voed gewoon wanneer je denkt dat je kind honger heeft ( kom je snel genoeg achter!)

Voeden in het openbaar? Gewoon doen!

Ik voedde al vrij snel gewoon in het openbaar, namelijk een maand na de bevalling. Maar het is best wel onwennig om dat te doen in het begin. Je haalt toch je tiet eruit en legt er een kind aan. Ik legde er daarom altijd even een hydrofiele luier overheen, baby niet afgeleid, tiet bedekt en vaak hadden mensen niet eens door dat ik at te voeden!

Zo dat waren een heleboel tips waar ik echt wat aan had! Wat zijn nou echt borstvoedingstips waar jij wat aan had?

 

Deze blog verscheen al eens eerder in 2015.

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Jodi - liefthuis 28 september 2017 - 09:06

Ik vond de koffiepads van Natusan veruit de beste, kruidvat wel zacht maar erg dun vond ik.
Verder idd simpele maar goede tips waar je je even bewust van moet zijn

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.