Gezond afvallen na je zwangerschap

by Tamara
afvallen na je zwangerschap

Het is denk ik wel iets waar iedere vrouw over nadenkt. Hoe raak je die zwangerschapskilo’s na de zwangerschap nou weer kwijt? Nou dat kan op een heleboel manieren. Ik heb na de zwangerschap van Lauren wel eens gegoogled hoe je zo snel mogelijk van je zwangerschapskilo’s af komt en van de resultaten die die zoekterm gaf werd ik niet zo heel erg blij. Ik kreeg namelijk een heel overzicht van crashdieeten en rare pillen die je zou moeten slikken om maar zo snel mogelijk af te vallen. Kijk, ik wil die kilo’s straks heel erg graag kwijt. Het liefste al die kilo’s die ik de laatste 7 jaar heb opgespaard na alle zwangerschappen. Maar als het even kan wel op een gezonde manier! Hoe dat gezond afvallen na je zwangerschap in zijn werk gaat? Dat vertel ik in deze blog!

Gezond afvallen na je zwangerschap.

Nadat je een kindje hebt gekregen veranderd er een heleboel in je leven. Had jij je voorgenomen dat je 2 dagen na de bevalling wel weer naar de sportschool zou kunnen? Nou schrijf dat maar op je nog niet terug gerekte buik, want dat gaat echt niet gebeuren. Tot zeker 6 weken na de bevalling heeft je lichaam nodig om een wat te herstellen en tot 9 maanden na je bevalling ben je nog aan het ontzwangeren, dus gun je lichaam ook wat rust. Het heeft al genoeg doorstaan. Hoe je dan wel gezond kunt afvallen na je zwangerschap?

Do’s.

  • Ga heel veel wandelen. Zodra je er weer een beetje aan toe bent om naar buiten te gaan, is het heel fijn om lekker een stukje met je kindje te wandelen. Bouw dit wel langzaam op, ik weet nog wel dat ik een week na de bevalling wel even een flinke ronde door het park zou lopen, nou ehh.. halverwege was ik al dooodop! Wandelen is gezond voor jullie beide. Jullie krijgen frisse lucht, je traint je lichaam op een gezonde manier weer een beetje en zo kom je er nog even uit!
  • Een goed eetritme. Ik weet nog dat ik na de zwangerschap soms op 3 uur smiddags moe op de bank zat en ik me ineens bedacht dat ik nog niets gegeten had en dat ik maar een zak chips opentrok om toch iets te eten voor de baby weer wakker werd. Ook was ik vaak te moe om te koken en dan bestelden we maar weer wat of dan aten we weer ongezond. Een slecht eetritme is één van de redenen dat vrouwen soms na een zwangerschap alsnog veel aankomen. Wat hier heel goed hielp was een weekmenu maken en daar alle boodschappen voor te doen. Op die manier weet je al wat je op welk moment gaat eten en dat is makkelijker dan elke keer nog moeten verzinnen wat je gaat eten. Je hoeft echt niet elke avond een uitgebreide maaltijd te maken en er is niks mis mee als je af en toe wat haalt of besteld. Maar weet wel dat je lichaam herstellende is van een bevalling en zwangerschap en dat je, zeker als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft, wel genoeg goede voedingsstoffen binnen moet krijgen.
  • Drink heel veel water. Toen ik in het begin borstvoeding gaf, had ik altijd zo’n dorst dat ik altijd een fles water naast me had staan. Nu hoef je echt niet te overdrijven, ik geloof dat er een richtlijn is van 2 liter per dag, maar zelf haal ik dat bijna nooit en dan troost ik me maar weer met het feit dat er in bijvoorbeeld een appel ofzo ook heel veel vocht zit. Maar water drinken is wel belangrijk na de bevalling zodat alle afvalstoffen weer uit je lichaam gaan.

Don’ts.

  • Teveel van je lichaam eisen. Bouw alles wat je doet rustig op. Toen ik net bevallen was van Floris was er zo’n insanity hype en ik stond toen ook met mijn pasbevallen lichaam te trainen op zolder. Met als gevolg dat ik steeds overal pijn had en echt doodop was. Er zijn genoeg trainingen die je thuis kunt doen en die je rustig op kunt bouwen. Ze adviseren toch wel tot 6 weken na de bevalling te wachten met sporten en daarna kun je weer rustig van start gaan. Als je merkt dat het allemaal goed gaat dan kun je je hardloopbroek van zolder trekken en kleine stukjes gaan hardlopen!
  • Teleurgesteld zijn als het niet meteen lukt. Ik weet nog wel dat ik na 2 weken trainingen teleurgesteld op de bank zat omdat ik helemaal geen verschil zag en ik ook niets afviel. Ook hierbij geldt dat het gewoon tijd nodig heeft. Je lichaam heeft er 9 maanden over gedaan om aan te komen, dus het is er niet meteen weer af.
  • Jezelf alles ontzeggen. Kijk als je wilt afvallen dan is het niet handig om hele zakken met snoep en pakken met marsijsjes weg te eten. Maar er is echt niets mis mee als je bijvoorbeeld 1 dag per week wat ongezonder eet of smiddags eens een stukje chocola pakt.
  • Jezelf vergelijken met anderen. Sommige moeders lopen na de bevalling in hun skinnyjeans het ziekenhuis uit terwijl jij na 3 maanden nog je oude broeken niet dichtkrijgt. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam herstelt op een andere manier. Ik kon bij Lauren met 39 weken zwangerschap mijn eigen broeken nog aan, maar na die tijd heb ik nog wel een tijdje in een positiebroek gelopen hoor. Zo’n strakke broek zit echt niet fijn als je vel nog niet teruggerekt is.

 

Er zijn  ongetwijfeld een heleboel andere tips voor gezond afvallen na de zwangerschap. Maar ik denk echt dat de belangrijkste is dat je geduld moet hebben en dat je niet teveel van jezelf moet eisen. Je bent dan wel net bevallen en natuurlijk wil je heel graag die kilo’s weer kwijt, maar geniet eerst van die eerste tijd met je baby, want over een paar jaar herinner jij je je slappe buik echt niet meer, maar dat eerste lachje van je baby wel en wat is er nou belangrijker?

 

In samenwerking met Hardloopgeest.

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Mathiske -gelukineenrompertje- 25 juni 2017 - 15:23

Juist dat geduld is zo belangrijk haha. Nog belangrijker dan de rest. Realistisch blijven

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.