Afstandsmoeders, gedwongen je kind afstaan.

by Tamara
afstandsmoeders

We kunnen het ons nu helemaal niet meer voorstellen, maar nog niet eens zo heel erg lang geleden ,was het een absolute schande om zwanger te raken terwijl je niet getrouwd was. Jonge meisjes (zogeheten afstandsmoeders) werden afgevoerd naar opvanghuizen om daar te bevallen en zonder kind terug te keren. Iets wat we ons nu totaal niet meer kunnen indenken! Ik ben zelf niet getrouwd en heb 3 kinderen. in die tijd zou ik dus een schande zijn en waarschijnlijk verstoten worden door mijn ouders. Hoe dat ging, lees je vandaag!

Ongehuwd en zwanger? Een schande!

Seksuele voorlichting en zwangerschap.

Tegenwoordig zijn we heel erg open over waar baby’s vandaan komen en wordt er denk ik wel op iedere school seksuele voorlichting gegeven. Ik weet nog dat mijn moeder me het hele verhaal eens heeft uitgelegd toen ik een jaar of 8 was en eigenlijk vond ik wel fijn om het gewoon te weten ipv van dat er 1 of ander bloemkolen verhaal verteld werd.

Dat open zijn over seks is pas iets van de laatste jaren. Vroeger was het echt ondenkbaar dat je aan meisjes vertelde wat seks was en de meeste meisjes schrokken zich dan ook helemaal kapot als ze voor het eerst ongesteld werden. Sommige meisjes ‘flikflooiden’ wat met een jongen en raakten zwanger. Soms waren ze echt al maaaanden ver in hun zwangerschap en aangezien abortus illegaal was, was er dan niet veel meer aan te doen.

Weggestuurd worden als je zwanger werd.

Meestal werden de meisjes zodra de zwangerschap bevestigd was, weggestuurd naar familie of naar een opvanghuis voor meisjes waar ze zouden bevallen en afstand doen van hun kind. Het was in die tijd een absolute schande om zwanger te raken als je niet getrouwd was en uit schaamte werden deze meisjes weggestuurd nog voor hun zwangerschap zichtbaar zou zijn.

Eenmaal in het opvanghuis (waar vaak nog veel meer meisjes zaten) werden de meisjes verteld dat ze daar na de bevalling afstand moesten doen van hun kind. Van een keuze was geen sprake, immers met kind konden ze niet meer terugkeren naar hun familie.

Geblinddoekt bevallen en je kind nooit meer zien.

Wanneer de bevalling zich aandiende, werd een ziekenhuiskamer in gereedheid gebracht. De meisjes werden vaak geblinddoekt of het zich werd hun op een andere manier ontnomen. Zodra de baby geboren was werd deze meteen weggehaald, sommige vrouwen hebben hierdoor nog nooit een glimp van hun kind gezien.

De kinderen werden geplaatst bij addoptiegezinnen als die al beschikbaar waren, of anders in weeshuizen.

De meisjes werden na de bevalling weer teruggebracht naar de opvang waar ze verzorging kregen in hun kraamtijd en zodra ze voldoende aangesterkt waren keerden ze terug naar hun familie.

Stichting afstandsmoeders.

Aangezien het afstand doen van je kind een groot taboe was, kregen zowel de kinderen als de ouders geen informatie over elkaar. Het is dan ook heel erg moeilijk om ze ooit weer met elkaar te verenigen. In de jaren 80 en 90 besloten een paar van deze afstandsmoeders om het stilzwijgen te verbreken en hun verhaal te doen over het afstand doen van hun kind. Ze richtten de Stichting Afstandsmoeders op, om zo meer informatie over deze vreselijke gebeurtenissen te geven en zo hopelijk afstandsmoeders met hun kinderen te verenigen. Bij sommige mensen is dat ook gelukt, anderen zullen nooit hun kind leren kennen.

Ik kan me bijna niet voorstellen hoe vreselijk het moet zijn om gedwongen je kind op te moeten geven. Je gaat toch van je baby houden en dan ineens is hij of zij weg, zonder dat je hem ooit gezien hebt!

Wist jij dat dit soort dingen vroeger gebeurden?

 

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk op de site van het Fiom.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Linda 7 mei 2016 - 22:24

Ik wist het wel. Mijn pleegmoeder heeft het meegemaakt bij haar 1e zwangerschap (zwanger door misbruik). Ze werd naar en klooster gebracht om te verblijven tijdens de zwangerschap en bevalling.
50 jaar later heeft haar zoon contact gezocht via een stichting. Hij heeft jarenlang in een weeshuis gezeten voorhij in een gezin geplaatst werd. Voor de overige kinderen was het een behoorlijke schok, want die wisten van niks. Ze heeft het al die jaren verborgen moeten houden. Inmiddels hebben ze alweer ruim 10 jaar contact en is hij zfs in de buurt komen wonen.

Reply
Eline 6 mei 2016 - 21:54

Wat ontzettend bizar zeg 🙁 Echt vreselijk!

Reply
Merel 6 mei 2016 - 13:15

Ik wist het ja. Ooit een verhaal geschreven voor een cursus en daarom zocht ik uit hoe dat in zijn werk ging. Afschuwelijk! Overigens gold deze gang van zaken volgens mij voor vrouwen uit de (financieel) betere milieus. Dat maakt het alleen niet minder erg, moet er niet aan denken hoeveel verdriet dat gedaan heeft.
En gelukkig is het veranderd, ik leef ook al jaren in zonde ?

Reply
Vlijtig Liesje 6 mei 2016 - 10:40

Ja, ik wist dit wel, en het lijkt me echt een verschrikking. Gelukkig is het nu wel even anders!

Reply
Jodi - liefthuis 6 mei 2016 - 10:37

Jeetje wat heftig he, laatst ook een stuk gezien waarin een meisje zwanger raakte zonder dat ze wist hoe dat had kunnen gebeuren, moeder had nooit willen vertellen waar kinderen vandaan kwamen. Onwerkelijk en zo bizar

Reply
Tineke 6 mei 2016 - 10:27

Dit lijkt me echt verschrikkelijk! Hoe kan je in hemelsnaam afstand doen van je kindje? Ik denk dat je je leven lang ongelukkig zou voelen..

Reply
Birgit 6 mei 2016 - 09:14

In sommige landen gebeurd het helaas nog. Echt vreselijk!

Reply
Manouk 6 mei 2016 - 08:16

Ik wist wel dat het vroeger gebeurde en ik denk dat dit misschien soms nog wel eens gebeurd, alleen (gelukkig!) niet zo frequent als vroeger. Vind het echt heel sneu, zou er niet aan moeten denken om te weten dat ik zou gaan bevallen van een kindje dat ik gelijk zou moeten afstaan. Ik ben ook niet getrouwd en ons tweede kindje wordt volgende maand geboren.

Reply
Charlotte 6 mei 2016 - 07:57

Vreselijk hè! Gelukkig is het nu (over het algemeen) wel anders.

Reply
Dina 6 mei 2016 - 07:24

Brrr ja, ik wist dat dit vroeger gebeurde. Ik kan me niet voorstellen hoe verschrikkelijk dat moet zijn om je kindje niet te mogen zien, zonder kindje weer naar huis te gaan en de kans om je kind ooit eens te ontmoeten zo klein is. Ik word er sip van als ik er over nadenk.

Reply
Mama Lifestyle Blog 6 mei 2016 - 07:17

Wat vreselijk. Gelukkig leven we in deze tijd waarin we wel gewoon fijn voor onze kinderen mogen zorgen en ze mogen zien opgroeien. Of we nu wel of niet getrouwd zijn.

Reply
Lonneke 6 mei 2016 - 07:06

Ja dat is echt vreselijk dat zulke dingen gebeuren! je kind afstaan is het moeilijkste wat er is en dat zal dus ook niet zomaar gebeuren. Kun je nagaan.. 🙁

Reply
Nicole 6 mei 2016 - 06:51

Ja hier had ik wel over gelezen ja. Heftig hoor!

Reply
Liess 6 mei 2016 - 06:37

Ja ik wist dit, meer omdat ik er eens een film over gezien had. Je hoort toch ook de gekste dingen wat meiden deden om zelf te aborteren.

Zelfs jaren later, mijn moeder woont ongehuwd samen met mijn vader en begin 85 zijn ze gepland zwanger en vertellen ze dit enthousiast aan mijn oma, moeders moeder
Eerste wat mijn oma zei was ” nou dan zal ik maar gaan trouwen”

Nu 30 jaarvlater is oma nog net zo subtiel hahaha

Reply
Dita 6 mei 2016 - 06:26

Ja verschrikkelijk! Ik ben zelf geadopteerd uit India. Mijn moeder heeft mij dus ook moeten afstaan. Ze was ongehuwd en zwanger, en nog maar 18 jaar. Wat exact de reden was weet ik niet. Voor het zelfde was ze verliefd op iemand uit een andere kaste. Dat is in India ook not done. Zo jammer! Nu ik zelf mama ben sinds 3 maanden heb ik alleen maar meer respect en liefde voor haar gekregen. Je kind afstaan doe je niet zomaar!

Reply
Channa 6 mei 2016 - 06:12

Bizar, geblinddoekt nog wel. Lijkt me echt verschrikkelijk, helemaal als je als moederzijnde gewoon graag voor je kindje had willen zorgen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.