Wat nou 9 maanden op, 9 maanden af!!?

by Tamara

Hang de vlag maar uit! Want volgens het spreekwoord: ‘9 maanden op, 9 maanden af’ ben ik sinds gisteren officieel ontzwangerd. Alle hormonen zijn ineens pats BOEM uit mijn lichaam verdwenen en ik heb geen reden meer om mijn gemekker en gezeik af te schuiven op mijn zwangerschap.. Ahem.. Ging het maar zo makkelijk, ik weet dat het per vrouw verschild hoe lang het duurt voor je weer een beetje jezelf bent na de bevalling, maar van mij hadden ze dat ‘ontzwangerverlof’ wel wat langer mogen rekken.

9 maanden op, 9 maanden af…

Gisteren was Lauren 9 maanden oud en op 13 maart (mijn broertjes verjaardag) is ze 40 weken en 1 dag. Dat betekend dan dat ze officieel langer uit mijn buik is dan dat ze er ooit in heeft gezeten. Dus dan zou je wel verwachten dat ik wel helemaal ontzwangerd zou zijn. Nou ik moet zeggen dat het de laatste tijd wat de goede kant op gaat. Ik heb me een behoorlijke tijd heel erg neerslachtig en vooral heel erg vermoeid gevoeld. Nu is dat natuurlijk niet zo heel gek met 3 kleine kinderen en heel weinig slaap, maar ik heb me af en toen wel eens afgevraagd of er niet wat meer met me aan de hand was dan alleen wat last van de hormonen en de vermoeidheid.

Nu schijnt het zo te zijn dat hoe vaker je gedurende een korte periode zwanger bent, hoe langer het duurt voor je lichaam al die hormonen weer kwijt is, nu is het natuurlijk ook nog zo dat ik de laatste bijna 6 jaar of zwanger ben geweest of borstvoeding gaf, dus bij mij is het ook een beetje dubbelop.

Wat is ontzwangeren nou precies?

In je zwangerschap maakt je lichaam een heleboel extra hormonen aan waaronder de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron die een antidepressief effect hebben. Aangezien je lichaam na je bevalling ineens stopt met het produceren van deze hormonen, komen best wel veel vrouwen in een behoorlijke dip na de bevalling. Je bent wat onzeker, je voelt je niet altijd jezelf en hoewel je best wel op een roze wolk kunt zitten, vaak hebben vrouwen ook wat meer last van huilbuien dan normaal. En zeg nou zelf, die onderbroken nachten helpen ook niet mee.

Gelukkig breekt je lichaam die hormonen zelf af en meestal zijn vrouwen na een klein jaar weer helemaal zichzelf.

Symptomen van ontzwangeren.

Behalve vermoeidheid en je wat neerslachtig voelen zijn er ook een heleboel minder bekende kwaaltjes die allemaal te wijten zijn aan het zwanger zijn. Zo hebben veel vrouwen, waaronder ik, nog jaren last van hun rug na de bevalling. Ook hoofdpijn is een veelvoorkomend kwaaltje. Maar wist je dat veel piekeren, twijfelen en moeilijk beslissingen kunnen nemen ook te wijten is aan het ontzwangeren? Voordat ik kinderen had was ik heel impulsief en direct. Als ik iets wilde dan deed ik het gewoon, tegenwoordig kan ik soms wel dagen twijfelen over dingen en lig ik snachts te piekeren over vanalles.

Tips bij ontzwangeren.

Ik maak nu voor de derde keer die hele periode van het ontzwangeren mee en eigenlijk kan ik alleen maar als tip geven dat je het gewoon over je heen moet laten komen, want echt, er komt een punt dat je je realiseert dat je je al een tijdje een stuk beter voelt en dat je ‘jezelf’ weer bent. Bij de ene vrouw duurt het wat langer dan bij de andere en mocht je nou echt twijfelen over of je klachten wel normaal zijn, neem dan gewoon contact op met de huisarts. Dit heb ik laatst ook gedaan en ik heb toen een uitgebreid bloedonderzoek en een goed gesprek gehad. Uit het onderzoek kwam niets vreemds, maar het gesprek luchtte toch wel even op. Het is altijd fijn om even met een buitenstaander over je gevoelens te praten. Schaam je er vooral niet voor dat het je wat meer moeite kost om jezelf weer te worden, het is namelijk echt iets waar je totaal geen invloed op hebt.

Ik denk zelf dat het mij nog wel even wat tijd gaat kosten om te ontzwangeren. Ik merk steeds meer dat het 3 keer in zo’n korte periode zwanger zijn toch wel zijn sporen heeft nagelaten op mijn lichaam. Gelukkig ben ik nog jong en komt het allemaal wel weer goed, maar het heeft wel tijd nodig en dat vind ik zelf niet altijd even makkelijk om te accepteren.

Heb jij veel last gehad van het ontzwangeren en herken je de symptomen hierboven een beetje?

 

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Anoniem 10 maart 2016 - 11:46

‘Uit het bloedonderzoek kwam niets’ schrijf je. Daarna voelde je je ook niet meteen beter lijkt mij. Ik ben twee keer dicht op elkaar zwanger geweest (mijn oudste was 8 maanden toen ik weer zwanger bleek te zijn) en mijn lichaam heeft hier zoveel last van gehad. Vorig jaar (mijn dochtertje was inmiddels 2!!!!) ben ik maar eens naar de huisarts gegaan. Ach mevrouwtje, u bent veel te zwaar, eet u wel gezond? Was zijn antwoord. Ik barstte in tranen uit en toen mocht ik bloedonderzoek laten doen. Waar dus niks uitkwam. Vervolg bezoekje vanuit de HA? Nee hoor! Ik heb mijn heil ergens anders gezocht: bij een homeopaat. Nu, een jaar later, ben ik een heel andere vrouw. Ik ben weer mezelf! Het is me eindelijk gelukt om af te vallen (ging gewoon niet, zo ontregelt was mijn lijf) en ik kan de wereld weer gewoon aan. Dus dames. Luister naar je lijf en laat je niet zo maar afschepen door een HA. Soms heeft je lichaam even wat extra hulp nodig. En het is zeker niet nodig om er zo lang mee rond te lopen, onder het mom van ontzwangeren of iets dergelijks!

Reply
Cindy 8 maart 2016 - 09:31

Ik weet in ieder geval wat me te wachten staat voor de rest van het jaar 😉

Reply
Elisabeth 7 maart 2016 - 15:45

Oh wat herkenbaar! Ik dacht ook iedere keer, nu ben ik ontzwangerd, maar nee, kwam dr weer een symptoom… Nu na 15 maanden, moet ik toch echt wel eens ontzwangerd zijn hoor!! Al zie je nog steeds de piekerige haren om mijn gezicht van de haaruitval…

Reply
Jodi - liefthuis 7 maart 2016 - 10:57

Ik ben over een week ook af. Ik voel me eigenlijk best goed, maar ben benieuwd wanneer ik het besef krijg weer mezelf te zijn. M’n lichaam werkt inderdaad nog niet zo goed mee, nog bekken klachten.
Ik ben stiekem blij te lezen dat dit normaal is.
Ik ben ook emotioneler (nog emotioneler) ik was tijdens mijn zwangerschap stabieler dan ooit, maar nu is het weer raak.

Reply
Angela - Mama met passie 7 maart 2016 - 09:47

Ook laatst een blog over geschreven, maar ik heb nog wel wat dingetjes. Het voornaamste is dat ik nog emotioneler ben dan voor mijn zwangerschap, maar dat zal vast niet veranderen haha.

Reply
Jessica 7 maart 2016 - 09:37

Fijn dat je beetje bij beetje aan het ontzwangeren bent. Wat je zegt 3 zwangerschappen achter elkaar zal best wel indruk maken op je lichaam waardoor het wat langer duurt.

Reply
Charlotte 7 maart 2016 - 08:57

Ik geloof niet dat ik er echt last van heb gehad. Maar met 1 kindje is het natuurlijk ook wel anders dan met 3…

Reply
Mary-Lou 7 maart 2016 - 08:42

Mijn zoontje is vijf maanden en ik zit er nog middenin. Ik heb vooral last van vergeetachtigheid. En emotioneel ruk ik dingen ook nog weleens uit zijn verband. 😉

Reply
Mathiske's mama blog 7 maart 2016 - 08:33

Ik voel me nu langZaam aan weer beetje bij beetje richting mezelf komen, wel heb ik allemaal lichamelijke ontzwanger klachtjes, haaruitval, mn nagels zijn heel slap, vergeetachtigheid. Maar ook dat haat vast wel weer een keer over

Reply
Kelly 7 maart 2016 - 08:19

Ik had er ook enorme last van!! Dat over je heen laten komen is een hele goede tip want meer kan je toch niet!

Reply
Marijke 7 maart 2016 - 08:15

Pff nou die vergeetachtigheid ging maar niet over en een emotioneel wrak ben ik altijd gebleven na de bevalling volgens mij.

Reply
Simone 7 maart 2016 - 08:11

Ik herken me heel erg in wat je beschrijft. Vooral het piekeren en twijfelen en gewoon niet helemaal jezelf zijn.

Reply
Nicole 7 maart 2016 - 07:46

Ik heb er niet echt last van gehad, behalve dat ik tegenwoordig echt om alles jank. Voor mijn zwangerschap was dat niet zo. Nu blijf ik aan de gang. Ons zoontje is 14 maanden en heb niet het idee dat het beter wordt!

Reply
Simpel, met een snufje liefde 7 maart 2016 - 06:58

Ik ben voor mijn gevoel niet ontzwangert. Kan me van die tijd niet zo veel meer herinneren dan dat het een chaotische tijd was met een prematuur tweeling.

Reply
Bianca Schrijft 7 maart 2016 - 06:54

Het lijkt me heel irritant om dat te hebben. Het is altijd zo makkelijk om te zeggen, nou dit duurt zo en zo lang. Punt. Niet iedereen is hetzelfde.

Reply
Josan 7 maart 2016 - 06:47

Fijn meis dat je je weer wat beter in je vel voelt zitten. In de kraamweek kin ik het echt niet hebben als mijn man te dicht op mijn huid zat. Daar werd ik echt agressief van. Nu ben ik weer de rust zelve. Is wel zo leuk voor hem 😉

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.