6 tips en tricks om zonder drama je kind(eren) toch mooi op de foto te krijgen

by Tamara

Kinderen, we kennen (of hebben) ze allemaal. Ieder kind is anders, maar er is een ding dat bij ieder kind gelijk is.. Ze rennen allemaal rond, doen precies die dingen die je eigenlijk op dat moment niet wilt en als je ze dan iets vraagt, krijg je een onwijs ondeugende lach toegeworpen. (Kan ik heel erg om lachen hoor, maar toch..) En doen wat jij wilt? Echt niet! Haha. Een uitdaging! En die maken we nog iets groter: een foto maken van je kind(eren)! Op dat moment doen ze namelijk al helemaal iets anders dan jij bedacht had en graag wilt.. Maar hoe krijg je toch mooie foto’s van je kinderen, zonder dat het een drama wordt?

6 tips en tricks om zonder drama je kind(eren) toch mooi op de foto te krijgen

Voor ik mijn tips en tricks met je ga delen, zal ik me even voorstellen. Ik ben Ilse, 27, mama van twee zoontjes (Lars van 3 en Luuk van 5 maanden) en fotografe (en eigenaar) bij Hallo Lief Kleintje Fotografie.

Voorheen was ik basisschoolleerkracht en hierdoor heb ik veel ervaring in de omgang met kinderen. Met heel veel enthousiasme en plezier leg ik nu baby’tjes en gezinnen vast! Het fotograferen van kinderen is een uitdaging, maar wel eentje die ik heel graag aanga! Wil jij die uitdaging ook aangaan en mooie foto’s van je kinderen maken? Hier komen mijn 6 tips en tricks!

Foto is gemaakt door Lisa Ronde Fotografie en edit door Hallo Lief Kleintje Fotografie. 

Foto is ge

Geef opdrachtjes

Wij zijn heel snel geneigd om te zeggen: ‘Hee Lars (ik neem hiervoor even mijn eigen peuter), lach eens even naar mij?’ En.. wat krijg je dan? Hele mooie tandjes te zien en een neplach.. Dat wil je dus echt niet. Echte emoties, dat zijn foto’s die je wilt hebben. Een echte lach, of een ondeugende blik. Maar.. hoe krijg je die dan?

Wat ik doe: ik geef kinderen (en een heel gezin) opdrachtjes. Dit kan zijn dat ze hun broertje (of ouders) mogen kietelen, iets in de ander zijn oor fluisteren, of een kusje mogen geven. Wil je je kind alleen op de foto zetten? Praat dan veel met hem of haar, vraag wat hij/zij het liefste doet of stel een andere vraag. Je kan natuurlijk ook een opdracht geven. Dit kan zijn: ‘ruik eens aan die bloem?’, ‘wauw, zie jij die vogel daar in de boom?, of ‘kan jij dat steentje eens oppakken?’ Hele simpele opdrachtjes eigenlijk, waardoor ze net daarheen kijken, of net doen wat jij wilt.

Humor gebruiken

Grapjes maken werkt trouwens ook heel goed, dan krijg je vaak die o zo spontane lach. Oke, of een gekke blik, omdat we denken dat we grappig zijn.. Ook een leuke emotie, haha.

Je zou ook een lensbuddy (diertje om je cameralens), of een knuffelbeestje naast/boven je lens/telefoon kunnen houden. Dit als je toch erg graag wilt dat je kinderen in de lens kijken. Een gek stemmetje erbij en het feest is compleet!

Op deze manier krijg je dus spontane, echte foto’s. Dit pas ik altijd toe tijdens mijn shoots.

foto is gemaakt door Lisa Ronde Fotografie en edit door Hallo Lief Kleintje Fotografie

 (foto is ge

Kijk goed naar het licht

De tweede tip is om goed naar het licht te kijken. Wanneer je midden op de dag (buiten) fotografeert, heb je meestal direct zonlicht. Dit noemen wij ook wel hard licht. Dit harde licht wil je liever niet hebben, omdat dat zorgt voor harde schaduwen in het gezicht van je kinderen. Dit vind ik als fotograaf niet mooi! Natuurlijk ontkom je er niet altijd aan en dan kan je het beste op zoek gaan naar schaduwplekken. Niet in de volle zon fotograferen, wat veel mensen denken. Schaduw zorgt al voor een iets zachter licht en dat komt je foto’s ten goede.

Helemaal ideaal is het zachte licht (vroeg) in de ochtend, of tegen de schemering aan. Dat is helaas niet in alle maanden een even handige tijd, dus vaak ontkom je buiten niet helemaal aan het harde licht. Probeer dan dus de schaduw op te zoeken!

Binnen fotograferen

Binnen fotograferen is weer een ander verhaal. Je denkt vaak: ‘zo, wat is het donker! Ik doe even een lamp aan’. Dit is alleen niet slim om te doen. Het beste kan je op zoek gaan naar een plek dichtbij een raam, zodat je gebruik kunt maken van daglicht. Dit geeft het mooiste resultaat. Laat je kinderen dan bijvoorbeeld dichtbij het raam spelen en leg het speelgoed daar neer. Dan moeten ze daar wel gaan spelen!

Fotografeer op ooghoogte

Probeer verschillende hoeken uit (loop een rondje om je kind heen). Dit is vaak een kwestie van smaak, wat jij mooi vindt. Zelf vind ik het, het mooiste om op ooghoogte van het kind te fotograferen. Je zou ook van bovenaf kunnen fotograferen, dit geeft ook altijd een leuk beeld vind ik!

Neutrale kleding (neutrale kleuren)

Vermijd felle kleuren en (drukke) printjes op kleding. Aarde tinten en neutrale kleuren doen het super goed op foto’s. De nadruk ligt dan echt op je kind en niet op dat leuke merk dat ze aanhebben. Natuurlijk is dit ook weer een kwestie van smaak en doe vooral wat jij zelf mooi vindt!

Neem de tijd en blijf rustig

En ga niet door tot in het oneindig! Kijk goed naar je kind, of hij/zij het nog leuk vindt. Door blijven gaan wanneer ze het echt niet willen, heeft weinig zin. Dan kan je het beter op een later moment nog eens proberen!

We willen vaak ‘snel’ die mooie foto maken, maar dit maakt ons vaak wat gestresster en dat geven we over op onze kinderen. Blijf daarom rustig, neem de tijd en wilt het niet? Stop er dan lekker mee! Op een ander moment hebben ze er vast meer zin in en jij ook!

Denk na over de achtergrond

Dit kan al een heel simpel muurtje, of heg zijn! Let er binnen op dat er geen troep of spullen in de weg liggen! Let op de details, dit kan je foto net iets meer rust geven en de nadruk op je kinderen leggen. Dan stoor jij je later ook niet aan dat ene dingetje wat net op de foto stond en daar niet hoorde te liggen.

Wat ook mooi is, is als je een soort doorkijkje geeft. Een plantje of iets dergelijks net wat voor/in je lens houden (in een hoekje bijv.). Dat maakt de foto ook niet zo ‘vlak’.

Extra tips voor het fotograferen met een (systeem/spiegelreflex) camera

Vaak maken we foto’s met onze telefoon, want die hebben we altijd bij ons. Heel praktisch, doe ik ook! Voor de papa’s en mama’s die een camera hebben, heb ik nog een paar aanvullende tips:

Snelle sluitertijd (Minimaal 1/250 en liever nog een stuk sneller, zoals 1/320 of nog sneller!)

Let hier goed op! Als je op de automatische stand fotografeert, past je camera dit wel zelf aan. Wanneer je manueel fotografeert, dus als je alles zelf handmatig instelt, let er dan op dat je een snellere sluitertijd aanhoudt. Dit zorgt ervoor dat de bewegingen ook scherp worden, want dat is natuurlijk wat kinderen doen: bewegen!

Focus op de ogen

Stel altijd scherp op de ogen! Dit is heel belangrijk voor een scherpe foto. De ogen vallen ook het meeste op.

Bewerken (in Lightroom)

Je kan natuurlijk je foto’s bewerken in Photoshop, maar deze is vrij complex en uitgebreid. Als ouders zijnde heb je vaak niet de tijd om dat allemaal uit te zoeken. Ik zou dan zeker Lightroom aanraden! Daar werk ik zelf ook het liefste mee.

Je foto bewerken is bijna een must, want dat kan je foto’s zoveel mooier maken! Het maak de foto af. Er zijn ook presets verkrijgbaar bij verschillende fotografen, waardoor je je foto’s in een en dezelfde stijl kan bewerken (en makkelijker kan bewerken). Super leuk om net dat extraatje aan je foto’s toe te voegen. Eenheid is altijd mooi, zeker op social media.

Tot slot

Dat waren mijn tips en tricks om je kinderen goed op de foto te krijgen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en veel mooie foto’s van jullie kinderen gaan maken! Ga jij deze uitdaging aan? Ik ben onwijs benieuwd naar jullie gemaakte foto’s!

Liefs,

Ilse

(Op instagram te volgen onder: @halloliefkleintjefotografie)

 

Namens Hallo Lief Kleintje mag ik een hele toffe winactie doen!

 

Winactie
Win een fotoshoot t.w.v. 169,- euro, of een newbornshoot t.w.v. 199,- euro

10 foto’s inclusief

Excl. Reiskosten (25 km vanaf 3845 is inclusief)

Meedoen?  Volg @halloliefkleintjefotografie en @themommydiaries_nl op instagram en laat weten dat je meedoet! Mag onder deze blog, op facebook of komende week op instagram!

 

Veel winplezier!

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Naomi Laan 2 maart 2021 - 00:18

Wat een leuke tips, die ga ik zeker onthouden. Het is namelijk echt een crime om ze alle 3 tegelijk te laten kijken in de lens. Maar zo te lezen lukt dat jou zeker wel, dus ik ga onwijs duimen voor deze winactie 😄😄

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.