6 maanden no-buy. Hoe houd je dat vol?

by Tamara

Vorige week zette ik een blog online waarin ik vertelde dat ik stiekem al een aantal maanden een no buy voor mezelf heb. Hier werd heel wisselend op geageerd. De ene helft van de reacties was van vrouwen die eigenlijk nooit iets voor zichzelf kopen en de andere helft wilde juist graag tips met hoe je dit volhoudt. In deze blog zal ik op beide delen antwoord geven!

Wat nou eigenlijk mijn probleem was.

Vorige week vertelde ik al waarom ik een no buy voor mezelf instelde. Ik had namelijk kasten vol met kleren die nog helemaal goed waren, maar toch bleef ik maar spullen kopen. Waarom? Gewoon omdat ik van dat gevoel hou dat je hebt als je iets nieuws aanhebt. Als ik een nieuwe jurk voor mezelf koop en hij zit mooi, dan voel ik me ook mooi. Het is dikke onzin hoor, maar ik kan gewoon heel erg gelukkig worden van mooie spullen en ik vond het stiekem best lastig om daarmee te stoppen. Overigens was het een paar jaar geleden een stuk erger. Toen bestelde ik gewoon dozenvol bij allerlei webshops, droeg het een paar keer en deed het dan weg. Dat deed ik al een hele tijd niet meer. Ik kocht alleen nog dingen die ik nodig had of echt heel erg mooi vond. Ik geef liever 100 euro uit aan een jurk die ik vaak draag en waar ik gelukkig van word, dan 100 euro aan een hele stapel kleding die niet echt geweldig is en die me dat gevoel niet geeft. Ik vind het heel erg belangrijk om mezelf ook dingen te gunnen en vind het niet moeilijk om geld aan mezelf uit te geven, al gaan de kinderen natuurlijk wel altijd voor.

Maar goed, ik wilde dus zes maanden helemaal niets kopen. Ik moet nog tot 1 december volhouden en ik ben benieuwd of ik het ga halen.

Hoe hield ik het tot nu toe vol?

Grote bekentenis, mijn struikelblok is sale. Ik ben dol op mooie spullen, maar mooie spullen in de sale is nog beter. En hoe kom je nou achter de sale? Juist ja, door email nieuwsbrieven. Dus mijn eerste stap was me afmelden voor al die nieuwsbrieven, zodat ik de sale niet meer zou zien en niet in de verleiding gebracht zou worden om iets te kopen.

Ik merkte ook gewoon dat het heel erg goed hielp om een duidelijk doel te hebben. Ik wilde het zes maanden volhouden en dat lukt me tot nu toe makkelijk, maar dat is ook omdat ik heel goed heb gekeken naar wat ik allemaal heb. Voorbeeld, eerst kocht ik elk jaar een nieuwe jas. Maakt niet uit of de oude nog prima was, ik wilde een nieuwe, klaar. Dit jaar besloot ik dat niet te doen. Mijn jas is nog helemaal goed, dus ik kan hem best nog wel een jaar ( misschien wel twee) aan! Zomerjurkjes? Die kun je vaak best wel aan in de winter, gewoon met een dikke panty en een vest erover.

Of ik dan helemaal nooit in de verleiding kom? Oh jawel hoor. Ik zag afgelopen week een prachtige lange blousejurk. Groen met allemaal witte bloemen erop. Hij klinkt suf, maar hij was echt heel erg tof. Ik had al helemaal in mijn hoofd hoe ik hem zou gaan stylen en had hem bijna gekocht, maar ik doe het niet. Ik heb geen nieuwe jurk nodig, want ik heb er nog een heleboel. Bovendien, kan ik hem als hij over een paar maanden nog zo mooi vindt, misschien wel in de sale kopen. Een groot  struikelblok van mij was impulsaankopen en door goed na te denken over wat je mooi vind en het eerst even te laten bezinken, bega je die toch een stuk mindern.

 

Of ik straks meteen weer ga shoppen als het december is? Nou, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik echt nieuwe schoenen nodig heb ( lage allstars zijn toch wat koud met dit weer) dus die ga ik wel kopen. Wat ik verder ga kopen? Ik denk helemaal niets!

Heb jij ook wel eens een no buy gehouden? En zijn jullie ook zo dol op mooie spullen?

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

MarjonS 14 oktober 2019 - 07:24

Je hebt wel gelijk met beter 1 duurder item dan een heleboel. Zo kocht ik de sale bij c&a 3 rokken en achteraf vielen ze tegen. Ik wilde ruilen, maar helaas. Sale mag daar niet geruild. Ik had beter 1 mooie duurdere kunnen kiezen.

Ik vind het nog steeds knap van je!! 6 maanden vind ik lang, misschien moet ik eens beginnen met 2 maanden.

Reply
Sara 14 oktober 2019 - 07:15

Goed bezig! Ik koop al een aantal jaar vrij weinig voor mezelf. Ik kom niets tekort maar merkte bij het opruimen van mijn kast steeds dat ik nog van alles had wat ik niet gebruikte. Ik probeer meer gebruik te maken van wat ik al heb. Mijn zwakke punt zijn toch wel de vintage koopjes en de sale.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.