3 jaar #nachtouders.

by Tamara

‘En slaapt ze al door?’ was 1 van de vragen die ik laatst kreeg toen ik met Lauren op het consultatie bureau was. Ik antwoordde dat ze best redelijk slaapt, alleen dat ze nog wel 1 tot 2 keer per nacht even komt drinken. ‘Oh! Nou dan zul je wel erg moe zijn!’ antwoordde de wijkverpleegkundige. ‘Nou nee, dat valt wel mee hoor, Floris slaapt namelijk ook nog niet door, ik ben wel wat gewend!’ Ze keek me wat bedenkelijk aan, typte wat op haar toetsenbord en ging verder met de volgende vraag.

Nu zullen jullie wel denken: ‘Hoezo Floris slaapt niet door? Hij is toch al bijna 3?’ Ja dat klopt, het was ook niet iets wat ik ooit verwacht had, maar ja wat doe je eraan? Floris is altijd al een slechte slaper geweest, niet dat hij nou heel veel honger had s’nachts of dat er echt iets mis was, maar hij had heel erg veel last van verlatingsangst. Regelmatig legde ik hem op bed en begon hij al te gieren als ik een stapte van zijn bed af deed. Het was overigens geen huilen om aandacht, ik ken dat ventje dondersgoed en weet zeker dat het niet was om ‘gewoon’ zijn zin te krijgen, hij had ons gewoon echt nodig.

Op welke manier mijn kinderen ook gaan slapen, ik kies het liefste voor de manier die voor mij het makkelijkste is en waardoor ik de meeste slaap krijg. Misschien egoïstisch, maar met 3 kinderen heb ik mijn slaap hard nodig en als ik het meeste slaap krijg door 1 kind bij ons in bed in slaap te laten vallen, dan is dat voor mij de oplossing. Zo komt het dus ook dat Floris al een tijdje bij ons slaapt. Eerst vond ik het vervelend en deed ik zelf ook geen ook dicht, maar inmiddels ben ik het gewend en vind ik het heerlijk als hij bij me ligt

Nu moet ik ook zeggen dat het per kind verschilt of dat kan. Maxim beweegt heel veel in zijn slaap en dus had ik als hij eens bij ons lag regelmatig een voet tegen mijn gezicht of dan lag hij weer eens overdwars in bed. Ook Lauren hoef ik niet bij ons in bed te laten slapen. Even voor een uurtje kan wel als het vroeg in de ochtend is, maar zodra ze ook maar een glimp opvangt van papa of haar grote broer, is ze klaarwakker en gaat ze liggen giebelen en rolt ze het hele bed door. Floris doet dat allemaal niet, zo druk als hij overdag is, zo rustig ligt hij snachts. Het enige wat wel gebeurd is dat hij af en toe lekker tegen je aan komt liggen, maar dat vind ik natuurlijk absoluut niet erg!

Ik weet wel dat het niet een ideale situatie is en tja, er zal toch ooit een moment komen dat hij eens naar zijn eigen bed moet verkassen, maar goed, voorlopig heeft hij ons nog even nodig! Maxim heeft deze fase ook gehad en die slaapt nu prima in zijn eigen bed! Er is dus goede hoop!

Hoe kijk jij aan tegen samen slapen met je kind? Zou je dit doen als je kind zo wel doorslaapt, of zou je er liever uit gaan?

Misschien vind je dit ook leuk

25 comments

Stacey 9 januari 2016 - 10:17

Mijn zoontje is bijna 16 weken. Toen hij een paar dagen oud was kreeg ik al de irritantste vraag ooit; slaapt hij door? Ik weet niet of het aan de hormonen lag maar ik ergerde me er heeeeel erg aan, waarom IEDEREEN dat vroeg, verschrikkelijk.

Hij kwam 2 keer snachts en ja het was behoorlijk slopend omdat ik sinds de 22 uur durende bevalling tot nu toe ook nog steeds geen extra (middagslaapjes) heb gedaan.. Ook niet in de kraamweek.. Ik moest verplicht op bed maar het lukt me gewoon niet overdag.

Nou het goede nieuws, m’n zoontje sliep met 7 weken voor het eerst door, en met 2,5 maand sliep hij elke nacht door, kwam sochtends voor een voeding en sliep weer tot een uur of 12.00.

M’n zoontje is nu 16 weken en sinds de feestdagen slaapt hij niet meer door en ook overdag slaapt hij heel licht en slecht.. Misschien een sprongetje die heel lang duurt? Of misschien doordat de feestdagen te druk waren en hem helemaal uit z’n ritme hebben gehaald? Ik weet het niet.

In elk geval slaapt hij op een gegeven moment weer door dus tot die tijd ff door bikkelen en misschien toch eens leren om overdag te slapen als het toegestaan wordt haha!

Zoontje slaapt lekker bij ons in bed, ik wou co sleepen maar m’n vriend vind het zonde om zijn ledikant om te bouwen.. Dus hier slaapt hij lekker tussen ons in en dat vind ik prima, ook dat is niet voor eeuwig dus genieten we er lekker van!

Btw leuk artikel weer hahaha

Reply
Juliet 8 januari 2016 - 02:28

Hier sliepen ze wel snel door maar als er iets is als ziekziek, oorpijn, tandjes en nu nog wel eens wat met hun 6 jr (tweeling) dan kies ik voor het makkelijkste ook: de ene bij ons in bed. De ander die enorm beweeglijk is, mag op mijn plek slapen en ik ga in haar 1 pers.bed. Is de volgende ochtend altijd erg leuk voor de andere helft van de tweeling 😉 Surprise!!

Reply
Alicia 5 januari 2016 - 09:22

Ons zoontje slaapt ook pas door sinds hij 2 is, daarvoor heel soms. Nog steeds geloof ik het niet dat hij nu echt elke nacht gewoon doorslaapt 🙂 Hij wilde nooit uit bed gehaald worden of bij ons slapen. Als dat wel zo was geweest had ik dat zeker gedaan. Ik vind ook dat je je gevoel moet volgen en ervoor moet zorgen dat je voor jezelf en je kind de makkelijkste manier vindt om te krijgen wat je nodig hebt, in dit geval slaap!

Reply
Colleen 4 januari 2016 - 22:01

Mijn dochter van nu bijna 11 maanden slaapt ook bij ons in bed vanaf dat ze een aantal weken oud was. Ze drinkt graag ´s nachts en ik slaap ook veel beter met haar naast mij. Toen ze nog in haar wieg ´´sliep´´ lag ik hele nachten wakker, dus dan liever samen in een bed.

Reply
Volgmama 4 januari 2016 - 18:59

Dilemma. ons meisje slaapt ook nog niet elke nacht door, maar als ze wakker word slaapt ze bij ons verder de nacht. Ze valt dan vaak tijdens het borstvoeden in slaap.

Reply
Daniëlle 4 januari 2016 - 16:43

Ik ben in principe niet voor samen slapen, maar ik snap waarom je de keuze hebt gemaakt het wel te doen. Ik ben er elke nacht uitgegaan, tot het moment dat ze doorsliepen. Bij onze jongste duurde dat 8 maanden. Onze meisjes zijn van die kids die alleen maar willen dollen in het bed van papa en mama. Ik zou dus geen oog dicht doen, en zij ook niet. In hun eigen bedje is de beste oplossing voor ons. Ik gaf wat vaker de borst als onze jongste echt niet wilde slapen, in de hoop dat ze wat moeier zou worden. Soms hielp dit wel. Nu slapen ze wel allebei door. Gelukkig, want ik vond het wél echt doodvermoeiend die gebroken nachten.

Reply
Priscilla 4 januari 2016 - 11:39

Ik slaap nog steeds bij de jongste op de kamer en ben pas van plan om terug te gaan naar onze eigen kamer als zij een beetje doorslaapt. Slaap is me heilig en ik heb geen zin om midden in de nacht tien keer trap op trap af te gaan. Onze oudste slaapt vanaf 2,5 wel goed door. Daarvoor kwam hij iedere nacht over gelopen. Gezellig maar soms wel wat vol. Daarom verkaste ik regelmatig naar de bank 😉

Reply
Lilian 4 januari 2016 - 11:01

Heel herkenbaar die momenten dat het slapen echt een drama is. Soms krijg ik het idee dat onze boef ook last heeft van verlatingsangst. Wij laten hem alleen niet bij ons een bed slapen. Dat is helemaal geen optie, hij is veel te druk en ziet dan van alles waar hij mee spelen wil. Als dit voor jullie wel gewoon goed voelt, moet je dit gewoon doen.

Reply
Geertje - Stay At Home Mama 4 januari 2016 - 10:33

Laura was ook een onwijs slechte slaper. Met 3.5 sliep ze pas echt door…. bij ons in bed leggen hebben we eigenlijk nooit gedaan ! Wel gaven we haar Valdispert Kids Rust. Dit hielp haar met langer doorslapen.

Reply
Angela - Mama met passie 4 januari 2016 - 10:23

Ik geef je groot gelijk dat je die keuze maakt! Naomi ook weleens in bed genomen, maar dan sliep ze alsnog niet. Het enige dat hielp was: lopen, lopen, lopen met haar. Respect voor je! Ik vind het met 7,5 maand al zwaar met de nachten, al gaat het de afgelopen twee weken goed (1 nachtvoeding) *klopt af*.

Reply
Marijke I easydailyfood 4 januari 2016 - 09:37

Ik denk dat het inderdaad belangrijk is om er gewoon voor te zorgen dat je überhaupt slaap krijgt haha. Als dat lukt door je kindje bij je te laten slapen zou ik dat gewoon doen. Onze mini heeft nog wel eens rare dromen en schreeuwt dan soms ineens heel hard. Dan laten we haar ook gewoon bij ons slapen. Heerlijk af en toe zo’n kleintje in bed.

Reply
Charlotte 4 januari 2016 - 09:29

Voordat ik moeder was riep ik altijd heel hard dat ons kind nooit bij ons in bed zou slapen. Nu denk ik daar anders over. Wij hebben gelukkig een hele makkelijke slaper en ze slaapt dan ook altijd in haar eigen bed. Maar toch heeft ook zij wel een keer bij ons in bed geslapen. Gezellig! En toevallig vanochtend was ze om 6 uur wakker en toen heeft ze nog tot bijna 8 uur bij ons verder geslapen.

Reply
Joyce 4 januari 2016 - 09:29

Het enige dat ik kan zeggen is RESPECT! Mijn kinderen slapen allebei goed zoals je weet, maar zodra ze één nacht aan het spoken zijn ben ik KAPOT.
Samenklappen doen wij niet aan, beide kinderen willen dit zelf ook eigenlijk niet. Tenzij Aron droomt over star wars haha!

Reply
Romy 4 januari 2016 - 09:22

Gelijk heb je! Dochter is bij vlagen ook een slechte slaper maar weigert bij ons in bed te slapen. Af en toe overweeg ik een matras in haar kamer te leggen en naast haar te slapen, maar het lost zich hier steeds weer op na een paar dagen.

Lijkt mij stiekem best knus om samen met je kind te slapen, maar misschien moet ik oppassen wat ik nu typ. 😉

Reply
Bregje 4 januari 2016 - 09:18

Ach weet je, als hij 18 is doet hij het niet meer (hoop ik voor je, zo’n lange slungel pikt je hele bed in!).
En als het voor jullie fijn voelt en Floris slaapt er goed door: why not? X

Reply
Manouk Visser 4 januari 2016 - 08:32

Heel erg herkenbaar. Mijn zoontje is nu 15,5 maand, slaapt ook niet door en hij slaapt heerlijk bij ons in bed. Op het cb zeiden ze dat ik hem maar moest laten huilen en vooral geen nachtvoedingen meer moest geven. Om een discussie te voorkomen heb ik daar ja en amen op gezegd, ben daar niet om mijn keuze voor het samen slapen te bespreken haha en mijn keuze om hem niet te laten huilen haha. Soms vind ik het wel erg zwaar hoor. Als hij zo 2 keer wakker wordt vind ik het echt niet erg, maar de afgelopen 2 weken zijn er nachten geweest dat ik maar 4 tot 5 uur slaap heb gehad. Dat is wel ontzettend zwaar, maar goed ik weet dat er dan iets bij hem dwars zit. Dan knuffelen we gewoon nog meer en ga ik in de middag even mee terug naar bed met hem. Maar snap dat dit laatste wat lastiger is met meerdere kindjes.

Reply
Carlijn 4 januari 2016 - 08:30

Ik snap heel, heel goed dat je kiest voor de manier die voor jouzelf het prettigst is en waarbij jijzelf de meeste slaap krijgt. Jouw kinderen hebben het meest aan jou als JIJ uitgerust bent, vergeet ook dat niet. Dat Floris nu bij jullie slaapt, tja dat is dan maar zo. Ik zeg zelf altijd dat ik dat niet zou willen voor mezelf, maar soms is het niet anders. Jij had dit zelf vast ook nooit bedacht. Toevallig heb ik eergisteren een halve nacht met Amy in mijn armen geslapen, omdat ze de hele boel bij elkaar krijste vanwege verkoudheid en de hele tijd haar tweelingzus wakker schreeuwde. Schoot niet op..

Reply
Nicole 4 januari 2016 - 08:21

Je hebt groot gelijk hoor. Ons zoontje slaapt wel door, maar heeft moeite met (alleen) in slaap vallen. Dus vaak valt ie tegen mij aan in slaap en dan leg ik hem weg.

Reply
Olga 4 januari 2016 - 07:44

Ik slaap in fases met een kind in bed. Als dat de manier is om zelf ook een beetje te kunnen slapen doe ik dat graag. Ik heb hier ook van die enorme giermomenten met I. en om dan aan een beetje nachtrust te kunnen komen is samen op bed liggen de enige optie. Je moet iets als je geen man uit z’n bed kan sturen om ook eens polshoogte te nemen.. 😉

Reply
Anoniem 4 januari 2016 - 07:42

Eerlijk? Ik moet er niet aan denken. Mijn bed en die acht uur slaap … is het enige moment écht voor onszelf. Ik heb twee zoontjes van 4,5 en ruim 2. Beide top slapers. Geluk? Nee. In de babymaanden heel veel discipline moeten hebben, heen en weer lopen en doorzetten. Ik dacht soms ook weleens dat ik gek werd. Maar ik wist gewoon dat het op de lange termijn zou werken. Ik denk niet dat er een goed of fout is. Maar dat je heel goed naar jezelf en je gezin moet kijken wat bij jullie past :-).
Ik vind dat je het fantastisch doet! Echt petje af met drie koters.

Reply
Elisabeth 4 januari 2016 - 07:31

Ik geef je gelijk hoor! Gewoon doen wat voor jullie het beste werkt. Mijn zoontje wordt juist klaarwakker als we hem in bed nemen. Alle kindjes zijn gewoon anders. Enne, je mag volgens mij wel n btje trots op jezelf zijn dat je t zo goed oplost en volhoudt!

Reply
Bianca 4 januari 2016 - 07:24

Ach, als ze 16 zijn slapen ze vast lekker door en in hun eigen bed 😉 Aan alles komt een einde! Succes

Reply
Saskia 4 januari 2016 - 07:23

Wij hebben Senna ook toen hij jonger was een hele tijd tussen ons in laten slapen. Wat iedereen er ook van zegt, soms heeft je kind het gewoon nodig inderdaad. Na een paar maanden ging het terug naar zijn eigen bed overigens probleemloos. En hij slaapt nu nog steeds elke nacht lekker in zijn eigen bed.

Reply
Bianca Schrijft 4 januari 2016 - 06:54

Het lijkt mij een verschrikking. Niet dat we er hier in huis mee te maken hebben of kunnen hebben. Ik kan me wel voorstellen dat je moet reageren om zelf ook nog slaapkwaliteit over te houden. Anders is het niet te doen.

Reply
Channa 4 januari 2016 - 06:16

Fenna is nu 19 maanden maar die slaapt ook nog niet door. Jamie heeft af en toe ook nachten die heel belabberd zijn en ja soms ligt één van de twee bij ons in bed, ik bedoel ik moet ook werken en ik ben ook wel eens moe. En daarnaast heeft het hen een gevoel van veiligheid!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.