24 en voor het laatst zwanger.

by Tamara

Om eerlijk te zijn voelt het best wel gek om ‘nog maar ‘ 24 te zijn en toch al voor het laatst een kindje in je buik te hebben. Vooral omdat ik 10 jaar geleden nooit verwacht had dat ik nu überhaupt 1 kind zou hebben, laat staan bijna 3!

image

Ik werd voor het eerst zwanger op mijn 19e. Een tienermoeder dus en bah wat heb ik een bloedhekel aan dat woord. Er zit mede door bepaalde tv programma’s en vooroordelen zo’n verschrikkelijk negatieve lading aan dat woord! Maar goed, daar wijd ik later ooit nog wel eens een blog aan.

Door de negatieve vooroordelen had ik juist nog meer de neiging om mijn best te doen en iedereen te bewijzen dat ik geen ‘mindere’ moeder was door mijn leeftijd. We kochten ons eerste huis, ik werkte hard en bij 26 weken belandde ik in het ziekenhuis met 25+4 met heeel erg veel buikpijn omdat het kennelijk toch allemaal even wat teveel geweest was.

Vanaf dat moment besloot ik thuis te blijven en te genieten van alles wat het moederschap inhoud!

Of er veel verschillen zijn tussen op je 19e zwanger zijn en 5 jaar later op je 24ste? Ja best wel, ik was de eerste keer wat naïever, maakte me niet zo heel druk om de dingen die fout konden gaan en het leek me vooral ‘leuk’ een baby. Ik heb er bijvoorbeeld amper bij stil gestaan dat het ook wel eens fout kon gaan en zelfs toen ik opgenomen werd in het ziekenhuis maakte ik me niet superveel zorgen.

Nu tijdens de derde keer en trouwens bij de zwangerschap van Floris ben ik me veel meer bewust van dingen die fout kunnen gaan, misschien ook wel omdat ik om me heen genoeg voorbeelden heb gezien van hoe het ook kan en besef ik me elke dag weer hoe gezegend we zijn dat we straks 3 gezonde kinderen hebben.

Of het door mijn leeftijd kwam dat ik zo onbezorgd was of doordat het mijn eerste zwangerschap was, weet ik niet. Je hoort namelijk wel vaker dat vrouwen wat onbezorgder zijn tijdens hun eerste zwangerschap.  Wel weet ik dat ik het af en toe heel fijn zou vinden om even lekker onbezorgd te genieten in plaats van over aaaaaaalles te piekeren!

Merkte jij veel verschil tussen je zwangerschappen?

Misschien vind je dit ook leuk

22 comments

Odile 24 april 2015 - 11:29

Lijkt me best gek! Je bent nog zo jong haha. Stiekem had ik nu, op mijn 25e, ook al best twee kindjes gewild. Soms voelt het ook zo dubbel: aan de ene kant voel ik me nog een kind omdat ik er zo jong uit zie maar aan de andere kant ook 30 jaar of ouder omdat mijn leven zo anders is dan andere 25-jarigen.
Al met al is het toch mooi en fijn om jong moeder te zijn, vind ik!

Reply
Monique 2 april 2015 - 18:57

Ik zou wat betreft zwanger zijn het ook zo weer over doen! Ik was 26 toen ik zwanger was van Dean en 28 toen ik zwanger was van Zoë. Ik heb altijd gezegd, ik wil graag 2 kids voor mijn 30e en als het even kan eerst een jongen en dan een meisje. Nou….dat is gelukt! haha..meisjesdroom kwam uit.
Ik vind tienermoeder ook een walgelijk woord. Alsof je standaard te jong bent om kinderen te mogen krijgen en het dan niet zou kunnen. Belachelijk die vooroordelen.
Toen ik bevallen was van Zoë heb ik er zeker even moeite mee gehad dat dit de laatste keer was, maar inmiddels weet ik dat de keuze juist was. Ik ben gelukkig zo 🙂

Reply
Tamara 3 april 2015 - 08:38

Wat fijn om te lezen dat je droom uitgekomen is en dat je het ondanks dat je even moeite met het afsluiten had je er toch vrede mee hebt 🙂

Reply
lin 2 april 2015 - 17:57

Ik denk dat je dit altijd houd, tenminste ik ook hoor! bij elk nieuw maatje dacht ik oh de laatste keer deze maat in handen hebben !

Reply
Tamara 3 april 2015 - 08:37

Gek is dat he? Toch had ik bij Floris tijdens de zwangerschap al het gevoel dat dit niet de laatste keer was en deze keer wel heeel sterk!

Reply
Lieke 2 april 2015 - 13:32

Jeetje ik ben 24 en nu voor het eerst moeder, kan me niet voorstellen dat ik al klaar zou zijn zeg maar. En voorheen kon ik me nergens druk om maken maar sinds mijn zwangerschap en zeker nu die kleine er is. Overal Om!

Reply
Tamara 2 april 2015 - 15:54

Hahaha gek is dat he? Dat je zoveel zorgen kunt hebben om zo’n kleintje

Reply
Jennifer 2 april 2015 - 12:58

Ik ben 21 en heb een zoontje van ruim 11 weken en ik heb echt enorm genoten van de zwangerschap. Het was een onverwachte zwangerschap, maar doordat we toch bewust hebben gekozen voor het houden van de baby was ik iedere dag bang dat er wat mee zou gebeuren. Toch vond ik de zwangerschap heel leuk, maar daar moet ik wel bij zeggen dat die heel goed ging en ik nog tot het laatst de hele stad doorfietste (nu denk ik: dat ik dat durfde!!). Ik ben benieuwd hoe ik een (hopelijk) volgende zwangerschap zal vinden, al weet ik nog niet wanneer. Maar hoop ook zeker dat het net zo goed zal gaan als bij deze eerste. Nu wij zo vroeg met een kindje zitten vraag ik me ook af wanneer we klaar zullen zijn. We willen er sowieso als het even kan meer dan twee, dus dat een volgende zwangerschap de laatste zou zijn daar zit ik niet mee. Maar dat ik jonger ‘klaar’ zal zijn dan oorspronkelijk gedacht maakt me op dit moment wel een beetje weemoedig. We zullen zien wat de toekomst brengt, in ieder geval genieten we nu volop van ons eerste kleintje! Dat is ook belangrijk!

Reply
Tamara 2 april 2015 - 15:54

Wat heb je dat mooi verteld! Vooral dat laatste stuk! Heel erg herkenbaar, vooral omdat ik niet had verwacht al klaar te zijn met kinderen krijgen op mijn 24ste. Ik had verwacht carrière te maken en rond mijn 30ste een kind te krijgen ! Fijn dat je nu zo heerlijk geniet! Ze zijn ook maar zo kort echt klein!

Reply
Buffy 24 december 2016 - 08:16

And I forgot candy corn? Oh th2&a#8t17;s just not right! Love your name, Laurel. I thought that it was so pretty that I named a dear someone that once upon a time.Vee~A Haven for Vees last blog post..

Reply
Marlieke 2 april 2015 - 12:28

Ik was 29 bij de eerste en idd heel onbezorgd, terwijl ik in m’n omgeving het echt mis heb zien gaan. Maar je weet niet wat je gaat krijgen dan. Bij nummer twee was ik doodsbenauwd of het allemaal wel goed zou gaan en het wel gezond zou zijn. Heel normaal dus! Oja en op 19 en 24 jarige leeftijd, kreeg ik echt rillingen bij de gedachte aan een kind 🙂

Reply
Tamara 2 april 2015 - 15:52

Haha grappig dat dat ook op een heel andere leeftijd zo herkenbaar is! Ik denk niet dat er een ideale leeftijd bestaan om moeder te worden, de ene is er eerder aan toe dan de ander!

Reply
Manouk 2 april 2015 - 11:52

Ik was 23 toen ik mama werd, maar ik vond het wel allemaal spannend en maakte me soms wel zorgen. Maar dat komt doordat een ver nichtje haar kindje is verloren bij 21 weken zwangerschap. Ik heb ook een paar keer gebloed en dan schrok ik wel altijd. Maar heb wel kunnen genieten van de zwangerschap, dat zeker!

Reply
Tamara 2 april 2015 - 15:51

Ohhh jeetje! Heftig zeg! Logisch dat je je zorgen maakte!

Reply
Sabine 2 april 2015 - 11:48

Tijdens mijn zwangerschap ben ik juist heel erg bezig geweest met ‘wat als..’ om gek van te worden dat gepieker. Ik hoop heel erg dat als we weer gezegend worden met een kindje ik er door de positieve ervaring die ik nu heb (gezonde grote knul) er meer van kan genieten ☺️

Reply
Tamara 2 april 2015 - 15:50

Dat is heel erg herkenbaar voor deze zwangerschap bij mij, ik ben continue bezig met wat als? En lig er zelfs snachts wakker van! Ik hoop met je mee!!

Reply
seline 2 april 2015 - 10:31

Ik Was ook 19 toen ik zwanger werd van Milan en Noah. Ik ben nog geen 2e keer zwanger geweest maar merkte dat ik inderdaad ook best wel naïef was toen. Zag het meer voor me als ‘schattig 2 babys’ en verder keek ik niet zo goed. Na de geboorte is dat 180 graden gedraaid!

Reply
Tamara 2 april 2015 - 15:49

Ja hier ook! Het leek me gewoon wel leuk! Na de geboorte begon het zorgen pas echt!

Reply
Sam 2 april 2015 - 09:13

Ik ben net 25, en heb 2 prachtige dochters! Ook was ik bij mijn 2e zwangerschap veel meer bezorgd over wat er allemaal mis kan gaan. Vriendinnen zijn nu ook bezig met het proberen kindjes te krijgen, en daar lukt het niet, of zijn er miskramen geweest. Of dit voor mij de laatste zwangerschap was weet ik nog niet, mijn man vind het wel mooi zo! Maar omdat de omgeving nu zo bezig is met kindjes denk ik, kan me niet voorstellen dat ik nooit meer zwanger zal zijn! Het is zo bijzonder en mooi om mee te maken! We zullen zien!

Reply
Tamara 2 april 2015 - 09:20

Ja dat heb ik ook wel heel erg hoor! Ik kan me niet voorstellen hoe het is om echt nooooooit meer zwanger te zijn, maar ik zie een vierde dan ook weer niet zitten!

Reply
Lifesabout 2 april 2015 - 08:38

Ik kan geen verschil aangeven omdat ik maar 1 dochtertje heb en niet meer zwanger mag worden. Lijkt mij wel heel gek voor je te beseffen dat het de laatste keer is.
Tijdens mijn zwangerschap wist ik niet dat ik daarna geen kinderen meer mocht krijgen, wat ik nu heel naar vindt omdat ik dan anders had ‘genoten’. Geniet er nog even van en succes met de laatste weken!

Reply
Tamara 2 april 2015 - 09:22

Lijkt me stiekem best moeilijk om achteraf te horen dat je nooit meer zwanger mag worden! Ik ben tijdens deze zwangerschap bewust wat afstand aan het nemen van het zwanger zijn, maar het blijft een heel erg gek idee!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.