Leuk dat je weer een nieuwe blogpost leest van mij. Normaal gesproken komt er een keer per maand een nieuw artikel van mij online waarin ik je meeneem in de dingen die met het huishouden te maken hebben. Zo heb ik al geschreven over mijn weekplanner (nog steeds zo blij met dat ding) en nam ik jullie mee tijdens het opruimen van mijn trapkast. Vorige maand verscheen er helaas geen artikel. Iets met een zwangerschap waar ik echt ontzettend ziek van (ben geweest). Inmiddels tikken we vandaag de 15 weken aan en gaat het finally weer wat beter en kan ik weer de pen, ohnee mijn toetsenbord, inkruipen. Het artikel dat ik dit keer voor jullie wil schrijven, gaat over mijn -misschien iets te georganiseerde- washok en wasroutine.
Hoe het ooit was
Toen wij nog met zijn tweetjes waren, er nog geen kinderen rond hobbelden en we beiden fulltime aan het werk waren, deden we de was in het weekend. Onze wasroutine bestond uit op zaterdag zo veel mogelijk wassen, zodat we op zondag de boel konden opvouwen, strijken en alles weer glad hadden. Ideaal en de wassen die ik draaide zaten niet stampesvol. Toen we een paar jaar later een kindje mochten toevoegen aan ons gezin veranderde die wasroutine natuurlijk. Onze eerste was een refluxbaby, dus we moesten hem regelmatig omkleden en hadden altijd een flinke was met spuugdoekjes en hydrofiele doeken. Daarnaast hield ik in de eerste periode de was strikt gescheiden: de kleding van ons zoontje ging niet samen met onze kleding in de wasmachine en voor zijn kleding had ik een ander wasmiddel dan voor onze eigen kleding. Na een half jaar werd ik toch wel wat makkelijker en ging de babykleding wel bij onze kleding. Ik gebruikte dan ook gewoon het wasmiddel dat ik voor de babykleding had gekocht.
Hormonen nemen de overhand
ik in 2017 zwanger was van onze tweede -een dochter- en mijn nesteldrang de overhand nam, moest ons washok onder handen genomen worden. Er kwamen extra planken in, zodat ik meer ruimte had om de wasmanden neer te zetten. Ik ben erg precies met mijn wasroutine en sorteer vrij precies per type en kleur. Ik maakte boven elke wasmand een kaartje met alle wasinstructies. Vanuit mijn eerste kraamweek wist ik nog dat onze kraamverzorgster toen ook graag wilde weten hoe wij de was deden, zodat zij dit een beetje op dezelfde manier kon doen. Dit leek mij dan wel een praktische oplossing. Het scheelde haar weer schrijven en zo was het gelijk duidelijk. Ik weet het, misschien een beetje extreem. We gooien het op de zwangerschaphormonen (in combinatie met een beetje controle freak zijn).

Hier zie je een voorbeeld van de kaartjes die ik drie jaar geleden maakte.
Het sorteren van de was
Dat sorteren en scheiden van de was doe ik nogsteeds. Ik vind het prettig om het allemaal in aparte wasmanden de hebben, zodat ik in één oogopslag zie welke soort was gedaan moet worden. Hieronder een overzichtje van de soorten was die wij allemaal hebben. Veel wordt een tot twee keer per week gedaan, maar sommige wassen draai ik ook maar een keer per twee weken. Het is ook wel een beetje afhankelijk van het weer en van de activiteiten die er die week hebben plaatsgevonden (veel speeltuintjes = meer was en meer vlekken)
- Ons eigen beddengoed (60 graden) – 1x per week
- Het beddengoed van de kinderen (60 graden) – 1x per week
- De handdoeken (60 graden) – 2x per week
- Hydrofiele was (60 graden) – 1x per week
- Ondershirts Kevin (90 graden) – 1x per twee weken
- Donkere was (40 graden) – 2 tot 3x per week –> splits ik vaak nog uit in donker en bonte kleuren
- Donkere was (30 graden) – 1x per week –> splits ik vaak nog uit in donker en dat kledingstukken die wat meer kleur bevatten
- Witte was (40 graden) – 1x per week
- Lichte kleuren was (30 graden) – 1x per twee weken
- Geel/oranje was (30 graden) – 1x per twee weken
Wasroutine
Ik draai met gemak zo’n tien wassen per week, maar meestal zijn dit er wel meer. Ik ben best wel zuinig op de kinderkleding, maar heb op de vlekken die zij maken niet altijd invloed. Daar zijn het kinderen voor en het hoort er een beetje bij. Nu zijn mijn kinderen over het algemeen niet van die onwijze vlekkenmonstertjes, maar als er ergens vlekken in zijn gekomen gaat het gelijk na het avondeten in de wasmachine. Ik gebruik altijd ossengalzeep om de vlek mee te behandelen. Ook heb ik Oxy in huis voor als het wat meer vlekken zijn en het om nog meer bestrijding vraagt. Als er ‘s ochtends al een vlek in komt waarvan ik weet dat het echt een rotvlek is (tomaat of aardbei bijvoorbeeld) dan wacht ik niet tot ‘s avonds. Het gaat dan gelijk in de wasmachine. Ik probeer wel altijd te kijken of er nog dingen liggen die gelijk erbij kunnen, zodat het nog een enigzins productief wasje is.
Voor al die soorten was die ik hierboven opgenoemd heb, heb ik allemaal wasmanden staan in het washok. Voor het beddengoed heb ik geen aparte wasmanden staan in het washok. Dat mik ik altijd gelijk in de wasmachine en anders ligt het ervoor, zodat het zo snel mogelijk in de machine kan.
Ik heb geen vaste dagen in mijn wasroutine. Wel probeer ik de 60 graden wassen zo veel mogelijk in het weekend te doen, maar dat is lang niet altijd haalbaar. Dan ga ik niet wachten totdat het weekend is, dan gaat de machine gewoon aan. Ik plan normaal gesproken wel hoeveel wassen ik per dag doe. Op mijn vrije dagen zijn dat er meer dan op mijn werkdagen bijvoorbeeld. Nu ik de afgelopen maanden ziek op bed en de bank heb gelegen en het verre van in staat was om het huishouden, laat staan de was te doen, is het schema wat versloft. Nu het langzaam beter gaat, probeer ik ook de was zelf weer bij te houden. Ik merk dat alles zelf bijhouden nu nog iets te veel van het goede is. Gelukkig heb ik de beste man en heeft hij zich de afgelopen maanden ontfermd over de was. Ook nu helpt hij gewoon mee met het ophangen en opvouwen.
Wasmiddel
Qua wasmiddel ben ik enigszins trouw. Ik wissel niet vaak, eigenlijk alleen wanneer de geur mij niet meer aanstaat. Voor het beddengoed en de handdoeken gebruik ik altijd de Mega Perls van Persil. Qua wasverzachter heb ik altijd iets van Silan. Voor de gewone kleding gebruik ik op dit moment Fleuril. Vooral de witte en zwarte flessen vind ik daarvan heel lekker ruiken. De rode, voor de gekleurde was, wisselt een beetje. De hydrofiele was doe ik nogsteeds met een apart wasmiddel, namelijk Neutral. Nu we weer een kleintje verwachten, ga ik dat wasmiddel weer inslaan zodat ik daar straks lekker alle babyspullen mee kan wassen.
Mijn tips voor jou
– Als je van jezelf weet dat je een ramp bent in de was bijhouden, plan het dan in. Schrijf uit wanneer je welke was doet of op z’n minst hoeveel wassen je op welke dag wil gaan doen die week. In het begin misschien een beetje gek of onwennig. Je zult ook wat feeling moeten krijgen voor welke wasmand sneller volstroomt, maar uiteindelijk werkt het wel.
– Om de kleuren en kwaliteit van je kleding goed te houden, zou mijn tip echt zijn om de was goed te sorteren. Check de waslabels: 30 graden bij 30 graden, 40 graden bij 40 graden en dat ook enigszins per kleur gesorteerd. Kleding met een print erop, binnenstebuiten draaien en zodra je het ophangt weer goed draaien.
– Gebruik maar een heel klein beetje wasverzachter. Wasverzachter en zeker te veel is funest voor kleding. Beter is nog om wat natuurazijn toe te voegen.
– Wij gebruiken de droger alleen voor handdoeken, beddengoed, hydrofiele doeken en de ondershirts van Kevin. In de winter wil ik nog wel eens sokken in de droger gooien, maar verder niet. Kleding gaat hier nooit in de droger. Je kleding blijft echt langer mooi als je het op een wasrek laat drogen.
Ik hoop dat je het leuk vond om over mijn wasroutine te lezen. Al was het alleen maar om te grinniken over mijn overdrevenheid misschien. Daarnaast hoop ik dat de mensen die opzoek waren naar tips, hier wellicht iets hebben kunnen vinden. Mocht je vragen hebben of verzoekjes voor een volgend artikel laat dat via een DM of een reactie op het artikel even weten.
Veel liefs, Manon
1 comment
Leuk Manon! Ik dacht eigenlijk vooraf “wie schrijft er nu over de was”, maar je schrijft gewoon heel boeiend 😉. En ik heb er echt wat van opgestoken, want plannen is voor mij een grote uitdaging (en wel hard nodig). Bedankt! Groetjes Monique van Lent