10 feitjes over knoflook | Naomi

by Naomi Van der Laan

Zoals iedereen wel weet is onze blog baas Tamara niet vies van een teentje knoflook. Zo komen er regelmatig beelden voorbij met recepten waarin gevraagd word om 1 teentje knoflook en er vervolgens een heel bolletje verdwijnt. Ook feitjes vind ze reuze interessant. Dus ik dacht, laat ik die 2 eens combineren in mijn blog. Een feitjes blog over knoflook! Waarom ook niet? Naast het feit dat knoflook natuurlijk ontzettend lekker is, heb ik nog 10 andere feitjes kunnen vinden. Wist jij deze 10 dingen al over knoflook?

1. Knoflook is een enorme vitamine bom.

Knoflook bevat vitamine A, welke je immuunsysteem ondersteund.
Vitamine B1/ thiamine, welke onmisbaar is voor de energievoorziening van je lichaam. Vitamine B3/ niacine, dit is van belang voor de energievoorziening
Vitamine C, heel belangrijk voor een goede weerstand.

2. Knoflook is goed voor je immuunsysteem!

Wanneer je veel knoflook eet zou je minder vaak ziek moeten zijn of verkouden. De Medical University Maryland hield een studie waarbij de testpersonen gedurende twaalf weken elke dag een knoflook supplement gebruikten. Hier kwam uit dat je je verkoudheid met 63 procent kunt verlichten door het gebruik van knoflook. Ook hadden de proefpersonen die knoflook binnenkregen minder lang last van hun verkoudheid dan de groep die een placebo kreeg toegediend.

3. Knoflook heeft een antibacteriële werking

Heb je niets in huis om een wondje te ontsmetten? Kies dan eens voor knoflook! Dankzij de antibacteriële werking kun je het namelijk gebruiken om wondjes te ontsmetten. Nog een voordeel van die antibacteriële werking, het werkt ook goed tegen infecties, bijv. voedselvergiftiging door Salmonella.

4. Knoflook is goed voor je hart

Rauwe knoflook bevat namelijk waardevolle stoffen die ontstekingen tegen kunnen gaan. Aangezien ontstekingen ervoor kunnen zorgen dat je cholesterolwaardes te hoog worden, is dit een win/win situatie natuurlijk.
Let er wel op dat als je knoflook bakt of kookt de stof die je kan beschermen tegen ontstekingen verdampt. Dit gezonde voordeel gaat dus alleen op bij rauwe knoflook.
Ook kan knoflook helpen door de bloedverdunnende eigenschappen die het heeft. Dit is niet alleen goed voor de hoge bloeddruk maar ook voor hart- en vaatziekten.

5. Knoflook helpt bij een te hoge bloeddruk

Knoflook eten zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt.

6. Knoflook helpt tegen muggenbeten

Waarom precies dat is nog niet bekend, maar als je knoflook direct op je huid smeert heb je minder last van muggenbulten dan wanneer je niets gebruikt. Waarschijnlijk heeft het met de geur te maken denken ze.

7. Knoflook is goed voor de huid

Bij de behandeling voor de huidaandoening psoriasis word wel eens gekozen voor het toepassen van knoflook. Knoflook bevat namelijk veel ontstekingsremmende stoffen zoals ik al eerder vertelde. Het wrijven van knoflookolie op het gebied aangetast door psoriasis kan dan ook de problemen verminderen.

8. Knoflook helpt bij het verwijderen van splinters

Gillend kind want er zit een splinter in de hand en je kunt die pincet weer eens niet vinden? Grijp dan naar de knoflook! Houdt de knoflookteen op de splinter en het kruid zal de splinter vanzelf uit je huid trekken. Zou het echt zo simpel werken?

9. Knoflook kan haaruitval tegengaan

Wanneer je knoflook over je hoofdhuid wrijft kan het schimmels tegengaan, vanwege de antibacteriële werking. Dit zorgt er weer voor dat de bloedcirculatie verbeterd en de haarwortels beter gevoed worden. Dus indien je haaruitval komt door een schimmel, slechte doorbloedding of een tekort aan vitamines dan kun je het zo verminderen. Knoflook is jouw vriend.
Mocht je je huid een knoflook behandeling geven, zorg er dan wel voor dat je je haar even wast of een beetje parfum erop spuit. Want dit gaat natuurlijk lekker sterk ruiken!

10. Houdt je tuin veilig

Ook bij het tuinieren kunnen we knoflook gebruiken om slakken en insecten uit de groentetuin te houden. Plet enkele teentjes knoflook en meng met warm water. Heb je de tijd? Laat het dan een paar uur in de zon laten staan. Doe het mengsel in een plantenspuit en verstuif het over de planten die je wilt beschermen.

Zo, dit waren ze, mijn 10 feitjes over knoflook. Hoeveel wist jij er al?

zwarte knoflook

De volgende dag

Mocht je nu denken, ja hartstikke leuk allemaal hoor, maar die geur de volgende dag! Houdt dat je tegen? Ook geen probleem, want ook daar hebben we een oplossing voor! Kies dan namelijk voor zwarte knoflook. Deze bevat 2x zoveel antioxidanten dan de witte knoflook en je adem schijnt er niet van te gaan stinken! Ideaal toch. Geen excuses meer zou je zeggen. Allemaal aan de knoflook!

Aan de slag

Wil je direct aan de slag met knoflook? Kijk dan naar dit recept voor het allerlekkerste knoflookbrood of de turkse pides met kebabkip en knoflooksaus. Ook in deze heerlijke courgette soep met zalmsnippers geeft de knoflook een heerlijke en onmisbare toevoeging.  Dat kan niet missen toch? Voor ieder wat wils dus geniet ervan! ♥

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.