1 jaar geleden gebeurde er iets heel bijzonders.

by Tamara

Ik denk er de laatste tijd steeds vaker aan terug dat er vorig jaar rond deze tijd iets bijzonders met me aan de hand was. Ik was namelijk zonder dat ik het wist zwanger van ons vierde kindje. Ik was al een flinke poos overtijd, maar kon me eigenlijk helemaal niet voorstellen dat ik zwanger zou zijn. Voor de zekerheid deed ik toch maar een test en die was meteen dik positief. Een grote schok natuurlijk, want een vierde kindje stond echt niet op de planning. Inmiddels is onze dochter Sarah bijna 4 maanden en we zijn dolblij met haar. Ze voelt echt als een cadeautje! Maar als ik een zwangerschap had kunnen voorkomen, had ik dat dan gedaan? Dat vertel ik in dit artikel.

1 jaar geleden gebeurde er iets heel bijzonders.

Dit artikel is een samenwerking.

Ik krijg best wel vaak de vraag wat ik gedaan zou hebben als ik eerder had geweten dat ik zwanger was. Nou dat is makkelijk, ik denk dat we het dan ook gehouden zouden hebben. Ik had op dinsdag een positieve test en we gaven onszelf tot zondag om een beslissing te maken. Maar eigenlijk wisten we na een paar keer praten al dat we ervoor wilden gaan. We hebben 3 andere kinderen waar we ontzettend veel van houden en genoeg liefde voor nog eentje erbij.

Toch waren we nooit bewust voor een vierde gegaan. Ons gezin was namelijk al compleet en we hadden alles afgesloten. Het is dat ik ervan overtuigd was dat het op dat moment gewoon veilig kon, anders hadden we zeker wel een voorbehoedsmiddel gebruikt.

Oeps! Toch een ongelukje!

Het gekke vind ik toch wel dat ik deze keer ook gewoon heel erg zeker wist dat ik vast niet zwanger was. Ik was alleen dus al twee weken overtijd en ik wilde wat zekerheid hebben. Dat is wel eens anders geweest, ik kan me nog een keer herinneren dat we net bij elkaar waren en we ook een ‘ongelukje’  hadden gehad. Ik wilde toen een morning after-pil gaan halen, maar ik schaamde me eigenlijk best wel en ben niet gegaan. Gelukkig werd ik vlak daarna ongesteld en we hebben daarna altijd extra opgelet.

Maar eigenlijk is het best wel gek toch? Dat ik me zo schaamde om die morning after-pil te gaan halen. Ik denk dat dat komt omdat er vaak wordt gedacht dat een morning-after pil een soort abortus is. Dit is eigenlijk helemaal niet zo. Wanneer je al zwanger bent dan werkt een morning-after pil helemaal niet, hij stelt namelijk de ovulatie uit, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. De morning-after pil wordt dan ook wel eens de ‘noodpil’  genoemd. Een pil die je beschermt tegen een ongewenste zwangerschap wanneer je bijvoorbeeld je gewone pil vergeten bent. Het is dus niet bedoeld als gewone anticonceptie, maar echt als hulpmiddel bij een ongelukje.

Ben ik de enige die dit overkomt?

Ik voelde me best wel eenzaam toen ik zwanger bleek te zijn vorig jaar. Een beetje of ik de enige was die dit kon overkomen. Ik voelde me ook heel erg dom, want had ik maar beter opgelet. Inmiddels weet ik dat ik echt niet de enige ben die dit overkomen is. Ik heb afgelopen jaar zoveel lieve reacties van lezers gehad met hoe hun erachter kwamen dat ze onverwacht zwanger waren en hoe ze daarmee omgingen. Nu ben ik heel erg blij dat we de zwangerschap doorgezet hebben, maar er zijn natuurlijk ook een heleboel situaties waarbij een zwangerschap echt niet uit komt. Per jaar worden er in Nederland 30.000 abortussen plaats. Best wel gek eigenlijk als je je bedenkt dat al die abortussen niet nodig waren geweest als die vrouwen naar de drogist waren gegaan om een morning after-pil te halen. Want zo makkelijk is het eigenlijk, de morning after-pil van ellaOne is bij vrijwel elke drogist verkrijgbaar. Zonder recept en ze liggen gewoon in de winkel, dus je hoeft er niet naar de vragen.

Bij een drogist zijn 2 soorten morning-afterpillen te koop, namelijk Norlevo en ellaOne. Het verschil tussen deze twee is dat ellaOne hormoonvrij is en dat er maar heel weinig bijwerkingen aan zitten. Als je al bijwerkingen krijgt dan zijn ze slechts tijdelijk. Ook heb je minder kans op een ongewenste zwangerschap omdat elloOne ook werkt op de 2 dagen voor de ovulatie. Dit zijn de 2 meest vruchtbare dagen. Dus mocht je een ongelukje gehad hebben, dan is het slikken van deze pil zeker een goede optie.

Ik vind het een hele goede zaak dat de morning after-pil gewoon bij de drogist verkrijgbaar is. Het is toch weer een stap minder en in zo’n situatie wil je niet eerst naar de huisarts, daarna naar de apotheek en dan pas die pil slikken. Zeker omdat hij het beste werkt als je hem binnen 24 uur slikt.

Wat vind jij hiervan? Vind je het goed dat deze pil op een makkelijkere manier verkrijgbaar is en heb jij hem wel eens nodig gehad?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

anoniem 17 januari 2018 - 08:16

Hoi.

Ik heb toen ik 16 was een morning achter pil gehad. Mijn vriend en ik waren een jaar bij elkaar en toen wij sex hadden en hij zich terug trok bleef de condoom in mij zitten.
Ik raakte helemaal in paniek!
Mijn moeder mocht dit echt niet weten in die tijd.
Ze wilde mij al een poos aan de pil hebben maar ik zwoor dat ik nog niet aan sex deed haha.
Maar het was in een weekend en ik kon niet naar de huisarts. Dus wij zijn gaan zoeken op internet wat we moesten doen. Daar stond als tip naar de rutgersstichting te gaan. Maar maandags was ik te laat vrij en ik durfde niet te spijbelen . (net meisje he?)
Maar gelijk na school snel naar de stad binnen 45min en wij belden aan. Niemand meer aanwezig shit en nu. Bonzen op het raam… gelukkig er kwam iemand en we deden binnen ons verhaal. Het koste de eerste keer niets en we kregen het zo mee. Reis pillen kopen en om de zoveel uur een wekker zetten. Man midden in de nacht ook. Gelukkig hebben mijn ouders niets gemerkt!
Dus ik sta er achter dat ze het nu makkelijker verkopen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.