Blog persoonlijk

Schoonmaakrooster voor een gezin van 5.

schoonmaakrooster

Ik ben een rommelkont. Ik geef het maar meteen toe. Hoewel ik heel goed kan opruimen en dingen weg kan gooien, laat ik overal een spoor van rommel achter. Of ik nou gekookt heb in de keuken of wanneer ik mijn nagels heb zitten lakken aan tafel. Tel daarbij op dat mijn 3 kinderen dat grote rommel maak talent van mij geΓ«rfd hebben en je kunt je vast voorstellen dat er hier genoeg gedaan moet worden elke dag. Nu is het bijna niet te voorkomen dat je huis wat rommelig is met 5 personen. Maar door middel van een soort schoonmaakrooster heb ik houvast om toch elke dag wat te doen en het zo redelijk netjes te houden. Kijken jullie mee naar mijn schoonmaakrooster voor een gezin van 5?

Schoonmaakrooster voor een gezin van 5.

Maandag.

 • Bedden afhalen en beddengoed wassen.
 • Dekbedden en kussens luchten.
 • Boven stofzuigen.
 • Alle was in de wasmand stoppen.
 • Beneden stofzuigen.
 • Afwassen.

Dinsdag.

Dinsdag is altijd een drukke dag ivm zwemles. Dus ik doe dan alleen de standaard dingen.

 • Stofzuigen.
 • Afwassen.
 • 1 Γ‘ 2 wassen draaien.
 • Wc schoonmaken.

Woensdag.

Op woensdag zijn alle kinderen thuis en daarom ruimen we overdag niet zoveel op qua speelgoed. Ik doe wel eens een poging om wat meer huishoudelijke klusjes te doen. Maar dan ben je aan de ene kant van de kamer klaar en dan is de andere kant alweer een rommel!

 • Stofzuigen.
 • Afwassen.
 • De was doen.

Donderdag.

 • Stofzuigen.
 • Afwassen.
 • Planten water geven.
 • Wasjes draaien.
 • Wc schoonmaken.
 • Speelgoed sorteren en in de juiste bakken doen.
 • Alles afnemen met water en sop.
 • Dweilen.

Vrijdag.

 • Stofzuigen.
 • Afwassen.
 • De was doen.
 • Kinderkamers opruimen.

Zaterdag.

 • Zaterdag is meestal een drukke dag omdat we dan altijd de weekboodschappen doen.
 • Koelkast en kasten uitzoeken.
 • Wc schoonmaken.
 • Afwassen.
 • Stofzuigen.

Zondag.

Zondag is schoonmaakdag. Elke zondag gaan we samen even door het huis heen om alle achterstallige klusjes te doen.

 • Alles afnemen met water en sop.
 • Keuken helemaal schoonmaken.
 • Alles goed stofzuigen en speelgoed onder de bank weghalen.
 • Wc schoonmaken.
 • Badkamer schoonmaken.
 • Kinderkamers opruimen.
 • Alle was wegwerken.
 • Afwassen.

Naast bovenstaande wekelijkse dingen hebben we ook een aantal dingen die we elke maand of om de paar maanden doen. Zoals bijvoorbeeld alle oude spullen uitzoeken en naar de stort brengen. Oude kleding uitzoeken en naar de kledingbak doen, Ramen wassen enz. Daarnaast komt het vaak genoeg voor dat er wat geschoven wordt in de bovenstaande dingen. Wanneer de kinderen veel rommel gemaakt hebben stofzuig ik in de middag of avond nog een keer en als er bijvoorbeeld drinken omgevallen is dan dweil ik een keer extra.

Soms vind ik het ook wel lastig om al het bovenstaande te doen, plus nog voor drie kinderen te zorgen en ook nog best wel veel aan mijn blog te werken. Vooral ook omdat schoonmaken gewoon geen dankbaar werk is wanneer je veel kinderen in huis hebt.

Hebben jullie ook een schoonmaakrooster? Komt die een beetje overeind met de mijne?

 

 

Afbeelding shutterstock.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  ElineSophie
  11 mei 2017 at 16:56

  Hahaha! Ik was nog erger! Ik had zelfs een schema voor WAT ik die dag zou wassen/opvouwen.

  Voordeel van zo een schema: je bent op een gegeven moment klaar!

 • Reply
  Liess
  11 mei 2017 at 16:28

  Strak rooster πŸ™ˆ ik doe zoveel mogelijk en kijk elke dag wat ik doe… Of niet πŸ˜‚
  Liess onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 28 29 30My Profile

 • Reply
  IJlien
  11 mei 2017 at 13:18

  Wauw strak schema, goed bezig! Ik doe op de dagen dat ik thuis ben (vrij t/m ma) zoveel mogelijk, maar op maandag altijd de badkamer en wc’s. Di t/m do werk ik en doe ik alleen de was (maar dat vind ik leuk haha). Sjors werkt 36 uur en onregelmatig en doet vaak stofzuigen en eens in de week de hele keuken. Opruimen doen we altijd tussendoor. Wij hebben er een van 10 die niet meer zoveel rommel maakt, die van 2 wel overigens maar die moet ook mee opruimen.
  Leuk om je lijstje te zien!
  IJlien onlangs geplaatst…Lastiggevallen? Lastige gevallen…My Profile

 • Reply
  Priscilla
  11 mei 2017 at 11:05

  Ik heb geen rooster. Ik was elke dag af, doe boodschappen, gooi het speelgoed in een doos en haal er een stofzuiger doorheen en doe de tafels af. En oja ik draai ook nog een was. Zo klinkt het eigenlijk nog best aardig. De rest doe ik wanneer ik er zin in heb. Zo weinig mogelijk dus πŸ˜‰

 • Reply
  Patricia
  11 mei 2017 at 08:48

  Oh ik word al moe als ik naar je rooster kijk. Knap hoor πŸ‘ŒπŸ½ Wij hebben sinds een paar maanden een schoonmaakster. Ze komt 1x in de 2 weken voor 3 uurtjes. Ideaal! Overigens werken wij 36 en 24 uur.

 • Reply
  Kirsten
  11 mei 2017 at 08:16

  Wow, zo goed georganiseerd als jij het doet, zo gaat het bij ons thuis niet…. Ik heb geen vast ritueel. Als ik tijd en zin heb maak ik schoon (helemaal nu ik zwanger ben komt er van het huishouden een stuk minder terecht, thank god for mijn moeder…) Ik doe meestal ’s avonds de was, als de kids in bad zitten. Stofzuigen doen ik tussendoor en opruimen probeer ik mijn jongens nu aan te leren om dat te doen voordat ze naar bed gaan. Die oudste van 5 doet dat heel netjes. De jongste van bijna 3 trekt op dat moment juist alles uit de kast en gaat ermee spelen…….

 • Reply
  Simone
  11 mei 2017 at 08:14

  Wat een druk schema zeg! Hier geen schema. Zou misschien wel een goed idee zijn πŸ™ˆ
  Simone onlangs geplaatst…Waarom luiers best okΓ© zijn en zindelijk worden niet.My Profile

 • Reply
  Frank
  11 mei 2017 at 07:52

  Wat een druke week heb je zo πŸ™Š.We hebben geen schoonmaak rooster, maar we hebben een poetser. Wij werken allebij 32 uur per week en daarnaast poetsen wordt veel. Wel bespreken we bij het eten welke klusjes we nog moeten doen voordat we gaan chillen.
  Frank onlangs geplaatst…Terugblik naar een bijzonder moment; vrienden het babynieuws vertellen!My Profile

 • Reply
  Channa
  11 mei 2017 at 06:37

  Wat georganiseerd zeg! Hier werken we niet met een schema, zouden we misschien wel eens moeten doen.
  Channa onlangs geplaatst…Het verlanglijstje van onze (bijna) 3-jarigeMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge