Hoe bevallen vrouwen in het buitenland?

by Tamara

Bevallen… Alle zwangere vrouwen moeten het toch een keer doen! Het kan iets zijn waar je tegenop ziet of naar uit kijkt, maar hoe dan ook moet die baby er een keer uit. Nu gaat het bevallen zelf bij iedereen redelijk hetzelfde. Maar de manier waarop verschilt nogal per land! Ik was wel benieuwd naar hoe vrouwen in andere landen nou bevallen en ging eens op onderzoek uit! Dus bij deze, hoe bevallen vrouwen in het buitenland eigenlijk?

Thuisbevallen en kraamzorg.

Weetje dat Nederland 1 van de enige westerse landen is waar een thuisbevalling redelijk normaal is? Ik moet er eerlijk gezegd zelf niet aan denken, maar er zijn dus heel veel vrouwen in Nederland die onder begeleiding van een verloskundige thuis bevallen. De reden hiervoor is, dat in Nederland wordt gedacht dat hoe meer de vrouw zich op haar gemak voelt, hoe makkelijker de bevalling gaat. Nu weet ik niet helemaal of dat waar is, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen dat wanneer je op een plek bent waar je je totaal niet op je gemak voelt, je je toch een stuk minder goed op je bevalling kan concentreren. Nog zoiets wat best wel uniek is in Nederland is kraamzorg. In veel andere landen blijf je eerst een paar dagen in het ziekenhuis om te herstellen en wat over de zorg voor de baby te leren. In Nederland mag je meteen naar huis en krijg je een kraamverzorgster.

In Nederland is het al heel lang heel normaal dat de vader bij de bevalling is. Maar dit was in andere landen heel lang niet zo. Weet je dat het in Duitsland zelfs tot in de jaren 70 verboden was voor vaders om bij de bevalling van hun kind aanwezig te zijn?

Ook qua pijnbestrijding doen we het in Nederland anders dan in andere landen. Waar in landen zoals Amerika bijna niemand zonder pijnbestrijding bevalt (94% krijgt een ruggenprik) en waar je dus bijna raar aangekeken word als je geen pijnbestrijding wilt, ben je in Nederland bijna een aansteller als je het wel nodig hebt. Ook ligt het aantal keizersnedes in andere landen veeeel hoger dan in Nederland.

 

De landen waar het echt anders gaat dan in de westerse wereld liggen wel wat verder weg.

Doorwerken tot aan de bevalling?

In Gambia en op Nieuw Guinea is het normaal dat vrouwen doorwerken tot hun bevalling. Ze blijven hierbij gewoon doorgaan op het land totdat hun bevalling begint en gaan zodra het begonnen is naar een vrouwenhuis, waar er naast de vroedvrouw een heleboel andere ervaren vrouwen aanwezig zijn. In Gambia helpen deze vrouwen door tijdens de bevalling heel hard op de buik van de vrouw te drukken. De bevallende vrouw mag tijdens de hele bevalling geen geluid maken en nadat de vrouw bevallen is, drinkt de baby als eerste bij de vroedvrouw aan de borst.

Alleen in het bos bevallen.

Terwijl er in veel landen juist een heleboel vrouwen aanwezig zijn bij de bevalling, gaat dat bij sommige stammen op de Filipijnen anders. Hier gaan vrouwen zodra ze gaan bevallen alleen het bos in en doen de hele bevalling in hun eentje. Sterker nog, als iemand het waagt ze te helpen, zal diegene gestraft worden. Wanneer de baby geboren is, wast de vrouw het kindje met het koude water van een rivier of beek en overhandigd het bij thuiskomst aan de vader.

Alles voor een goede doorgang.

Een grappig feitje dat ik tegen kwam, was dat in veel landen zwangere vrouwen niet in nauwe ruimtes of deuropeningen mochten komen. Dit zou namelijk een moeilijke geboorte tot gevolg hebben. Dit lijkt misschien raar, maar in Europese landen was het heel lang normaal om tijdens de bevalling alle deuren in huis ( dus ook van kasten) wagenwijd open te zetten om zo de bevalling te vergemakkelijken. Ook is het bij sommige inheemse indianenstammen normaal om een zwangere vrouw een wezel te laten eten, omdat deze makkelijk door smalle gaatjes glippen.

Lok de baby.

Ik zei tijdens de zwangerschap van Lauren wel eens dat Richard maar een reep chocolade voor de uitgang moest houden als ze niet op tijd kwam zodat ze wist waar de uitgang was. Maar bij sommige Indianenstammen werd er tijdens de bevalling speelgoed voor de uitgang gehouden om zo de baby te lokken. Ook roepen de vroedvrouw en de medicijnman om en om jongens en meisjesnamen.

Kortom, we denken vaak dat bevallen voor iedereen hetzelfde is, maar het is eigenlijk overal heel erg anders! Weet jij nog een leuk weetje over bevallen in het buitenland?

Misschien vind je dit ook leuk

18 comments

Nophar 17 januari 2016 - 20:13

Mijn zus in bevallen in Thailand. En hier krijgen alle vrouwen standaard een keizersnede. Maar dat wilde mijn zus niet. Zij wilde graag een water bevalling. Ook dat was moeilijk te vinden. Hiervoor moet je dan naar een grote stad. En mijn zus woont op een eiland…..
Ook hebben ze in deze landen een ander soort bloedgroep dan in Europa. Waardoor je als je tóch een keizersnede nodig hebt, of veel bloed kan verliezen je moet zorgen dat er iemand is met dezelfde bloedgroep. Heel anders dan hier in Nederlsnd natuurlijk. Gelukkig is ze natuurlijk kunnen bevallen, zonder mediatie…. En ook niet in bad.

Reply
Josan 17 januari 2016 - 08:52

Meh alleen in het bos had mij niks geleken. Sterker nog dat had ik de tweede keer niet eens overleefd. Blij dat ik in Nederland woon.

Reply
Daniëlle 16 januari 2016 - 21:53

Grappig om te lezen! Hoe kom je aan al die informatie? Mijn tante die twee keer in Amerika is bevallen (omdat ze daar toen nog woonde) mocht niet thuis bevallen. Dat mag niet in Amerika.

Reply
Lonneke 16 januari 2016 - 20:04

Tja als je dit leest dan moeten we maar dankbaar zijn dat we in ons kikkerlandje wonen! Vreselijk om te lezen.

Reply
Liess 16 januari 2016 - 19:32

Ik weet toevallig dat Brazilianen stanaar een keizersnede krijgen (mits je geld hebt natuurlijk)
Toen ik tegen mijn Braziliaanse ex vriend zei dat ik gewoon natuurlijk ben bevallen wist ie niet waar die t moest zoeken lol.

Reply
MamavdDag 16 januari 2016 - 19:19

Gek eigenlijk, dat die vaders er in Duitsland niet bij mochten zijn.

Het enige dat ik weet over bevallingen in het buitenland, en dan vooral in ontwikkelingslanden, is dat er dagelijks veel te veel vrouwen overlijden tijdens de bevalling. Verschrikkelijk vind ik dit. Gelukkig helpt Cordaid Memisa deze vrouwen, zodat ze een glimp op mogen vangen van hoe het is om op een normale manier te bevallen, net als in NL. Ik weet het.. Jouw feitjes zijn een tikkeltje vrolijker. Hihi. Sorry

Reply
Alicia 16 januari 2016 - 15:52

Ik vind het vooral interessant om met landen die dichterbij zijn te vergelijken, want een een stam ergens in het oerwoud is wel heel erg ver weg en logisch dat ze daar nog op een heel andere manier naar bevallingen aan kijken.
In Zwitserland werk je ook door tot de bevalling, maar de meeste vrouwen mieten zich ziek melden een paar weken eerder omdat het toch te zwaar wordt.
Mijn nichtje woont in Mexico en is twee keer met een keizersnede bevallen. Zodra je daar (als je geld hebt dan) aangeeft dat de bevalling te zwaar wordt krijg je een keizersnede, want daar verdient het ziekenhuis meer aan.
Ik vind het heel fijn dat je in Nederland veel keuzes hebt. Zelf had ik altijd verwacht dat ik in het ziekenhuis met zo veel mogelijk verdoving zou willen bevallen omdat ik echt niet tegen pijn kon. Maar uiteindelijk zonder verdoving natuurlijk bevallen en was positief verrast.

Reply
Simone 16 januari 2016 - 12:32

Ik ben toch blij dat ik hier gewoon lekker naar het ziekenhuis mocht 🙂

Reply
Bregje 16 januari 2016 - 11:16

Wat leuk om die verschillen zo te lezen!! Brr alleen het bos in of de vroedvrouw die mijn kindje voedt, no thanks!

Reply
Michelle 16 januari 2016 - 10:31

Wat een gigantische verschillen. Alleen het bos in.. Hoe dan!? Als mijn zwangerschap zo voorspoedig blijft verlopen ga ik voor een thuisbevalling.. Met name in verband met het op mijn gemak zijn ook. Wij staan binnen 5 minuten op de stoep van het ziekenhuis, dus mocht het niet gaan zijn we daar zo.

Reply
Jessica 16 januari 2016 - 10:17

Eigenlijk wel triest om de verschillen te lezen… maar wat ben ik blij met de mogelijkheden in Nederland.

Reply
Roos 16 januari 2016 - 09:32

Tjah de thuisbevalling zoals we hem in Nederland kennen is uniek en je hebt fans en tegenstanders. Persoonlijk vind ik het niet meer van nu een zou ik er zelf nooit voor kiezen..natuurlijk klinkt het ideaal, lekker je eigen huis en bad, niet de deur uit hoeven met weeën. Maar de risico’s wegen mij te zwaar. Nu heb ik sowieso weinig keuze ivm medische indicatie.

Wisten jullie dat er in Aziatische landen een keuze is voor een keizersnee. Althans als je tot de mensen behoort die er financieel warmpjes bij zitten. Veel vrouwen uit Thailand willen niet vaginaal bevallen en nemen en keizersnede. Zij denken dat dit de makkelijke weg is. Ik heb daar zo mijn bedenkingen over. In Thailand is abortus bij wet verboden. Tenzij je kind een afwijking heeft. En dan maakt het niet uit wat voor afwijking niet hoe ver je in de zwangerschap bent

Reply
Jodi - liefthuis 16 januari 2016 - 09:06

Super tof om deze verschillen te lezen. De documentaire birth day Is een aanrader als je dit interessant vindt, daar gaan ze ook bekijken hoe bevallingen ij verschillende landen lopen. Wat doet het met of voor een baby waar hij/zij geboren wordt.

Reply
Nicole 16 januari 2016 - 08:45

Alleen in het bos,… Ik moet er toch niet aan denken!

Reply
Eveline 16 januari 2016 - 08:38

Wat een verschillen he! Zelf werk ik voor een Amerikaans bedrijf dat nog niet zo lang in NL zit. Ook zij werken door tot de dag van geboorte en hebben maar 6 weken verlof (En dan hebben ze nog mazzel) dus dat ik vrijdag met mijn verlof ben begonnen vinden ze nog steeds een beetje vreemd 😉

Reply
Charlotte 16 januari 2016 - 08:25

Haha in het bos tussen de mieren enzo ? dan ben ik toch blij dat we in Nederland wonen!

Reply
Channa 16 januari 2016 - 07:39

Wat een verschillen zeg! Nooit echt over nagedacht, haha. Ben blij dat ik hier gewoon lekker in het ziekenhuis mocht bevallen!

Reply
Anouk 16 januari 2016 - 06:59

Ik weet niet waar je je informatie vandaan hebt, maar het verhaal van de Fillipijnen is erg achterhaald, haha.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.